Jari Tervo

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Vaatimaton

Yksi Suomen kansan hartaimmin vaalittuja myyttejä on luja usko suomalaisten vaatimattomuuteen. Siinä missä amerikkalainen, ranskalainen tai ruotsalainen kehuu itseään, suomalainen vaikenee. Tässä vaatimattomuuden myytissä on myös sivuvivahde: suomalainen on kyllä mielestään etevä, mutta valitsee vaatimattomuuden, ihan silkkaa vaatimattomuuttaan.

 

Tosiasiassa suomalaiset ovat ulkoistaneet omakehunsa.

 

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin vierailua selostettiin suomalaisissa lehdissä monen sadan sivun voimalla eivätkä televisiokanavat jääneet huomion suomisessa paljonkaan jälkeen. Massiiviseen julkisuuteen syntyy pieni järjenkipinä, jos sitä tarkastelee suomalaisen omakehun projektina.

 

Kun unohtaa ruokalistojen kattavan selostamisen ja vaateparsien yksityiskohtaisen kuvailun, niin mitä jää jäljelle. Suomalaiset ovat ihania. Suomalaiset ovat fantastisia. Lahtelaiset ovat söpöjä. Miten paljon te tiedättekään Ruotsista. Voi me tulemme aina niin mielellämme Suomeen.

 

Vaatimaton kansa ei lankeaisi tähän imarteluun, mutta suomalaiset kyllä. Opettavaista olisi joskus seurata kruununprinsessan ja hänen prinssinsä vierailua esimerkiksi Tanskaan. Tältä vierailulta voisi poimia muutaman otsikon: Tanskalaiset ovat ihania. Tanskalaiset ovat fantastisia. Århusilaiset ovat söpöjä. Miten paljon te tiedättekään Ruotsista ja niin edelleen.

 

Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel osallistuvat tietenkin tahattomasti Suomen kansan mukavaatimattoman sielun hoitoon. He eivät tietenkään voi tietää, että heidän naapurikansansa ottaa tavalliset kansainväliseen seurusteluun kuuluvat latteudet tosissaan. Vain suomalaiset pitävät virkansa tai ammattinsa puolesta jatkuvasti matkustavan ihmisen lausahdusta ”tulen aina mielelläni Suomeen” jonkin sortin rakkaudentunnustuksena.

 

Kuninkaallisia pienemmässä mitassa suomalaisten ulkoistaman omakehun levittämiseen joutuvat osallistumaan kaikki tänne virka-asioissa saapuvat poliitikot ja kaupallisista syistä täällä vierailevat viihdetähdet. Hoksaavainen poliitikko ymmärtää pian, että hänen lausumansa joutava kohteliaisuus on vero, jonka suomalainen media kantaa. Vastikkeeksi poliitikko saa myönteistä julkisuutta. Viihdetähdet ymmärtävät ylistellä ihmisten saavutusten puuttuessa Suomen luontoa. Ozzy Osborne rakastaa maamme pääkaupunkia Osloa.

 

Suomeen muuttaneet ulkomaalaiset tilittävät suhdettaan Suomeen jatkuvissa haastatteluissa. Varhain he ymmärtävät, että suomalaisten katteeton kehuminen takaa pääsyn mediaan ja julkkiksen aseman vaatimattomilla julkkismarkkinoillamme. Jos he millään pystyvät tunnustamaan heidän vanhan kotimaansa häviävän kaikissa lajeissa Suomelle, he saavat pysyvän oleskeluluvan suomalaisten sydämiin, vaikka ulkomaalaisina lopun elämäänsä säilyvätkin.

 

Suomi on taloudellisesti ja kulttuurisesti noin kolmanneksi tai neljänneksi tärkein Pohjoismaa. Tässä laskelmassa Pohjoismaat on Euroopan merkityksettömin kolkka. Kännykät olisi keksitty ja jäänmurtajat rakennettu myös ilman suomalaisia. Vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestaruus voitettiin kisoissa, joihin maailman parhaat jääkiekkoilijat eivät osallistuneet.

 

Me suomalaiset emme ole vaatimattomia. Vaikka syytä olisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (104 kommenttia)

Veli Hyvönen

Vaatimattomasti, olin ensimmäinen kommentoija. Siis paras.

Salon Petri (nimimerkki)

Eihän nyt tällaista vaatimattomuutta voi ymmärtää maailman parhaassa maassa. Heja Norge!

Käyttäjän lehtovitra kuva
Mikko Lehtovirta

Olen tullut toisenlaisiin aatoksiin. Kyse ei ole suomalaisten omasta jutusta. Seuratkaapa huviksenne venäläisiä twitterissä. Siinä missä suomalainen pienen kansakunnan edustajana anelee/houkuttelee vieraansa kehumaan itseään - mistä sitten ei sovi avoimesti iloita - venäläinen taas suoltaa omaa tympeää kansallista erinomaisuuttaan. Yhdistävänä tekijänä sama ummehtuneen alemmuudentuntoinen perusvire, jossa itse asia jää sen varjoon, mikä kansallisuus on toimijan roolissa. Vastaavaa ei säännönmukaisena tapaa nk. läntisessä maailmassa.

Expat (nimimerkki)

No täytyy kyllä sanoa, että on parempaakin tekemistä kuin seurata venäläisiä ylipäätään missään. Mutta tuo on helppo uskoa. Yllättävän monessa suomalaisessa asuu pieni r***ä.

J. Gagarin

Kyllä Suomessa kohtaa jonkinlaista kansallisuuskompleksisuutta enemmän kuin keskimäärin muualla. Se on samanaikaisesti alemmuuskompleksisuutta ja ylemmyyskompleksisuutta, mikä tarkoittaa sitä, ettei aivan tasapainoista ja harmonista omakuvaa ole olemassa. Ehkäpä juuri tästä syystä vielä nykyäänkin kadunmiehen ensimmäinen kysymys turistille tai liikematkaajalle on:

-What do you think about Finland?

