Jari Tervo

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Herra 59

Mikä yhdistää ralliautoilija Juha Kankkusta, mäkihyppääjä Jari Puikkosta, muusikko ja kirjailija Kauko Röyhkää, näyttelijä Antti Virmavirtaa, rockmuusikkoja Aku ja Martti Syrjää sekä Juha Torvista (kaikki Eppu Normaalista), elokuvaohjaaja Renny Harlinia, europarlamentaarikko Ville Itälää, iskelmälaulaja Meiju Suvasta, kansanedustaja Päivi Räsästä ja minua?

Me olemme kaikki syntyneet vuonna 1959. Me kuulumme Suomen tarkimmin syynättyyn ikäluokkaan. Jyväskylän yliopiston psykologian laitos on tutkinut meidän kohtalotovereitamme, jyväskyläläisiä koululapsia, vuodesta 1968 saakka. Tutkimuksen nimi on Lapsesta aikuiseksi.

Emeritaprofessori Lea Pulkkisen ja akatemiatutkija Katja Kokon tutkimusta lukiessa ilahtuu: ”Viidenkymmenen vuoden iässä käytetiin eniten aikaa sanomalehtien lukemiseen, vähiten bingon pelaamiseen.”

Tämähän on kuin suoraan minun elämästäni. Päivittäin luen vähintään kolmea sanomalehteä, joskus useampaakin. Bingoa olen pelannut viimeksi noin neljäkymmentä vuotta sitten. Silloinkaan en oikeastaan pelannut, vaan tarkkailin äitini ja isoäitini numeroitten ruksaamista Rovaniemen työväentalolla. Puoli kiloa Saludoa voitettiin.

Ikäryhmätutkimukset suovat lukijalleen samastumisen riemun. Oma elämä tuntuu vähemmän ainutkertaiselta. Meitä on paljon. Muillekin on käynyt näin: bingon peluu on jäänyt. Se kuuluu aikuiseksi kasvamiseen.

Jyväskyläläiset viisysit aloittivat alkoholin käytön noin neljätoistavuotiaina. Lapissa kaikki kukkii myöhemmin. Ensimmäisen kerran join alkoholia kuudentoista vuoden iässä. Se oli Liebfraumilchiä ja se maistui samalta mennen tullen. En ole tätä valkoviiniksi väitettyä autonpesuvettä juonut lokakuun 1975 jälkeen enkä juo.

Suomalaisten suhde alkoholiin on tragikoominen myös Pulkkisen ja Kokon tutkimuksessa: ”Puolet naisista (49 %) ja kolmannes miehistä (31 %) ilmoitti, ettei ollut humaltunut kertaakaan viimeksi kuluneen vuoden aikana, tosin neljä heistä kertoi nauttineensa kerralla yli 13 annosta alkoholia useita kertoja vuodessa, jopa viikottain.”

Suomennettuna tämä tarkoittaa: ”En ole ollut humalassa vuoden aikana kertaakaan, lukuunottamatta viikottaista perskänniä.”

Viisysit harrastavat sanomalehtien lisäksi korkeaa verenpainetta ja keskivartalolihavuutta. Tämän huomaa paitsi tutkimuksesta myös väenkokouksissa ihmisten muodosta ja väristä. Silti syvässä keski-iässä vaeltavat suomalaiset ovat tyytyväisiä elämäänsä. Helsingin Sanomat otsikoi tutkimuksesta kertovan artikkelinsa ”Viimeiset onnelliset”.

En usko onnen tähtien sammuneen 1950-luvun mentyä mailleen. Vuonna 1959 syntyneitten onnellisuus ei johdu historiallisesta hetkestä, vaan siitä, että he ovat saavuttaneet viidenkymmenen vuoden iän. Vuonna 1969 syntyneet huomaavat elävänsä kohtalaisen onnellista elämää vajaan kymmenen vuoden kuluttua. Esitän itsestäänselvän sosiologisen aforismin: suomalaisen onni paisuu asuntovelan kutistuessa.

Viimeistään viisikymppisenä tajuaa, että matkaa on enemmän takana kuin edessä. Nyt alkaa pitkä hidas laskeutuminen kukkulan toiselle, varjoisalle puolelle.


 


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Vilho Juntunen (nimimerkki)

Jari Tervo BINGO, Juha Kankkunen, Jari Puikkonen, Eppu Normaali, Meiju Suvas, Päivi Räsänen, Ville Itälä, Ikäluokka, Katja Kokko, ALKOHOLI, ASUNTOLAINA

Minä luulin ensimmäiseksi että teitä yhdistää isolla kirjaimilla
kirjoittamani asiat.
tv. Ville

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Minä olin vuonna 1959 isäni kanssa toista kesää metsätöissä. Et ole varmaan kesällä syntynyt kun en muista mitään kummempaa kumahdusta sinne metsän siimekseen kuulleeni.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Väärin meni Jari. Ei täällä kukkulan toisella puolen mitään varjoja näy.
Tietysti näköala on omakohtainen ja paikkainen. Huomenna saattaa aamukahvipaikkaani varjostaa ihan ikkunani edessä liehuva Suomenlippu. Ruotsalisuuden ja ex kuninkaan kunniaksi viritetty. Se vielä puuttuis jos joku hoilaisi Modersmålets sångia. Kaikki on kuiteskin kestettävä, jopa ruottalaisuus. Rohkeasti vaan Jari kukkulan toisella puolella sijaitsevaa kadun aurinkoista puolta tallaamaan. Mieluummin selvin päin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Just. Suurin ikäluokka ovat -47 syntyneet, mutta tarkkailluin vuosikerta se -59. Ihan kuin kävisi vähän... kateeksi.

Sanomalehdet, verenpaine, alkoholi, keskivartalolihavuus - onnellisuus. Mietin kahtatoista esimerkkihenkilöä ja kaikkea sitä, mistä heidät tunnetaan. Ei Päivi Räsäsellä tai Antti Virmavirralla ole paksua vyötäröä, mutta Jari (ikäluokan yleisimpiä etunimiä) Puikkosen verenpaineesta en osaa sanoa mitään. Onkohan Kauko Röyhkä onnellinen; niillä runoteksteillä en ainakaan usko. Rennyn imago ei missään tapauksessa kestäisi bingohallissa näyttäytymistä.

Martta (nimimerkki)

Vaihteeksi mukavanleppoisa blogi tämä Tervon tänäinen. Hyvää suomea ja ripaus nostalgista huumoria. Tällaisestä tykkään.

Vanha demari (nimimerkki)

Yksi yhdistävä tekijä on myös se, että kukaan ei osaa kirjoittaa romaania.

Monopodi (nimimerkki)

Uskottavuutesi myös muiden aiheiden suhteen on rapissut. Teit itse itsestäsi jotain, mitä et ehkä ennalta tahtonut. Uskottavuutesi mahdollinen palautuminen kestää kannaltasi vähintään liian pitkään, kuten ymmärrät.

Vieras mies jos oisin jah haaaa siuhu hauu jehuuu simsamspa (nimimerkki)

Kyllä se on niin, että 1959 syntyneet äijät voi tervetulleeksi toivottaa "Velttojen Kyrpien Kerhoon!"

Off topic (nimimerkki)

Jokos olet koraanin heittoa harjoitellut? Lentääkö kauaskin?

Sammal (nimimerkki)

Pelokas säpsähtelijä ei yleensä uskalla kritisoida itselleen vähäisiäkään poteentiaalisia uhkia aiheuttavia aiheita. Tervo ei ole reaalisesti suunnitellut heittoja koraania välineenä käyttäen. Riski/hyöty-analyysi oli hänen kannaltaan liian ilmeinen. Säpsähtelijä äidin hameen takaa.

Minäkin -59 (nimimerkki)

Lisään tähän muitakin -59 syntyneitä mielenkiintoisia henkilöitä. Mikael Niemi ja Erkki Lampèn ovat myös meitä viimeisiä 50-lukulaisia.

Kieltämättä olemme tähän mennessä eläneet mielettömän murrosajan tämän elämän kuluessa. Kaikki, mitä elämässä oli pyhää lapsuusaikana, on murskattu ja uudet aatteet ovat tuoneet vain uusia murheita. Mutta meidän ikäluokka on sopeutunut siitä huolimatta.

Kukkulan toiselta puolelta (nimimerkki)

Pikkuhiljaa Jarikin alkaa oppia kirjoittamaan...., että välillä lukijalle täytyy antaa hengähdystaukoja... Jos aina pudottelee "viimeisiä sanoja", jemptejä, mutta pikkaisen katkerasti näsäviisaita lauseita sekä blogeja, työn raskauttama lukija uupuu ja siirtyy toisaalle. Mutta tärkeintähän on, että kirjoittaja jaksaa... kirjoittaa.

Pertti Sakari (nimimerkki)

"Bingoa olen pelannut viimeksi noin neljäkymmentä vuotta sitten. Silloinkaan en oikeastaan pelannut, vaan tarkkailin äitini ja isoäitini numeroitten ruksaamista Rovaniemen työväentalolla. Puoli kiloa Saludoa voitettiin."

Jari Tervolla on selvästi kommarijuuret. Joten Tervo taitaa olla joko vasuri taikka sossu. Tule nyt JAri Tervo ulos sieltä kaapista ja paljasta puoluekantasi!

pekka toivonen (nimimerkki)

Vaikka Jumala on kaikkivaltias , niin hänelläkin on jatkuvassa luomistyössään rajoitteensa.

Vuonna 1959 Jumalan kapasiteetti riitti Suomen osalta valtavan suomalaisrahvaan luomisen lisäksi ainoastaan yhden kotimaisen timantin synnyttämiseen , Jari Tervon.

Vuonna 1960 Jumalan kapasiteetti riitti Suomen osalta samoin kuin edellisvuonna yhden timantin synnyttämiseen,Saludo-kahvin.Tämä Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva, virkistävä laatukahvi on aina sopinut innokkaalle ja asiantuntevalle suomalaiselle kahvikansalle niin arkeen kuin juhlaan.

Tutkimattomia ovat Herran tiet.

ope (nimimerkki)

Ajattelitko kirjailijan menneen bingoon suoraan synnytyslaitokselta?

pekka toivonen (nimimerkki)

Helmikuussa 1959 Jari Tervo on hyvinkin saattanut vierailla bingossa äitinsä ja/tai isoäitinsä kanssa, varsinaisesti hän ei sinne itse mennyt vaan vietiin, kapalovauva kun vielä oli 2.2. syntyneenä. Eikä häntä silloin vielä kirjailijana tunnettu edes Rovaniemellä.
Vasta seuraavana vuonna bingossakin oli mahdollista voittaa Saludoa kotiin viemisiksi.

Uskottavuus (nimimerkki)

Tasapuolisuuden vuoksi sinä voisit Jari heitellä seuraavassa uutisvuodossa koraania samalla tavalla kuin olet raamattua jo heitellyt. Siitä voisi tulla jopa mielenkiintoinen viikottainen show: Jarin pyhien tekstien heittoklubi. Vaihteen vuoksi voisit keilata niitä yhdessä julkkisvieraitten kanssa ja kesällä pidettäisiin oikein uskonnollisten tekstien heiton mm-kisat.

Qu'aran (nimimerkki)

"Jari Tervon,tuon Rovaniemen Salman Rushdien, kanssa fatwaa pelkää tällä viikolla perussuomalaisten kansanedustajaehodokas Jussi Halla-aho. Tervetuloa!"

Taivaanrannan maalari (nimimerkki)

Ei Jarin tarvitse olla kommari jos onkin käynyt työväentalolla,
rovaniemellä poliisitkin kävi tökärillä harva se viikonloppu.
Ei siellä aina punaliput liehuneet ja työväenlaulut raikuneet,
jostain piti rahat kerätä tulevaisuutta ja toimintaa varten.
No toiminta on loppunut ja rahat meni kasinohuumassa.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Tervo on pelkuri. Koraanin heittoa odotellessa.

MilaF (nimimerkki)

Radio Rockissa Jumala oli langanpäässä Heikelä-korporaation aamushowssa. Oli viskannut Tervon 'Myyrän' lattialle. Juontajille voisi myöntää pelkästä huumorintajun ja lämpimän Jumala-vitsailun ympärille rakentamastaan aamushowsta 'Vuoden verenpaineenalentaja -palkinnon'.

TP (nimimerkki)

Ja nyt kehiin sama vitsailu Allahin ja Koraanin osalta, kiiitooos.

MilaF (nimimerkki)

Moikat TP:lle

Ei meillä evankelis-luterilaisilla taida olla oikeutta vitsailla kuin omasta Jumalastamme. Hän kyllä kestää. Muiden asioihin puuttuminen olisi loukkaamista.

Vanha demari (nimimerkki)

Tai sitten antaa heille rangaistus lattian likaamisesta

Tulikivenkatku (nimimerkki)

Olet Jari muutaman vuoden nuorempi kuin minä. Juniori.

TP (nimimerkki)

Jari, voisit kyllä seuraavaksi heittää sen Koraanin lattialle.

u (nimimerkki)

Nakkaa piru vie itse, kun kerran näyt siitä pakkomielteen saaneen.

MilaF (nimimerkki)

Kännäämistä, korkeaa verenpainetta ja keskivartalolihavuutta - ja tähän samastumisryhmään sinä sitten sijoitit myös Päivi Räsäsen? Paljon kirjoittava ihminen ei tee tuota rinnastusta muutoin kuin jatkaakseen lapsellista nokitteluaan. Eikö sinulla ole minkäänlaista sisäistä pidäkettä tai vastaavaa, joka kertoisi, että riittää jo? Olet mennyt jo mauttomuuksiin saakka ja aina vain haluat jatkaa. Hyi hitto! Jätä jo Päivi Räsänen rauhaan!

tarkkailijavm-59 (nimimerkki)

On säälittävää että 50 vuotta sitten syntyneet eivät halua aikuistua ja heiltä puuttuu todellinen rohkeus asettua jyrkästi rappiokulttuuria ja sen seurauksia vastaan. Tervo voi tuntea onnellisuutta nyt siitä, ettei rovastia tarvitse enää kumartaa mutta miksi kumartaa jotain doopattua jalkapallotähteä tai palvoa jotain onnetonta karvapäätontturokkaria. On säälittävä miten 50-vuotiaat ja jopa heitä vanhemmat kokoontuvat aurinkolasit silmillä jollekin stadionille hurraamaan primitiivisyydelle. Mikä on tuollaisen ikuisen lapsen älyn ja sivistyksen taso? Miten noin surkeasta sukupolvesta on edes viitoittamaan tietä nuoremmille polville.

Jari - neuvon sinua aivan kaikessa ystävyydessä: jalkapallo on sielutonta huijausta eikä tuo enää iloa kenellekään. Entä "rockkulttuuri"? Alkukantaisuuden näennäisesti ristiriitainen suosio näyttää perustuvan siihen, että siitä etsitään aitoutta, alkuperäisyyttä ja autenttisuutta. Renkaat nenässä rumpuja pärisyttävästä aarniometsien asukkaasta on tullut aikamme tärkeimpiä sankareita. Autenttisuutta viidakoista toki löytyy, mutta spontaani halujen tyydytys on juuri kulttuurin vastakohta siinä mielessä kuin se vielä hiljattain ymmärrettiin. Markkinaviihteen tarkoituksena on kiihoittaa aisteja eri tavoin, se on siis pornografiaa, maksullista kiihotusta.

Jari, yritä aikuistua. Tule pois sieltä ikääntyvien lasten joukosta.

http://pelontorjunta.suntuubi.com/fi/Blogi/#narsisti

tarkkailijavm-59 (nimimerkki)

http://pelontorjunta.suntuubi.com/fi/Blogi/#narsismi

"Todelliiset protestit ovat jäänet vähäiseksi marginaali-ilmiöiksi ja normaalisti ne ovat aina tukeneet kulutus- ja nihilismikulttuurin kehittymistä loogiseen täydellisyyteen ja sen siirtymistä entisen korkeakulttuurin tilalle. "

Selvä viittaus mm. "Uutisvuotoon". Sehän on kvasiyhteiskuntakritiikkiä mutta todellisuudessa vain huonosti onnistunutta eu-sinipunaviihdettä paksukalloisille iltapäivälehtien lukijoille. Tiedättehän te nämä "matit ja tepot" jotka ottavat automarkettien kassojen edestä jokapäiväisen sielunhoitosanomansa kotiin vietäväksi.

Näin Suomea "sivistetään".

ete (nimimerkki)

59-syntyneenä tunnistan sentään Libiksen. Nostalgian vuoksi vois maistaakin. Eikä asuntolainastakaan pääse kun koko ajan täytyy ottaa isompaa ettei jää jälkeen muodista. Bingo on vaihtunut lottoon. Lotto pokeriin. Monille 59 syntyneille suurten ikäluokkien paine johti kpolitiikkaan kyllästymiseen. Ei onneksi kaikille.
Eija-R Korhola taitaa olla meikäläisten ikäluokkaa.

tarkkailijavm-59 (nimimerkki)

"Eija-R Korhola taitaa olla meikäläisten ikäluokkaa."

Tilanne on siis muodostumassa entistä pahemmaksi ikäluokkamme osalta.

R.P. (nimimerkki)

Olen nytkin kännissä, tai viittä vaille vainaa. Hammassärky vie hermot, mutta onneksi on kirkasta. Olet hieman minua nuorempi, mutta tuskin minua kauemmin elät. Harmi kylläkin. Pitää vielä lausua Tervo, että olet mies minun makuuni. Mitään kumartelematon, huumorintajuinen ja supisuomalaisen miehen näköinen. Tai no, sama vaikka olisit minkä näköinen, niin hyvä tyyppi silti olet.

Matias Gerlich

"Mitään kumartelematon..."

Tuo oli varmaan sarkasmia?

Vieras (nimimerkki)

"Viimeistään viisikymppisenä tajuaa, että matkaa on enemmän takana kuin edessä. Nyt alkaa pitkä hidas laskeutuminen kukkulan toiselle, varjoisalle puolelle."

Onko tässä pyrkimystä nöyryyteen vai itsesääliin?

Veikataan jälkimmäistä.

Mauri (nimimerkki)

Sie se Jari jaksat hyästi kirijottaa. Jatka vain samhan malliin. Ei siitä haittaa ole, ku hoksaa ikkääkin tulleen. Mie hoksasin, että siehän olet Kauppalan Poikia. Tule mukhan, seo epävirallinen kööri meitä varttuneita rovaniemeläisiä. Met kokkoonnumme parin vuoden välein Rovaniemi-päivien yhteydessä syyskuun ensimmäinen viikonloppu seuraavan kerran 2012 Arktikumissa salin täyeltä. Hyvin kerkiät mukhan ja mietippä jokin hyä juttu yleisölle kerrottavaksi, niitähän sulla piisaa.
Niin 59 on peilissä, eikä tunnu vielä paljon mishään.

Ampiainen (nimimerkki)

Katohan, Tervo on dokannut vähemmän kun vaikuttaa melkeinpä positiiviselta.

Mutta on se silti kumma juttu, että suomalainen mies tietyssä iässä rupeaa vollaamaan ja nyyhkyilemään. Juicehan teki sitä ihan uberisti.

Väittäisin että jos ihminen ei kypsällä iällä harrasta minkäänlaista liikuntaa, niin siitä vaan tulee semmoinen itkunsekainen peruna.

Ei ihme jos itsestään huoltapitävät naiset sitten rupeavat puumiksi ja raatelevat nuorten latinomiesten selkään arpia pitkillä kynsillään...

Nestori (nimimerkki)

Tervo, nyt kun olet jo elämän ehtoopuolella, niin tee sosiologis-uskonnollinen testi ja heitä se koraani lattialle. Suorassa lähetyksessä...

Vieras (nimimerkki)

"Tervo, nyt kun olet jo elämän ehtoopuolella, niin tee sosiologis-uskonnollinen testi ja heitä se koraani lattialle. Suorassa lähetyksessä..."

Siihen tarvitaan mies...

denotredame (nimimerkki)

Kesä 1959 oli kuuma. Silloin oli muotia iskelmät 'kultaisen trumpetin laulu' ja kappale nimeltään 'I dont care how much you love me only love me'...Radio Nord toimi Tukholman edustalla ja soitti tunnussäveltään ajoittain ja mainosti 'Zertina menar säkerhet' tms.. oli joku kellomerkki. Kekkonen oli vahvasti vallassa pelattuaan Fagerholmin pois 1962 pressavaaleista tilattuaan Neukuista 'yöpakkaset'..Valtiolla oli vähän velkaa ja työllisyyskin oli kohtuullinen verrattuna nykyiseen. Valtiomiehiäkin oli pelissä mukana esim. Tanner Junnila Ehrnroth jne..Kekkosen 'Moskovan kortti' sittemin syrjäytti heidät paitsioon ja esti uusien 'valtiomieskykyjen' nousun. Suomessa sai loistaa vain yksi 'isä aurinkoinen'..Tästä valtiomiespersoonallisuuksien puuttesta saamme nyt kiittää Kekkosta. Hän esti uusien valtiomiesten nousun Suomemme poliittiselle taivaalle. Nyt niitäämme sitä 'viljaa'. Tästä siis Kekkosesta johtuen nykyinen polittinen eliittimme on henkisesti hyvin köyhää..Kesä oli kuuma myös Euroopassa. 1961 pullotin Saksassa viiniä joka oli makeaa johtuen kuumasta kesästä. Pitivät vuotta -59 parhaana viinivuotena aikoihin...1959 syntyneissä oli se hyvä puoli että vain pieni osa imi tastolaiskommunismin myöhäisen siemenen..

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Itse olen Åbo Akademin rottia. Tekivät laajaa tutkimusta television vaikutuksesta. Tutkimus alkoi ensimmäisellä luokalla ja jatkui aikuisikään.

