Jari Tervo

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Eurooppalainen köyhyys ei katoa säätämällä Euroopan köyhät rikollisiksi

Suomalaisessa yhteiskunnassa on aina ollut kerjäläisiä. Heidän kerjäämisensä kohteet ovat kutsuneet kerjäläisiä pummeiksi, spurguiksi, rappioalkoholisteiksi tai asunnottomiksi, kerjäämisen kohteen näkemyksestä riippuen.

Kerjäläiset ovat kerjänneet rahaa päästäkseen äitinsä hautajaisiin, mutta rehellisimmät ovat myöntäneet muutaman kolikon uupuvan seuraavasta viinapullosta. Heidän kerjäämistään ei ole pidetty lain rukkausta vaativana ongelmana.

Yhteiskunnalliseksi ongelmaksi kerjääminen muuttui, kun raittiit romanialaismummot ilmestyivät istumaan kylmälle asvaltille tuntikausiksi, yhteen soittoon. Heidän hädänalainen tilansa häiritsi Sokokselle tai Stokkalle kiirehtiviä. Heille ei voinut hymähdellä niin kuin alkoholisteille.

Sisäministeriön työryhmä ehdottaa ammattimaisen kerjäämisen kieltämistä järjestyslailla. Työryhmän mukaan kerjäämisen kieltämisellä pyritään torjumaan järjestäytynyttä kerjäämistä ja siihen liittyvää kerjäläisten hyväksikäyttöä. Työryhmän mielestä viranomaisten pitäisi nykyistä paremmin pystyä tunnistamaan ihmiskaupan uhrit. Työryhmä vakuuttaa, ettei lakia ole suunniteltu kohdistumaan Romanian romanikerjäläisiin.

Minä puolestani vakuutan, että laki voimaantullessaan ei koskisi mitenkään sitä suomalaista vanhusta, joka päivystää vuodesta toiseen Aleksin ratikkapysäkillä ja kerjää rahaa ohikulkijoilta. Hän saisi toimia kaikessa rauhassa. Samoin suomalaiset alkoholistit saisivat tivata matkarahaa hautajaisiin. Miten sitten ammattimainen kerjääminen tunnistettaisiin katukuvasta? Riittääkö Romanian romanien perinneasu virkavallan heräämiseen?

Työryhmän ehdottaa järjestyslain 3. pykälän 1. momenttiin lisäystä: ”Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla on kielletty…vetoamalla toistuvasti muihin henkilöihin vastaanottaakseen lahjoituksia.”

Helsingin kaduilla on vaikea kävellä varttituntia törmäämättä henkilöihin, jotka toistuvasti vetoavat muihin henkilöihin vastaanottaakseen lahjoituksia. Heti ensimmäisenä tulee mieleen Suomen Punainen Risti ja Amnesty International. Mielestäni näitten järjestöjen edustajat eivät vaaranna yleistä järjestystä eivätkä turvallisuutta. Työryhmän loppuraporttiin jättivät eriävän mielipiteensä oikeus- ja sosiaali- ja terveysministeriön edustajat. Heidän mielestään ”ehdotettu säännös on sanamuodoltaan avoin eikä siitä käy ilmi, minkälainen toiminta siinä kielletään.”

Kerjäämisen kieltoa on yritetty perustella julkisessa keskustelussa sen väitetyillä lieveilmiöillä, kuten varastelulla. Kerjääminen ei muutu rikolliseksi toiminnaksi sillä, että romanialainen on syyllistynyt varkauteen Suomessa. Varkaus on sitä paitsi kriminalisoitu. Kun tuomitaan varas, tuomitaan varas, ei kerjäläinen.

Kerjäämisen kriminalisoimista on kannatettu myös sen vuoksi, että kerjäläisiä käytetään hyväksi ja hyväksikäyttäjillä on yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja ihmiskauppaan. Työryhmän loppuraporttiin eriävän mielipiteensä jättäneet lainsäädäntöneuvos Camilla Busck-Nielsen ja ylitarkastaja Hannele Syrjä huomauttavat: ”Ihmisarvoa loukkaavaan kohtelun uhriksi joutumista ei ole hyväksyttävää säätää rangaistavaksi.”

Euroopan Unionissa valtioitten väliset rajat ylittävät tavaroitten ja palvelujen lisäksi ihmiset. Joskus he ovat köyhiä ja haavoittuvia ja kaipaavat suojaa.

Eurooppalainen köyhyys ei katoa säätämällä Euroopan köyhät rikollisiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (137 kommenttia)

Kojoj (nimimerkki)

"Eurooppalainen köyhyys ei katoa säätämällä Euroopan köyhät rikollisiksi."

Ne jotka luulivat, että lain tarkoituksena on poistaa eurooppalainen köyhyys, nostaa käden ylös... Kas kummaa, ei näy yhtään käsiä ylhäällä.

juri g.

Juuri niin. Lakiesityksen tarkoitus on pitää Suomi rauhallisena ja turvallisena.

Kerjääminen ei tuota mitään uutta jaettavaa eikä siten poista köyhyyttä. Romanien romanien pitäsi tehdä työta ja maksaa veroja kotimaassaan.

Jos kerjäys todetaan lailliseksi elinkeinoksi, sen tekijöiden on maksettava verot, eläkevakuutusmaksu ja muut sosiaalimaksut. Viranomaiset voisivat kerätä maksut päivittäin mummojen pahvikupeista. Helsingin kaupungin on perittävä vuokra liikepaikan käytöstä. Nyt kotimaisia yrittäjiä syrjitään. Vai onko harmaa talous jo täysin hyväksytty, niin että suomalaisetkin saavat tienata vapaasti?

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Tästä nimenomaan on kysymys.

Jos Helsinki urpoilee olevansa suurkaupunki tai peräti METROPOLI, niin kerjäläiset on siedettävä tai sitten myönnettävä suoraan että Helsinki on jämähtnyt savolaisten Amerikaksi ja "peätuppukyläksi"!

Vieras (nimimerkki)

Lontoo kai on suurkapunki mutta kerjäämistä ei siedetä.

Kuuntelin Tervon höpinän radiosta. Puuduttavaa kuunnella, miksi hän puhuu niin hitaasti kuin idiooteille?

Ettekö tajua että kerjääminen on vain kulissi, keino pitää keskustelu kadulla istuskelijoissa, kun samaan aikaan heidän miehensä tekevät väkivaltaisia röystöjä pitkin maata.

Sitten on vielä Suomen tyhmä poliisi, joka ei voi ottaa heiltä tavaraa pois, koska ei voida todistaa, että se on varastettua.

Ehkä Tervokin ymmärtää typerää juttuansa uudestaan kun tätä miettii

Jaakko Naakka (nimimerkki)

"Kuuntelin Tervon höpinän radiosta. Puuduttavaa kuunnella, miksi hän puhuu niin hitaasti kuin idiooteille?"

Niin. Ehkä Tervo arvasi että olet kuulolla.

Miika (nimimerkki)

No kyllä ainakin vuosi sitten kun Lontoossa kävin niin vastaan tuli usein kerjäläisiä. Englantilaisia ja myös muita.

Vieras (nimimerkki)

Kyllä se on suomen laki mikä on tyhmä ei poliisi.
Poliisi ei voi omia lakia ja toimia järjen mukaaan - valitettavasti.

mikko1 (nimimerkki)

Lontoo kai on suurkapunki, mutta kerjäämistä ei siedetä.

Kuuntelin Tervon höpinän radiosta. Puuduttavaa kuunnella, miksi hän puhuu niin hitaasti kuin idiooteille?

Ettekö tajua että kerjääminen on vain kulissi, keino pitää keskustelu kadulla istuskelijoissa, kun samaan aikaan heidän miehensä tekevät väkivaltaisia röystöjä pitkin maata.

Sitten on vielä Suomen tyhmä poliisi, joka ei voi ottaa heiltä tavaraa pois, koska ei voida todistaa, että se on varastettua.

Ehkä Tervokin ymmärtää typerää juttuansa uudestaan kun tätä miettii

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Rosvot on rosvoja olipa joku kerjäläinen kadulla ja toiset varkaissa vai...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010100812484014_u...

Vieras (nimimerkki)

"Sitten on vielä Suomen tyhmä poliisi, joka ei voi ottaa heiltä tavaraa pois, koska ei voida todistaa, että se on varastettua."

Juu, on tämä länsimainen oikeusvaltio aika hanurista.

Vieras Rovaniemen horisontista (nimimerkki)

Olen mikko1 :n kanssa samaa mieltä. Yhteisen eurooppalaisen avun on kohdistuttava oikeudenmukaisesti Romanian romaniseuduille. Sen sijaan meidän ei tule suosia niitä, jotka haluavat rahoittaa BMW:nsä hankkimisen hämäräbisneksillä tai kerjäämisen organisoimisella.

Monasti Lontoossa käynyt (nimimerkki)

Kerjäläiset ilmestyivät Lontooseen Margaret Tatcherin kaudella. En sitä heitä ei ollut.

Tollo (nimimerkki)

Tuon ansiokkaan puheenvuoron perusteella on uskottava, että kadulla kyyhöttävät romanialaiset saavat jatkaa kerjäämistään, jotta Rampe pääsee äitinsä hautajaisiin.

Juttu on loppuun käsitelty. Täällä ei ole mitään nähtävää. Hajaantukaa!

Heikki Ojala (nimimerkki)

JT:"Yhteiskunnalliseksi ongelmaksi kerjääminen muuttui, kun raittiit romanialaismummot ilmestyivät istumaan kylmälle asvaltille tuntikausiksi, yhteen soittoon."

Olisi varmaankin paikallaan, että Helsingin kaupunki lahjoittaisi näille naisille sellaiset 40 cm kanttiinsa ja 10 cm paksut styrox-levyt pyllyn alle.
Näin säästyisivät tulehduksilta eivätkä kuormittaisi jo ennestäänkin tukkoista terveydenhuoltoamme.

Hyvä veli (nimimerkki)

Sun pitää ruveta kanniskelemaan niitä mukana, ja tarjota tarvitseville.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Eikös Helsingissä vihreän ilmastopolitiikan mukaisesti lämmitetä katuja?

Sitä saa olla moni maaseudun asukas ajamatta autollaan, kun nämä Helsingin hörhöt ovat niin vihreitä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tuottoisinta kerjäys on ollut puolueille. Siksi sitä ei jatkossakaan tulla kieltämään. Se rajanveto...?

Maalaismummo (nimimerkki)

Ja kaikkein paavillisin on rikkaan papin Joutsenlahden yritys hankkia taivaspaikka (eduskunta) ostamalla päästön ahneuden synnistä aneilla (palkkarahat, jotka jäisivät äänestäjille eli veronkerääjälle).

Luterilaiset eivät voi moista ymmärtää.

Tikkanen (nimimerkki)

Jari,
Romanien kerjäämiseen liittyy moneen kertaan toteen näytetty rikollisuus, eri muodoissaan!

Varpunen (nimimerkki)

Tikkanen,
Politiikkaan, yrityselämään, liikenteeseen ja alkoholiin liittyy moneen kertaan toteen näytetty rikollisuus, eri muodoissaan!

Löylyfinalisti (nimimerkki)

Se on ihan sama katoaako köyhyys, kunhan vain tämä roskasakki katoaa ja poistetaan Suomesta, koska Suomi ei hyödy näistä mitenkään vaan päinvastoin nämä tuottavat vain harmia ja vahinkoa ja luovat yleistä rappeutumista.

