Voltin heiton taito

Parikymmentä vuotta sitten sattui niin hämmästyttävästi, että Stockmannin naisten alusvaateosaston myyjät menivät lakkoon. Se oli ennenkuulumatonta. Ilta-Sanomien uutispäällikkö määräsi minut kriisialueelle kirjoittamaan aiheesta juttua.

Tein kuten käskettiin ja juttu ilmestyi seuraavana päivänä lehdessä. Uutispöydän puhelimet soivat ahkerasti. Soittelijat halusivat tietää, minkä puolueen miehiä kummallisen jutun kirjoittanut toimittaja oikein oli. Uutispäällikkö kyllästyi tiedusteluihin ja vastasi seuraavalle soittajalle: Tervo on maolainen.

Varmuuden vuoksi mainittakoon nyt tämäkin: olen tutustunut puhemies Maon ajatuksiin vain pintapuolisesti. Mieleen jäi hänen kehotuksensa: antakaa kaikkien kukkien kukkia. Itse hän ei tietenkään noudattanut kehotustaan, vaan repi maasta kaikki häntä kumartamattomat kukat. Hän oli murhamies vailla vertaa. Hänen saavutuksensa massalahtauksessa ovat jääneet Hitlerin ja Stalinin varjoon vain sen vuoksi, että hän kitki puutarhaansa kaukana Euroopasta.

Stockan alusvaatemyyjien lakkoa käsittelevästä jutusta kimpaantuneet kansalaiset voivat edelleen hyvin ja käyvät kansalaiskeskustelua samaan tapaan kuin aina ennenkin. He kirjoittavat nykyisin nettiin ja vaativat ärhäkkään sävyyn blogistia kertomaan puoluekantansa. Ellei se ole tiedossa, sitä arvaillaan ja oma arvailu todistusaineistona esitetään voitonriemuisia päätelmiä.

Kun arvaus on julistettu kiistattomaksi tosiasiaksi, päästään pauhaamaan. Blogistin mielipide on väärä, koska hän oikeistodemari, viherpiipertäjä, ökykokoomuslainen, kotihurri tai neovennamolainen. Milloin mitäkin. Tämä on tietenkin yhteiskunnallisen keskustelun tahatonta, syvää parodiaa.

Minua on luultu kaikkien muitten puolueitten jäseneksi ja/tai kannattajaksi, paitsi kepun. Varmaan sekin päivä vielä koittaa.

Suomalainen keskustelu on keskustelun pelkoa. Siksi vieraalta tuntuva mielipide pitää demonisoida ei-toivotulla puoluekannalla.

Suomalainen keskustelija voi arvostella kolumnistin mielipidettä myös sen vuoksi, että kolumnisti näyttää itseriittoiselta tai vaatimattomalta, hän pitää isoja tai pieniä silmälaseja, hän ei anna koskaan suunvuoroa toisille tai sitten istuu tuppisuuna. Kolumnistin mielipide on väärä myös silloin, kun kolumnisti nauraa omille vitseilleen tai istuu aina synkkänä. Erään keskustelijan mielestä kolumnistin mielipide oli arveluttava, koska hän näytti Akateemisessa Kirjakaupassa erinäköiseltä kuin televisiossa. Myös puvuntakin väri voi paljastaa kolumnistin argumentit kestämättömiksi.

Suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa mielipide tulkitaan infantiilisti luonteenpiirteeksi, mistä tietysti seuraa se, että keskustelu on aina käyty ennen kuin se on alkanutkaan. Suomalainen nettiheikki vetoaa siihen, että hänen takanaan on kansan hiljainen enemmistö. Koska enemmistö on nimenomaan hiljainen, se ei voi millään sanoutua irti sen nimissä puhumisesta. Näin väite on todistettu oikeaksi.

Suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa muutama pyhä laintaulu on hakattu olohuoneen seinälle pitkillä nauloilla. Suomessa saa vapaasti olla eri mieltä, kunhan pysyy hiljaa. Suomeen toivotetaan maahanmuuttajat tervetulleiksi, kunhan he pysyvät kotimaassaan.

Suomessa saa olla homo, kunhan muistaa välillä heittää voltteja.

jaritervo

Jari Tervo on kirjailija ja TV1:n Uutisvuoto-ohjelman kapteeni. Hän on valmistunut humanististen tieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta ja käynyt Sanomain Toimittajakoulun. Vapaana kirjailijana hän on työskennellyt vuodesta 1995 synnyttäen romaaneja, novelleja, runoja, päiväkirjoja ja käsikirjoituksia.
Ennen kirjailijan uraansa Tervo toimi Ilta-Sanomissa toimittajana. Hänellä on myös vankka kokemus kolumnistina. Niitä hän on kirjoittanut ennen Uutta Suomea Kodin Kuvalehteen ja Ilta-Sanomiin. Perheeseen kuuluvat vaimo Kati ja poika Kalle. Harrastuksina Tervolla on mökkeily ja Stalin. Mieliruno kuuluu: ”Ääni samana / ruhtinaankin edessä / satakieli soi”.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu