Jari Tervo

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Eduskunnan kyselytunti

Tosi-tv-ohjelmien huippua on torstai-iltapäivisin TV 1:llä ties monettako kautta pyörivä Eduskunnan kyselytunti. Siinä kaksisataa ihmistä suljetaan salaperäiseen Taloon neljäksi vuodeksi. Heille ei anneta tasaisin väliajoin viinaa, vaan valtaa, tai ainakin haave siitä.

Koreografia on karu. Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö hakkaa nuijalla pöytää ja jakaa puheenvuorot sekä kansanedustajille että valtioneuvoston jäsenille. Hän ei saa kommentoida pidettyjen puheitten sisältöä muuten kuin vaatimalla kulloisessakin asiassa pysymistä.

Puhemiehen roolin vaikenevainen luonne synnyttääkin Niinistössä valtavan paineen. Lehtitietojen mukaan hän ryhtyy kovasti kommentoimaan ajankohtaisia asioita heti eduskuntatalon välittömässä läheisyydessä, jopa vieraisiin pöytiin. Kansanedustajille on varattu kivenheiton päähän Arkadianmäeltä kaksi aitausta, Manala ja Storyville. Siellä he voivat puhua pyytämättä puheenvuoroa. Siellä saa nauttia normaaleja ruokajuomia, myös ilman ruokaa.

Niinistö on ottanut kyselytunnin puhemiehenä sydämenasiakseen puheenvuorojen pysymisen annetussa ajassa. Hän huomauttaa kärkkäästi yliajasta. Joiltakin puhetulvaisilta suljetaan kylmästi mikrofoni, kun huomautukset eivät tehoa. Niinistö on tietenkin oikealla asialla nipottaessaan. Hän pyrkii opettamaan kansanedustajia retoriikan saloihin niukkuusvaatimuksillaan.

Valtaosa kansanedustajista haluaa hyödyntää kysymysajan viimeiseen sekuntiin saakka, ja myös varastaa hiukan ylimääräistä. Valtakunnanverkossa mellastaminen on harvinaista herkkua rivikansanedustajille, ja siksi se hullaannuttaa heidät. Tämän  vuoksi kuulemme hengästyneitä vuodatuksia, joissa on kaikkea mahdollista, paitsi ryhtiä ja arvokkuutta.

Kansanedustajien valtioneuvoston jäsenille esittämien kysymysten tarkoituksena ei ole valaista asiaa, vaan kysyjää. Täysin kysyjästä riippuu onko siihen lainkaan aihetta. Ahneus, pullistelu ja oman navan ihastelu näyttää pahalta kaikkialla, mutta eduskunnan istuntosalissa se näyttää erityisen sopimattomalta.

Eduskunnan kyselytunti on televisio-ohjelma, ja siksi kansanedustajat muuttuvat televisioinnin ajaksi näyttelijöiksi. Tämän muodonmuutoksen aiheuttaa television luonne, ei kansanedustajien. Heihin pätevät tämän kyselytunnin ajan samat dramaturgian lait kuin oikeisiin näyttelijöihin oikeissa draamoissa. Tärkein näistä laeista kuuluu: Less is more. Vähemmän on enemmän.

Katsojaan ei tee vaikutusta kahdeksantoista sekuntia lisäaikaa huutamalla varastava edustaja. Kannattaisi kokeilla annetun ajan alittamista. Yksinkertainen kysymys yksinkertaisesti esitettynä. Myös tämä kysymystapa mahdollistaa myös ministerin pitämisen yksinkertaisena, mikä usein on kysyjän tarkoitus. Huutajien kuorosta katsoja kiinnittää huomionsa tyyneen edustajaan. Hän erottuu, edukseen.

Eduskunnan kyselytunti on tahattomasti aiheutettujen nautintojen lisäksi oikeasti tärkeä ohjelma. Ohjelmassa katsoja pääsee toimittajien lähteille. Se on hyvin harvinaista. Näistä paperista luetuista kysymyksistä, näistä änkytetyistä vastauksista, tästä hälinästä laaditaan otsikot. Olen koulutukseltani toimittaja, mutta silti hämmästyn kyselytunnin annista laadittuja uutisia. Kohu jää usein huomaamatta.

Kokemukseni vahvistaa vanhan viisauden. Journalismin tehtävänä ei ole kertoa totuutta eikä edes etsiä sitä. Se vain tulkitsee asioita, lausuntoja ja tapahtumia milloin mistäkin näkökulmasta.

Tulkinta taas ei ole koskaan oikea tai väärä. Se on vain hyvä tai huono.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

kriitikko (nimimerkki)

Karusta koreografiasta unohtui salaperäisen talon hissi ja tisseihin porautuvat katseet.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Tärkeää, että asiat tulevat päivänvaloon,
päivänvaloon, päivänvaloon...

Kotiäiti, Harmaasusi™

Käyttäjän Masa kuva
Masa Nieminen

Verottomien ministeriviinojen poisto aikoinaan oli suuri munaus.
Nyt pitää huudella vieraisiin pöytiin Manavillessä veronmaksajien rahoilla ostetusta alkoholista saadun vimman vallassa.
Presidenttipelistähän tässä on kuitenkin kysymys. Saukista tehdään juoppo rähisiä. Tiedä häntä, vaikka olisikin sellainen.
Tulee mieleen erään Jari Tervon kapakkatoilailut huuteluineen vuosien takaa.
Toisaalta lasiinsylkemätön presidentti yhtenäistää Suomen kansaa vaikka Paula Risikko impotenssillä uhkaileekin.
Kuitenkin suurin osa suomalaisista on saanut alkunsa kännissä.

Vieras (nimimerkki)

Eihän tuommoista jaksa katsoa. Käsikirjoitus on aivan liian ennalta-arvattavaa.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Minusta sellaista kansanedustajaa on kiva katsoa, jonka ääni ja kädet väräjää kuin teuraslampaalla, ja kuin ihmeen kaupalla, edustaja kuitenkin saa sen asiansa sieltä punnerretuksi.

Jotkut ottavat työnsä tosissaan ja vakavuudella.

Toisaalta. Joskus on ilo seurata sitä "oinosten" tahatonta komiikkaa ja suorastaan kummeksua, että miten ihmeessä nämä ovat saaneet noin 5000-10000 ihmistä äänestämään itseään?

Yleensä siinä vaiheessa kanava kääntyy toiselle, kun joku nenäänsä puhuva ja hiuksensa värjännyt "patch-butt lady" alkaa esitellä uutta kampaustaan ja isopalloisia kaulahelmiään....

Vieras (nimimerkki)

Big Brother 24/7 -kanavat löytyy ja kauden aikana joka ilta tunnin kooste, miksei myös Eduskunta 24/7 -kanava tai edes koosteohjelma?
Kyllä eduskunnassa käsiteltävät asiat ovat tärkeitä, toimittajilla ei vaan kertakaikkiaan ole riittävästi kompetenssia tehdä niistä juttuja tai edes otsikoita, vaikka tarjottimella tarjotaan.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Talosta poistettavista yleisö äänestääkin pikapuoleen. Rumimmat ja ujoimmat taitavat lähteä ensimmäisinä. Nipottajat ja äänekkäimmät jäävät.

Appi (nimimerkki)

Viestinnän vaikeus on joidenkin puheiden mukaan kohina eli kaikenlainen säläpätys asian ytimen ulkopuolella. Joskus lehtien otsikoita lukiessa mieleen tulee, että tärkeintä on myös kohuna, eli se kuinka hyvän kohun toimittaja pystyy asian ympäriltä kasvattamaan. Joka tapauksena lopputuloksena on, että tavallinen ihminen ei välttämättä ymmärrä pätkääkään, mistä alunpitäen on ollut kysymys ja mikä on tärkeätä ja mikä ei.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Televisio-ohjelmissa koreografiaa on lähinnä vain tanssi- voimistelu ja taitoluistelun televisioinnessa.

Yleensä puhutaan käsikirjoituksista.

Oli miten oli, mutta satunnaista poikkeusta lukuunottamatta casting on helvetin huono.

Kansan edustajat (nimimerkki)

Esiintyyhän siellä Arkadian sirkus kaikessa komeudessaan, varsinkin persut tankkaavat jatkokysymyksensä paperista vaikka siihen on jo vastattu.

Muutoin eduskunnan kyselytuntien televisioinnin voisi lopettaa, voihan sen katsoa netistä eduskunnan sivuilta.

Pentti Järvi

Se on niin tärkeä ohjelma, että sitä ei voitu keskeyttää edes WTC-iskujen takia...

Vieras (nimimerkki)

Ehkä penätään sitä oikeaa vastausta kun kysytään uudestaan. Itse harrastan samaa eli toistan pirullaikseni toisen kerran kysymyksen että saanko todellakin yhtä typerän vastauksen uudestaan.

Abu (nimimerkki)

Hyvä Jari,

Olen ristirekellä uskontoja vastaan. Niinkuin sinä.

Ole rohkea ja heitä koraani.Raamatun heitit jo.

Off topic (nimimerkki)

Mites ne koraaninheittoharjoitukset sujuvat? Joko kannattaa alkaa pidätellä hengitystä?

Vieras (nimimerkki)

Eiköhän Tervo se ole ihan sama, mitä sinä enää puhut tai kirjoitat. Olet näyttänyt todellisen luonteesi viimeaikoina niin hyvin, että eiköhän se ole paras, kun lakkaat kirjoittamasta ja puhumasta kokonaan.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Äläs nyt. Kyllähän Tervon ääntä ja kirjoitusta maailmaan mahtuu vaikka herra ei itse joka paikkaan mahtuisikaan.

Vieras (nimimerkki)

Hienoa Jari, ettet ole heittänyt koraania, koska silloinhan uutivuotokin jouduttaisiin lähettämään turvatalosta, johon perheinesi olisit joutunut kuolemanpelossa muuttamaan.

Jari, ÄLÄ HEITÄ KORAANIA, please!

Vanha demari (nimimerkki)

Olisihan siinä se hyvä puoli, että Uutisvuoto loppuisi vihdoinkin.

Ilkka Järvelä

Jos ja kun Tervo kirjoittaa jotakin, siis mitä tahansa, US blogiin niin meneekö se aina automaattisesti heittämällä tohon Poiminnat-valikkoon pyörimään? Vai tuntuuko minusta vain siltä.

Pölpötin (nimimerkki)

Ne joilla on tuolla ylhäällä lukee YLE ovat pikkasen korkeammassa arvossa kuin muut roskablogienpitäjät jotta juttuinensa katoaa äkkiä seuraavalle sivulle kun roskabloggaajia on paljon.
Normipyramidihuijaus siis kyseessä. Eihän normi ADHD-tapaus jaksa vilkaistu kun noita poimintoja.

Vieras (nimimerkki)

Suomen kansa pienessä mittakaavassa. Jokainen äänestänyt kansalainen on samaistunut johonkin edustajaan. Äänestämättä jättäneet eivät ole löytäneet ketään johon samaistua, heitä ei siis edusta kukaan ja jos edustaisi, nopeastihan sellaiset ulostettaisiin ryhmäkurin nimessä.
Kartano jonka isäntä on siirtynyt kartanojen liiton neuvostoon ja pehtoorikin on estynyt tai estetty hoitamasta virkaansa. Mitä tästä seuraa. Kukaan ei tiedä kuinka kartanoa tulisi hoitaa kun ei ole henkilöä jolla on tieto kartanon kokonaistilanteesta ja tältä pohjalta kykyä asettaa kartanon palkolliset omiin tehtäviinsä kykyjensä mukaan.
Ilman ohjausta kokki tekee navettatöitä, karjakko keittää, seppä kyntää, piika valmistaa työkalut et cetera. Mitäkö tästä seuraa- no kartanon asiat tulevat huonosti hoidetuksi ja sekasorto ja konkurssi uhkaavat. Mitä tehdä? Hölmöläisille avun toi viisas Matti. Ulkopuolelta asiain tilaa seurannut henkilö joka viisailla neuvoillaan ratkaisi ongelmat.
Kartanoonkiin saataisiin järjestys ja kukoistus jos kaikki henkilöt kokista alkaen tekisivät juuri niitä töitä mihin kykynsä edellyttävät
Yleensä henkilöt jotka ovat taitavinpia, tietävimpiä ja osaavimpia eivät suurta hälyä itsestään pidä. Heidän ei tarvitse. Teot puhuvat puolestaan. Heitä vain ei kelpuuteta pehtooriehdokkaiksi kun eivät itse sinne ole tyrkyllä.

Hannu Visti (nimimerkki)

Eduskunnan kyselytuntiin saisi hieman ryhtiä jos sitä lyhennettäisiin reippaasti, kysymykset olisivat lyhyitä ja niitä ei tarvitsisi kertoa ministereille/pääministerille etukäteen.

Oma viikottainen standup-komiikkani on Questions to the prime minister, joka näkyy täällä BBC parliamentilla suorana. Puhemies keskeyttää jokaisen itsetehostavan kysymyksen, joten aika kuluu enemmän dialogiin. Samalla erottuvat vahingokseen sellaiset poliitikot, joilla ei ole esiintymistaitoja eikä karismaa. Tällainen yksi puolen tunnin tv-ohjelma ja keskustelu viikossa olisi taannut sen, että Matti Vanhasesta ei olisi koskaan tullut pääministeriä.