Ekaluokalla kysyttiin lempiohjelmaa. Vastasin reteesti: Charlien enkelit. Olin saanut katsoa sen kerran kylässä. Koululaiset vastaavat samoin kuin kaverinsakin. Siinä mielessä tuollaisiin syväanalyyseihin kannattaa suhtautua varauksella.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Jussi Halla-aho: "Kaikki me tiedämme, että Jari Tervo ei olisi mennyt Koraania heittelemään televisiolähetyksessä"

(Ajankohtainen Kakkonen 2.11.10)

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

"No, mahtaisko olla niin, että Jussi Halla-ahon sananvapaus on kapeampi kuin Jari Tervolla?"

(Ajankohtainen Kakkonen 2.11.10)

Mitä vastaa Jari Tervo itse?

No, eihän se pelkuri uskalla kuitenkaan!

denotredame (nimimerkki)

Huhun mukaan ensi kesänä on Kouvolassa 'pyhien kirjojen heiton MM kisat'. On useita sarjoja: Marxin das Kapital Hitlerin Mein Kampf Koraani ja Raamattu..Mietinnässä on mahdollisia lisää heitettäviä kirjoja...On ehdotettu esim Tervon Koljattia..Myös Waltarin Sinuhe ja Sillanpään 'Nuorena nukkunut';onhan kyse Nobel Kirjasta, ovat olleet listoilla. Tiedä sitten mitkä arvovaltainen raati valitsee..Joka tapauksesssa on tulossa kansainvälisessä mediassakin julkisuutta saava kisa. Tullaan mittaamaan kuinka suvaitsevaisto tulee suhtautumaan mihinkin kirjaan. Myös pituusennätykset huomiodaan. On myös ehdotettu Jari Tervoa tuomaristoon..Onhan hänellä kokemusta 'kirjan' heitosta..Odotan mielenkiinnolla ko. kisaa. verratuuna 'eukonkantokisaan' tai 'kusiasen pesässsä istumisen MM ennätykseen' luulen että tämä heittokisa tulee saamaan kansainvälistä 'väriä' ja tekemään Suomeamme edelleen tunnetuksi etenkin tiedostavassa muslimimaailmassa. Ehkä tietävät sitten paremmin hakeutua Suomeen...

Vieras (nimimerkki)

Joopa joo. Mitähän tässä oli? Tervo on harvinaisen tylsämielinen havainnoitsija ollakseen jonkinlaisessa hoksaajan maineessa.

Alfred Nobel (nimimerkki)

Annetaan Tervolle nyt aikaa. Ehkä hän asiaa pitemmälle pohdittuaan ja Kallenkin tulevaisuutta pohdittuaan päättää olla edelleenkään heittämättä koraania yhtään minnekään.

Heittääkö vai eikö heittää, siinä vasta kysymys meille kaikille. Jos kaikki ovat valmiit heittämään ja myös tekevät sen, kaikki on hyvin. Jos vain yksi on valmis tekemään sen ja tekeekin sen, ympäröivää yhteisöä ei kannata liiemmälti onnitella.

Viite: Fred Zinnemanin elokuva "High Noon", jossa Gary Cooper tekee sen, mikä on tehtävä, pelokkaan ja samalla toimintakyvyttömän yhteisön puolesta, vailla kiitoksien odottelua.

Elokuvan maailmasta, kuvan terävöittämiseksi, voidaan poimia myös Luis Bunuelin elokuva "Viridiana". Siinä hyvin toimeentulevan kartanonherran ruokapöytään asettuu 12 muualta tullutta kartanoonmuuttajaa. Hyväntahtoinen Göran tarjoaa köyhille resupekoille muhevan aterian, jonka kuluessa hänen ihmisoikeutensa katoaa ja rosvomaisesti käyttäytyvät vieraat valtaavat kartanon.

Muita elokuvia ei juuri nyt mahdu tähän katsaukseen.

denotredame (nimimerkki)

Alfred. Älä nyt noin. Sinähän symboolisesti leimasit maahanmuuttajat. Eihän se nyt käy. Jos tuolla linjalla jatkat niin pian tulee arvojohtajamme esikuntineen ja vähemmistövaltuutettuineen mukanaan maahanmuuttoministerimme ja valtakunnansyyttäjä laittamaan Sinut pian ojennukseen ja se olisi Sinulle ihan oikein sanoo 'valaistunut tiedostava vihervasemmistolainen cityvihreä'. Näin on. Tässä kaikki, ei lisättävää olen oikeassa aina.. hajaantukaa...

äte (nimimerkki)

Kova sulla oli kiire pistosta kulumaman päähän snakarille.
Julle jäi sentään julistaan ruhtinuttaan matkalle R.I.P.
Että 50nnä tajuaa jotain. Ei satasenakaan !
Susta Jari alkaa paistaan läpi ajatusten vaihto rouvan kanssa, ei tuota
stnan mamoilua muuten tajua !

Tutkittu59 (nimimerkki)

13 annosta kerralla tarkoittaa sitä että nauttiminen jaetaan pitkälle ajanjaksolle.
Herra Tervolla on harjoituksen puutetta aiheessa kun ei ole tietoinen tästä oleellisesta yksityiskohdasta.
Ei niitä kaikkia nyt kerralla vedetä, vaikka käyttöhjeessa saatetaan huomauttaa nauttimisesta kylmänä tms. Pitää ne loput esim. jääkapissa niin ei tule kiire.
Kerkesin Lapista tutkimuspaikkakunnalle ilmeisesti ajoisa kun opin tämän jo noin 10v harjoittelun jälkeen. Lapissa tietty on se pulma että kaljat jäätyy kassiin jos ei pidä kiirettä, mutta ethän sinä Jari enään ulkona juo, ethän.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Homojutut ottivat koville, mutta nyt on mukava tarina 59, joka ei ole sama kuin 69.