Suomalaisesta vaatimattomuudesta kerrotaan, että suomalainen lähtee kansainvälisesä tuotemarkkinoinnissa siitä, että "koska meillä tehdään maailman parhaat tuotteet, niin asiakas on tyhmä, jos ei niitä valitse, muuta markkinointia ei tarvita".

Mutta yhtä kaikki: kuvitelkaapa mitä tahansa Kiinan tai Intian keskikokoista tuntematonta sisämaan kaupunkia, jossa asustelee 5,3 miljoonaa ihmistä. Ja kuvitelkaa Kiinassa tai Intiassa sijaitsevaa UPM:n hienopaperitehdasta, jonne on ostettu Metson koneet, Neleksen automatiikka, Kone Cranesin kuljettimet, Kemiran kemikaalit, Nokian kännykät ja Linuxin softa. Eivät ole nuo 5,3 miljoonaa sisämaan kaupungin asukasta ihan samaan pystyneet.

Käyttäjän lehtovitra kuva
Mikko Lehtovirta

Minusta heidän ääniensä seuraaminen on varsin kiinnostavaa koska se tuo sellaista esiin, jota esim suomalainen media ei julkaise. On myös huvittavaa katsoa samalla sivulla Arnoldin, Obaman ja Medvedevin twiittejä :)

Vieras (nimimerkki)

Mistä Tervo voi tietää mitä suomalaiset ajattelevat ja tuntevat, kyse on suomalaisista toimittajista, jotka typeryyksillään täyttävät median. Tämän Tervokin toimittajana tietää.

Vieras (nimimerkki)

Naulan kantaan! Ja tämä typeryys vaivaa toimittajakuntaa kautta rantain, kiinnostaisi kyllä tietää missä kokouksessa on päätetty, että kaikilta suunnilta on joka tilanteessa kalasteltava kansallista ylpeyttä hiveleviä kohteliaisuuksia. Vaikka se aiheuttaisi syvää häpeää kanssaeläjissä.

Vieras (nimimerkki)

Naulan kantaan. Tämä myytti "vaatimattomasta kansasta" on suoraan toimittajien kynästä. Piti ehkä paikkaansa joskus menneisyydessä. Ei välttämättä silloinkaan.

Paradoksaalista tässä kirjoituksessa on se että herra Tervokin on samalla vaatimattomuudella noussut koko kansan suosioon. Tai ainakin osan.

kk (nimimerkki)

Tämä ilmiö on osajoukko kantailmiöstä "mitä ne ajattelee meistä?"

Eetu (nimimerkki)

Itserakas vaatimattomuus kuuluu myös suomalaisen taiteilijan, puhumattakaan manserokkareista, tunnusmerkistöön.

Justiina (nimimerkki)

"Vain suomalaiset pitävät virkansa tai ammattinsa puolesta jatkuvasti matkustavan ihmisen lausahdusta ”tulen aina mielelläni Suomeen” jonkin sortin rakkaudentunnustuksena."

Aivan. Iltapäivälehdet repivät tästä jopa otsikoita. Ja kohta on taas Euroviisutkin, joissa - jälleen kerran - Suomen kappaletta "on kehuttu".

Seppo Hildén

"Me suomalaiset emme ole vaatimattomia. Vaikka syytä olisi."

Päteekö ohjenuora myös itse kirjailijaan?

No tuo oli leikkiä, vaikka äiti kyllä aikoinaan aina sanoi, ettei niin leikkiä ettei puolet totta.

Hannu Juurmaa

Olen jo itsekin ihmetellyt miksi Ruotsin kunikaalisia häitä näytetää koko päivän Suomessa. Onneksi olin silloin junnu jalkapallo turnauksessa,mikä oli fiksumpaa kun töllöttää TV:tä
Täytyy myös myöntää että Suomlaset poliitikot ovaavat ollla paikkalla ainakin joskus.
Kun olin katsomassa U2:sta tuossa viimeksi kun kävi Suomessa.
Niin eikohän Mari Kivinemen pääminterinä pitäny tavata kyseinen bändi.

Täytyy myöntää että Bono osasi hehkutaa sitä asiaa että on tavannut pääminterin. En vain ymmärrä minkä takia hänen piti tehdä sillon itsensä tärkeäksi.
Muutenki Bono tunsi Suomea Ozzia paremmin. Keikalla oli jopa puhe osuudet suomenettu liikuvin textein ja ne toimivat reaaliajassa eikä viivellä. Mikä oli joko hyvästä tai turhaa mutta asiaan oli perehdytty.

Mika Rantanen (nimimerkki)

Voiko "uutisvuodon huulenheittäjä" ja "vitsiniekka" Tervoa ottaa lainkaan vakavasti? Miten painavina ja tärkeinä hänen kirjoituksiaan voi yleensä pitää?

J. Gagarin

Se painavuus riippuu kunkin pitäjän lihasvoimista.

Vieras (nimimerkki)
Vieras (nimimerkki)
Käyttäjän sirontaakeulassa kuva
O K

Tiimarin tiarat loppuvat aina, kun joku hevosennaama ilmoittaa kihloistaan.

Vieras (nimimerkki)

Ei Tervoa ole tarvinnut ottaa vakavasti koskaan.

Jussi Vaarala

No nyssä roitsun poitsu latasit hyvän jutun.

Holger (nimimerkki)

Ei Raamatun heittämiseen paljoakaan lihasvoimaa tarvita, enemmänkin huonoa tilannetajua ja inhimillistä typeryyttä.

Turaani (nimimerkki)

Niinpä.

Mitäs muutakaan meiltä turaaneilta voi odottaa?

Käyttäjän lehtovitra kuva
Mikko Lehtovirta

Ihan huvin vuoksi kuitenkin, jos twitteriä seuraatte:

http://twitter.com/#!/KremlinRussia_E
http://twitter.com/#!/VoiceofRussia
http://twitter.com/#!/BarackObama
ja tietenkin:
http://twitter.com/#!/Schwarzenegger :)

Vieras (nimimerkki)

tekisit sinäkin tervo joskus jotain muuta kuin (pyhäinhäväistysten lisäksi) luet (roska)lehtiä ja muodostat suppeaakin suppeampaa maailmankuvaasi niiden (roska)lehtien perusteella

tavallinen suomalainen tallaaja pyyhkii hanurinsa noilla roskalehdillä, eikä ole sen kummammin vaatimaton eikä vaativainenkaan,

kunhan elää niinkuin muutkin homosapienssit lämmittäen takkansa kerran päivässä, kiukaansa kaksi kertaa viikossa ja akkansa kerran viikossa

Vieras (nimimerkki)

Tervo perääntyy, pikkurilli söpösti pystyssä.

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Pitää Vieras muistaa, että Tervo on roskalehden toimittaja. Vaikka on kuinka kirjailija.

Minä taas tykkää lainauksista. Koska elämä on vain lainaa, tässä velkaisessa Euvostoliitossa. Taskuissakin on vain reikiä. Edelleenkin.

Eli pääsit päivän lainaukseen

-kunhan elää niinkuin muutkin homosapienssit lämmittäen takkansa kerran päivässä, kiukaansa kaksi kertaa viikossa ja akkansa kerran viikossa.

Sellaista ja hyvää viikonloppua.

pekka toivonen (nimimerkki)

Vaatimaton, mutta itsetietoinen puheenvuoro kirjailija Tervolta.

Kirjoituksen terävin , tylppä kärki oli suunnattu kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin vierailuun Suomessa ja sen aiheuttamiin kansallisiin reaktioihin.

Totuushan on, että kruununprinsessa Victoria luuli olevansa kotimaassaan Ruotsissa ja siellä Helsingborgissa.Tämähän tuli selville Helsingissä prinsessan tervehdys/kiitospuheessa, joka oli osoitettu helsingborgilaisille.
Todella moni helsinkiläinen, lahtelainen ja yleensäkin suomalainen oli ylpeä, että hänet sekoitettiin ruotsalaisen kuningaskunnan alamaiseksi päätelleen siitä median ja suuren yleisön hiljaisuudesta, mikä seurasi logistisesta virheestä.
Vaatimaton Suomi sai hetken olla Ruotsi.

Vieras (nimimerkki)

suuri yleisö parvekkeen alla osoitti, ettei pakkoruåtsi ole ollut muotia enää aikoihin: kukaan ei ymmärtänyt puhetta.

Karpolla asiaa, Tervolla ei (nimimerkki)

Tervo: "Me suomalaiset emme ole vaatimattomia. Vaikka syytä olisi."

Tervo nyt vaan ei tunne suomalaisia eikä heidän vaatimattomuuttaan.
Siksi olisi parasta, että hän ei heistä menisi mitään lausumaan.

Sen sijaan omaan rupiseen :) napaansa hän kyllä voi tuon väitteensä
oikein hyvällä syyllä kohdistaa. Siis tähän tapaan: "Minä Tervo en ole
vaatimaton, vaikka minulla aivan erinomaista syytä siihen olisi."

Käyttäjän lehtovitra kuva
Mikko Lehtovirta

Eiköhän tämän(kin) kolumnin kommenteissa tule taas aika lailla selväksi, millainen suomalaisten käsitys suomalaisista on, sekä siitä, mitkä ovat keskuudessamme merkittävimmät kanssakäymisen energianlähteet: alemmuudentunto, kauna, ilkeys, väheksyntä.

Kyllä niillä mennään pitkälle. Ihan suonsilmäkkeen pohjaan asti.

Pekka Salo (nimimerkki)
Vieras (nimimerkki)

Jari Tervo perääntyy, pikkurilli söpösti pystyssä.

Vieras

Sinä Jari Tervo sotkeudut omiin sanoihisi. Jospa tämän ymmärtäisit.

Nimimerkki (nimimerkki)

Kännykkä keksittiinkin ilman suomalaisia - Motorola sai ensimmäisen aikanaan myyntiin.

Linuxista puheen ollen voi pistää ehkä hieman miettimään, miksi Linus Torvalds jo yli kymmenen vuotta sitten siirtyi rapakon taakse täältä MS-korruptio-ihmemaasta ja on nykyään Yhdysvaltojen kansalainen.

Satuja voi itsekehua varten keksiä tuulipukuinen rupusakkikin...

Nimimerkki (nimimerkki)

"Kännykät olisi keksitty ja jäänmurtajat rakennettu myös ilman suomalaisia."

-----

Kännykkä keksittiinkin ilman suomalaisia - Motorola sai ensimmäisen aikanaan myyntiin.

Linuxista puheen ollen voi pistää ehkä hieman miettimään, miksi Linus Torvalds jo yli kymmenen vuotta sitten siirtyi rapakon taakse täältä MS-korruptio-ihmemaasta ja on nykyään Yhdysvaltojen kansalainen.

Satuja voi itsekehua varten keksiä tuulipukuinen rupusakkikin...

MilaF (nimimerkki)

Pitää pääosin paikkansa meitä Tervoa vanhempiin ja hänenkin ikäluokkaansa, joita on aivopesty sosialismin mukana tulleella huonolla itsetunnolla. Kaikki ikäluokista eivät kuitenkaan siihenkään alistuneet.