Mitkään resurssit eivät myöskään muuta tilannetta, koska näiden romanien olotila johtuu geeneistä ja resurssien näille antaminen ei johda mihinkään muuhun kuin näiden lukumäärän kasvuun,ihan samoin kuin kehitysavun antaminen Afrikalle ei johda mihinkään muuhun kuin afrikkalaisten väestöräjähdykseen ja tätä myöden koko Maailman tuhoon.

Maalaismummo (nimimerkki)

Geeneistä? Väität siis, että kaikilla romaneilla on flegmaattinen käyttäytymishäiriö eli ADD.
Mielenkiintoista. Asia vaatii tieteellisen tutkimisen. Annatko siihen rahat vai vastaatko oikeudessa etnisestä syrjimisestäsi?

Olet kovin yksinkertainen roskasakki-rotuopissasi ja maailmankuvassasi.

Romanit kiersivät kerjäämässä yöpaikkaa ja ruokaa Suomen maseuduilla ainakin sodan jälkeen säännöllisesti, hevosella, perheittäin. Me lapset pelättiin heitä.
Varallisuus oli silloin maalla, nyt se on pääkaupunkiseuduilla.

Jorma Laajamäki (nimimerkki)

"Se on ihan sama katoaako köyhyys, kunhan vain tämä roskasakki katoaa ja poistetaan Suomesta, koska Suomi ei hyödy näistä mitenkään vaan päinvastoin nämä tuottavat vain harmia ja vahinkoa ja luovat yleistä rappeutumista."

Kuka on tuo mystinen Suomi? Miksi tuon sinun Suomi-entiteettisi pitäisi hyötyä jostakin?

"Mitkään resurssit eivät myöskään muuta tilannetta, koska näiden romanien olotila johtuu geeneistä ja resurssien näille antaminen ei johda mihinkään muuhun kuin näiden lukumäärän kasvuun,ihan samoin kuin kehitysavun antaminen Afrikalle ei johda mihinkään muuhun kuin afrikkalaisten väestöräjähdykseen ja tätä myöden koko Maailman tuhoon."

Ahaa. Eli siis romanien kerjääminen johtuu geeneistä? Ja tähän siis on ratkaisu kadottamisella ja poistamisella?

Jos kerjääminen luo yleistä rappeutumista, mistä toiminnasta mahtaa johtua kommentoijan yleisesti sadan vuoden taakse rappeutuneet ajatukset?

Matti Kouri (nimimerkki)

30-luvulla Saksassa romanit katosivat Xyklon B-kaasulla ja kremnatorioilla. Millä sinä ajattelit kadottaa heidät? Pajunenhan esitti puistosetiä ja katutätejä?

Olette te melkoista porukkaa. Sana omatunto lienee vieras??

Matti Kouri (nimimerkki)

Korjaan tuon kaasun ja polttouunien nímet kuitenkin oikeiksi. Siis Zyklon B ja krematorio!

Pohojan Poika

"Suomalaisessa yhteiskunnassa on aina ollut kerjäläisiä. Heidän kerjäämisensä kohteet ovat kutsuneet kerjäläisiä pummeiksi, spurguiksi, rappioalkoholisteiksi tai asunnottomiksi, kerjäämisen kohteen näkemyksestä riippuen."

Kulttuurisesti hienompaa kerjääjäporukkaa on kutsuttu kirjallisuusapurahojen anojiksi.

On hienompaa hake apurahaa, kuin pummata bussipysäkillä kolikkoa viinapulloon. Raha tulee suoraan tilille kuukausittain ja voi ostaa pullon Alkosta pankkikortilla.

kk (nimimerkki)

Totta kai kerjääminen voidaan kieltää.

Sen kun vain kielletään. Piste.

Henri K. (nimimerkki)

Tervo: "Minä puolestani vakuutan, että laki voimaantullessaan ei koskisi mitenkään sitä suomalaista vanhusta, joka päivystää vuodesta toiseen Aleksin ratikkapysäkillä ja kerjää rahaa ohikulkijoilta."

Taidan tuntea tämän tyypin: selvästi jotenkin häiriintynyt, mutta muuten hyvinvoiva vanhempi nainen (ei kylläkään vanhus) tulee känisemään tiukalla äänellä suoraan naaman eteen: "Anna rahaa!!"

Suoraan sanoen veikkaan, ettei nainen kerjää tarpeeseen, vaan kyseessä on joku avohoitopotilas. Joka tapauksessa hänen ongelmansa eivät hoidu kerjäämällä, vaan jollain hyvinvointivaltion palvelulla kuten hoitoonohjaus.

Tervo: "Heti ensimmäisenä tulee mieleen Suomen Punainen Risti ja Amnesty International. Mielestäni näitten järjestöjen edustajat eivät vaaranna yleistä järjestystä eivätkä turvallisuutta."

Heillä onkin keräyslupa. Tällainen pikkuseikka.

Oikeasti, aika heikoissa kantimissa on kerjäläisten puolustelijoiden argumentit. On päivänselvää, että kyseessä on organisoitu toiminta ja jossain määrin vieläpä elämänvalinta. Samoin on selvää, ettei ole sellaista kerjäläisporukkaa, josta ei löytyisi rikollista - niin kuin poliisi tänään Hesarissa totesi.

Köyhyyden poistaminen, jaa-a. Ei voi Suomi poistaa Romanian köyhyyttä. Nyt olisi lähinnä tarpeen suojata omat vanhuksemme ja avuttomamme näiltä "raukkaparoilta" (tiedätte hyvin, keitä romanialaisten romanien uhrit ovat).

Pakko vastata lopulta kun ei kukaan muu... (nimimerkki)

Ei vähempää voisi kiinnostaa Romanialaiset kerjäläiset.

Minua kiinnostaa se, mitä muuta tuolla lailla kielletään. Perustehan oli noilla muutamalla vastustavalla virastolla/virkamiehellä se, että laki ei määrittele tarkemmin mitä kielletään.

Keräysluvat jne. tietysti rajaavat jotakin. Rikolliset pitää tuomita rikoksista. Mielestäni nuo kerjäläiset TULEE SAADA POIS.

EI kuitenkaan NÄIN että annetaan välinpitämättömästi vapaa valtakirja poliisille hyökätä kerjäämisestä epäillyn tai "julkisella paikalla oleskelun" perusteella.

En nyt viitsi hirveän tarkkoihin yksityiskohtiin mennä, mutta esim. viimeaikaisista asioista vaikkapa aselakiesitykseen tuli kovasti yritystä unohtaa muut lait: kotietsintä olemattomin perustein, pakotus yhdistykseen jne... Vapauksien hävitystä. Missä vaiheessa ihmiset heräävät että kun nämä vapauksien rajoitukset (joita myös kerjäläislakiehdotus esitetyssä muodossaan lisää) otetaan joskus myös SINUA vastaan käyttöön.
Ei tarvitse mennä kuin fasistien valtaannousuun ennen 2. maailmansotaa ja kysyä kuinka pienistä jutuistsa rajoitukset lähtivät liikkeelle ja kuinka nopeasti ja suuriksi vaikutuksiksi lopulta päätyivät. Voi aivan vapaasti väittää että tuollaista skenaariota ei tule tapahtumaan, ja olen samaa mieltä. Se skenaario mikä tulee tapahtumaan on kuitenkin yhtä tuhoisa vaikka emme sitä vielä voi ennustaa. Ei välttämättä muuta kuin byrokratiavalta (jo nyt 60% BKT'sta julkinen sektori josta suurin osa tuottamatonta-eikä varmasti byrokraatti toiselle potkuja anna) tai viimeisten demokratianmurusten katoaminen (parit hallitukset, SDP ja keskusta-kokoomus jo vieneet normaalit ihmiset, keskiluokan, köyhyyteen, joskaan moni ei sitäkään vielä huomaa). Tai todennäköisemmin jokin odottamaton skenaario, kunhan vain valutaan tarpeeksi pitkälle ihmisoikeuksien rajoituksessa.

JOS tulee tapahtumaan. Eihän mitään sotaakaan ole odotettavissa mutta silti pidän siitä että meillä on armeija, eikä nälähnhätää mutta ihan OK että tosi terveellisiä ruusunmarjoja kasvattavat puskat ovat (ainakin täälläpäin) todella useassa paikassa liikenteen "näköesteenä". Mutta sotaa varten varaudutaan koska se VOI olla todella suuri vaikutus toteutuessaan. Ruusupuskista en tiedä onko joku fiksu vai vahinko tapahtunut... Vähän kauemmas otsikon aiheesta: kuinka suuri osa tuttavistanne jotka kannattavat esim. ym. aselakiasiaa (ääri-ilmiö+lukekaa laki ja ajatelkaa, ei pelkästään lehdistöä=voi meiän lapset-argumentti), vastustavat ns. mamuvastaisia puolueita (ääri-ilmiö+lukekaa puolueohjelma, ei pelkästään lehdistöä=rasismi-argumentti) ? Molemmissa samallalailla "ajetaan ojaan", ja yleensä sama henkilö täysin eri mieltä vaikka perusteluiden pitäisi olla samat.

"Voisi ehkä hiukan ajatella, ensteks". Anteeksi nyt, en tarjoa salaliittoteoriaa koska en sellaiseen usko, mutta tarjoan sitä että kannattaa hieman laajemminkin miettiä noita uusia lakeja, kumuloituvaa vaikutusta, semminkin kuin jokaista kumottua lakia kohden tehdään tusinan verran uusia (jos riittääkään nykyään). Ja kun oikeudet ja vapaudet on menetetty niitä aletaan kaivata-ja silloin se on jo myöhäistä.

Matti Kouri (nimimerkki)

Olet kyllä oikeassa siinä, että kerjäläinen saattaa joutua joskus jopa rikkomaan lakia esimerkiksi leipää varastaessaan. Saattaisi muuten kuolla nälkään:-/ Tosiasiahan on se, että köyhyys luo rikollisuutta - pakkosellaista!

Yhtään rikasta en tunne, jonka olisi pakko tehdä rikoksia. Mutta silti aika monet heistä kuitenkin kulkevat sillä rajaviivalla, mistä voi luiskahtaa kummalle puolelle tahansa - aina tarpeen vaatiessa:-) Tästä saamme lukea lähes päivittäin.

Vieras (nimimerkki)

Allekirjoitan Tervon kirjoituksen.
Asuin 25 ensinmäistä elinvuottani Helsingin Kalliossa (Olen synt.-66),joten Spurgujakin tullut tavattua,ei heitä kuitenkaan kriminalisoitu,eikä pääasiallisesti edes halveksittu.´Pullomummotkin` saivat rauhassa kerjätä meidän nuorison keskaripulloja...

kk (nimimerkki)

Niin että koska Suomessa on spurguja, niin meidän pitää päästää maahamme kerjäläis-varkaiden kansanvaellus?

Tosi älykästä...

Reijo Kallinen (nimimerkki)

"romanien olotila johtuu geeneistä" näin nimimerkki Löylyfinalisti. Oivallinen nimimerkki. Kertoo siitä, että kooma jatkuu. Mistä näitä äärioikeistolaisia rotutohtoreita oikein sikiää?

Olotila=Olohuone (nimimerkki)

Löylyfinalisti:
Mistä näitä äärioikeistolaisia rotutohtoreita oikein sikiää?
No Saunalahdelta tietenkin!