Suomalaiset odottavat nyt Jarilta koraanin heittoa ihan YLE:n pyhälle lattialle asti. Jos ei näin tapahdu Jari on sittekin vain kotikasvatuksen saanut demari.

Nooky Hesum (nimimerkki)

Viisysi itsekin. Luin kolumnin hiljaa hyrskähdellen. En tiennyt, että ikäluokkamme on niin tarkkaan seurattu. Viisikymppisenä elämä Suomessa on ihan kohtuullisen mukavaa. Jos on töitä ja saa liksaa.

Ja nämä kommenttipersut eivät lakkaa naurattamasta. Onneksi persuja on vielä ainakin neljä vuotta. Mille me muuten naurettaisiin.

Jouko Koskinen

No voihan nenä (!) erossa äidilleen jäänyt tyttäreni on siis 51v ?
Viimeksi kun näin hän oli kaljan pöhöttämä yksin"huoltaja" - poika
olisi nyt parikymppinen jos olisi elossa. Kivoja muistoja - kuin
saisi tikulla silmään. Kiitos taas !

Vieras (nimimerkki)

Älä ruoki trollia.

Vieras (nimimerkki)

"Viimeistään viisikymppisenä tajuaa, että matkaa on enemmän takana kuin edessä. Nyt alkaa pitkä hidas laskeutuminen kukkulan toiselle, varjoisalle puolelle.

Sekö rupeaa pelottamaan, että tuossa iässä - elintavoista riippuen - uhkaa alkoholisoituminen, liikalihavuus, diabetes ja infarkti.

Viimeistään viisikymppisenä monet ryhtyvät miettimään, että mitä onkaan tullutkaan tehdyksi. Fiksuimmat pyytävät myös anteeksi niiltä, joita ovat ylimielisyydessään loukanneet.

Tämän jälkeen monet huomaavat, että mielenrauhan saavuttamiselle uskonto antaa oikean perustan ja liittyvät kirkkoon. Samalla ratkeaa se monen mieleen yhä useammin tuleva viimeisen leposijan paikka.

Aikansa kaikella, Tervollakin. (nimimerkki)

Jari Tervo melankolisena:

"Viimeistään viisikymppisenä tajuaa, että
matkaa on enemmän takana kuin edessä.
Nyt alkaa pitkä hidas laskeutuminen
kukkulan toiselle, varjoisalle puolelle."

Edessä on vääjäämättä myös kivien kerääminen.
Hanakka heittokäsi tuottaa runsaasti kerättävää.
Jariltakaan ei kerättävä hevin lopu - ja siinähän
sitä omaa erinomaisuutta on sitten aikaa punnita..

Markus Lehtipuu

Koraanin heittoa toivon minäkin.

Tervon tempaus on sikälikin paha, että heittämällä Raamatun, hän loukkaa ehkäpä miljoonia suomalaisia. Rikkoo uskonrauhan.

Koraanin heitolla hän tuskin loukkaisi kuin muutamaa muslimia, joka vaivautuu katsomaan tekopirteää televisio-ohjelmaa. Mutta ei Tervo uskalla.

On helpompi rienata niitä, jotka antavat anteeksi ja suvaitsevat.

Sitten kun niitä ei enää ole, ehkä Tervokin tajuaa, miten paljon hän jää kaipaamaan sitä Suomea, johon hän 1959 syntyi. Silloin ei Raamattua heitelty eikä pilkattu miljoonien pyhinä pitämiä arvoja.

Jos ei 50 vuodessa ole oppinut kunnioittamaan muiden uskonnollista vakaumusta, mihin se elämä sitten on mennyt?

tarkkailijavm-59 (nimimerkki)

Huomaat varmaan samankaltaisuuden 1960- ja 1970-luvun vasemmistoradikalismin suhteen. Silloinkin oli turvallisempaa riehua ja räyhätä USA:ta vastaan. Neuvostoliiton räksyttämisestä olisi saattanut kulttuuri- ja poliitikkoura katketa kuin kanan lento.

Suomalainen "intellektuelli" on pelkkä vellihousu. Se on moneen kertaan tässä maassa nähty.

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Komplekseja riittää.

Siitä taitaa olla jo yli 30 vuotta, kun työmatkalla Englannissa iltakävelyllä huomasin eräässä kadunkulmassa pitkän jonon. En malttanut olla menemättä. Pääsylippua maksaessani minulla oli vaikeuksia, kun en oikein saanut paikallisesta murteesta selvää, paljonko se maksoi. Annoin mielestäni tarpeeksi ison rahan ja jäin odottamaan silmät pyöreinä. Tuli useampi pääsylippu, mutta ei mitään pääsinpähän sisään.

Lavalla huuliveikko pyöritteli konetta, josta tippui numeropalloja. Juttu oli niin nopeaa, etten saanut selvää. Vilkuilin salaa ympärilleni ja näin, kuinka kaverit tekivät merkintöjä pääsylippuunsa. Aikani tätä seurattuni ystävällinen naapuri pani merkille outouteni ja yritti selvittää, mistä on kysymys. Nykäisi lippuni itselleen ja teki myös niihin jotain merkintöjä silloin tällöin, kun lavaukko jotain mölisi. Tovin kuluttua totesin itselleni ja vieruskaverilleni, että taidan poistua yöpuulle.

Näin sain ensikosketukseni bingoon ja se jäi myös viimeisekseni. En ole kehdannut tätä episodia ennen kenellekään tunnustaa ja taidan jättää nytkin sen tekemättä .

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Suomessa on tehty muiden muassa pari muutakin varsin laatuisaa ikäluokkatutkimusta, joissa lisäksi on ollut aika lailla tiukempi tieteenote - subjektiivinen lääkärin näkemykseni - ja luotettavampia tuloksia.