Nuoret ihmiset, jotka matkailevat jo äitinsa kohdusta lähtien, eivät kärsi Tervon esittelemästä sairaudesta. Diginatiivi kansanosa on pääsääntöisesti tervepäistä porukkaa, jolla ei ole mitään sairaalloista nöyristelynhalua joka suuntaan. He esittelevät kiinalaisille, intialaisille, brasilialaisille yms. ihmisille suomalaisuutta ihan eri termein kuin se kansanosa, jonka itsetunto on mahdollisimman tarkasti nitistetty jo lapsuudessa.

Tervo voisi jo avata silmänsä ja huomata, ettei koko maailma ole sama kuin Tervon maailma.

Vieras
Vieras (nimimerkki)

Kuinkas pitkälle se koraani oikein lentää? Ei sitä maailmanennätystä tarvitse havitella. Kyllä se vähempikin treenaminen riittää - niin että anna heittää vaan jo.

Vieras (nimimerkki)

Lue Tervo historiaa! Suomalaiseen kansanluonteeseen kuuluva vaatimattomuus (enemmän tai vähemmän aito)lienee luonnonvalinnan tulos.

Mm. Ruotsinvallan ajan armeijan väenotot, sotatilanteet ylipäätään jne. Aina ei kannata olla eturivissä käsi pystyssä ja toisaalta on viisautta tutkailla mitä maahan pyrkivät ulkomaalaiset meistä tuumii ennen kuin ryntää rehvakkaasti tervehtimään (kts.mm.v.1714-1721 ja 1939-1944).

Vaikka mistäs minä tiedän kun olen vaan tällainen tavallinen matti meikäläinen...

kk (nimimerkki)

onko täällä keski-ikä 14v...

vai alle?

M.K.Korpela (nimimerkki)

Minusta Suomi on maailman luotettavin hopea- ja pronssimitaleita tuottava kone.

Suomalaisille on jotenkin turhaa markkinoida jotain sillä perusteella, että voisitte voittaa jotain. Paremminkin asiat tulisi Härmässä markkinoida siten, että tämän tuotteen / palvelun / valinnanvarainen asia on parannuttava tai putoatte B-sarjaan.

Suomalaisia ei kannata houkutella voitolla, suomalaisia on tehokkaampaa uhkailla liigaputoamisella.

frank (nimimerkki)

Viitsikö joku edes lukea tätä blogausta läpi? Itselle riitti silmäily - ei kannata.

Vieras (nimimerkki)

Kyllä luettiin päällisin puolin ja samaa peetä kuin aikaisemmin. Tervo sotkeentuu omiin sanoihinsa.

Vieras (nimimerkki)

No, koskas Tervo aiot nakella Koraania kuten Raamattua?

Vieras (nimimerkki)

Miksi pitäisi Koraania heitellä ? Parempi opus se on kuin Uusi Testamentti typerine sovitusoppeineen .

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Osa on niin innostunutta tuosta raamatun lipsahduksesta, että kannattaa tehdä siitä jatko-osa. Esimerkiksi kenraali Ehrnroothin muistelmat, pari Mannerheimin elämäkertaa, Runebergin ja muiden vänrikkien tarinat ja joukossa voisi mennä joku tuntemattomampikin sotilas.

Eläkä vain lipsauta niitä! Paiskaa kunnolla ylhäältä alas!

Vieras (nimimerkki)

Heittäköön vaikka kaikki maailman kirjat lattialle, mutta koraania ei uskalla heittää. Tervo on katsos samanlainen musulmaanien perseennuolija niinkuin sinäkin.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Vieraan raamatuntutkijan raamatullista kieltä. Samaan roskikseen James Hirvisaaren kanssa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Minä "julkkis" olen nöyrä ja vaatimaton ja asiallisesti ravintolan jonossa kysyn, ettekö te tunne minua.

Janne G Pirinen

Gunnar Mattsonin "Suomalaiset myötätuulessa" vuodelta 1964 kertoo että vaatimattomia oltiin jo Kekkosen aikaan.

Maalaismummo (nimimerkki)

Mitäs vaatimattomuudelle tapahtuu, kun se tiivistyy joukossa?

frank (nimimerkki)

Te suomalaiset, he maahanmuuttajat, minä Jari Tervo!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Myös Suomi antoi tasoitusta vuonna 1995: Teemu Selänne ei ollut joukkueessa.

Vieras (nimimerkki)

Se on muuten Ozzy Osbourne.

Tulikivenkatku (nimimerkki)

Tervolle tiedoksi, että tuo vuosi 1955 on jo niin vanha juttu, että sen jälkeen on Suomi, maailman parhaiden palaajien kisoissa, vuodesta 1998-2010 viiden olympiakisojen aikana kolmessa mitalin. Ja viimeisessä Maailman Cupin (ent. kanada Cup) 2004 turnauksessa Suomi pelasi finaalissa Kanadaa vastaan häviten niukasti 2-3. Joten ei pahoja saavutuksia pieneltä maalta

Tuomas Hako

Mutta se voittaminen tuntuu olevan tosi vaikeaa. Miksiylensä hyväksi kakkoseksi? Olisiko tuossa jotain takana?

Tulikivenkatku ----

Mielestäni jo pienen Suomen finaaliin pääsy maailman perinteikkäimmän ja harrastajamääriltään suurimman emämaan Kanadan kanssa on jo sinänsä voitto. Varsinkin kun mukana olivat kaikki maailman parhaat jääkiekkoilijat. Moni ei edes käsitä kuinka loistava saavutus se on. Tussakin finaalissa voitto oli ihan kiikun kaakun kumman tahansa.

Alexius Manfelt
tarkkailijavm-59 (nimimerkki)

Mutta vastaavasti...