Rutiköyhä ja raitis (nimimerkki)

Olen työssäkäyvä asuntovelallinen helsinkiläinen. Erikoisjärjestelyin
tulen toimeen, mutta taakka on raskas kantaa. Se tuo iloa vain Jutta
Urpilaiselle. Meilläkin on neekereitä, mutta ne ovat usein valkoisia.
Ainoa iloni minulla on ollut kerjäläiset. Oi älkää poistako iloani.
Aikaisemmin Helsingin kaupunki sai tärkeän kerjäläisen Citykäytävän
Stockmannin puoleiseen alkuun. Tämä lisäsi viihtyisyyttä. Kukkahatut
veivät paketin pelastusarmeijan pataan. Demareiden riemu saisi loppua.
Mikael Jungner haluaa salakavalasti säilyttää demareiden "ilosanomaa".
Minä en hyväksy Suomen kansan jakamista, vaan haluan lopettaa demarit.

Miksi haluat lopettaa demarit ? (nimimerkki)

Esim. 2003 ollessaan hallituksessa demarit korottivat köyhien ja keskiluokan verotusta ja laskivat rikkaiden verotusta (valtion- ja kunnanverot). Urpilainen laukoo että alle 3000e/kk ansaitseva on köyhä, eli suurin osa suomalaisista.

Johan tuo on niin kokoomuslaista meininnkiä että aivan turha lopettaa hyvin naamioituneita porvareita !

Matti Kouri (nimimerkki)

Stalinkin halusi lopettaa demarit, joten samoilla jalanjäljillä kuljeskelet!

Isä Aurinkoinen ei onnistunut siinä ja epäilen sinunkin onnistumista:-)

pekka toivonen (nimimerkki)

Eurooppalainen köyhyys katoaa säätämällä rikolliseksi jokainen ihminen
( kansallisuuteen , sukupuoleen tai ikään katsomatta ), joka ohittaa kerjääjän antamatta kerjääjälle rahallista lahjoitusta.

Kokeiltaisiinko sitten näinpäin ?

sauli (nimimerkki)

SOSIAALIAVUSTETAAN KAIKKI MAAILMAN KÖYHÄT NIIN KUULUMME JOUKKOON!!

Surullista möykkäämistä!

K.S. Huttunen

Jari hyvä,

Kun sinäkin olet mitä ilmeisimmin liittynyt romanikerjäläisten ymmärtäjien ja hyysääjien kerhoon, vastaapa yksinkertaiseen kysymykseen:
Romaniassa ja Bulgariassa on yhteensä satoja tuhansia tai jopa miljoonia köyhiä romaneja, niin kuinka monta heistä pitäisi sinun mielestäsi päästää Suomeen kerjäämään ja vaikkapa Kalasatamaan asustelemaan? 1 000? 10 000? 100 000? 500 000?

Entäs sitten muut maailman köyhät kerjäläiset ? Intia? Intiassa on n. miljardi asukasta, joista varmasti vaikkapa sata miljoonaa on köyhiä ja heistäkin osa kerjäläisiä? Pitäisikö heidätkin päästää Suomeen kerjäämään? Eihän se sovi, että me valikoimme vain ”parhaat” kerjäläiset Romaniasta ja Bulgariasta, eihän?

Kyseessä on ajatusleikki, joka osoittaa kerjäämiskiellon vastustajien ja kerjäläisten hyysääjien ”kerjäämisen kieltäminen on vain köyhyyden kieltämistä” ja "karkoitukset ovat epäinhimillisä" -kommenttien olevan vain täydellistä älyllistä epärehellisyyttä.

Olen muuten esittänyt tämän hyvin yksinkertaisen kysymyksen ("kuinka monta EU-romania Suomeen mahtuu") niin Vihreiden Ville Niinistölle kuin Hesarin kerjäläisasioissa kunnostautuneille toimittajillekin, mutta en ole vielä saanut vastausta. Ehkä sinä pystyisit vastaamaan - ihan konkreettisella luvulla? Älä siis selitä/jaarittele, vaan vastaa yksinkertaiseen kysymykseen: Kuinka monta romanikerjäläistä Suomeen mahtuu? Tai vaihtoehtoisesti, Kuinka monta romanikerjäläistä mielestäsi "hirmuhallitsija" Sarkozy'n Ranskaan pitää mahtua?

Eipä taida vastausta tulla. Niinkuin ei ole tullut keneltäkään muulta "kerjäämisen kriminalisointi on köyhyyden kriminalisointia" -mantran hokijalta.

Tosiasia on, että Suomi ei pysty eikä kykene parantamaan koko maailmaa. Suomi on ennenkaikkea Suomalaisten edunvalvontakoneisto, jonka tehtävänä on pitää Suomi turvallisena, viihtyisänä ja tasa-arvoisena kotina meille Suomalaisille ja meidän lapsillemme. Ja tästä yksinkertaisesa syystä puoliammattimaiset kerjäläisjoukot eivät tänne kuulu.

Thinkjat (nimimerkki)

K.S Huttusella on selkeät ajatukset asiasta. Toisaalta, Olihan Tervo oikeassa otsikossaan. Silti, on erittäin sinisilmäistä kuvitella että maailman köyhyys poistuu sillä, että lennätetään köyhiä, joko mafian tai suomen valtion toimesta, esimerkiksi suomeen, jossa yritetään väkisin opettaa tulijoille heille uutta elämänkonseptia, työntekoa. Tämä ei ole vitsi, ainakaan tarkoitettu sellaiseksi. Totta on se, että maailman maat ovat eriasteisessa evoluution vaiheessa. Näin ollen on erittäin vaikea integroida yhteen ryhmiä joilla taustat ovat tuhansien vuosien saatossa kehittyneet eri tavalla. Syystä tai toisesta. Suomessa on paljon hyvää tarkoittavia ihmisiä, jotka mielellään auttavat ympäristöään parhaaksi näkemällään tavalla. Mutta tosi maaimassa ajatus että esimerkiksi ekaluokkalainen laitetaan lääkiksen kolmannelle vuosikurssille, ei toimi. Pitkässä juoksussa on kaksi vaihtoehtoa: kaikki maailman rajat auki ja samat oikeudet kaikille, (mikä tietysti johtaisi länsimaisen "sivistyksen" ja taloudellisen systeemimme romahdukseen, tai sitten pehmeämpi tapa: länsimaat+kynnelle kykenevät auttavat yhteisesti köyhiä maita heidän omassa maassaan. Tämä viimeinen ajatus tietysti johtaa makaaberiin ongelmaan: maapallon ylikansoittumiseen ja ruoan loppumiseen. Mutta, elämä on...

Vieras (nimimerkki)

Mielestäni kerjäämisen kielto olisi yksi tärkeä askel romanien paremman kehityksen puolesta. Jos kerjäämiskieltoki vesitetään muka humaanisuuteen vedoten, romanit jatkavat edelleen kerjäämistä ja siihen liittyvää rikollisuutta ja elämäntapaa joka herättää pahennusta ja lopulta rasismia valtaväestössä.
Koiratkin oppivat kun niitä kielletään tekemästä väärin. Samoin uskon romanienkin oppivan kun osoitetaan selkeästi että heidän kulttuurissaan ja tavoissaan on vikaa ja tuollainen ei käy meillä. Hyväätarkoittavat vihervasemmistolaiset humanistit tekevät itseasiassa karhunpalveluksen romaneille kun he kieltäytyvät näkemästä romanikulttuurin itsensä aiheuttamia ongelmia.
Uskon vakaasti että romanitkin pystyvät opiskelemaan ja käymään töissä siinä missä muutkin ja vain siten saadaan köyhyys ja kerjääminen ja siihen liittyvä rikollisuus ainakin osittain katoamaan.

Maalaismummo (nimimerkki)

Oletko käynyt Romaniassa tai Bulgariassa - edes Sofiassa - ja katsellut jotakin muutakin kuin valtakatujen brändimuotiliikkeiden ikkunoita? Aamulenkilläsi voit hyvin piipahtaa Vitosha-vuoren juurille idylliseen maailmaan.

Kun ei sinulla ole rahasta pulaa, niin käypä tutustumassa. Molemmat ovat halpoja turistimaita. Ei tarvitse matkustaa edes omalla autolla etsimään sitä halpaa ruokaa ja palvelua, mitä Suomesta ei saa.

Romaniassa ollut (nimimerkki)

Minä olen käynyt Romaniassa ja voin sinulle näin luottamuksellisesti kertoa, että siellä on paljon muitakin köyhiä kuin Romanit. Nämä muut köyhät mummut kasvattavat ruokansa pienellä mökkinsä tontilla, tekevät jotain pikkuhommia ja kunnostavat mökkiään mahdollisuuksiensa mukaan. Romanien alueella tätä samaa ei näe, vaan asumukset on hirveässä kunnossa ja kasvimaita ei näe tonteilla ym. Osaako maalaismummo tai joku muu kertoa, miksi näin on?

Kerjäyskiellosta sen verran, että se tullaan säätämään vuorenvarmasti ensi vaalikaudella. Ennen vaaleja sitä ei säädetä, mutta vaalien jälkeen ensi kesän jälkeen se on pakko säätää.

Maalaismummo (nimimerkki)

"Osaako maalaismummo tai joku muu kertoa, miksi näin on?"

Siis Maalaismummo, isolla kirjaimella.

Aivan, aivan. Katsoitko myös suomalaisen dokumentin Balkanin romanien oloista?
Kun koko väestö (käytännöllisesti katsoen) on köyhää, on erilaisia tapoja nähdä tulevaisuuden mahdollisuudet ja rakentaa elinmahdollisuudet. Kuokinko vain minä ja tässä ja nyt tämän eläöäni, tulevista polvista viis, vai teenkö jotakin? Itse lähdin piikomaan Ruotsiin, kun Suomesta ei rahaa voinut saada. Sadat tuhannet suomalaiset ovat muuttaneet aina 1980-luvulle asti - ja muuttavat edelleen pois Suomesta paremman elämän saadakseen. Monet suomalaiset lähtisivät Suomesta edelleen, ellei olisi sosiaaliturvaa. Balkanilla sosiaaliturvaa ei ole.

Miksi parempaa elämää muualta eivät saisi etsiä romanitkin? Suomihan on hyvä maa, missä romanitkin ovat saaneet koulutuksen ja kunnon töitä - eldorado Euroossa muuttaville.
Ei ole mitään näyttöä siitä, että balkaninromanit eivät sitoutuisi suomalaiseen yhteiskuntaan yhtä hyvin kuin pohjoismaiset romanit, jos heidät otettaisiin vastaan samalla tavalla kuin esimerkiksi Ruotsista Suomeen muuttaneet romanit. Päätetään romanikiintiö ja aletaan töihin!

Koulutushan se on avain parempaan tulevaisuuteen, muutokseen, tiedon ja opintomahdollisuuksien kautta.
Euroopan unionin on ratkaistava, missä mitkäkin etniset ryhmät koulutetaan eurooppalaisiksi. Maassa, johon he ajautuvat, vai omissa kotimaissaan? Kumpi todellisuudessa mahtaa olla halvempaa, kun otetaan huomioon esimerkiksi suomalaisten opettajien palkat ulkomaanpäivärahoineen.

nyt sait vasatusen (nimimerkki)

vastaus on 2564.

K.S. Huttunen

vastaus on 2564.