Helsingissä 1955 syntyneet on yksi (Gustav Amnell), Pohjois-Suomi 1966 syntyneet toinen (valtava liuta väitöskirjoja, loistavaa tiedettä ja hiljainen suhde julkisuuteen).

Kolmas on IMS87-tutkimus, jossa tutkittiin 1500 tuona vuona itsemurhan tehneiden tilanne.

Tutkimuksia kannattee tehdä, niitä kannattee lukea ja niistä kannattee keskustella, mutta sitä ei kannate väittää, että 1959 olisi juuri se vuosi, jona saatiin selville jotain ratkaisevaa.

Ei saatu, Jari!

Historian siipien havinaa (nimimerkki)

Suomen Pientalonpoikien Puolueen perustava kokous pidettiin Pieksämäellä 9. helmikuuta 1959.

Vieras (nimimerkki)

"Me olemme kaikki syntyneet vuonna 1959"

Uskomatonta!!! Aika ei ole todellakaan käsitellyt sua hellästi :-). Vuosimallia 59 ja olet noin rupsahtaneen näkönen!

Marko Kervinen

Herra Tervo, kansa odottaa koraanin heittokilpailua.

Se joka on viaton heittäköön ensimmäisen koraanin.

Harvaa lukijaa kiinnostaa mitä kirjoitat, se mitä teet kiinnostaa.

Heitit raamatun... Miten asia ejatkuu?

Nimi Pakollinen (nimimerkki)

Mikä erottaa oikeasti kriittisen miehen turvallisella mukavuusalueella liikkuvasta tahdittomasta taviksesta? No, juurikin se koraanin heitto..
Niin arvelinkin!

AP (nimimerkki)

Sikäli tuo raamatun heitto oli paha, sillä se pahoitti niin monen "tapakristityn" mielen. Jos Tervo olisi syvällisemmin pilkannut kristillisiä arvoja, olisi koko vitsi mennyt monelta kokonaan ohi. Kirkon kirjoissa tavan puolesta olevat vaan pahoittivat nyt mielensä, kun kotona on opetettu, että raamattua on kunnioitettava jos on kristitty, vaikka muuten ei olisi uskonnollisuudesta tietoakaan.
Asiaan palatakseni, niin Tervo kuin moni muukin, viisikymppinen on siinä iässä, että tajuaa elämän kestävän vain tietyn aikaa. Nuorempanahan sitä kuvittelee olevansa kuolematon ja elävänsä ikuisesti, mutta luultavasti 50 vuotta on tuo puolimatkan krouvi, jolloin tajuaa olevansakin vain kuolevainen.
Kuinka tuon elämän ehtoopuolen kukin viettää lienee henkilön oma asia, jos pitää jalkapallosta ja rockmusiikista, miksi siitä pitäisi luopua vanhetessaan. Se, että ennen vanhaan vanhukset olivat synkkiä ja raamattua lukevia, ei tarkoita sitä, että tulevien vanhuksien tarvitsisi sitä olla. Kun maailma muuttuu, muuttunee myös vanhukset.

Alfred Nobel (nimimerkki)

Koraaninheitto ei oikeastaan ole vaikea laji. Jos ennätyksiä tavoittelee, voi koraania viskoa kiekonheiton tapaan. Toisaalta, jos haluaa pysytellä hengissä, mutta edelleen heitättää, kannattaa heittovälineeksi valita raamattu. Hyvissä olosuhteissa pelkän uuden testamentin saa lentämään kahden moskeijan välisen matkan.

eskohei (nimimerkki)

raamatunheiton säännöt samanlaiseksi kuin kiekonheitossa, paitsi että,naiset heittävät uutta testamenttia, miehet vanhaa

Tampereelta nääs... (nimimerkki)

Tervon Herra 59 kirjoitus oli varmaankin tarkoitus hälventää Raamatun viskelemisestä aiheutunutta kohua, mutta vaikuttaa kuin olisi bensaa heitetty liekkeihin.

Tervo leimasi itsensä ikuisiksi ajoiksi, eikä saa sitä koskaan anteeksi.
Ajatelkaa vaikka Jumalanpilkasta syytettyä kirjailija Hannu Salamaa.
Hän lienee saanut (syntinsä anteeksi) suomalaisilta kristityiltä, koska hän hoiti homman älykkäästi- ja perusteli tekonsa.
Jari Tervo hoiti homman harkitusti, mutta typerästi, eikä kykene perustelemaan tekoaan. Hän teki elämänsä suurimman- ja peruuttamattomimman mokan.

On vain yksi tie, joka voisi olla kunniallinen tie harkitulle uskonnonvastaisuudelle- ja maineen palauttamiselle. Se on Koraanin heittäminen YLE:n lähetyksessä lattialle pilkkaavien saatesanojen saattamana.
Paikaksi sopii toki mikä tahansa julkinen paikka, jossa Jari Tervo suorittaa pilkkansa Islamia kohtaan- ja osoittaa tasapuolisuutta kansalaisena- sekä kovana tyyppinä. Todistajat vaan paikalle. vaikkapa Uusi Suomi- toimitus kuvaajineen.

Niin, että, kun Tervo itse- itsensä on ajanut elämänsä varjoisalle puolelle, niin takaportti on, mutta se vaatii rohkeita, periaatteellisia toimia.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Jos Tervo nyt ylipäätään "heitti" raamatun yhtään mihinkään, niin mikä tässä taas niin kovin kivestää. Ammattipahastujan elämä on vaikeaa. Tiedän, mutta silläkö tämä elämää suurempi moka olisi anteeksiannettu ammattipahastujille, että heittää jonkin toisen uskotokunnan pääeepoksen jonnekin.
Huomaatteko te mikä muu käsittämätön hölmöys tähän liittyy. Mitään laitontahan ei ole tapahtunut. Se oli vain kirja.