"Stalinistien suosima ”edistyksellinen historiankirjoitus” on osoittautunut perin kelvottomaksi kertomaan totuutta. Kyseenalaistaessaan objektiivisuuden edistyksellinen historiantulkinta antaa historiankirjoittajalle mahdollisuuden hajottaa menneisyys atomeiksi ja koota palasista oman ideologian mukainen tulkinta, jota sitten sumeilematta nimitetään ”analyyttisiksi” ja ”synteesiksi”. Valitettavan usein tuloksena on teoretisoivan ”älykkyyden” osoittautuminen yksinkertaisesti arvostelukyvyttömyydeksi kuten Eric Hobsbawmin ja muiden stalinismia ihailleiden historioitsijoiden tapaukset osoittavat.
Mikään ideologia ei kuole koskaan täysin. Suomessa stalinismin taistolaisen 1970-lukulaisen version pitkä varjo on havaittavissa edelleenkin maamme kulttuurielämässä. "

http://pelontorjunta.suntuubi.com/fi/Blogi/#kulttu...

Vieras (nimimerkki)

Tuo viimeinen lause, Jari, oli aika hyvä - pistää miettimään..:)

ed göran (nimimerkki)

Se, että Ozzy kehuu pääkaupunkiamme Osloa, ei tarkoita että hän tietäisi edes missä itse asuu - mutta hieno paikka varmaan, mikälie Poston tai Laa.

Lampinen (nimimerkki)

Tämä saattaa olla vähän vanhan toistoa, mutta haluaisin kolumnistilta kirjoituksen miksi hän viskelee raamattua eikä koraania. Kristittyjen pilkkaaminen taitaa olla trendikästä ja helppoa?

uguli (nimimerkki)

jaa-a, yksi niitä asioita mitä pitäisin kristinuskon plussana on se, että raamattua voi heitellä: tärkeintä on sen ajatukset, ei itse kirja jonkinlaisena taikakaluna tai epäjumalankuvana.

Mikko J (nimimerkki)

Ethän Jari vaan lue meidän luusereiden kommentteja blogeihisi?
Ethän tätäkään?
Minäkö yksinkertainen?
Nyt en ymmärrä.

Tuttu Vieras (nimimerkki)

Tervo: "Tosiasiassa suomalaiset ovat ulkoistaneet omakehunsa."

Jep, suomalaisten vieraanvaraisuutta kehutaan mm. Somaliassa niin että tulijoita riittää! Että sillä tavalla ulkoistettu.

Vieras (nimimerkki)
Alfred Nobel (nimimerkki)

Eteläisen Helsingin kapakoissa on vakiintumassa sanonta "vaatimaton kuin Tervo". Se viittaa ihmiseen tai kirjailijaan, jonka paras ystävä on naapuritalon jätteidenlajittelija, mutta joka kuitenkin on ihmeellisellä tavalla onnistunut säilyttämään humanistille ominaisen vaatimattomuutensa.

Vieras (nimimerkki)

Ihan mielenkiintoinen kolumni tältä lappalaiselta persereiältä.
Itse en koe omaavani vastaavaa heikkoa itsetuntoa mitä Suomalaisuuteen tulee mutta mitäs sillä on väliä.

Matti J (nimimerkki)

Sulla on niin hyvä itsetunto, että vedit herneet nenään, kun Tervo loukkasi Suomalaisuuttasi.

Tervo on saanut nettipellet kertaalleen suuttumaan, eikä malta olla heittämättä pientä provoa, johon nämä älyllisesti jokseenkin rajoittuneet yksilöt luonnollisesti lankeavat.

Vieras (nimimerkki)

Hehe, jos minusta puhut niin Mensan jäsen olen ollut jo kohta 10 vuotta.
Minusta Tervo on vaan todella säälittävä tapaus. Sorry.

Mika Samuel Kiekkijev

On omalla oudolla tavala huvittavaa, että niinkin kunnioitettava ja etevä suomenkielen rikastuttaja kuin Jari Tervo, on muuttunut arvostetuksi yhteiskunnalliseksi keskustelijaksi ja sivistyneistön hyväksymäksi julkiälyköksi,vasta ryhdyttyään alistamaan suomalaisuutta, aivan kuten Sofi Oksanen.

Onko siis odotetttavissa ranskalaisia kirjasllisuuspalkintoja tahi muita pienelle piirille merkityksellisiä kunnianosoituksia?

repe (nimimerkki)

Tämä kolumni on joutavanpäiväinen sisällöltään. Viihdettä. Eikö joskus voisi kirjoittaa ihan vakavista asioista ja vakavasti? Vai onko se siksi ikävää, kun ei julkimona voi talloa isoille varpaille, tai media alkaa torjumaan, jos niin tekee.

markku palonen

Niin ja me Suomalaiset voitamme( toimittajien mukaan) etukäteen kaikki kilpailut ja ottelut eikä muilla ole sanan sijaa,kunnes Ruotsalaiset tekevät viimesekunneilla maalit.

Markus Lehtipuu

Sitä koraanin heittoa odotellessa...

Suomalaiset ovat Euroopan aboriginaaleja. Asutimme koko Pohjolaa, ja asuinalueemme on supistunut jopa pienemmäksi kuin mitä itsenäistyessämme asutimme.

Suomalaisten aluetta ovat Pohjois-Ruotsi, Finnmark Norjassa, Viena ja Aunus sekä Inkerinmaa.

Meidät on ajettu ahtaalle. Kaikki naapurimme ovat syyllisiä, ja sen sijaan, että pyytäisivät anteeksi, ne vihoittelevat. Jompi kumpi: päättivät sitten halveksia ja vähätellä.

Me, jotka kaipaamme rakkautta, avaamme ovemme joka suuntaan, ja sieltä ei oikein löydy kunnioitusta, vaan hyväksikäyttäjiä. Venäjä ottaa Saimaan kanavan vuokran ja lähialuetuen, ja palkinnoksi uhittelee ja syyllistää. Ruotsi kääntää selkänsä, ellei käy voittamassa jääkiekossa tai tuo meille prinsessa-shown.