Hienoa, kiitos. Ja sitten kun Suomeen onkin kesällä 2011 tulossa 12 546 romania kerjäämään ja perustamaan omia pikku leirejään siltojen alle, parkkipaikoille ja toreille ympäri Suomen (mikäli kerjääminen on sallittua, kuten Jari ja muut haluavat), niin mitäs sitten tehdään?

Kestääkö kantti vielä siinä vaiheessa sanoa, että kerjäämistä ja luvatonta leiriytymistä ei saa kieltää - varsinkin jos entistä useampi toinen EU-maa kieltää kerjäämisen ja hajottaa laittomat leirit?

Minäpä vastaan omaan kysymykseeni: Suomeen ei mahdu yhtä ainoata toisen EU-maan kansalaista kerjäämään ja majoittumaan teltoissa tai autonraadoissa teollisuusalueilla tai parkkipaikoilla tai siltojen alla.

Sen sijaan Suomeen mahtuu kaikki ne EU-kansalaiset, jotka tulevat tänne turistiksi matkailemaan (omilla rahoillaan - ja maksavat myös majoituksestaan), työhön tai opiskelemaan.

nyt sait vasatusen (nimimerkki)

nimimerkki Huttunen

Velliperseidealismia (nimimerkki)

Meillä ei ole oikeutta jättää tuleville sukupolville Helsinkiä jossa kerjäläiset istuvat keskustan kaduilla.

Janne G Pirinen

Hommataan enemmän penkkejä.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Juuri näin! :)

Näin joku penkkifirma saa tilauksen ja työllisyys paranee, veroja kilahtaa valtion, kunnan ja seurakunnan kassaan ja eläkeyhtiöihin.

Maalaismummo (nimimerkki)

Hyvä idea! Romanit puusepänkurssille ja rakentamaan lisää penkkejä!

Vieras (nimimerkki)

ja ajatelkaa mitkä sponsori markkinat.
Tämän penki kustantaa Kesko, SOK jne...

spärrä (nimimerkki)

"Yhteiskunnalliseksi ongelmaksi kerjääminen muuttui, kun raittiit romanialaismummot ilmestyivät istumaan kylmälle asvaltille tuntikausiksi, yhteen soittoon. Heidän hädänalainen tilansa häiritsi Sokokselle tai Stokkalle kiirehtiviä. Heille ei voinut hymähdellä niin kuin alkoholisteille."

Heh... ja tämähän oli näytelmäkirjailijan/kriitikon ylistävä kirjoitus tästä kerjäläisoopperasta...

Hieman lähdekritiikkiä kiitos.

Zoomataan hieman teatterikiikarilla... "romanialaismummot ilmestyivät"

MITEN KERJÄÄVÄ IHMINEN ILMESTYY TAIJAN OMAISESTI TUHANSIEN KILOMETRIEN TAKAA?

Minäpä kerron,ei muuten kuin tämän kerjäläisoopperan tuottamana,jossa sen mesenaatti jakaa S-marketin takapihalla aamun avauksessa ilveilijöille kelle kitaran toiselle haitarin ja kolmannelle pussillisen rihkama sormuksia.
Illuusio on niin vahva että täällä taiteilija henkiset eivät edes esityksen päätyttyä näe kulisseissa seisovia huijareita.

Vieras (nimimerkki)

Ehkäpä Jari varakkaana miehenä ottaa muutaman romaanikerjäläisen kummilapsekseen ja elättää nämä? Ai ei? "Tehkää kuten puhun, älkää
kuten minä teen" ;-)! Hurskastelu on synneistä suurin !

Vieras (nimimerkki)

Aha, sul on sensuuri? Totuus voisikin olla liian kovaa kuultavaksi.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Madrid on myös suurkaupunki ja kerjäämiseen puututaan kovalla kädellä. Se on kiellettyä. Kerjäläistä itseään ei syyllistetä mistään, vaan ensimmäinen kysymys kuuluukin onko joku pakottanut kerjäämään. Eikä tällä tarkoiteta nälkää, punaviinin puutetta, tai rahaa bussilippuun. Espanjassakin saa ruokaa, kun menee ja kertoo siitä viranomaiselle tai hyväntekeväisyysjärjestöjen edustajille. Punaviini maksaa (12.5% vol.)halvimmillaan 1 euro litra, joka on tosin tarkoitettu ruoanlaittoon. Se on kuitenkin elintarvike ja siksi edullista päihtymistarkoitukseen.
Bussilippu 1 vyöhyke maksaa myös yhden euron. Ei niiden vuoksi tarvitse kenenkään asettua rukousasentoon joka päivä säästä välittämättä, jos joku muu ihminen ei siihen pakota. Kerjäläinen ansaitsee rahaa vaikkapa velanmaksuun, joka on syntynyt rikollisille, jotka ovat hänet raahanneet Madridin "lihapatojen ääreen" jostakin Marokon slummista tai Romaniasta.On luvattu matka, jonka voi "helposti" maksaa järjestäjälle siellä Xsanadussa.
Näillä samoilla sutenööreillä on muitakin bisneksiä, aina. Jo ihmiskauppaan sekaantuminen on Espanjan ankarien lakien mukaan iso rikos.
Mitä muuta nämä hämärämiehet puuhaavat? Madridissa Altonassa kuoli vuonna 2004 191 ihmistä ja loukkaantui yli 2000. Suoritettiin hyvin suunniteltu ja kallis pommi-isku töihintuloaikaan. Epäiltiin ETA:n osuutta, mutta se osoittautui pian vääräksi. Kyseessä oli järjestäytnyt rikollisjärjestö jolla oli yhteyksiä Al Qaidaan. He ovat vain sitä samaa jengiä, joka järjestää näitä laittomia siirtolaisia kaikkialle Eurooppaan.

Espanjassa on pakolaisia/laittomia siirtolaisia enemmän kuin missään muussa Euroopana maassa. He kaikki elävät köyhyydessä, koska työlupa on vaikea saada. Epärehellisiä hyväksikäyttäjiä on paljon. Kerjäämisen sijaan näitä toimettomia käytetään muutoin hyväksi. Heistä kehittyy nopeasti rikollisia. He jengiytyvät. He itse alkavat käyttää uusia tulijoita hyväkseen. Tähän Espanjankin poliisi on saanut luvan puuttua kovalla kädellä ja tulosta on syntynyt. Pian Suomessakin se espanjalainen tomaatti maksaa talvella paljon enemmän kuin tähänasti.
Ne onnen kerjäläiset sieltä Almerian plantaaseilta, kun saadaan pois pahvilaatikoista asumasta ja orjuus päättyy. Heidän palkanmaksuunsa oloihin on kiinnitetty jo nyt huomiota. On jaettu kauan orjana olleille työlupia. Vastatulleet ovat odottamassa lähtökäskyä ja osa jo mennyt.
Rajavalvontaa on tiukennettu EU-tuella huomattavsti. Korruption vastaiset valtion virastot ja poliisi on saanut hyviä tuloksia.
Se ulkomaalainen kerjäläinen Helsingin kaduilla on merkki jostain muusta kuin köyhyydestä. Pitäisi kysyä miksi he ovat juuri Suomessa, kun muitakin maita on, jossa ei tarvitse palella talvellakaan eikä pimeässä laskea kolikoitaan. He ovat Suomessa siksi, että se sallitaan ja suvaitaan. Heille myös annetaan rahaa, joita he itse eivät kaikkia edes saa. Kun rahantulo loppuu, niin kukaan ei kerjää kauaa.

Htalk (nimimerkki)
Claudius (nimimerkki)

Kylläpä Tervo on älykäs. Köyhyys ei katoa kriminalisoimalla se ... ei totta vie katoa ei. Kuka niin on väittänyt.

Köyhyys ei katoa myöskään kerjäämällä. Ei ole myöskään fiksua että kyseiset uudet EU-maat lakaisevat roskansa meidän riesaksemme. Eihän talousintegraatiossa tästä voi olla kysymys. Joku nyt on EU:ssa pahasti pielessä.

Tervosta on nyt tullut sen suuruusluokan julkkis, että terävyyden sijaan on jo astunut suuri ja ääretön tekopyhyys.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Tervo on rakastaa enemmän omaa kuin kommentaattoreiden ääntä.

Claudius (nimimerkki)

Ah miten älykäs Tervo onkaan: "köyhyys ei katoa kriminalisoimalla." Kuka näin on väittänyt. Ei tästä ole kyse. Köyhyys ei katoa myöskään kerjäämällä.

Köyhyys ei katoa myöskään sillä, että vastuuttomat EU-maat kuten Romania ja Bulgaria lakaisevat roskansa toisten harteille. Eihän talousintegraatiosta voi tästä olla kyse. Jotain EU:ssa on nyt pahasti pielessä. Rehnin ja muiden eurofanaatikkojen into haalia jatkuvasti uusia jäseniä seurauksista välittämättä on tullut tiensä päähän. Romaian ja Bulgarian hyväksyminen jäseniksi oli totaalinen moka.

Tervosta on nyt tullut sen luokan julkkis, että yhteiskunnallinen terävyys on selvästi vaihtunut äärettömäksi ja mitäänsanomattaomaksi tekopyhyydeksi. Pelataan jo varman päälle.

Seppo Hildén

Taitaa Tervo nyt itse kerjätä vaikeuksia tällä maailmaasyleilevällä mielipiteellään....Rovaniemen pikkukonnatkaan ei niele näitä näkemyksiä oman kaupunkinsa pojalta.

No, eiköhän sitä palautetta Pistossa voi Tervolle seuraavalla Rovaniemenkäynnillä tulla...

Matti Kouri (nimimerkki)

Mistä näitä Hildénejä syntyy?

Tasra (nimimerkki)

Kuuluukohan tämä Suomen kerjäläistäminen Kataisen ohjelmaan kahden tai kolmen luokan työläisistä? Yhdet kerjää, toiset orjailee ja kolmannet tulevat toimeen kädestä suuhun-palkalla. Eliittiä ei lueta tähän työvoimaan.

Vieras (nimimerkki)

Paluu 1800-luvulle: mäkitupalaiset, loiset ja palkolliset

nyt sait vasatusen (nimimerkki)

"Hienoa, kiitos. Ja sitten kun Suomeen onkin kesällä 2011 tulossa 12 546 romania kerjäämään ja perustamaan omia pikku leirejään siltojen alle, parkkipaikoille ja toreille ympäri Suomen (mikäli kerjääminen on sallittua, kuten Jari ja muut haluavat), niin mitäs sitten tehdään?"

sitten laitetaan vapaaehtoisista maahanmuuttokriitikoista muodostetuista henkilöistä muodostetut järjestyspartiot maan rajoille vahtimaan. Ei ne enää sitten tule.

juri g.

Suomen ei tarvitse poistaa koko muun maailman köyhyyttä. Hoidetaan oma tonttimme mm pitämällä järjestäytynyt rikollisuus poissa maasta.

Vieras (nimimerkki)

HS 8.10.2010:

Helsingin poliisi epäilee, että romanikerjäläisyyden kasvuun liittyy omaisuusrikollisuuden kasvua ja laajaa organisointia. Poliisin tilastojen mukaan Romanian kansalaisiin kohdistui vuonna 2009 noin 2600 omaisuusrikosepäilyä. ensimmäisenä kerjäläisvuotena 2007 epäilyjä oli noin 1000. "Ei se ihan päivittäistä ole, että Romanian romaneja on kiinniotettuina, mutta sinnepäin", rikoskomisario Juha Laaksonen Helsingin poliisilaitokselta sanoo.