Eikä Mari Kiviniemestä. Tai juuri kenestäkään muustakaan hiirenharmaasta byrokraatista, jotka tällä arvokkaalla tuolilla ovat historiassa istuneet.

Pegu (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus. Yksi parhaistasi.

Ei vakuuta (nimimerkki)

Karuin osa koreografiaa on Vanhasen aloittama tapa, jossa ministeri puhuessaan elehtii käsillään kuten esiintymiskouluttaja on neuvonut. Lopettakaa, hyvät ihmiset.

Vieras (nimimerkki)

Trollit hiljaa. Ei liity taas mitenkään koraaniin tai islamiin.
Heitelkää vaikka voltteja himassanne.

Pegu (nimimerkki)

Ihmettelin itsekin samaa, kun nämä ennakkoluuloiset persukannattajat tai jopa persu kansanedustajat, eivät tajua kirjoitusta ja kommentoivat omia harhauskomuksiaan. Näkevät mörköjä joka paikassa. Miten he selviävät joulusta, kun on tontut ja pukit liikkeellä?

Pukki pukilla (nimimerkki)

Uusimmat persusten gallup-tulokset on pelkkää harhaa ja suurta virhemarginaalia. Harhaoppi on populismia.

Markku Palonen (nimimerkki)

Kun sitä kyselytuntia on jonkinverran seurannut on kiinnittänyt siihen huomiota että ,samat henkilöt aina kyselee ja sen mukaan kun on oma puolue kysellyt niin porukka häipyy.

Sitten ei suinkaan kaikki kysele, vaan siellä on sellaisiaj jotka kuuluvat hallituspuolueisiin ja näiden kommentit taas ovat hallitusta kannattavia, eikä kyseleviä.

Sitten on nukkuvia edustajia,papereita selaavia (ei kuitenkaan kysele)
tukkaa harovia, kuten Harkimo tai aina viineiseksi saliin saapuva Andersson (ei koskaanpuhunut)Pää aina poispäin ministeriaitiosta.

Ja olen varma että ministereitä on liikaa, koska eivät mahdu vastaajiien paikalle.Alunperin on ollut tarkoitus,että vain noin puolet ministereistä, olisi tarpeen asioiden käsittelyyn.Sen huomaa myös siitä että välillä pyrkii kaksi ministeriä vastaamaan samaan kysymykseen.

Kansan edustajia kyllä on liikaa ,Miedollakin oli tärkein asia perustaa hiihtokerho ja sitten saunaan.

Jouni Jokela

Jos haluatte äänestää tämän Sirkuksen ohjelmatauolle, niin siihen mahdollisuuden tarjoaa MUUTOS 2011.

Tämä "Muutos 2011" on vain Suomeen päivitetty versio Sveitsin "Totalrevision 1848";sta joka onkin pitänyt em. Sirkuksen poissa Sveitsistä siitä alkaen.

On siitä seurannut Sveitsille muutakin hyvää, esim. Viimeinen Sota oli Sveitsissä v. 1847 ja kolikotkin ovat olleet samoja jo vuodesta 1879.

Tai ehkä Suomalaiset eivät vain vieläkään ole sivistyksessä samalla tasolla jolla Sveitsiläiset ovat olleet jo 150 vuotta.

No, onneksi idiootti-tsuhnat voivat aina ulkoistaa ajattelun seuraaville järjen jättiläisille:

Kokoomus & Jyrki & Aleksander,
Demarit & Jutta & Mikael,
Kepu & Mari & Antti,
Virheet & Anni & Tuija,
KD & Päivi & Bjarne
VAS & Paavo & kumpp
Persut & Timo & Jussi

Ja tyytyä vain maksamaan Laskun joka heille esitetään.

PS. Sveitsissä on mm. ALV 7,6% joten IKEAssakin on 15% halvempaa kuin Suomessa.

Tuula Saskia

Yleisvaikutelma on Tervon kuvailema.

Näyttelijöitä, mutta voiko huonompia olla?

Näillä ihmisillä on loistava tilaisuus vaikuttaa siltä, että ovat pontevasti tehtäviensä tasalla. Vaalitkin ovat tulossa.