Norjalaiset keksivät Pekka og Toivonen -vitsejä ja naurua riittää.

Muukalaiset toisilta mantereilta tulevat hakemaan sossun rahat, eivät kotoutumaan. Kun annamme, ottajia löytyy. Kukaan ei silti kunnioita, ehkäpä juuri siksi että annamme.

Kaikki tämä olisi samantekevää, elleivät suomalaiset itse keskittyisi ulkomaalaisten ihailuun ja kotimaisuuden haukkumiseen.

http://markuslehtipuu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/524...

Suomalaiset kirjat jätetään pois "Suomalaisen" Kirjakaupan hyllyltä, kun sinne mahtuvat vain ulkomaalaisten tuotanto.

Silti. Viisimiljoonainen kansa on kaikilla aloilla mukana maailmanmestaruuskisoissa (mutta: unohtakaa jo se potkupallo, se EI ole meidän lajimme, uskokaa jo!).

Jos tajuaisimmekin: meissä on se voimavara, joka riittää. Meidän tulee tukea lapsiamme, mutta meidän tulee tukea myös aikuisina toisiamme. Kateus vie kalatkin vedestä, kannustamalla toista saa itsekin. Menköön kuuroille korville, mutta näin se on. Ulkomaanpellet ovat keskinkertaisuuksia, mutta ego on kunnossa. Kun saisimme sen itsetunnon kuntoon (kansallisesti), meillä olisi kaikki. Ja Karjala takaisin.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Tervo:
"Vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestaruus voitettiin kisoissa, joihin maailman parhaat jääkiekkoilijat eivät osallistuneet."
Lehtipuu:
"unohtakaa jo se potkupallo, se EI ole meidän lajimme, uskokaa jo"

Mikähän se meidän laji siitten olisi? Ehkä kyykänpeluu ja pesäpallo!

Lehtipuu:
"Kun saisimme sen itsetunnon kuntoon (kansallisesti), meillä olisi kaikki. Ja Karjala takaisin."
Voi, kunpa me suomalaiset kaikki omaisimme noin vahvan itsetunnon ja realiteettien tajun, kuin Markus Lehtipuu!

perse (nimimerkki)

ei ne muutkaan oo parempia,luulis noin hyvän kirjailijan sen jo tajuavan vai mitä ihmettä sä mariset,jätä uusi suomi ja rupee kirjottaa vaikka lapin kansaan.

Veli Hyvönen

Pidän Tervosta, koska hän kirjoittaa juuri päinvastoin kuin itse ajattelen ylipäinsä kaikista asioista. Mitä hauskaa siinä olisi jos kaikki olisivat samaa mieltä?

Ei yhtään mitään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No on tämä parempi kuin Koljatti.

Henri K. (nimimerkki)

Suomelle omalaatuinen piirre, jota en ainakaan anglosaksisissa maissa ole huomannut (heidän lehdistöään seuraan) on kolumnistit, joiden sanoma tuntuu joka kirjoituksessa olevan se, että Suomi ja suomalaiset ovat perseestä.

Hazard ja Tervo ovat tämän koulukunnan näkyvimmät kasvatit. Ilmeisesti he luulevat, että näin saadaan itselleen intellektuellin leima. Tässä he ovat kyllä väärässä.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Pelkääjä Tervo ei ole vieläkään vastannut koraaninheittohaasteeseen.

jukka-vaari (nimimerkki)

kommentit kamalaa paskaa...mutta olihan juttu pelkkää pumpulia....jari osaat sarka-ismin. Näinä kurjuuden päivinä mielestäni pitäis keskittyä yhä enemmän ja enemmän hyvinvointiyhteiskunnan ja hyvinvointivaltion valintoihin.....hallituspuolueiden puheet ovat olleet pitkään pelkkiä vaalipuheita ja kansalaistottelemattomuus suurinpiirtei nolla...money tolks todey!

jukkavaari

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Jari Tervosta sarkasmia ei löydä pöllökään, mutta muita asioita löytää.
Jari Tervo vaikuttaa olevan kahden edellisen mielipiteensä perusteella täydellisessä paniikissa.

Hän pyrkii hömppäjutuissaan viemään huomion pois ISOSTA ASIASTA, eli, Raamatun heittämisestä lattialle.

Kahdesta yrityksestä viedä huomio pois, kirjoittelija Tervo ei ole viitannut ISOON ASIAAN lainkaan. Silti, melkein puolet vastauksista paneutuu Tervon ISOON ASIAAN, eli Raamatun häpäisemiseen.

Mielenkiintoista nähdä seuraava kirjoittelijan kolumni, väistelläänkö siinä yhtä tarkoituksellisesti olennaista, vai viekö hän itsensä lopullisesti kansakunnan paskahousujen joukkioon.

danielewski (nimimerkki)

Kansa tuntuu olevan niin innostunut koraanin heitosta, että olisiko tässä taas yksi tapahtuman paikka kesä-Suomeen, eritoten löylykisojen jouduttua takaisin piirustuspöydälle.

Ht (nimimerkki)

Jari tervo, kirkkaasti Suomen huonoimpana kirjailijana, on mollaamassa muita. Eikö (mies)pysty tuoman itseään esiin millään sellaisella jossa olisi jotain sisältöä - höttö ei ole sisltöä - tai omaa ideaa vaan noita ijän ikuisia suomalaiset on niin sitä ja tätä ja ruotsalaiset kans.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Se että vihervasemmistolaista paskaa suoltava suomalainen toimittajalauma on löytänyt ruotsista omaa matalaa älyään vastaavan kuvastimen, ei tarkoita sitä tällä rojalistisonnalevityksellä olisi mitään korrelaatiota suomalaisen kansanluonteen kanssa.

Suomalaisilta varastetaan eurooppalaiseen talous- ja rahaliittoon ja sen hoitoon 600 euroa jokaiselta suomalaiselta. Mikään keino, edes kuninkaallisen paskan lehtilevitys, ei ole liian alhainen torjumaan kansalaisten heräämistä kansallisen varallisuuden varastamisesta eurooppalaisille huijareille.

Vihervasemmistolainen päätoimittaja miettii poliittisessa suojatyöpaikassaan...

Kumpikohan minun kannattaisi painaa lehden sivulle...

Jokaiselta suomalaiselta puhalletaan Kreikkaan ja Irlantiin 600 euroa

vai...

KATTOKAA SE HYMYILEE TAVJAN KANSSA!!!

Alfred Nobel (nimimerkki)

Alue, jossa Suomella on paljon saavutettavaa, on koraaninheitto. Kansallisessa katsannossa Jarin edellytykset ovat huimat. Kiekkoringissä painopiste on juureva: tämä mies ei lähde lentoon viskottavan esineen kanssa. Leipälapiokourat saavat tukevan otteen mistä tahansa viskottavasta teoksesta alkaen Matti Klingen muistelmista aina koraanin painokkaimpiin versioihin.

Ja sokeri pohjalla: Tervon otollisimmat valmiudet ovat koraaninheittokilpailun finaalivaiheessa eli tuomioistuinkäsittelyssä. Nerokas huulenheittolahjakkuus kepittää komeasti käräjäoikeuden juristiplantut. Menestys kansainvälisillä foorumeilla edellyttää kuitenkin tulkin myötävaikutusta.

pekka toivonen (nimimerkki)

US:n toimitus järjestää tarkoin valikoidulle ryhmälle blogisteistaan vaatimattomat pikkujoulut aivan näinä päivinä. Tärkeistä, mutta nettilehden kannalta korvaamattomista blogisteista paikalle on kutsuttu Jari Tervon lisäksi ainoastaan Pekka Siikala ja Barack Obama.

Vaatimattomina ihmisinä Tervo ja Siikala jäävät kuitenkin tilaisuudesta pois. Toinen ilmoittaa tekosyyksi ahdasmielisen kirkon ja toinen ilmoittaa tekosyyksi rasistiset perussuomalaiset.

Onneksi Niklas ja Barack tulevat keskenään hyvin juttuun ja pikkujoulut onnistuvat kivasti.

Tarina on vaatimaton, mutta opettavainen.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Jari

Kun liikun aika paljon muisssakin EU-maissa kuin Suomessa, uskallan väittää, että "Rahikaisella sitte sama juttu".

Tätä patrioottista "mitä norsu musta aattelee"-piirrettä löytyy.

Ja on aina löytynyt.

Siitä alkaen, kun kansallis-valtio-niminen harha pääsi syntymään.

Ihmistä ja sen ihmiskuntaa sisältä käsin vähä vähältä rapauttamaan.

Sen tien päässä odottaa...

Niin: mikä!?

Käyttäjän lehtovitra kuva
Mikko Lehtovirta

No, ainakin Tervo on saanut karvat aika monelta pystyyn. Osui ilmeisen kipeästi sinne alemmuudentuntonapukkaan, miehillä. Toisin sanoen kirjailija ei kirjoittanut sittenkään kovin kevyestä aiheesta.

Erityinen piirre teillä tuntuu olevan, että mitä rivompaa tekstiä, sitä suuremmalla varmuudella lymyillään nimimerkin takana. Hieno homma..

Ja teille, joilla on käsittämättömän selvä mielipide siitä, miten asiat *oikeasti* on: lukekaa Tommi Uschanovin Suuri Kaalihuijaus ( http://bit.ly/uschanov ) -Kirjoituksia yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä. Kun ihmisten näkökantoja lähdetään kunnolla selvittämään, käy niin Suomessa, USAssa kuin muissakin länsimaissa ilmeiseksi, että valtaosa uhoajista ei ymmärrä näkökantansa taustalla vaikuttavista realiteeteista juuri mitään.

ulriika (nimimerkki)

Ihanaa. Ihanaa olla vaikkakin entinen toimittaja, koska kaikki entiset toimittajat ja nykyiset poliitikot puhuvat meistä. Ja HUI - pelkäävät meitä!

ulriika (nimimerkki)

Iltsikassa Jarikin olisi juossut Vickanin ja Dannyn perässä, että kiharat olisivat suortuneet.Onhan mentävä sinne, mihin päätoimittaja määrää!

ulkkis (nimimerkki)

Maahanmuuttokriitikot painuu nyt vittuun louskuttamasta tuosta Koraanin heitosta. Keksikää uusi kampi asiallenne, pellet. Tuolle yhdelle asialle joka täyttää maailmanne, ja jota ette tämän laman jälkeen enää edes muista. Harakatkin nauraa teille kun aika on asettanut hölmöilyt perspektiiviin.

Markus Lehtipuu

Miksei Jari Tervo ollut Uutisvuodossa? Vaatimattomuutta?

Vieras (nimimerkki)

Ei kait saanut vaatimattomasti tasa-arvon nimissä paiskata koraania lattiaan.

M-T Heikka

En ole seurannut kruununprinsessan vierailua niin tiiviisti kuten Tervo, en edes katsonut häitään (kuten Tervo ilmeisesti katsoi).

Tulipa vain mieleeni Haaparannalle naidun tätini kommentti, johon koko Haparandan hoitokodin "poikkinaitujen" mummelikopla yhtyi vakavana: Se Suomen Ahtisaari, soon paljon KOMEAMPIKI ko se Ruottin Päärssonni!

