Jari Tervo

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Pääjohtaja on yrityksensä ylin mainoshahmo

Nokian toimitusjohtajan vaihtumisesta kirjoitettiin suomalaisessa mediassa enemmän kuin Suomen pääministerin vaihtumisesta. Se kertoo ytimekkäästi sen, kumpi vie ja kumpi vikisee, talous vai politiikka.

Olli-Pekka Kallasvuo sai potkut ja vajaat viisi miljoonaa euroa hyvitysrahaa. Kyllä sillä pitäisi tarkan miehen pärjätä kotvan aikaa. Hänen kauttaan Nokian johdossa on kuvattu epäonnistuneeksi. Kuvaus on onnistunut. Yritysjohtajan tason näkee siitä, miten paljon viivan alle jää hyvää. Kallasvuon Nokia teki paljon rahaa, mutta paljon vähemmän kuin Ollilan Nokia.

Sijoittamisen asiantuntija Erkki Sinkko on kertonut, että heidän perheessään on pidetty sääntönä sitä, että kun Nokian osakkeen arvo painuu alle yhdeksän euron, sitä on silloin ostettava. Kesällä osake painui alle seitsemän euron eli noin kymmenesosaan siitä, mitä Nokia on ollut korkeimmillaan. Se riitti syyksi Kallasvuon potkuihin. Nokian melkein kertaalleen valtaama Amerikkakin pitäisi vallata uudelleen.

Kallasvuota on moitittu taloussivuilla myös karismattomaksi. En ole koskaan sattunut samaan huoneeseen hänen kanssaan, mutta jos hänessä karismaa on, se ei välity ainakaan televisioruudun kautta. Kun Kallasvuo heitti puvuntakin päältään ja esitteli rennosti paitasillaan Nokian uusia tuotteita sijoittajille, Kallasvuo vaikutti pelästyneeltä ja vaivautuneelta. Katsojien tunnelmat olivat samansuuntaiset.

Maailmaa markkina-alueenaan pitävän suuryrityksen johtajan pitää osata muutakin kuin johtaa yritystä. Hänen karismansa pitää olla rocktähden luokkaa. Hänen palkka- ja eläke-etunsa sekä muitten työstä maksettavien kuorrutusten tulee olla kuin oikukkaan rockkukon eksentrinen raideri eli keikan järjestäjälle esitettävä backstagen vaatimuslista: mustia tulppaaneja, tuoreita viikunoita, kori viskiä, tonnikalaa, pleikka kolmonen, kaksi vuoden 1973 Korkeajännitystä ja Eddie Murphyn rainoja Blue-Rayna.

Pääjohtajan ei pidä nykymaailmassa tyytyä vakuuttamaan ostavaa yleisöä siitä, että hänen yrityksensä vekottimet toimivat ja ovat hinnaltaan kilpailukykyisiä. Hänen on saatava kuluttajat ja sijoittajat uskomaan, että hänen yrityksensä tuotteitten ostaminen on paitsi hippiä myös hoppia, se on räppiä, kuulia, seksikästä ja whatever. Pääjohtaja on yrityksensä ylin mainoshahmo. Hänen on oltava jäyhä kuin piispa ja letkeä kuin helppoheikki. Ihan jokaisessa kauppatieteen maisterissa nämä ominaisuudet eivät kohtaa.

Nimitystiedotustilaisuudessaan Nokian uusi kanadalainen toimitusjohtaja Stephen Elop hätkähdytti Kallasvuohon tottuneita suomalaisia kahdella tapaa. Hän sekä hymyili että elehti. Ei ole ollut kuulkaa meillä tapana. Suomalainen elehtii vain hukkuessaan.

Lehtitietojen mukaan Elop harrastaa jääkiekkoa, hävittäjiä ja lyhyitä työsuhteita. Hänellä on viisi lasta, joitten joukossa on kolmoset ja kiinalainen adoptiotyttö. Kallasvuon ammatti oli Nokia ja vapaa-aikanaan, jota hänellä oli puoli tuntia kuukaudessa, hän harrasti Nokiaa. Kallasvuon rinnalla Elop vaikuttaa sähikäiseltä.

Kanadalaisen toimitusjohtajan myötä julkisuudessa on alettu marista Nokian ajautumisesta ulkomaalaisten käsiin. Ehkäpä pääkonttorikin siirretään pois Espoon Keilaniemestä, vaikka juuri Keilaniemi tunnetaan maailmalla finassikeskuksena.


Pulman voi tiivistää vaikka näin: halutaanko että Nokia on suomalainen vai kannattava.

Ei kai tuota tarvitse kauan miettiä.


 


    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Aika tekemällä tehty blogi. Nuo asiat jauhettu mediassa jo meneen kertaan.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Hmm....mainoshahmo? Kyllä!

Talouden uutisissa kerrottiin, että Coca-Cola on maailman arvokkain "brändi". Coca-Cola-pullo yrityksensä mainoshahmo.

Kyllähän Nokian Jorma Ollila on usein rinnastettu tähän mainoshahmoon...

Virtanen tai Korhonen (nimimerkki)

Eikö Nokia ole brändinä suomalainen, mutta muuten hyvin pitkälti saksalaisomisteinen?
Korjatkaa jos olen väärässä.

Seppo Hildén

Alun alkaenkaan oli virhe palkata Kallasvuo tj:ksi, etenkin hänen jäätyään kiinni ALV-veropetoksen yrityksestä palatessaan Sveitsistä kotimaahan. Antoi itsestään aika heikon kuvan, millainen moraali juuri nimitetyllä mutta ei vielä tj:ksi siiryvällä miehellä on.

Tämän mokan Nokian suomalaispainotteinen hallitus hyväksyi ja antoi siitä huolimatta miehelle puikot.

Suurempi virhe oli siis Nokian hallituksen.

Dari-anne Suomalainen

Onko Elop nyt Ollilan toivoma MIELIKUVAMARKKINAJOHTA ( sähikäinen),
ja mitä mielikuvajohtajuus tarkoittaa yrityksen tai yksilön kohdalla?

Mielikuva on jatain jota ei oikeasti ole. Se on luotu ja levitetty oletusarvo-lisä jostakin, vaikka sitten romua jälkeensä jättävästä pakkohyödykkeestä. Jos johtalla on tiettyjä ominaisuuksia, ne eivät siirry hänen markkinoimaansa tuotteeseen, niillä synnytetään vain tunnetiloja rahvaan tajupimentoisessa tietoisuudessa; jos ostan tuon puhelimen, ehkä opin huitomaan muutenkin kuin hukkuessa, vaikka olen suomalainen, minustakin tulee sähikäinen, endin paremmin sinne ja tänne, olen älykäs, tehokas, tuottava, vikkelä ja viisaan näköinen.

Entäpä jos näin ei käykkään, saako tuotteen palauttaa ja rahat takaisin...tuskin.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Nokia-analyytikot ja muut pörssianalyytikot ovat miltei yhtä huonoja kuin taloustoimittajat ja poliittiset toimittajat, joiden mielestä kepulaisuuden olisi pitänyt jo soisiologisella järjellä kadota 1970-luvulla, neljäkymmentä vuotta sitten.

Talousuutisissa "ihmeteltiin" kansainvälisen uutisvirran mukana aivan lehtineekereinä ja sopuleina, että Research In Motion eli RIM olikin myynyt BlackBerry - matkapuhelimia ja sen kurssi olisi noussut.

Tämä on tietenkin "isku vasten kasvoja" kaiken maailman Apple-hihhuleille, jotka puhelinta käännellen yrittävät saada yhteyden aikaisesti - muodikkaasti.

Onko tärkeämpää se, että puhelin toimii vai se, että se näyttää iPod:lta?

Itse asiassa ihminen, joka on kenttäoloisa eli siellä, jossa langattomuutta tarvitaan, valitsee todennäköisemmin sen, että puhelin toimii kuin sen, että puhelin näyttää susien, karhujen ja perussuomalaisten mieletä hieman vanhanaikaiselta.

Eivät kaikki halua vain muotoilua, jotta voisivat maGeilla ja eGoilla naapurille.

Seppo Hildén

Dari-anne, sinun ollessa kyseessä, uskoisin että saat rahasi takaisin.

Ja tämä oli ihan kehu.

Dari-anne Suomalainen

Hilden

Viisas toivoo parasta, mutta varautuu jo etukäteen pahimpaan, niinpä sitä ei koskaan yllätetä.
Minua ei ole helppo huijata mielikuvilla, tai markkinoinnilla.

Odotan sitä aikaa, kun telefoni/telepatia toimii ilman kapuloita, koska se on tulevaisuuden asia. Innovaatio, jota tosin ihminen ei ole vielä keksinyt muuten kuin ihmetellen.... eläimiä.
Niinkuin norsuilla...tiedäthän...." häntä pannaan toiseen korvaan toinen kärsää käyttää, niin tuo uusi telefoni kaikki toiveet täyttää" . :)

Eikä maksa mitään, viesti menee perille ja kaikki löytävät veden ääreen.

Matias (nimimerkki)

Tervolta liian kesy puheenvuoro. Tervolla olisi pitänyt olla selkeä visio siitä, että sekä Nokia että mm. Microsoft edustavat brezneviläistä dementiaa IT- ja TT-puolella. Molemmat ovat jäänteitä 1990-luvulta, ajalta joka ei tule enää palaamaan. Ei vaikka he kuinka yrittävät manata sitä kulta-aikaansa takaisin. Ne ovat hitaita, kankeita ja tuomittuja dinosauruksien tavoin tuhoutumaan muutosprosessissa.

Ketkä sanelevat muutoksen? On täysin selvää, että muutoksen kärjessä kulkee paitsi Linux ja virtualisointi, myös ja ennenkaikkea ohjelmistoideologinen mahti jota nimitetään avoimeksi lähdekoodiksi. Joka hallitsee parhaiten tämän on voittaja. Microsoftin ekosysteemiin joutuminen on kuin kuoleman suudelma. Suomea uhkaa nyt tuo vaara. On suorastaan tragikoomista että Linus Torvalsin Suomi oli niin hemmetin sokea näkemään muutosta. Toisaalta asiassa ei ole mitään mystistä, onhan tämä aina ollut yhden totuuden maa. Ei Linusin siksi edes kannattanut tällaiseen yhdenmukaisuuden ilmapiiriin jäädäkään. Täällä haisee. Täällä uskotaan Microsoftin virusimurikäyttöjärjestelmään ja sen muihin surkeisiin sovelluksiin. Menkää Naantaliin jos ette usko.

Mutta ehkäpä Nokian tuho voisi sittenkin olla uuden alku. Ehkä tällaisen tunkkaisen yhdenmukaisuuden jälkeen olisi pakko antaa tilaa todella vallankumoukselliselle innovatiivisuudelle. Kysykääpä kansanedustajaehdokkailtanne mitä he esim. tietävät Linuxista ja avoimen lähdekoodin maailmasta. Kysykää jos ei muuten niin sen takia että teitä kiinnostaa mihin teidän verovarojanne laitetaan julkisella sektorilla ja että olisitte kiinnostuneita parantamaan suomalaisten riippumattomien ohjelmistyhtiöiden tulevaisuudesta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kännykkäbisneksessä ydinkysymys ei ole avoin lähdekoodi eikä käyttöjärjestelmä, vaan ohjelmien kehittämisen työkalusto, joka on laiteriippumaton kehitysprosessin ja loppukäyttäjän kannalta. Tästä eivät analyytikot ja muut "asiantuntijat" puhu ja kirjoita, Tervosta nyt puhumattakaan. Jos Steve Jobs ei innostaisi kehittäjiä, menisi karisma hukkaan.

Eikä Linux Torvalds keksinyt unix/linux rakenteita, vaan manageroi touhun eikä ollut mikään innovaattori. Ja muistettakoon, että 98 prosenttia mikroprosessoreita on sulautettu kaikenkarvaisiin laitteisiin...

Linus Torvaldsin filosofiat ovat puhdasta roskaa, tässä esimerkki, joka esitetty Pekka Himasen hömppäkirjassa:
http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9897-homppaa...

Ai niin. Avoimen lähdekoodin maailmassa ei ole kehitetty juuri mitään uutta, vaan on kopioitu hyväksi havaittua kun joko on ensin testannut ja maksanut kehittämiskustannukset. Varkaita tavallaan...

Matias (nimimerkki)

"Avoimen lähdekoodin maailmassa ei ole kehitetty juuri mitään uutta..."

Tuo on niin älytön väite, että katson sen olevan vain Linuxin ja avoimen lähdekoodin menestyksestä herneet nenäänsä vetäneen persoonan pelkkä primitiivireaktio.

Pera Pertsa (nimimerkki)

Lauri sanoi :
#
Kännykkäbisneksessä ydinkysymys ei ole avoin lähdekoodi eikä käyttöjärjestelmä, vaan ohjelmien kehittämisen työkalusto, joka on laiteriippumaton kehitysprosessin ja loppukäyttäjän kannalta.
#

Jos mikä niin Nokian luurien ohjelmien kehittämisen kalusto on ollut persiillään niin pitkään kuin on ollut olemassa.

Vertaa nyt vaan Microsoftia Visual Studioineeen, kuinka helppoa on ollut kehittää ohjelmistoja Windows client ja server ympäristöön. Ja samalla Micsoft on tarjonnut luurien ohjelmistojen kehittämiseen samaa Visual Studiota hieman kavennetuilla kirjastoillaan. Että sama fiilis ja liki samat ohjelmakirjastot ovat olleet koko ajan avoinna Microsoft maailman laiteille.

Mutta joku pirun Nokia on jo ainakin kymmenen vuotta taistellut omissa ohjelmistojensa kehityksensä suossa, ja eikä edes ole "muka" huomannut, että Nokia luureihin ohjelmistojen kehitys on ollut tuskaa ja mikä huomionarvoista, kallista ja aikaa vievää.
Ja kun vielä lisätään Symbian Signed ihmeellisyydet, niin yrittikö Nokia omia hyvät ideat vapailta markkinoilta omaksi edukseen kun rajoittivat ohjelmistojen yleistymistä luureihinsa.

Microsoft ei koskaan yrittänyt rajoittaa kolmansien osapuolien ohjemistojen kehitystä käyttöjärjestelmiinsä. Ja tänän Nokia unohti taikka tahallisesti unohti.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Tervo laukaisi kevyen torjunnan. Olisin odottanut, ett Tervo olisi Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen entisen puoluesihteeri Väinö Leskisen hengessä todistanut, miten Nokiassa leijailee maalaisliittolaisen ylioppilaspolitiikan brežneviläinen henki ja miten Nokian yhteiskuntasuhteiden johtaja Esko Ahon on jälleen pilannut kaiken voidakseen asettua työvästöä kosistekelevan Kokoomuksen tapaan "voiman sosialidemokraattiselle puolelle."

Ihmettelen, miksi kirjailija Tervo ei ampunut täyslaidallista. Nokia-analytiikan ja puolustuspoliittisten neuvojen, joissa jumaluusopin tohtori Luukkanen on taitava, toivoisin Tervolta sisäpiirin tietoa siitä, miten tuo Lahnasen jälkeinen kirja on valmistumassa. Tuleeko siitä Lahnanen II vai käsitelläänkö jo jotain muuta, esimerkiksi linnaan tuomittua ministeriä, jolla oli nuorisoharrastusta.