Yleisin peruste on epäily pienehköstä omaisuusrikoksesta kuten näpistyksestä. Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan poliisi uskoo, ettei Suomessa toimi juurikaan romaniporukoita, joissa joku ei tekisi rikoksia.

Romanien parissa kenttätyötä tekevä Marjatta Vesalainen Helsingin Diakonissalaitokselta varoittaa leimaamasta kerjäläisä rikollisiksi.
"Mitä organisoidulla rikollisuudella tarkoitetaan?" hän kysyy. "On liigoja ja varmasti jotkut varastavat. Mutta tunnen useita romaneja, ja minun on vaikea uskoa että heidän keräämänsä rahat menisivät mafiapäälliköille".
Laaksosen mukaan poliisi ei ole esimerkiksi jututtanut romaneja näiden leireissä.
Rikosepäilyjen lisäksi poliisi perustaa näkemyksensä järjestäytymisestä kansalaisten ilmoituksiin ja partioiden normaalin työn ohessa tekemiin havaintoihin. Niissä on kiinnitetty huomioita kerjäläisten reviireihin ja kerjäyspisteillä kiertäviin rahankerääjiin, Laaksonen kertoo.

"Muistan yhden tapauksen, jossa nahkatakkiin pukeutunut tytär haki kadulla kerjäävältä äidiltään rahaa ostaakseen ruokaa. Tätä pidettiin merkkinä siitä että, rahoja kerätään organisoidusti" Vesalainen sanoo.
Vesalaisen mukaan on tavallista että suvun päämies päättää suurenkin ihmisryhmän asioista ja saattaa myös pitää näiden rahoja. Poliisi ei ole ottanut tätä puolta huomioon.

"Emme ole pohtineet asiaa romanikulttuurin näkökulmasta", Laaksonen sanoo. Olisiko syytä pohtia? "En kommentoi. Kun kerjääminen ei ole rikollista, emme voi lähteä paljon tivaamaan kerjäläisten asioita".

Tuomo Kankkunen

Meillä ei nyt vaan ole mitään keinoa estää ihmisiä matkustamasta maasta toiseen. Romanit voivat ihan hyvin tulla Suomeen kuin ketkä muut tahansa.

Eikä kerjääminen ole laitonta, ja tuskin sitä sellaiseksi tullaan tekemäänkään.

Meidän pitäisi niin maahanmuutto- kuin kerjäläispuheissammekin pitää mielessä Suomen perustuslaki, jossa säädetään muun muassa, että "ketään ei saa ilman hyväksyttävää syytä asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella".

Ja tervettä suhteellisuuden tajuakin tarvitaan.

Suomessa maahanmuuttajien osuus väestöstä on selvästi pienin Euroopassa.
Ei parisataa enimmäkseen rauhallisesti toimivaa kerjäläistä voi mitään paniikkia saada aikaiseksi.

Pysähdytään heidän kohdallaan, katsotaan silmiin, tervehditään, hymyillään ja autetaan jos siltä tuntuu.

Katsokaa sitä hymyä jonka saamme takaisin.

Nukkukaamme yömme rauhassa - meillä ei ole mitään pelättävää.

Kiitos myös Jari Tervo !

Kipling (nimimerkki)

Tervo tekee miljoonia kirjoillaan ja nostaa apurahaa. Siinä on meille lapin nälkälapsi, jota oikeita töitä tekevän pitää tukea.

Jukka (nimimerkki)

Olipas pöhkö kirjoitus Tervolta.

Eihän lailla olla kerjäämistä kieltämässä, vaan ammattimainen kerjääminen.

Köyhyyden kieltäminen ei varmaan onnistu mutta eipä onnistu köyhyyden poistaminen kerjäämälläkään, vai onnistuuko Tervo?

Ainoa asia mitä tuossa ollaan kieltämässä on se, että ei saa tukkia katuja ja käydä käsiksi kerjätessään eikä saa istuskella keskellä katua viikkotolkulla.

Päivän varmaan voisi jatkossakin viettää kerjuulla mutta ei saisi käydä käsiksi eikä tukkia jalkakäytävää.

Järkyttävää, että tällaista kielletään???

Järkyttävää, että sellaista sallitaan!!

Tuomo Kankkunen

Voitaisiinko pikkuisen rauhoittua, eikä nimittelykään ole kivaa.

Vaikka tämä kysymys jostain kumman syystä kiihdyttää
pysytään kuienkin totuudessa.

Agressiivinen käyttäytminen kielletään jo nyt, sitä myös valvotaan.

Ei ole mahdollista "tukkia katuja", eikä "käydä käsiksi",
eikä "istuskella keskellä katua viikkokausia"

Ei ole mitään "järkyttävää"

Eikä meillä ole mitään pelkäämistä

frank (nimimerkki)

Nyt on Jari ymmärtänyt aivan väärin: tarkoitus ei ole poistaa köyhyyttä ja puutetta koko maailmasta tai edes euroopasta. Miksi olisi?
Tarkoitus on lopettaa ongelmallinen ja haitallinen toiminta omasta maasta.
Nykyinen kerjäläisinvaasio ja rikollisuus kietoutuvat toisiinsa kuin kännissä ajaminen ja liikenneonnettomuudet. Harva vaatii kännissä ajamisen legalisointia sillä faktaperusteella että useimmat rattijuopot eivät vahinkoja aiheuta - näinhän todellakin on!

eino-kyllikki (nimimerkki)

Kyllä köyhyys kieltämällä katoaa, kunhan kielto on tarpeeksi jyrkkä.
On kiellot ennenkin kansaan tehonneet.
Uskon lujasti esivaltaan ja sitä kunnioitan.
Enemmän veroja ja poliisille pitemmät pamput.

Jukka-Pekka Vasara

Eurooppalainen köyhyys ei katoa myöskään luokittelemalla jokin ryhmä "romaneiksi" ja sallimalla heille rikollisuus tähän keksittyyn etnisyyteen vedoten. Mutta pääseehän tälläisellä punapaskan jauhannalla sentään ÄlymystöpiireihiN ainakin täällä Suomessa.

Vieras (nimimerkki)

Kävelinpä eräänä kesäpäivänä Helsingin keskustan halki. Romanimummojen ja feissareiden suhde otoksessani oli 1/5. Siis kävellessäni kohtasin yhden (1) mummon ja viisi (5) feissaria. Punttiinkiinnittymisfrekvenssi oli vastaavasti 0/3,5. Se ainokainen mummo ei siis mitenkään häirinnyt minua henkilökohtaisesti, kunhan vain istui. Feissareista 3 otti suoraa kontaktia kaksi jopa eteeni asettuen. Puolikas tulee siitä joka yritti mutta ymmärsi elekielestäni ettei kannata.
Jos siis kieltolinjalle lähdetään niin ollaan edes tasapuolisia.

Vilho Juntunen (nimimerkki)

Köyhyys katoaa silmät ummistamalla. Näinkö yksinkertaista ja
helppoa se tosiaan onkin?

Yritteliäisyys kunniaan (nimimerkki)

Yli kolme kuukautta kestävälle oleskeluoikeudelle on edelleen joitakin edellytyksiä:

* taloudellisen toiminnan harjoittaminen palkattuna työntekijänä tai itsenäisenä ammatinharjoittajana
* riittävät varat ja sairausvakuutus, jotta henkilö ei oleskeluaikanaan joudu turvautumaan vastaanottavan jäsenvaltion sosiaaliturvajärjestelmään. Jäsenvaltiot eivät voi itse määritellä, minkä suuruisia varoja ne pitävät riittävinä, vaan niiden on otettava huomioon asianomaisen henkilön henkilökohtainen tilanne
* osallistuminen opiskelijana ammatilliseen koulutukseen sekä riittävät varat ja sairausvakuutus, jotta henkilö ei oleskeluaikanaan joudu turvautumaan vastaanottavan jäsenvaltion sosiaaliturvajärjestelmään
* kuuluminen sellaisen EU:n kansalaisen perheeseen, joka täyttää jossakin edellisistä kohdista säädetyt edellytykset.

Kun kerran noita pykäliä ei käytäntöön sovelleta, niin silloin kai voi päätellä, että kerjääminen katsotaan itsenäiseksi ammatinharjoittamiseksi. Nyt sitten kriitikot ovat säätämässä lakia, joilla raukkaparoilta viedään elinkeino alta. Eiköhän olisi parempi luopua koko ajatuksesta ja kaupan päälle pistää prostituutiokin valtion erityissuojelukseen? Valtiollisissa bordelleissa tuokin toiminta olisi paljon turvallisempaa.

Maalaismummo (nimimerkki)

"riittävät varat ja sairausvakuutus, jotta henkilö ei oleskeluaikanaan joudu turvautumaan vastaanottavan jäsenvaltion sosiaaliturvajärjestelmään. Jäsenvaltiot eivät voi itse määritellä, minkä suuruisia varoja ne pitävät riittävinä, vaan niiden on otettava huomioon asianomaisen henkilön henkilökohtainen tilanne"

Suomeen tulee nyt laki, jossa selkeästi sanotaan, että hoitokulut maksaa se kunta, josta vanhus tai terveyskeskuksen asiakas on kotoisin.
Tämä laki pitää viedä EU:n direktiiveihin.
Ja sitten laskut lähtömaiden kuntiin. Perintäukaasiksi vastaavat majoitus- ja hoitopalvelut Suomesta tuleville etnisille lomalaisille ja retkeilijöille.
Eiköhän alkaisi löytyä hoitoa paremminkin kotimaasta, jossa se on halvempaa järjestää ja työllistää!

frank (nimimerkki)

So what?
Kukas tässä on ollut köyhyyttä hävittämässäkään?
Miksi Tervo muuten on asettamassa euroopan köyhät etusijalle muiden maanosien köyhiin verrattuna? Do I smell racism?

Itse olen valmis tekemään omat asuinkulmat turvalliseksi ihan riippumatta "eurooppalaisesta köyhyydestä". Niin ne ihmiset ovat kaikkialla muuallakin - Euroopassa ja sen ulkopuolella.

Vieras (nimimerkki)

Nyt olis Tervo kannattanut olla hiljaa ja olisit taas vaikka leiponut poikasi kanssa ennen kuin kirjottanut tämän.

Ravadas (nimimerkki)

Olen Tervon kanssa samaa mieltä siitä, että romanikerjäläiset ovat tavallaan uhreja. He ovat järjestäytyneen rikollisuuden uhreja, pieniä pelinappuloita, jotka keräävät rahaa omille mafiosoilleen.

Mutta: en näe mitään logiikkaa siinä, miten heidän tilannettaan parannetaan sillä, että kerjäämisen annetaan jatkua – ja he pysyvät hamaan iankaikkisuuteen järjestäytyneen rikollisuuden uhreina. Onko jotenkin humaania sallia se, että ihmisiä pidetään jatkuvasti sellaisessa alennustilassa kuin romanikerjäläisetkin ovat?

Myös monet prostituoidut ovat järjestäytyneen rikollisuuden, ihmiskaupan uhreja. Tervon logiikan mukaan ilmeisesti heitä autetaan parhaiten ostamalla heiltä jatkuvasti seksipalveluja, eli tekemällä juuri niin kuin rikolliset haluavat?

Ja sitten vielä loppukevennys. Teini-ikäinen tyttäreni antoi ohi mennessään eräälle romanimummolle taskustaan pari viiden sentin kolikkoa. Ja mikä oli seuraus? Mummo nousi suuttuneena ylös ja käveli korttelin verran hänen perässään ja VAATI ENEMMÄN RAHAA…

Ikävä ihminen (nimimerkki)

Loinen pysyy loisena vaikka häntä kuinka ruokittaisiin.

Liikkeenharjoittaja Helsingin keskustasta (nimimerkki)

Mitä Jari Tervo itse ehdottaa ongelman ratkaisuksi?

Vai on ongelma normalisoita? Eli totutaan siihen vaan. Niinkuin oltaisi Roomassa.Taskuvarkaineen.Lahjottavine poliiseineen.

Asun keskustassa. Haluaisiko Tervo kerjäläiset kulmilleen?

Onko mahdollista ratkaista ongelma?

On. Ruotsissa se tehtiin.

Heli Hämäläinen

”Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla on kielletty…vetoamalla toistuvasti muihin henkilöihin vastaanottaakseen lahjoituksia.”

Eikö tämä estä poliittista järjestelmää toimimasta? Jos Jore 45v haluaa Eduskuntaan niin hän ei voi pyytää rahaa kampanjaansa julkisesti ja julkisella paikalla. Jos sanotaan että vaalirahoituksen pitäisi jotenkin näkyä läpi niin suora läpinäkyvyys ei siis ole mahdollista.

Tämä pitää testata joskus. Nyt ei ehdi, mutta ensi vaaleja varten pitää mennä kadulle pyytämään kannattajakortteja ja rahaa että pääsisi ehdolle Eduskuntaan. Katsotaan millainen pidätys siitä tulisi. :)

Opettajan sanoma (nimimerkki)

On rikos harjoittaa loputonta tappamista yleisenä ehkäisykeinona
mädäntyneissä tiloissa. Se on yleistä naista vahingoittava teko.
Hylkäämisen kadulle kohtaa jopa yli 4 miljoonaa venäläistä lasta.

Keräämällä nämä nälkäiset kerjäläiset piiloon silmien edestä voi
ottaa vastaan enemmän turisteja. Meidän ei tarvise yhtään hävetä
kerjäläisiä Suomessa. Meidän nuorisoa miliisi ei onnistu lyömään.

Lapsi ei ole rikollinen, jonka saa poistaa armahtamalla kaasulla.
Vääräoppiset uskovaiset häiritsevät, ihan samoin kuin kommunisti.
Ei rikollisia poisteta kaasulla. Piilottaminen on usein julminta.

Työ kyllä tekee romanit ajasta vapaaksi, jos uuni on odottamassa.
Ihmiset abortoivat pois olemattomiin itseään häiritsevät ihmiset.
Romaneja ei armahdeta kaasulla, vaan venäläisillä väärennöksillä.

Puolet leipäjonossa puhuu venäjää. Rahanpesu on sekin rikollista.
Antaa niiden romanien olla kyyryssä. Me ei kyyristytä polvilleen.
Suomea ei saa venäläistää. Opetelkoon venäläinen englannin kieltä.

Venäläisille rikollisille ei saa puhua venäjää tai antaa karttoja.
Tienviittoja ei voida milloinkaan varustaa venäläisillä tekstillä.
Vapaaehtoista venäjän opiskelua tarvitsee business ja tiedustelut.

Eki K

Ei katoakaan, mutta vielä vähemmän köyhyys katoaa silittelemällä Romanian päättäjien päätä.

Tuula Saskia

Odottamaton ulostulo Tervolta, jota yleisesti pidetään erittäin terävänä miehenä.

Ei tämä ongelma olen Suomen, usko pois. Oletko Sinäkin liittynyt siihen kuoroon, joka uskoo Suomen ja suomalaisten velvollisuutena olevan koko maailman pelastaminen?

Miten me noin viisi miljoonaa suomalaista olisimme edes velvoitettuja auttamaan muita kuin itseämme? Jos ajattelet historiaamme, näet asian absurdiuden.

Silti on hyvää ja moraalista , että autamme, mutta järkevästi. Näin ei nyt tehdä. Maahanmuutosta on Pekka Haavisto, asiantuntija, jo sanonut mielipiteensä.

On aivan oikein, että lakkautamme tämän kerjäämisilmiön Suomessa, mutta suuntaamme toiminnan EU-tasolle. Sehän on koko ongelman takana.

Nyt mepeillä on edessään todella tärkeä tehtävä, suomalaisilla ja muilla.

Vieras (nimimerkki)

No ei ne leiveilmiöt, kuten varastelu ja ryöstely ole ainoastaan väitettyjä lieveilmiöitä, vaan realisia -en väitä vaan tiedän

Kalle (nimimerkki)

Olipa naivi juttu. Ne suomalaiset jotka satunnaisesti kerjäävät ovat todellisia köyhiä romanialaisiin nähden. Ei heille ole varaa lennellä tuhansia kilometrejä kerjäämään, tai tulla tänne Romaniasta uuden karhealla VW transportterilla, jonka arvo on ainakin 20 000€ siellä, täällä viisi tonnia enemmän.

pekka toivonen (nimimerkki)

Puheenvuoron käyttäjä on oikeassa.

Ei huumorikaan lopu Euroopasta, vaikka Jari Tervon kaikki julkinen toiminta (kirjallisuus ja tv-komiikka) kiellettäisiin.

Ja toiseksi.

Jo Jeesus sanoi aikoinaan pari tuhatta vuotta sitten : Köyhät teillä
on aina keskuudessanne.

Mennään näillä.

pekka toivonen (nimimerkki)

P.S. Olisi kiva tietää ,milloin Tervolta tulee ulos seuraava romani.

pekka toivonen (nimimerkki)

PPS. Ei taida Tervolla olla koskaan käynytkään romaneja.

XXX (nimimerkki)

Mihin tätä uutta lakia oikein tarvitaan? Jos ongelmana on kerjäyksen organisointi, niin sehän on jo kriminalisoitu rikoslaissa nimikkeellä "rahankeräysrikos" (Rikoslain 17 luvun 16 c §)

Eli "Joka tahallaan ... toimeenpanee rahankeräyksen ilman rahankeräyslaissa (255/2006) tarkoitettua lupaa ... on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, rahankeräysrikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Kerjäyksen organisoijat voidaan siis laittaa vankilaan jo tällä perusteella eikä tarvitse miettiä, onko Punaisen ristin rahankerääjä rikollinen kerjäläinen.

Alfred Nobel (nimimerkki)

Köyhyys ei katoa kriminalisoimalla se. Rikkaus sen sijaan katoaa kriminalisoimalla se. (Vrt. Ranskan ja Venäjän vallankumoukset sekä Taisto Sinisalon kootut ajatukset). Tässä voisimme toimia edistyksen eturintamassa. Tällä tavoin vapautuvat varat jaetaan sitten Suomessa päivystäville kerjäläisille. Tervolle jäisi toki Kallen syöttötuoli ja polkupyörä sekä tietokone (edellyttäen että se on perheen elinehtojen kannalta välttämätön). Kerjäämisoikeus ulottuisi tietenkin myös kirjailijatahoihin.

sivustakatsoja (nimimerkki)

Eihän se köyhyys siitä kriminalisoinnista lähde, mutta sen asian on jo moni muu kirjoittaja todistanut. Oliko Tervolla jotain sanottavaa? Sanokaapa onko köyhyyden poistoa antaa kerjäläisten istua kadunkulmissa Suomessa ja antaa heidän rakentaa leirejä Suomen toreille?
Ei tunnu Tervonkaan ajatus etenevän mihinkään tuosta itsestään selvästä otsikkotqasosta. Kun muut maat häätävät jo kerjäläisiä ja leirejä, voidaan kysyä, onko meidän hommamme ottaa kaikki tulijat vastaan. Älköön kukaan vastatko, että pitää kun EU jne...
Uusien jäsenmaiden köyhyys ei ole jäsenyydestä muuttunut miksikään eikä sitä voida Suomen voimin edes vähentää siihen auttaa vain näiden maiden omat toimet.
Mistä luulette muuten niiden rahojen tulevan, joilla nämä uuden ajan kulkurit matkustavat maasta toiseen. Kerjäämälläkö?

Vieras (nimimerkki)

Yleensä pidän herran Tervon kirjoituksista ja usein olen samaa mieltä, en tällä kertaa. Taitaa nyt olla niin että Tervon ei tarvitse syödä niissä paikoissa johon nuo Romanialaiset kerjäläiset tunkevat sisään ja kulkevat pöydästä pöytään kerjäämässä kun toiset yrittävät syödä? Tälläistä ongelmaa ei ole ollut ennen Romanialaisten kerjäläisten tuloa. Minun mielestäni kerjääminen pitäisi kieltää, mutta samalla voisi kieltää nuo terroristijärjestö Greenpeacen kerjääminen ja Sotaveteraani keräykset joita järjestetään vielä kun olemassa olevia varantojakaan ei käytetä elossa olevien veteraanien hyväksi.

Kaukaa viisas ulkosuomalainen (nimimerkki)

Auttakaamme suomen vähäosaisia nuoria, perheitä, vanhuksia ja muita hätää kärsiviä. Siinäpä meillä kaikilla on rahanmenoa ja työtä tarpeeksi.

Minulta ei heru tippaakaan sympatiaa näille "ulkokerjäläisille". Nään heidät pelkästään riesana ja hävettävänä ilmiöinä kaduillamme.

Olinpa Italiassa, Ranskassa, tahi Manilassa, en osallistu yksittäisiin rahankerjuun ilmiöihin.

Henkilökohtaisesti tuen noin sataa globaalisesti hyvää tekevää kansainvälistä organisaatiota vuosittain pienillä summilla. Jotain hyväähän meidän kaikkien pitäisi tehdä.

Romaanit ovat etusijassa maittensa ongelmia. Slovakia, Bulgaria, Romania etunenässä auttakoon omiaan.

Nyt on meidän kaikkien viisastuttava tässä asiassa, muuten hukumme "ulkokerjäläisiin" ja tauteihin!

Jani Kuusela

Pitäisikö ahneus kriminalisoida?

"Maailmassa ei ole köyhyyttä, on vain ahneutta. Jos siis jokin asia pitäisi kriminalisoida, se on ahneus (ei niinkään kerjääminen, joka on tulosta toisten ahneudesta).

On huomattava, että elämme maailmassa, jossa 1 % väestöstä omistaa lähes puolet koko planeetan aineellisesta hyvinvoinnista. Samaan aikaan yhden pikkukaupungin (34 000 henkeä) verran pieniä lapsia kuolee köyhyyteen päivittäin. Ja tämän kaiken lisäksi 50% maapallon väestöstä elää alle 2 dollarilla päivässä.

Yksi asia on siis selvä. Ahneus tappaa ihmisiä päivittäin enemmän kuin mikään holokausti. Jokin on pahasti vinossa." Lisää aiheesta:

http://janikuusela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/48357-...

Vieras (nimimerkki)

Tällä hetkellä Suomen vankiloissa on enemmän romanialaisia kuin muita kansallisuuksia. Kerjääminen on vain pintaa, tapa tehdä pinnan alla kytevistä vilpillisistä aikeista ihmisoikeuskysymys. Todellisuudessa kyse on vähintäänkin perhekunnittain järjestäytyneestä rikollisuudesta. Ellei peräti heimoittain. Poliisi ja vankilaviranomaist tietävät jo tämän.

Useiden kiertävien romanien taskuvarkaustaidot siirtyvät nuorelle polvelle jo 11-12 vuotiaina. On arvioitu Bulgarian romanien kuittaavan vuositasolla 200 miljoonaa puntaa Lontoon kaduilta ja metroista. Raha ei jää pyörimäan Englantiin, vaan se toimitetaan Bulgariaan. Joku voisi vetää joitakin johtopäätöksiä toiminnan organisoituneisuudesta.

Itseäni kerjääminen ei niinkään haittaa, sen sijaan muun sen mukanaan tuoman rikollisuuden (asuntomurrot, taskuvarkaudet, muut omaisuusvarkaudet yms.) kanssa on toisin. Kaikki romanit eivät ole lahtökohtaisesti rikollisia, eivät. Kiertävien romanien suhteen kyse on kuitenkin rikolliseen elämäntapaan sitoutuneista ihmisistä ja heidän perheistään.

Tuomo Kankkunen

Mistähän moisen tilaston löytäisi ?

Toisitteko esiin ?

Paljonhan sitä on vihjailtu; "mahdollisesti", "näyttäisi olevan", "löytyy viitteitä" ja muuta yhtä löperöä

Tuomioita ei ei ole kuitenkaan julistettu ja oikeusvaltiossahan on oltava tuomioistuimen lainvoimainen päätös ennen kuin rikolliseksi ketään voidaan nimitellä.

Maalaismummo (nimimerkki)

Onpa tarkoitushakuista urbaanilegendaa!
http://www.rikosseuraamus.fi/25144.htm

Ulkomaisten vankien keskimäärä 2009

Viro 115
Venäjä 38
Liettua 21
Ruotsi 21
Romania 20
Nigeria 18
Irak 16
Serbia 8
Somalia 8
Iran 6
Muu/ei tietoa 14
Vankeus- ja tutkintavangit yhteensä 3492, joista ulkomaalaisia 370. Melkein puolessa oli kysymys huumausainerikoksesta.

Vankimäärät vaihtelevat. 1.5.2010 oli tuomion saaneita vankeusvankeja kaikkiaan 2720 ( 2916 ed. vuonna) ja tutkintavankeja 569 (5754 ed. vuonna), yhteensä 3289. Ulkomaalaisten osuus vankeusvangeista oli 4,5 % (124) ja tutkintavangeista 20,9 % (119). Lähde Rikosseuraamuslaitos.

Kuitenkin näin (nimimerkki)

Taitaa olla Suomen vankiloissa sittenkin eniten suomalaisia.

Tyttelituure (nimimerkki)

Kuten varmasti romaniassa romanialaisia vankeja valtaosa.

Lampinen (nimimerkki)

Mielestäni kirjoitus on täydellinen aivopieru. Jos Suomessa on kerjäläisiä ja spurguja niin otetaan ihmeessä tänne lisää järjestäytyneen rikollisuuden raittiita kerjäläisiä.

Miksi et ota kantaa mitä ongelmalle pitäis tehdä vaan raakut vain siitä kun jotain yritetään tehdä? Kehitä itse jotain parempaa.

ludmila paananen

ei tällä lailla "kriminalisoidaan köyhyyttä" vaan kerjäämistä. Monissa euroopan pääkaupungeissä niitä on riesan asti. Halutaanko sen Suomeen? MINÄ EN HALUA JA SEN TAKIA VASTUSTAN, heidän leiri on lähellä kotiani ja kesällä rannalla majailivat vielä bulgarialaiset romanit, heidän jäljellä on jäänyt paljon roskaa ja ihmisjätteet

Tuomo Kankkunen

Näitä jätteitä kyllä syntyy ihan kotoperäisesti - riesaksi asti

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010062111906802_u...

ludmila paananen

en lue keltaista lehdistöä ensiksi ja toiseksi se ei ole argumentti-nämä ihmisjätteet ovat MINUN KOTINI lähellä- itse siivoan koiraani jätteet enkä heitän roskia, kierrätän ja säästän luontoa - luulisin että muitäkin ovat samanlaisia

Alfred Nobel (nimimerkki)

Tervon mielipiteet ovat viime aikoina oudosti terävöityneet poliittiseen suuntaan. Samalla ajattelun taso on valitettavasti laskenut. Oma veikkaukseni on, että Jari on ensi kevään vaaleissa Jutan ja Mikaelin kanssa kansainvälisen solidaarisuuden eturintamassa.

Hökkelikyliä odotellessa (nimimerkki)

Ja ei taaskaan yhtään ehdotusta siitä, mitä pitäisi tehdä ulkomailta tuleville, yhteiskunnan ulkopuolelle jättäytyville ihmisille? No, kai se on jonkun muun ongelma, te olette osanne tehneet esittämällä kritiikkiä.

Vieras (nimimerkki)

Vähin mitä voit tehdä on lahjoittaa viimeisen kirjasi tulot lyhentämättömänä
romanialaisille kerjäläisille. Itsehän voit ilman tätä rahaakin ihan riittävän
paksusti.

dodii (nimimerkki)

Minä pidin kirjoituksesta, kiltti minä... - ja kritiikistä vielä enemmän!
Nimim. päivittäin kerjäläisten ohi kulkeva, avohoidossa olevan (suo-ma-lai-sen) sisko... HMM! kumpikohan saa suuremmat empatiat? P...le on hieno sana. Eikö?

Thinkjat (nimimerkki)

Sekin on muuten kummallista että romanialaismummot ovat pääosassa kerjäämisprojektissa. Mitäkohän työtä mafialle nuoremmat naiset tekee...

. (nimimerkki)

Nykyinen politiikka ajaa suuren osan ihmisistä yhä kurjempiin oloihin. Ennenpitkää nämä ihmiset purkavat pahaa oloaan eri tavoin muun yhteiskunnan niskaan epätoivoisina tekoina. Nämä teot pitäisi ymmärtää avunhuutoina eikä tulkita terrorismina tai rikollisuutena.

periskooppi (nimimerkki)

Facepalm.

Muuta en uskalla kirjoittaa, ettei Tervo vaan pahoita mieltään

Tyttelituure (nimimerkki)

Sympatia ja empatia mielimaailmassa on perin hieno ja jalo asia.
Valitettavasti maapallossa ei ole sellaista viisaria joka heilahtaa empatia aallon mukana ja asiat korjaantuvat kuin taikaiskusta .
Eu mahdollisti "laajan vaelluksen" jossa meillä on mahdollista tutustua omien jo periteeksi tulleiden kerjäämis muotojen lisäksi myös muoden kulttuurien tapaan kerjätä.
Kuten myös tavata uusia varkaita jo omien kotimaisten lisäksi.
Kun maasta josta liikehdintä lähtee ei pysty tarjoamaan sitä mitä liikkelle lähtijä siltä odottaa mielestäni ei voida olettaa että sitä olisi pakko tarjota vastaanottavassa maassakaan.
Kallistun kerjäämiskeillon suuntaan ollen sitä mieltä olevana että se estää myös kerjäläisten kyljessä kuppaavan rikollisuuden tulemisen suomeen.
Suomi on kuitenkin suomi ei fasisti maa joten uskon että kiellon valvominen on sama kuin englannissa , puututaan siihen agressiivisempaan muotoon , lähes tapaan ottaa se "almu" .

Vieras (nimimerkki)

Romaniongelma ratkaistiin noin 65 vuotta sitten keski- ja itäisessä Euroopassa verellä, raudalla ja kaasulla. Romanilaumat hävitettiin onnistuneesti lähes viimeiseen manneen. Onnistumista kuvaa se, että juuri kukaan ei kysellyt niiden perään. Päinvastoin kuin juutalaiset, joiden kohtalosta nousi kauhea älämölö.

Syynä nykyiseen Romanian ja Bulgarian romaniongelmaan on, että näissä maissa hutiloitiin.

Tiikeri (nimimerkki)

"Helsingin kaduilla on vaikea kävellä varttituntia törmäämättä henkilöihin, jotka toistuvasti vetoavat muihin henkilöihin vastaanottaakseen lahjoituksia."

jep ! aina saa väistellä apurahataiteilijoita !

www.verkkouutiset.fi/index.php?...rahaa-jaetaan-ku......

Lampinen (nimimerkki)

Onko kirjoittaja ikinä vastannut yhteenkään kommenttiin tai lukeeko niitä edes? Onko kommentointi turhaa?

Maalaismummo (nimimerkki)

Ei hän tuntujaan osallistu keskusteluun, heittä vain tulta tappuroille. Mutta hyviä keskusteluja syntyy. Jos ketjut lukee, saa jopa lisää tietoa ja asioiden suhteiden merkityksiä.

TeeM (nimimerkki)

Hurskastelevia kirjoituksia näsäviisauksineen ja osatotuuksineen. Akuuttia mikrotason ongelmaa halutaan pitkittää, kunnes löydetään makrotason ratkaisu, siis ikuisuuteen.

Kansallisvaltiot, Romania ja Bulgaria mukaanluettuna kantakoot vastuun omista kansalaisistaan, jos aikovat nauttia EU-yhteisön eduistakin.

Vapaa liikkuvuus määriteltäköön eu-tasolla niin, että kansalaisjärjestöt ja muutkin tyhmät sen ymmärtävät. Alun perinkään se ei ole tarkoittanut liikkumista ja elämistä jäsenvaltioiden piikkiin.

ludmila paananen

katselin tv dokumentti Italiaan tulleista romaneistä- ensiksi kerjääminen, sitten varkaukset ja lapsiprostituutio- Tätäkä tänne halutaan.
Minusta romanit pitäisi auttaa samalla tavalla kuin Afrikkaa- raha viedä paikan päälle, rakentaa sinne, kouluttaa heitä ja valvonta EU:n puolelta.
Koulutus lisää romanien mahdollisuutta valittaa toisenlaista elämää kuin kerjääminen. Monet Romanian romanit ovat vailla koulutusta, joten romanilasten koulutus PAIKAN PÄÄLLÄ on ensisijäinen asiaa mihin täyttyy paneuttua

Yksisilmäinen tarkkailija (nimimerkki)

"Heti ensimmäisenä tulee mieleen Suomen Punainen Risti ja Amnesty International. Mielestäni näitten järjestöjen edustajat eivät vaaranna yleistä järjestystä eivätkä turvallisuutta"

Suomalaisessa lintukodossa Punaiseen Ristiin liittyy ilmeisesti vain positiivisia varauksia. Toista on Tukholman kaduilla. Sen jälkeen kun Ruotsin Punaisen Ristin keräyskampanjajohtaja Johan af Donner sai 6,6:n miljoonan kruunun petoksesta ja kavaltamisesta 5:n vuoden ehdottoman vankilatuomion, ei keräyslippaat Tukholmassa ole olleet erityisen tuottoisia.

HUOH (nimimerkki)

Se on kummallista että nämä "köyhät" puhuvat kännykkään kun viettävät taukoa rahan pummaamisesta. Onneksi ihmiset on tajunneet että eivät anna rahaa näillä laiskiaisille. Mukavaa talvea odotellessa HAHAH ;D

Maalaismummo (nimimerkki)

Totta, enkä osaa pitää köyhänä ketään, joka on liiankin hyvässä lihassa.

Vieras (nimimerkki)

Urpilainen on oikeessa siinä, että alle 3000€ liksalla Suomessa on köyhä, valitettavasti! Kumma juttu, että suurin osa tuntuu olevan tyytyväisiä siihen olotilaan, ja maksaa kaikki korotukset kiltisti. Ja karmee piipitys alkaa jossain pikkupiirissä, mut mikään ei koskaan muutu. Sitä joku sivistynyt kutsuis sisäsiittoseks aivopesuks, joka alkaa jos nyt ei äidinmaidosta, niin jostain maitojauhosta. Henk. koht ratkasin asian muuttamalla helvetin kauas, mut välillä täytyy lukee missä siä mennään, ja tilanne senkun pahenee. Onnee vitusti...

Ei rahaa ilman vastinetta (nimimerkki)

Kesällä Turussa näin torin laidalla kun hyväkuntoisen näköinen nuorimies kerjäsi. Solakka sälli, juuri sellainen jolloin mies yleensä kokee olevansa elämänsä kunnossa. Yleensä silloin suomalaisnuorilla on opiskelut mielessä tai armeija-ikä käsillä. Tämä kuitenkin painoi naamaansa kiinni asfalttiin ja suojatien edessä oli hattu. Paikka oli vilkas ja väkeä kulki paljon.

En juuri ihmetellyt tuota näkyä, mutta eräs toinen asia jäi mieleen: Huomasin, että vähän kauempana väkijoukon suojissa tilannetta tarkkaili pari vanhempaa miestä aurinkolasit päässä. Tummia äijänkäppänöitä - sellaisia joita voisi ulkoasun perusteella luonnehtia etelä-eurooppalaisiksi liikemiehiksi. Keskustelivat ja analysoivat tilannetta. Ikään kuin tilanne olisi kokeilu, että miten tosi alistuneen ja liki ryömivän nuorenmiehen-menetelmä toimii.

Yrittäjien on hyvä olla innovatiivisia avoimia uusille kokeiluille. Suomessa voidaan kuitenkin määritellä mitkä menetelmät täällä hyväksytään. Siitä huolimatta vaikka syynä on Romanian ja Bulgarian mustalaisten toiminta Suomen alueella. Mielestäni vastikkeeton rahan pyytäminen ei tuota suomalaisille mitään hyvää. Yrittämisen ja kaupankäynnin perusteenahan on, että rahaa vastaan annetaan jotain tavaraa tai palvelua.

Eräs pitkään kehitysapua tehnyt vanha nainen oli tässä asiassa viisas. Hän ei koskaan antanut kerjääjälle mitään vaan ilmaiseksi keksi tälle jotain hyödyllistä tekemistä ja antoi vastikkeeksi palkkaa. Tämä tehtävä kuuluu nyt selvästi Romanialaisille ja Bulgarialaisille.

universal (nimimerkki)

Tervo, kuten myös Stubb tänään aamutv:ssä, todistavat olevansa täysin neuvottomia kerjäläisten suhteen. Toki heillä molemmilla on tarve todistaa olevansa korkean moraalin omaavia humaaneja sivistyneistön jäseniä. Siksi on tarpeen tuomita kerjäämisen kieltäminen. Samalla he tulevat hyväksyneeksi sen, että Suomi on jatkossa kerjäläisten kohdemaiden TOP10:ssä.

Meillä tavis-kansalaisilla on paljon käytännönläheisempi ote ko. "ongelmaan". Oma tontti pidetään puhtaana heittämällä ei-toivotut vieraat pihalle. Se on niin yksinkertaista. Niin tulevat tekemään yhä useammat muutkin maat.

Tervo on eniten omalla osaamisalueellaan kirjoittaessaan juttuja, joissa irvaillaan ihmisten henkilökohtaisilla, synnynnäisillä ominaisuuksilla. Jos niillä jutuilla pääsee kansakunnan kaapin päälle, niin eipä ole kansan tyylitajussa hurraamista.

Tuula Saskia

Vielä en ihan allekirjoita sinänsä perusteltua mielipidettäsi.

Tervoa tosin hämmästelen kovasti.

Mutta Stubb kuitenkin viittasi EU:n yleisvastuuseen. Mutta en vähimmässäkään määrin ymmärrä, miksi meidän tulisi olla jokin moottori. Meidän, joita on näin vähän. Mitä varten mepit Brysseliin äänestettiin?

Arvostan Stubbia kovasti.Hän on sopiva kansainvälisiin toimiin. Mutta kuinka paljon hän ajaa Suomen asiaa ja kuinka paljon ajatuksia, jotka eivät vastaa suomalaisten etuja. Niitä hän ei ole sisäistänyt - vielä.

Olet mielestäni oikeassa tuomitessasi kerjäläisyyden Suomessa.

Mutta koko ongelma saa ratkaisunsa Euroopan Unionissa, jos saa.

Me Suomessa emme voi hyväksyä tätä ilmiötä, johon emme ole mitenkään syypäitä. Miksi meidän pitäisi?

Tuomo Kankkunen

Onhan tässä sivityneestä lähimmäissyydestäkin kysymys

http://www.ydinlehti.fi/ydinjutut/jokainen-voi-oll...

Ja onhan meiltäkin lähdetty: Amerikkaan muutti vuosien 1870 ja 1930 välillä lähes 400 000 suomalaista siirtolaista. Sotavuosina lähetimme Ruotsiin yli 70 000, Tanskaan yli 4000 ja Norjaankin satakunta lasta. Vielä 1960 luvulla noin 300 000 suomalaista muutti Ruotsiin työpaikan ja paremman elämän toivossa. Tuota luetteloa voisi vielä jatkaa. Suomalaisia, niin äveriäitä kuin vähätuloisia asuu kaikkialla maailmassa.

Tuomo Kankkunen

Suomessa maahanmuuttajien osuus väestöstä selvästi pienin.

Kerjäläisiä meillä arveltiin kesällä olleen n 300

Nyt on selvästi vähemmän.

Muissa Euroopan maissa heitä on tuhansia ja tuhansia.

Kylmä maa ei sittenkään houkuta.

Alex (nimimerkki)

Mitä varten kerjäämisen kieltoa on pohdittu…

Sisäministeriön johtaman työryhmän raportin alussa tuodaan selkeästi esille: ”Päätavoite on organisoidun kerjäämisen ja siihen liittyvän kerjäläisten hyväksikäytön torjunta.”

Rikoslain ja järjestyslain päivityksille lienee tarvetta. Kaikenlaista toimintaa näyttää kerjäämistoimintaan liittyvän Suomessa ja Suomen rajojen ulkopuolella:
http://www.vksv.oikeus.fi/Etusivu/Julkaisut/Akkusa...

Tulisiko Suomen rikoslain ja/tai järjestyslain ratkaista toisen valtion vähemmistöongelmat? Käsittääkseni se ei ole em. lakien tarkoitus. Tulisiko toisen valtion ongelmat kuitenkin ottaa huomioon? Kohtuuttoman hankalaksi asetetaan lakien säätäminen tulevaisuudessa, mikäli toisen maan olosuhteet yms. tulisi ottaa huomioon lakeja valmisteltaessa.

Eiköhän ratkaisut ongelmiin löydy niiden lähteiltä. Mikäli maa tai maat eivät itse pysty ratkaisemaan ongelmiaan, auttanee kansainvälinen yhteisö ohjauksessa. Mitä saavutetaan kansallisen lainsäädännön muutostarpeen kyseenalaistamisella..?

Vieras (nimimerkki)

Köyhyys on yhä edelleen kriminalisoitu Suomessa - kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vastaisesti sakon muuntorangaistus eli kansanomaisemmin velkavankeus on yhä käytössä Suomessa. Tältä pohjalta en ihmettele lainkaan kerjäämisen kriminalisoinnin valmistelua. Sopii hyvin suomalaiseen oikeuskäytäntöön - seuraavaksi odottelemme jalkapuuta.

Vieras (nimimerkki)

tottahan se on, etta silloin kun romania ja bulgaria (muuten meidan "oman" rehnin ollin ajelemana) hyvaksyttiin EU:n jaseniksi niin kukaan ei purnannut....

Vieras (nimimerkki)

Kerjääminen on kiellettävä jos anova reppana on ulkomainen ryysysläinen. Kotimaiset voidaan jopa Kelassa ja Fattalla todeta lusmureiksi joille ei tarvitse maksaa mitään. Nuoremmassa päässä ovat laiskoja opikuseskiloita jotka vain haluavat bilettää. Ei siis rahaa. Vanhemmassa päässä kuolevat pirulaiset ilkeyttään pois ennenkuin paiskivat 70-siksi hiki otsassa duunia, työpaikoilla joita ei ole.

Aikoinaan oli kerjäävä äijä joka ahkerasti liikkui bussiasemalla. Purkki kädessä ja tumma frelssiksen uniformu päällä. Kerjäläisarmeijan edustaja joko tuijotti vihaisesti eikä sanonut mitään mutta jos laitoit vähintään silloista pari markka lippaaseen niin sait jumalan siunauksen. En ostanut siunausta. En tiedä menivätkö sitten rahat sinne yläilmoille pilvien remonttiin mutta siinä hinta.

No, kunhan meidän viisaat politiikot tarttuvat tähänkin ongelmaan niin ensin tutkitaan perinpohjaisesti ja sitten kielletään lailla köyhyys ja maailma on taas pelastettu. Sitten voivat taas keskittyä omiin pikkuisiin sisäpiirin "ongelmiin".

Kunnes, joku Rakkarinmäen viherpippelö keksii, että meillä on rahallinen vastuu siitä kun Naurusaarilla haisee linnunpaska. 100 milliä äkkiä sinne. Meidän puolueessa ollaaan ehdottomasti sillä kanaalaa että……………

ex-Isänmaa (nimimerkki)

Köyhyyttä ja kurjuutta toteutetaan teollisesti jokaisella suomalaispaikkakunnalla ja kaupungissa. Kuinka?

Suomen lainsäädännön mukaan kuka hyvänsä voi nimettömänä tai nimensä salaten tehdä toistuvasti katteettomia lastensuojeluilmoituksia.

Poliisin myötävaikutuksella sosiaalitoimi voi parissa tunnissa tehdä kiireisen lasten huostaanottopäätöksen, jota voidaan jatkaa katteettomasti ja viedä toimet jopa lasten lopulliseen sijoitukseen
ventovieraisiin koteihin.

Samantien esim. yh-äidiltä loppuvat kaikki lapsiperusteiset tuet ja hän voi pudota pahimmassa tapauksessa nollatuloille perheen särkemisen lisäksi. Ja hallinto-oikeuden, jos hän ymmärtää sinne päätöksestä, jonka voi tehdä yksi ainut sosiaalityöntekijä, valittaa rattaat etenevät perin verkkaan.

Tämä koskee myös avio- tai avoperheitä, joiden asema on maassamme yhtä turvaton. Sosiaalitoimi on hymynaamainen fasistivaltio muuten kelvollisessa valtiossamme. Se myös suojelee katteettomien ilmoitusten tekijöitä henkeen ja vereen, joten oikeusjuttuja näitä olmeja vastaan
on mahdotonta nostaa.

Mikä tahansa puolue: tässä, lastensuojelulain täydellisessä päivityksessä olisi oivallistakin oivallisempi vaaliteema. Niin paljon
lapsistaan taistelevia tässä maassa on, on ollut, ja tulee olemaan.

Kenties seuraavat lapset ovat omasi.

Toimituksen poiminnat