Jari Tervo

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Jalkapallomaajoukkueen taso kansallinen häpeä

Lähettelemme ystävien kesken Suomen maajoukkueen jalkapallo-otteluitten aikana tekstiviestejä. Ystäväni luonnehti Suomen joukkueen pelaamista Moldovaa vastaan: ”Tyypillistä Suomea, avutonta paskaa.” Olen täsmälleen samaa mieltä.

Urheiluruudun toimittajan mukaan Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-karsinnat alkoivat ”nihkeästi”. Nykysuomen sanakirjan mukaan ”nihkeän” merkityksiä ovat muun muassa ”hiukan kostea”, ”kostean tuntuinen”, ”ei täysin kuiva”. Tällä kuvakielellä Suomen EM-karsintojen alkumatseja on pakko kuvailla sanalla ”läpimärkä”. Jari Litmanen on Suomen kaikkien aikojen paras jalkapalloilija. Hän tarjoili kaikille jalkapalloa rakastaville unohtumattomia hetkiä. Vuosi taisi olla 1995.

Sami Hyypiä on Suomen kaikkien aikojen toiseksi paras jalkapalloilija. Hän oli puolustuksen murtumaton muuri. Vuosi taisi olla 2005. Molempia pitäisi kätellä lämpimästi ja muistopuheen lopussa ehdottomasti kieltää heiltä pääsy kentälle, kun Suomen maajoukkue pelaa. Heidän yhteisikänsä on seitsemänkymmentäviisi vuotta. Herranjumala sentään. Ellei asiassa toimita nyt, Litmanen ja Hyypiä ovat kohta liian vanhoja jopa valmentajiksi.

Suomen jalkapallomaajoukkueen taso on kansallinen häpeä. Hiukan se on myös kansainvälinen. Kaksi kuukautta sitten MM-loppuotteluun selvinnyt Hollanti veti ensimmäiseen kotiotteluunsa MM-kisojen jälkeen stadionin vain puolilleen. Eivätkö hollantilaiset halunneet nähdä omaa joukkuettaan? Vai sitä toista joukkuetta? Suomen kärkimiehen Mikael Forssellin mielestä oli ”aivan käsittämätöntä” miten hyvin Huuhkajat pääsivät peliin mukaan kahden maalin tappioasemasta Hollantia vastaan.

Ei se ole lainkaan käsittämätöntä. Aivan käsittämätöntä oli se, miten Suomi hävisi ottelun varttitunnissa. Yhtä käsittämätöntä oli se, miten maaleja mättämään palkattu Forssell epäonnistui samassa ottelussa kahdessa avopaikassa. Suomella oli Hollantia vastaan viisi maalintekopaikkaa ja niistä Suomi teki yhden maalin. Hollannilla oli kaksi maalintekopaikkaa ja niistä se teki kaksi maalia. Suomi heräsi pelaamaan puoleksi tunniksi ensimmäisellä puoliajalla. Sen se teki sen jälkeen kun ottelu oli loppuvihellystä vaille hävitty. Se on nimenomaan tyypillistä Suomea. Siinä ei ole pienintäkään riemun aihetta.

Suomen maajoukkue lähtee joka otteluun polvillaan, ja tulkitsee onnistumisen merkiksi sen, kun jossain vaiheessa matsia muutama pelaaja nousee seisomaan, suonenvedon välttääkseen.

Suomessa pidetään toivon merkkinä, kun katastrofaalisen tappion jälkeen hävitään aavistuksen vähemmän katastrofaalisesti. Missään muualla sitä ei pidettäisi. Kahden pelin jälkeen Suomella on nolla pistettä. Kansainvälisen jalkapalloilun sarjataulukoissa ei ole ”aivan käsittämätöntä miten tulimme takaisin kahden maalin takaa-ajoasemasta” –saraketta.

Stuart Baxter palkattiin Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaksi viemään Suomi EM-kisoihin. Tässä tehtävässä hän on jo nyt epäonnistunut. Jokainen jalkapallon joskus nähnyt tietää, ettei Suomi selviä kisoihin, vaikka sillä on vielä kahdeksan ottelua jäljellä.

Pitäisikö Baxterin erota? Ei tietenkään. Miksi hänet pitäisi päästää niin helpolla? Miksi jonkun toisen valmentajan pitäisi kipparoida uppoava laiva jo ennalta tiedettyyn satamaan, merenpohjaan?

Haluan ehdottomasti Stuart Baxterin jatkavan Suomen maajoukkueen päävalmentajana. Se on todella kova rangaistus kenelle tahansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (84 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Sosdem-syltty painaa jalkaa ja päätä (aivoja).

VierasGona (nimimerkki)

Niinistö on kokoomuslainen.
On se kummallista kun ei järkeä eikä tietoa ole tuon enempää!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

On aivan yksi ja sama miten suomalaisilla Kiinassa valmistetun jalkapallon potkijoilla menee. Tärkeämpää olisi saada pallo yhteiskunnalta tuloja pimittävien talousrikollisten jalkaan. Ehkä sitten olisi vara rakentaa kansainvälisellä tasolla menestyvä jalkapallojoukkuekin.

Rymy-Eetu (nimimerkki)

On sinänsä aika sama, kuka Suomen maajoukkuetta valmentaa, paskasta materiaalista ei saisi edes Jose Mourinho tai Alex Ferguson enwmpää irti.

Suomessa ei oikein tajuta jalkapallon perusluonnetta. Jalkapallo on taitopeli, siis taitopeli, tätä ei ole sisäistetty. Juniorivalmennuksessa täytyy olla jotain perusteellisesti vialla, kun suomalaiset jäävät aina taidoissa jalkoihin. Maajoukkueemme taitavimmat pelaajatkin ovat syntyperältään ulkomaalaisia (Jeremenkot)

Suomessa on vallalla kummallinen nurinkurinen ajattelu, että kun miesten A-maajoukkue selviää arvokisoihin, niin siitä alkaa suomalaisen jalkapalloilun nousu. Kummallista, eikö sen pitäisi olla päinvastoin, ensin jalkapalloilu nousuun, sen seurauksena sitten joskus arvokisapaikka.

Jalkapalloilu lähtee nousuun, kun omaksutaan jo junioritasolla ajatus jalkapalloilusta taitopelinä, palkataan tänne Espanjasta, Italiasta, Brasiliasta,Argentiinasta, Hollannista ja muista taitojalkapalloilun omaksuneesta maasta (ei siis Englannista) juniorivalmentajia, jotka valmentavat lahjakkaimpia junioreitamme ja kouluttavat omia juniorivalmentajiamme taitojalkapalloilun saloihin.

Vain näin lähtee suomalainen jalkapalloilu nousuun.

Vieras (nimimerkki)

Oletko huomannut, että suomalaiset juniorit menestyvät maailmalla kohtuu hyvin. Sitä vastoin miehet eivät. Syy on se, että suomalaiset juniorit opettelevat voittamaan pelejä keinolla millä hyvänsä. Sitä vastoin jalkaplloilevassa maailmassa juniorit eivät opettele voittamaan otteluja, vaan pelaamaan jalkaplloa ja hiomaan sen vaatimia perustaitoja. Se näkyy kentällä sitten aikuisena.

Vieras (nimimerkki)

Erittäin hyviä kommenteja. Suomessahan on toi "Älä riplaa!" aika kovassa kurssissa ja isät ne kentän laidalla verenmaku suussa vaativat poikiansa taklaamaan jalat poikki vastustajilta. Sitten voidaan vanhemmalla iällä muistella hienoja voittoja 9-vuotiaana ja kun pallo tulee jalkaan, niin ekan kosketuksen jälkeen peli onkin sitten menetetty.

Käyttäjän korppi kuva
Katja Korpi

Sama ongelma jääkiekkoilijoilla, hyviä tilaisuuksia, mutta maalin sisään pelivehjettä ei saada työnnettyä millään.

Vieras (nimimerkki)

"Suomen maajoukkue lähtee joka otteluun polvillaan, ja tulkitsee onnistumisen merkiksi sen, kun jossain vaiheessa matsia muutama pelaaja nousee seisomaan, suonenvedon välttääkseen."