Näin se vain aina mennee meilä.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Yksi juottolanpitäjä Espanjassa, tuossa kävelymatkan päässä, tietää suomalaisista ja Suomen historiasta enmmän kuin minä, vaikka olen lukenut paljon historiaa ja se liittyy ammattiini. Hän pitää suuressa arvossa aikaansaamaansa Ravintolaa ja meitä amigojaan. Myös laaja suku pitää sitä vähintään neljän Michelin tähden arvoisena. Minun, suomalaisen mielestä se on lähinnä kapakka jollaisia on Espanjassa miljoona ja tämä on vielä siitä sotkuisemmasta päästä.
Don (näin häntä kutsutaan) on itse perustanut paikan entiseen autokorjaamoon. Maalannut itse seinät moneen kertaan. Kytkenyt itse sähköt ja kaikki tuo näkyy. Maalit irtoilee. Pistokkeissa on kymmeniä liittimiä. Kärpäsiä pyörii valmiiden tapasten ympärillä ja kaiken kruunaa se, että seinäntakana on kalakauppa. Kesällä on kalanhaju kuvottava, mutta Don on siitäkin ylpeä. Tuoretta kalaa saa aina.

Hän on ollut ennen paimen. Nyt hänellä on ravintola. Hieno ravintola. Hän tuntee monta ulkomaalaista, minustakin hän on ylpeä sillä käyn siellä oluella. En ikinä syö siellä, koska en halua letkuihin sairaalaan. Hän on laittanut ystävikseen laskemiensa kuvan seinälle. Myös minun. 20:llä on myös nimikkomuki. Minullakin on.
Käyn siinä paikassa vain siksi, että pidän hänestä. Itsetuntoa riittää muille jaettavaksi. Hän on nimittäin aivan tosissaan ravintolansa suhteen. Yksi käyntini syy on hieman epämääräinen. Liekkö vilunkia. En ole enää pitkään aikaan maksanut oluestani seinälle kirjoitettua hintaa, vaan niille 20:lle amigolle tarkoitettua huomattavasti alempaa ja piikki on aina auki, jos satun lähtemään lenkille pimeässä ja rahat unohtuu tai jää rosvojen pelossa kotiin. Hän voi sanoa, että mikään inhimillinen ei ole vierasta. Minä teen mitä haluan ja muut mitä ne osaa. Hänen mielestään Espanja on maailman paras maa eikä meillä ole epäkohtia. Kertaakaan en ole kuullut hänen likaavan "omaa pesäänsä" Espanjaa ja Ravintolaansa. Hän vain hymähti, kun kuuli muutama vuosi sitten ETA:n räjäyttäneen auton vain korttelin päässä. Espanja ja Ravintola on hänelle tärkeä ja se, että hänellä on ulkomaalaisia amigoja. Ystäviä.
Hänellä on vanha tipparellu pihassa. Yksi huone asuntona. Silti hän sanoo olevansa rikas.

Käyttäjän lehtovitra kuva
Mikko Lehtovirta

... ja kääntää kelkkaansa hän..
Olipa hyvä kirjoitus, Petri Suomi.

Tuo nimittäin on totta. Happiness is a state of mind. Kyllähän tässäkin keskusteluketjussa on nähty, että omaa kansallisuutta halveksiva kirjoitus on saanut aikaan halveksunnan ja vihan vyöryn eikä loppua näy.

En tosin usko, että xenofobian ruokkiman vihakirjoittelun ratkaisuksi riittää omasta kulttuurista iloitseminen - käsittääkseni Espanjassakaan - mutta silti: Olé!

Toinen Bi-seksuelli (nimimerkki)

Kyllä Tervo se sun Koraanin heittelysi oli niin paksua, että et todellakaan ole itse ollut vaatimaton. Vaikka tuommoisena alkoholismin kanssa painivana lappilaisena saatiirikko vääräleukana ehkä todellakin pitäisi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
sepäse (nimimerkki)

Savolaiset ovat maailman vaatimatonta porukkaa, vaikka he työtävätkin itsensä joka paikkaan.

Eu rahakomissaarina päsmäröi Mikkelin savolainen Olli Rehn.

En kyllä ymmärrä millä eväillä, mutta sielläpä vaan on.

On siinä contrastia kerrakseen.

juri g.

Ei ne ulukomualaset sen parempia immeisiä ole. Niiltä puuttuu
mm RUK:n kurssin nro 168 oppilaskunnan hallituksen jäsenyys.

Olemme pää pystyssä (nimimerkki)

Ei ole mitään syytä olla vaatimaton rikollisen roiston ja ryövärin
Venäjän naapurina. Ollaan pää pystyssä Natossa. Me haluamme lopettaa
roskaväen hallinnon Venäjällä ja vahvistaa aina yhtenäistä maailmaa.
Nato voitti kylmän sodan (NL hävisi), mutta me tarvitsemme Viipurin
voitonparaatin oikeusvaltioiden toivomuksesta. Japani saa myös lisää
tilaa. Venäjän kuningaskunta lopetettiin yli sata vuotta sitten. Ei
rikollinen Putin omista juridisesti Venäjää. Putinilla ei ole mitään
valtakirjaa vangituilta kansoilta. Länsimielinen venäläinen on hyvä.
Kiinakin saa lisää tilaa. Eristetty rikollinen pilkotaan lopullisesti
ihmisille. Saksa ja Suomi ovat korkean teknologian ja osaamisen maita.
Yhdysvallat (Kansainvälinen yhteisö on Nato ja YK) vapauttaa Karjalan.

Me emme taivu!

Kontit kuljettavat hyödykkeitä kaikkialla maailmassa ja yhä parempia.
Tilanne kehittyy hyvin. Stockmann avasi meille tavaratalon Pietarissa.
Ympäristöasiat ja demokratia tuhoavat kyllä terroristin lopullisesti.

Toimituksen poiminnat