Kysykää itseltänne, että onko järkevää puuttua tällaiseen asiaan pyytämällä tekemään se uudestaan. Ensin selitetään kuinka kauhean teon Tervo on tehnyt ja sitten... Aivan sama kuin ampuisit itseäsi vahingossa jalkaan ja minä tulisin pyytämään, että ammu toiseenkin, et voi ontua molemmilla jaloilla yhtäaikaa.

Tampereelta nääs... (nimimerkki)

Tervo ei "ampunut" itseään vahingossa jalkaan, vaan teki tekosensa harkitusti- ja luulotteli saavansa myönteistä mainetta itselleen.
Kun Tervo perusteli raamatunheittoaan Vanhan Testamentin pyhätyökiellolla-ja kirjan ristiriitaisuuksilla, niin luulisi Tervon näsäviisaudella varustetun ihmisen löytävän Koraanista vastaavia- ja pahempiakin ns, terveen järjen vastaisia kohtia.

Jos Tervo uskonnonvastaisuudessa on uskottava, hänen pitäisi osoittaa se muutenkin kuin löysäpöksyisesti pilkata sitä tahoa, jossa ei tarvitse pähkäillä oman turvallisuuden puolesta.
Heittäköön Koraanin maahan- ja osoittakoon uskottavuutensa. Muuten hän on pelkkä tyhjänjauhaja- ja vellihousu.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Listaan olis voinu lisätä vielä minutkin. Vaan tässä missään ehtoopuolella olla. Korvantakuset ovat kuivuneet ja sekös viiksettää useampia nuorempia.
Raamatun heittely. Kun asiasta alettiin koohkata, niin piti kovalevyltä yrittää selvittää et heittikö Jari Aku Ankan pokkarin vai todellakin raamatun. Ei saa selvää edes kuva kuvalta katsoessa.
Eilinen ohjelma 06.11.2010 Uutisvuotoa oli taas hupaa, kiitos kapteeneiden. Nämä surkeat Presidentinkanslian koheltajat olivat kuin rautakankia teihin verrattuna. Miten ihmeessä näiden vuosienkin jälkeen edelleen irtoo noin hyvin?
Mutta, hei 59:llä meneekin hyvin. Kaikenmaailman ammattivalittajat ovat vain kateellisia meille, kun me emme rysähdä joka hemmetin kuoppaan mihin nuoret nykyään joutuu jatkuvasti. Sitten ne retostelee selvityvänsä jokaisesta elämän montusta. Siis semmoisista mihin meidän ikäluokka ei edes putoo, kun ei tarvi ja älyä väistää ne.

Oliskohan kellään ammattivalittajalla syytä tehdä heti huomenna kantelu, että Stanin tukka oli sekasin:)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Jos Suomessa olisi vahva koraani-puolue, olisi varmaan syytä koraania heitelläkin.

Mutta kun ei ole.

Suomessa on vahva Raamattu-puolue (KD).

Olen syvää myötähäpeää tuntien seurannut lääket lis Räsäsen toimia jo ennen hänen ulostuloaan tässä homoseksuaaliasiassa (jossa hänen olisi ollut enemmän kuin helppoa kysyä mm THL:n ammattilaisilta, mitä tuosta asiasta IRL tiedetään).

Siinä katsannassa ei ole tarpeen nyt etsiä luthereita naulaamaan teesejään Suurkirkon tai Inarin erämaakirkon oveen vaan tarkastella sitä tapaa, jolla LL Räsänen vie uskottavuutta koko lääkärikunnalta (yli 20 000 lääkäriä).

Ei hyvät hyssykät: ei tätä mualimata näin virka- ja lääkärivalalla hallinnoida.

Harkinnan tulee kohdistua lääketieteen lisenssiaatti Räsäseen (lääkärinvala vannottu kai Lääkintöhallituksessa aikanaan: "primum est non nocere"), ei kirjailija Tervoon ("sananvapaus").

tarkkailijavm-59 (nimimerkki)

"Suomessa on vahva Raamattu-puolue (KD)."

Höpö höpö. KD on pieni "turvallinen maali" jota "intellektuellit" ja "rohkeat radikaalit" voivat potkia täysin surutta monottaa päähän. Sen jälkeen he keskinäisen kehumisen kerhossa voivat palkita mitalleilla toisensa "sananvapauden sankareina".

Todellista siviilirohkeutta löytyy esim niissä kovan linjan muslimimaissa, joissa eräät harvat ovat panneet henkensä alttiiksi kritisoidessaan mieletöntä terroria. Monet heistä on hirtetty, kivitetty tai muuten murhattu.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

tarkkailijavm-59 on lukenut kirjansa huonosti.

Raamattu ihailee pientä.

KD väitteeni ja poliittisen kokemukseni mukaan asettuu "rohkeasti" Davidin rooliin arvellen, ettei Suomen äänestävä kansa 17.4. 2011 (palmusunnuntaina) fariseusten tai Goljatin puolelle kuitenkaan asetu.

Politiikassa ei "potkita täysin surutta monottaa päähän" vaikka kohde kuinka sitä kerjäisi.
Politiikassa tehdään äänestäen päätöksiä, kun valtakirja ensin on saatu.

Sitä Räsänen (lääket lis) ja muuan kokkolalainen osaava Kallis pörssisijoittaja IRL hakevat: Davidin valtaa.

Toimituksen poiminnat