Kuitenkin valtaosa tekee kaikkensa antaakseen ymmärtää katsojalle, että koko homma on yhtä tyhjän kanssa.Niinkuin onkin, mutta voisi edes yrittää esiintyä asiallisesti, jos ei osaa puhua.

Ministeriaitiossa selataan papereita, keskustellaan vierustoverin kanssa, näppäillään puhelinta, ilmehditään asiattomasti....
Ei taitaisi toimia edes pienenpuoleisen yrityksen johtoryhmän kokouksessa.

Ja parlamentaarikot ravaavat edestakaisin ikäänkuin kaikilla olisi kontinenssivaiva.

Nämä näytelmät ovat sen laatuisia, että katsoja on täynnä myötähäpeää.Mutta ei vain sitä, myös suuttumusta. Tässäkö maamme päättäjät? Ei edes kohtuullisia käytöstapoja.

Siis te halveksitte äänestäjiä siinä määrin, että ette edes halua yrittää antaa heille pystyvää ja hyvän käytöksen hallitsevaa vaikutelmaa itsestänne.

PS. Eduskunnassa on tiettävästi kerhoja moneen lähtöön.
Silti suositan erästä uutta: suomen sanojen lausumiskurssia.
En oikein ymmärrä, miksi puhemies antaa vuoron edustaja HeinäLUOMALLE, enkä sitäkään, että vuoroon tulee parlamentaarikko KankaanNIEMI.Tuolla tasolla olisi ansiokasta tietää, että kielessämme painotus asettuu alkuun, vai mitä varapuhemies Kääri-ÄINEN?

Pentti Järvi

Hyvä huomio, Tuula. Suomen kielessä painotus tapahtuu kuten kerrot.
(itse en ole katsonut KOSkaan näitä näytelmiä)

Markku Kuivalahti (nimimerkki)

Eduskunnan kyselytunti on siitä saakka kun sitä tv;ssä alettiin esittämään yksi suostuimmista ohjelmista -ainakin minulle.Siinä edustajat kyselevät ja ministerit vastailevat mitä sattuvat.Tahatonta komiikkaa edustaa mm sekin että kysymykset on ilmeisesti sovittu jo etukäteen ja oman puolueen edustajat vastailevat jo kysyttäessä ministerin puolesta.Erinomaista viihdettä !

Vieras aslak (nimimerkki)

Mie kans tykkään katsoa etuskunnan kyselytunteja!"Propellipäät" aktivoituneet kannatuksen nousun myötä!

Vieras (nimimerkki)

Mitä totuuteen tulee, ei kenenkään tarvitse sitä etsiä eikä kertoa. Lenin on sen jo tehnyt. Näin oli Sirola-opiston seinään kirjoitettu.

Tänään meillä on ihan uusien leninien totuudet.

Tuula Saskia

Jaa,

että tällaisiakin havaintoja.
Että teitä edelleenkin piisaa !
Suomessa!

Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Aamun ylenannon klo 10 lähetyksestä kerrottiin eduskunnan lakien äänestyskäytännöstä.

Asioiden nopetuttamiseksi lain nimeä ei enää mainita. Vaan käsittely numero tai jotain. Meni pikkuisen ohi, kunnes tuli äänitallenne käsittelystä: Järjetön määrä numerolitanioita, jotka eivät kerro ulkopuoliselle yhtään mitään. Sitten äänestetään numero 14 mutta ei 69.

Tahallaanko sitä salataan mistä siellä äänestetään ja mitä käsitellään? Ei tämä ainakaan lisää kiinnostusta asioihin. Sitten sitä ihmetellään, että mitäs paskalakia tuli taas äänestettyä.

Kirjoituksen asiasta, Eduskunnan matelutunnista...voi sääli.

Jouni Jokela

"Kirjoituksen asiasta, Eduskunnan matelutunnista...voi sääli."

http://jounijokela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/46882-...

Tuon blogini lopuksi kirjoitin;

Pitäiskö Suomessakin Edustajien nauraa enemmän?

Hakematta tulee mieleen ainakin Paskalaki ja Autoverolaki!

Herra Merz Pahoitteli jälkikäteen, ja sanoi ettei kritiikki kohditunut tekstin kirjoittaneeseen työntekijään, Vaan itse tekstiin.

Näin Sveitsissä. Miten Suomessa?

Hallituksen muodostaja (nimimerkki)

Näinhän se menee tämä budjettiäänestysshow etenkin näin ennen vaaleja. Edustajan tulee saada pöytäkirjoihin ne sadat kotikonnuille ehdotetut tien parannusrahahankkeet sun muut. Aikoinaan oli vitsiksi muodostunut juttu edustajasta, joka uudisti vanhat aloitteensa vaihtaen vain päivämäärät. Silloin kävi ilmi, että eräskin tiehankealoitteen tie oli jo tehty valmiiksi pari vuotta aiemmin.
Kääriäinen onkin oikealla asialla kun ehdottaa puhemiesneuvostolle, että tätä menettelyä pitää järkiperäistää ja jättää moninkertaiset puheet ja turhat äänestykset pois.
Samanlainen näytös oli valtiopäivien juhlaistunnon läpihuutojuttu. Se taisi kestää pari minuuttia hokemisineen.

Alfred Nobel (nimimerkki)

Enpä yllättyisi, vaikka Tervo olisi demarien ehdokas kevätvaaleissa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Journalismin tehtävänä ei ole kertoa totuutta eikä edes etsiä sitä. Se vain tulkitsee asioita, lausuntoja ja tapahtumia milloin mistäkin näkökulmasta."

Tuosta tuli mieleen ajatus, jonka filosofipresidentti Mauno Koivisto kertoi saaneensa jääkiekkoa televisiosta katsellessaan. Kuvakulmasta riippumatta maali on maali. Sivulta, takaa, viistosta, jopa pystysuoraan ylhäältä. Sama pelitilanne eri suunnista kuvattuna, enemmän tai vähemmän hidastetusti esitettynä. Kiekko ylittää maaliviivan joka tapauksessa, eikä edes journalisti voi sitä kiistää.

Ai niin. Ehkä tv:n urheilulähetys ei edes yritä olla journalismia. Ehkä se juuri siksi onkin niin rentouttava.

Vieras (nimimerkki)

Kun kyselykaudet etenevät, tulee kysymys "miksi?" vuoroonsa.

Esim. edustaja Arhinmäki aloittaa lauseensa AINA em. kysymyssanalla.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Mitä Seppo Kiäriäinen uutisissa, sitä Jari Tervo "supliminaalisesti tiällä nettikansoo lokissaan".

(Kääriäinen sanoi totuuden, että (kärjistäen) nämä "oinosien" paskapuheet joutaisi jo heittää huitsin-dnjeperiin. Ne eivät vaikuta budjetin käsittelyyn mitenkään, mutta jotkut kansanedustajat pääsevät briljeeraamaan umpityperillä TAA-esityksillään ja niiden puolto- tai vastapuheenvuoroillaan!)

***********************************************
Eduskunnassa pitäisi todellakin tehdä rankka menettelytaparemontti, ettei puolta vuotta heinä-elokuun budjettiriihen jälkeen käytetä vain pönötysteatteriin.

Maksaa kansalle ihan helvetisti elättää tuota ruhtinaspaskaa lakeijoineen ja henkilökohtaisine palvelijoineen.

Tarvittaisiin Damokleen miekkaa. Ehdottaisin, että istuntosalin maissikupoliin piilotettaisiin syanidikapseli, joka laukaistaisiin, jos joku yhdestäkin näistä kansanedustajasta käyttää Suomen kansalle PYHÄÄ PAIKKAA omiin itsekkäisiin tarkoituksiinsa.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Hyödyttömiähän ne ovat eduskunnan kyselytunnit. Vaan tosi typerältä tuntuu, että asiasta parahtelee mies, joka heittelee Raamattua tv-ohjelmassa.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Jumala antaa anteeksi Raamatun heittelyn.

Ei ole sellaista rasitusta kristityilä TV-hahmoilla kuten on Iranilaisen maajussin despoottivaltiossa. Tai Afganistanin italialaisilla huumeparoneilla.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Olet oikeassa suomalaisen sananvapauden suhteen. Tervo on kuitenkin ilmoittanut, ettei hän ole kristitty, eikä omien sanojensa mukaan ole ollut koskaan kirkon jäsen. Tervon Raamatun heittely oli tarkoitettu siis halventamaan kristittyjä arvoja. Jumalan rakkaus on toki kuitenkin niin käsittämätön, että hän antaa anteeksi tuollaisille tervoillekin.

Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Minä voisin heitellä vaikka persua teeveessä. Pirkko I will Be Learning how to get my pockets full of money, voi olla eka esimerkki.

Mitäs jos muuta kaljua keksittäisiin?