No ei tuosa kannata vielä ihokasta repiä. Onneksi kunnon mies, Brežnev, jätettiin loukkaamatta eikä Kekkostakaan haukuttu siksi, että hän yritti pitää lappalaiset ja lappilaiset osiltaan Lapissa, jotta eivät olisi kitinällään tulleet häiritsemään savolaisten, Savon mafian, valtakunnanpolitiikkaa Helsinkiin.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)
Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuo, että avoimen koodin hankkeet eivät ole innovatiivisia, on tutkittu juttu. Vain 5% on.

Vieras (nimimerkki)

Sekä Symbian että MeeGo ovat avoimen lähdekoodin alustoja, Applen iOS ei ole. MeeGo vieläpä rakastamasi Linuxin päälle rakentuen. Eipä ole avoimuus riittänyt lääkkeeksi Applea ja Googlea vastaan.

Hannu Juurmaa

Toimitus johtajan työ on rankaa jos ei tule tavoittta niin kenkää. Mitä tähän uuteen tomitus johtajaan niin jossain taidetiin viitata että saneeraaja tuli taloon?
Täytyy myöntää että Nokia heikon tuloksen takana taitaa olla puutuvat äly puhelin , mutta nythän Nokia teki perheen näsistä äly puhelimista jotka toivottavasti toimiva ja pystyvä olemaan kilpalukykyisiä markkinoilla jotka määräävät.

Allu A (nimimerkki)

Niin, Kallasvuohan tyri. Hänellä ei ollut tarinaa eikä Hangonkeksilärviä. Hänen johdollaan Nokia putosi maailman suurimmaksi käynnykkäfirmaksi, jollaiseksi jo Ollila oli tilanteen johdatellut.

Toimarin vikahan se on, että omistajat myyvät osakkeitaan halvalla. Ostajien en ole kuullut moittivan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ollila se pääsyyllinen on. Suurimmat strategiset munaukset tehtiin jo Ollilan tj-aikana.

Pera Pertsa (nimimerkki)

Mitäs Lauri on siitä mieltä, kun Ollila aikoinaan lopetti keskittymisen Nokiassa kaapeleihin ja kaapelikoneisiin.

Aikoinaan kun Nokia Cable Machineryyn 1990 menin töihin, niin minulle uudelle työntekijälle osoitettiin fläppitaululta piirakan avulla, että tuossa on kaapelikoneiden markkinat nyt, ja tulevaisuudessa Nokia tulee kaappaamaan muutaman kaapelitoimijan pois markkinoilta (Itävaltalaisia ja Sveitsiläisiä yrityksiä).

Mutta toisin kävi ja Nextrom on nykyjään entinen Nokia Cable Machinery. Onkohan Nextromin hallissa enää ketään muita on kuin puku päällään käveleviä projektipäälliköitä ja muita pörssikurssien seuraavia henkilöitä.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Minusta nyt kannattaisi aloittaa kiivailu siitä, oliko Stalin Lenini politiikan johdonmukainen tulos.

Käsitykseni mukaan Olli-Pekka Kallasvuo ei ollut pelkkä typerys, vaan nimenomaan viisaan rönsyilemättömän ja hörlöilemättömän sekä ylimielisen ollilaiisen Nokian korkein ilmentymä.

Jumaluusoppineet tarkentakoot!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Peralle:
Kun Ollila on joskus tehnyt hyviä päätöksiä, ei siitä seuraa, että hänen huonot päätöksensä pitäisi peittää ja syyttää niistä vaikkapa Kallasvuota.

Puolueeton (nimimerkki)

Japanilaiset pääjohtajat suorastaan säteilevät karismaa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Akio_Toyoda

Suomeen ei kaipaa nami-nami-julkkis-pääjohtajia, kun Sarasvuo ja Bjurström.

Vieras (nimimerkki)

Kerrankin kirjoitat asiaa

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kun paljon kirjoittaa niin edes harvoin osuu muutama hauli kohdalleen.

Sisu Pussi (nimimerkki)

"Suomalainen elehtii vain hukkuessaan."

Ei edes silloin. Eikä muuten muutkaan kansallisuudet:

http://mariovittone.com/2010/05/154/

Opiksi kaikille.

Vieras (nimimerkki)

Hauskasti tämä juttu oli kirjoitettu! Siitä ainakin pisteet Tervolle.

Vieras (nimimerkki)

Olen samaa mieltä, on se harmi kun ei ihmiset "osaa" lukea kolumnia, vaan ollaan heti niin tosikko insinöörejä, ihme juttu!
Katsokaa nyt kuitenkin taas kerran niitä Nokian globaaleja mo prosentteja, normaalit kapulat ja vaikka äly sellaiset, niin kyllä muut tulee todella kaukana perässä! PS: En kyllä tiedä mikä on mo prosentti Kaliforniassa, mutta mitäpä sillä on väliä!

Jalalla koreasti (nimimerkki)

Kuinka vinoutunut onkaan maailmamme,tämä kulutusparatiisi.Erään viestintävälineitä valmistavan yrityksen johtajanko pitäisi ryhtyä viihdetaiteilijaksi tilaisuudessa,jossa tarkoitus on esitellä uusia just rakennettuja viestintävälineitä ? Näinkö höpläytettäväksi jo itsemme koemme,ainakin J.Tervo,että pitäisi päälläseisoen ja laulun lurituksen ohella esitellä uusi luuri kuluttajille.Itse esine ja sen ominaisuudet ei ole enää mitään.Kohta varmaan suuret johtajat esittelevät luurejaan munasillaan,että tulee tarvittavaa säpinää kehiin.Sitten vasta alkaa kauppa käymään.

Aivan pimeää.Taidan kohta lingota entisen luurin jonkkaan ja siirtyä kirjeviestintään.On se kuitenkin vähemmän sairasta touhua kuin nykyinen vähäpäisyys.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Huomaan, että koska et lyö akateemista välilyöntiä pisteen perään, olet aito.

Tervolla voi olla vaikeuksia käsitellä kommenttiasi.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Ilmeisesti soveltuvin toimitusjohtaja Nokialle olisi marakatti. Hän osaisi viihdyttää, ehkä enemmän kuin televisiossa esiintyvät kirjailija tai runoilija.

unto (nimimerkki)

tervehdys samaan aikaa kulmaa nuohonnut!

USAn länsirannikon merkityksen kupla pärskähtää kohta myös sijoittajien silmille.
Nokia myy ylivoimaisesti eniten älypuhelimia, joista se myös tekee parhaat: E7, N8 5230 jne.
Kaikki KÄYTETYT apsit pelaa hienosti, N8ssa yks kaikkien aikojen parhaista kameroista.
Nokian älypuhelimia myydään enemmän kuin kolmen seuraavaksi myydyimmän
älypuhelimia yhteensä.
Merkittävimmän saksalaisen "Tekniikan maailman" älypuhelin testissä sijat 1 ja 2 meni Nokialle, sitten tuli iPhone4, antenni mokaa ei kai huomioitu olihan se Apple ja muuten cool.

Tuula Saskia

Tämä oli kaukana Siitä Tervosta, johon olemme tottuneet.

Vahinko.

Jaakko Tuononen

Annan tässä Nokialle ilmaisen businessidean. Tehkää sellainen kännykkä, jossa voi käyttää kahta tai useampaa sim-korttia yhdessä puhelimessa.

Kun nykyään operaattorit tarjoavat halvempia puheluja omiin mumeroihinsa, niin voisi sitten jakaa kaikki kaverit aina operaattorin mukaan, ja soittaa aina sonerasta soneraan, saunalahdesta saunalahteen jne...

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Eihän täältä US:stä pääse pois lainkaan!

Mielenkiintoista niin älyttömästi. Klikkaat Tervon jutun, klikkaat jonkun muun viisaan jutun - heti jäät koukkuun! Ja aina tulee mieleen joku kommentti.

Kiitos muuten Jari Tervolle, että hän on opastanut politiikan satiirin tasolla netti-ihmisiä säätämään vittuilunsa sopivalle tasolle. Ettei tule lakisyytteitä ja kuitenkin olisi joku pieni asia.

VierasPartalainen (nimimerkki)

Pääjohtaja on yrityksen käyntikortti. Perheyritysten toimitusjohtaja on siitä loistava esimerkki!

Matias (nimimerkki)

Eteenkin lännessä hypetetään yritysjohtajien merkitystä suuremmaksi kuin se onkaan. Samsung mankeloi Nokiaa eikä monikaan meistä taida edes tietää kuka tuon firman toimitusjohtaja. Joutavanpäiväistä suurmiesajattelua.

Avoimella lähdekoodilla ei ole pääjohtajaa. Se ei ole FIRMA. Tulee mieleen Paavo Haavikko joka ällistyneenä kuunteli poliitikkojen puheita siitä kuinka markkinavoimat pitäisi osallistua pöydän ääreen neuvottelemaan. Haavikko: "eikö ne tajua että ne (=markkinavoimat) OVAT SE PÖYTÄ".

Homman juju on siinä, että Googlessa ja monissa aasialaisfirmoissa on tajuttu Linuxin ja avoimen lähdekoodin mullistava vaikutus muutosprosessissa. Nokia ei osannut tätä hyödyntää. Ja nyt se mankeloidaan littanaksi. Microsoft-parka on haistanut vaaran jo 10 vuotta ja harjoittanut FUD:ia. Mutta on vain asioita jotka tapahtuvat, halusit tai et. Ja Microsoftinkin on vain sopeuduttava uuteen aikaan, jossa se saa nyt luvan olla vain yksi muiden joukossa, jos sitäkään.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kuka on:

1) Motorolan toimitusjohtaja;

2) Samsungin toimitusjohtaja;

3) Sony-Ericssonin toimitusjohtaja;

4) LG:n toimitusjohtaja;

5) HTC:n toimitusjohtaja;

6) Aamulehden päätoimittaja;

Pieru (nimimerkki)

Jari pliis siirry omalle osaamisalueellesi.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Mitä sellaista ei olisi, mitä kapteeni-humanististen tieteiden kandidaatti ei osaisi johtaa?

Eric (nimimerkki)

Jari Tervo

"Nokian toimitusjohtajan vaihtumisesta kirjoitettiin suomalaisessa mediassa enemmän kuin Suomen pääministerin vaihtumisesta. Se kertoo ytimekkäästi sen, kumpi vie ja kumpi vikisee, talous vai politiikka."

Se on Tervo sillä tavalla, että ilman taloutta ei ole politiikkaa. Talous ja politiikka ei ei ole ollenkaan vastakkaisia toisilleen. Lähes kaikki poliittiset päätökset ovat talouden kanssa naimisissa. Ja myös Jari Tervo puhuu politiikkaa ja politiikasta, tietenkin taloudellisista syistä.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Ilman politiikkaa, oppivelvollisuutta, ei olisi WSOY:n kartellimaisia oppikirjarakenteita eikä kannattavia ja tappiollisia WSOY:n kirjailijoita eikä runoilijoita.

Jari Tervo perustuu täysin politiikkaan. Jos meillä olisi virallisena kielenä venäjä, saksa, ruotsi tai viro, olisi Ilmar Kiannon tai Jari Tervon korvannut joku miltei maailmanluokan kirjoittaja. No Viron tapauksessa ehkä joku piirikuntakirjoittelija, mutta kuitenkin.

Ilmiö Jari Tervo perustuu suomen kielen kartellimaiseen, lähes monopolistiseen asemaan tavoittaa noin 6 000 000 vähemmistöläistä maailman 6 000 000 000 ihmisestä.

Pera Pertsa (nimimerkki)

Se menee näin, että yritysjohtajan yrittäessään julkisesti edistää tuotteidensa myyntiä, niin ei passaa edes tulla estraadille puvuntakki päällään.

Kauluspaita päällä ja sitten loput myyntiesityksestä luodaankin käsien levittämisellä. Käsien levittämisen yhteydessä on hyvä myös käyttää ääntään hiukka falsettimaisesti kun halutaan korostaan jotain tiettyä hyvää myyvää seikkaa tuotteesaan.

Loput markkinnoinnista hoitaakin videon editoijat - kun suora esitys on loppunut myyntiestraadilta.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Mari Kiviniemen, joka on melko vaisu tyttö, ei auta muuta kuin antaa visuaalinen viesti. Hän pukeutuu Euroopan unionin pääministereiden mustanharmaaseen joukkoon keltaiseksi pääsiäistipuksi ja nousee joukosta esille.

Merkelkin voisi pukeutua vaikka punaruskeaan. Näin hänkin saisi julkisuutta, vaikka olisi vaiti.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Voisitko Sinäkin Jari vain hakata itseäsi kuolleiden eläinten luilla ja tietää maailmankaikkeuden järjestyksen kuten Satu Hassi?

Masa (nimimerkki)

Ei tuontasoisia juttuja voi vääntää kuin selvinpäin.
Annetaan anteeksi. Tämän kerran.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Taitelijalle tuottaa sietämätöntö tuskaa tuottaa jotain selvinpäin.
http://www.youtube.com/watch?v=_Bg0BlyK4fw

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kolumnisti: "Pulman voi tiivistää vaikka näin: halutaanko että Nokia on suomalainen vai kannattava."

Nokia "halutaan" pitää kannattavana vain ja ainoastaan siksi, että se tuo verotuloja Suomeen, siis silloin on haluttava myös puljun säilymistä suomalaisena.

Se on ainoa syy, miksi tavallinen suomalainen voisi haluta Nokian menestyvän. Ja jos menestyksen edellytys on muualle siirtyminen, ei suomalaisella ole enää mitään syytä kustakaan Nokian suuntaan.

Poikkeuksena tietysti osakepuliveivarit ja Nokiauskovaiset, joiden fanitus muistuttaa oman elämän luovuttamista jalkapallojoukkueelle.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

...hmm...

Täytyy myynninedistämisen nimessä mennä alemmaksi, jotta tavoittaisi ns. "target"-yleisönsä.

...Ja vi*unko väliä sillä on tavoittaako vai ei. :)

Vieras (nimimerkki)

Eipä Nokiasta tule mieleen ainakann mikään pam-pam-Pamela.
Mieluummin harmaapukuiset ahneet keski-ikäiset miehet.

Nimimerkki (nimimerkki)

Se muuten näyttää nyt mielenkiintoiselta tuo ajoitus - Pamela-juttu ilmeistyi kuvioihin juuri ennen sitä, kun ovet alkoivat paukkua Keilaniemessä.

Matias (nimimerkki)

Lauri Grön ei varmaankaan pidä erityisen kummoisina innovaatioina seuraavia vain muutamin esimerkin avoimen lähdekoodin perusteella tehtyjä innovaatioita:

-3D työpöytä
-Live CD
-Wikipedia
-VNC

Tässä lisää jos asia kiinnostaa.

http://www.nasa.gov/open/plan/open-innovation.html

Lauri, don't play it again. Sinun pitäisi olla kiinnostunut siitä miksi niin monet valtavat organisaatiot ovat kiinnostuneet open sourcesta eikä tästä brezneviläisestä katedraalitavasta ohjelmoida ja innovoida. Näkemyksesi edustavat menneisyyttä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Asiaa on oikein tutkittu ja vain 5% on innovatiivisia. Open source perustuu pääosin lailliseen varastamiseen, jossa riskit ja ensimmäiset kehityskustannukset ovat muiden harteilla.

Toimituksen poiminnat