Ed Göran (nimimerkki)

Raamatun heittely ei ole vaarallista, sillä Jumala ei loukkaa siinä itseään, kirja vain kolahtaa. Julkisuutta saivat sekä Tervo että uskovaiset - eikös se ole molemmille eduksi.

Teko oli puhtaasti tervokatiivinen eli hyötymistarkoituksessa tehty provokatorinen julkisuustempaisu.

Vieras (nimimerkki)

Joko Tervo on käynyt armeijan kertausharjoituksissa. Siellä miehistyy.

Vieras (nimimerkki)

"Tulkinta taas ei ole koskaan oikea tai väärä. Se on vain hyvä tai huono."

Tähän voisin lisätä Wittgensteinin hyllymetrittäin kotipuutarhan lannoiteeksi sopivien kirjoituksien loppukaneetiksi: "Sanoilla ei voi ilmaista sitä, mitä todella haluaa?"

MilaF (nimimerkki)

Joka ei ymmärrä Wittgensteinia, ei ymmärrä elämää ...

Samppa Haapavaara (nimimerkki)

-Joka ei ymmärrä Wittgensteinia, ei ymmärrä elämää ...

Minä luulin että minulla on huonot vitsit...

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Jarilta puuttuu tekstissään yksi ja sen myötä puolet (julkisesta rahasta ja vallasta):

Aivan ilman tv-kameroita ja radiomikrofoneja näet sama show tapahtuu valtakunnan 350 kunnan valtuusto- ja usein myös hallitus- ja lautakunta-saleissa.

Omaan ääneensä ihastuneet samat 2% kuntapoliitikoista varastavat muiden aikaa, motivaatiota ja viitseliäisyyttä kerta toisensa jälkeen ja aina yhtä turhaan ja aikarajoja rikkoen.

"Arvoisa puheenjohtaja, kanssavaltuutetut ja lehteriväki..."

Sitä kutsutaan, kuten sen varapuhemies Kääriäinenkin 17.12. tv-kameralle ja radio-mikrofoneille julisti, demokratiaksi. Turhaksi parlamentarismiksi.

Siis parlamentaatiseksi demokratiaksi.

(parlamentti-sanan etymolgia on parlare: puhua)

Jouni Jokela

"Sitä kutsutaan, kuten sen varapuhemies Kääriäinenkin 17.12. tv-kameralle ja radio-mikrofoneille julisti, demokratiaksi. Turhaksi parlamentarismiksi.

Siis parlamentaatiseksi demokratiaksi."

Sen paskan puhumisen voi poistaa parlamentarismista lisäämällä siihen Suoran Demokratian elementtejä Sveitsin malliin.

Tässä Sveitsin tämän Vuoden Bundespräsidentin puhe toukokuulta.
http://www.youtube.com/watch?v=qLrzGajbqZI
Kesto 1:13

Tässä tämän Vuoden valtiovarainministerin puhe
http://www.20min.ch/news/schweiz/story/12683569
Kesto 6:39

Siinä näette muuta kuin omaan ääneensä ihastunutta parlamentarismia.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Hyvät ja puhuttelevat linkit - toisen jo olinkin bongannut fb-ystävän avustuksella.
Suosittelen!

Vierryksissä (nimimerkki)

Ikävä tuli, joo-oo- varsinkin sitä spontaania iloa

Miten me saatas tänne Suomeen herätysjuhlat?

Tekniikkahan meillä on jo valmiina järjestää kantaaottavat nettiäänestykset suoraan Arkadianmäelle, eikö??..11

Kansakin innostuisi jos pääsisi mukaan- edes jollakin tavoilla päätöksentekoon.

Sitäpaitsi olen ollut jo pitkään mieltä että äänestäminen pitäisi suorittaa täällä US:n sivuilla, enkä naura nyt!

Tuula Saskia

Mutta Antti,

tietysti juuri näin.

Mutta se on miniatyyrinäytelmä ( yhtä huono) ja sitä ei koko kansakunta arvioi.

Jokainen, joka on toiminut kunnallispolitiikassa , tietää pelin hengen, niin Antti ( ilmeisesti) kuin minäkin.

Onko kyynisyys sama kuin realismi?

Suo anteeksi, ei työasioita vapaa-aikaan.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Nykyisin valtuuston kokouksiin osallistuu aika lailla yleisöä ja onpa osa kokouksista paikallisradioissa tai -tvkanavilla. Myös koululuokat (ylä- ja keskiaste) kansoittavat usein lehtereitä.
Kyyniset, piruuntuneet pakkopullaa vääntävät kunnallistoimittajat edustavat "kansaa" herooisesti ivanauru raporteissaan painetussa mediassa.

Realismi näyttää johtavan ainakin yhdellä Lipposella ja yhdellä Liikkasella kynismiin - hyvä vai huono?

Kuntasubstanssi on sisältömerkitykseltään suurempi kuin valtio(kansa)substanssi, rahoiltaan 50% valtion vastaavasta.
Eduskunnassa kuntapuoleen pääluku on pitkälti yli 100 (eli ne hömyävät kummassakin kammarissa!)

E.Lankinen (nimimerkki)

Heti kun apina valitaan eduskuntaan, hänestä tulee VALTION edustaja,EI kansanedustaja.

Tämän vuoksi ne varoo kyseenalaistamasta asioita.

He eivät siis edusta itseään, vaan jotakin täysin abstraktia tahoa jolla ei ole mitään kontaktia todelliseen.

von rosen (nimimerkki)

Tervo: Maan maukkamaisin julkkis.

Mauri (nimimerkki)

Hyvä ja jälleen kerran ajankohtainen kirjoitus.
Jätä Jari uskonnolliset herjaukset omaan arvoonsa.

Pidä tyylisi.

Hyvää ja Rauhallista Joulua

Abu (nimimerkki)

No niin lappilainen paksupoika!

Milloinkas meinaat lingota sen koraanin? Raamatun jo linkosit. Ja kyllähän niitä pyhiä kirjoja riittää.

Vieras (nimimerkki)

"Ruotsia osaamalla suomalaiset pääsevät osaksi pohjoismaista perhettä."
Suomenkielisten kieli on suomi. Jos he suomenkielisinä eivät kelpaa osaksi pohjoismaista perhettä, ehkä pohjoismainen perhe ei ole heille oikea viiteryhmä.
"Ruotsia osaamalla voimme tehdä kauppaa ruotsalaisten kanssa."
Tekevätkö ruotsalaiset kauppaa vain sellaisten kanssa, jotka osaavat ruotsia? Eivätkö ruotsalaiset osaa vieraita kieliä?
"Yhteispohjoismaisissa yrityksissä on osattava ruotsia."
Varmasti onkin, koska Suomi omalla kustannuksellaan opettaa kansalaisilleen ruotsia ja antaa ruotsalaisille mahdollisuuden vaatia sen taitoa.
"Kaksikielisyys on rikkaus."
Suomalaiset eivät ole kaksikielisiä. Jos he olisivat, se olisi rikkaus. Se, että valtio on kaksikielinen mutta kansalaiset eivät, ei ole rikkaus vaan rasite niille kansalaisille.
"Ruotsin osaaminen on avain muiden vieraiden kielten oppimiseen."
Ruotsi on suomalaisille aivan yhtä vieras kuin ne muutkin kielet. Ruotsin osaaminen helpottaa muiden germaanisten kielten omaksumista vain, jos ruotsia osaa valmiiksi. Ellei sitä osaa valmiiksi, sen opetteleminen on pois niiden muiden kielten opiskelusta.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Katselin tuossa äsken Uutisvuodon. On se Stan Saanila sitten hauska kaveri! :)

mimmi94 (nimimerkki)

jee! Tervokin on hoksannu ton hassun jutun että eduskunta on BB-talo. Ite oon ajatellu samaa viimeistään siitä lähtien ku kokoomuksen Einari oli BB:ssä.

Juntti-Mara (nimimerkki)

Täyttä paskaa kaikkien kirjoittelu,tämä myös.

Peku (nimimerkki)

Oli sitten eduskunta, kaupunginvaltuusto tai kunnanvaltuusto, eniten siellä ovat äänessä ne, joilla on vähiten valtaa. Ne, joilla on todellista valtaa, ovat yleensä julkisesti hiljaa.
Televisioiden eduskunnan kyselytunnin ideana oli kaiketi tuoda vallankäyttöä lähemmäs kansalaisia, mutta teatteriksihan se menee. Valta ei tule koskaan televisiokameroiden eteen, ei edes Uutisvuodossa.

MrrKAT (nimimerkki)

TV:ttömänä pitkästä aikaa sain seurata tuota kyselytuntia. Merkillepantavinta oli kamala puhenopeus normaaliin Kotikatuun verrattuna. Minä pysyn perässä mutta luulen ettei tavan yleisö..

Toimituksen poiminnat