Tossa on kyllä jo lapinlisää.

uuh (nimimerkki)

Valinta Saksan Bundesliigan parhaaksi toppariksi taisi tapahtua 4-5 kuukautta sitten, ei vuonna 2005? Onko se nyt ihmekään, jossei loista Baxterin taktiikassa missä Suomen puolustuslinja on jatkuvasti tarpeettoman ylhäällä. Hodgsonin aikaan yksi Euroopan kovimmista puolustuksista Hyypiän ja Tihisen aikana ei saa ansaitsemaansa tunnustusta, kun taktiikka ei ollenkaan tue Suomen pelaamateriaalin vahvuuksia.

Kunnolla organisoidussa joukkuepuolustuksessa jokainen säännöllisestä puolustuslinjastamme Moisander-Heikkinen-Hyypiä-Pasanen on ihan hyvin riittänyt seurajoukkueensa avauksessa muun muassa Hollannin ja Itävallan mestaruuteen sekä joko Eurooppa-liigan tai mestarien liigan lohkovaiheisiin asti kahden viime kauden aikana. Baxterin ajan luottomiehistä myös jo lopettanut Hannu Tihinen veteli aikansa kuluksi FC Zurichin kapteenina mestareiden liigaa Sveitsin mestarina, mutta taso ei varmaan Suomen maajoukkueeseen riitä?

Voidaanhan kansallisen häpeän kourissa vaihtaa Hyypiä ja Litmanen vaikka Juhani Ojalaan ja Rasmus Schulleriin, eivät ole ainakaan yhtä huonoja kuin viimeisin pelinsä maajoukkueessa. Tulevaisuudessa kyllä vaihtuu miehet aivan varmasti, mutta tuskin kavereiden panosta maajoukkueelle ikävuosissa mitataan jatkossakaan.

aus Murnau (nimimerkki)

Hyypiä valittiin viime kaudella Bundesligan parhaimpien pelaajien joukkoon, ei suinkaan parhaimmaksi toppariksi:

"The team honoured consists of players who represented Schalke, Bayern Munich, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund, Hamburg and Wolfsburg during the season. Third place finishers Werder Bremen had no representatives.

Goalkeeper: Manuel Neuer (Schalke)

Defenders: Philipp Lahm (Bayern Munich), Sami Hyypia (Bayer Leverkusen), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Dennis Aogo (Hamburg)

Midfielders: Arjen Robben, Bastian Schweinsteiger, Thomas Mueller (all Bayern Munich), Toni Kroos (Bayer Leverkusen)

Forwards: Stefan Kiessling (Bayer Leverkusen), Edin Dzeko (Wolfsburg)"

Vieras (nimimerkki)

Vaikka itsekin seuraan jalkapalloa niin olen samaa mieltä, että joillekin tästä suomalaisten menestymättömyydestä on muodostunut jokin elämää suurempi pakkomielle. Onko jokin toinen urheilulaji, jossa menestymättömyyttä yhtä suurin otsikoin manataan? Tuskinpa, jos ei pärjätä niin sitten ei pärjätä. Siis, mitä sitten jos Suomen jalkapallojoukkue ei pärjää?

Ville W. (nimimerkki)

Joka s***anan päivä löytyy jostain kannonkolosta tai WSOY:n syövereistä päivystävä dosentti kertomaan meille että pitää taas jotain hävetä.

Saavat suomalaiset olla ylpeitä siitä ettei turhanpäiväiseen potkupallo-hömppään tärvätä enempää panoksia&mielenkiintoa.

Vieras (nimimerkki)

Moi Ville Wallen.

Vieras (nimimerkki)

Jos Suomi olisi tasoittanut pelin, hollantilaiset olisivat lisänneet pökköä pesään, kaikestahan sen näki, pelasivat vain voittaakseen.
Suuria maita vastaan Suomi on pelannut oikeastaan hyvin maalien suhteen, niukkoja tappioita.
Ei Suomi suuria maita voita näillä menetelmillä, mitä nyt on käytössä.
Litmanen olisi pitänyt heittää pois kuvioista jo ajat sitten, samoin Hyypiä.

Vieras (nimimerkki)

Aikamoista tuubaa koko teksti. Perussuomalaista ajattelua, jossa asioiden pitäisi olla hyvin vaikkei itse tee mitään. Fakta on se, että Suomessa on jo vuosikymmeniä ollut häikäisevän hyvä jalkapallomaajoukkue siihen nähden, miten ihmiset täällä suhtautuvat lajiin. Helvetti mehän olemme ýhdessä Baltian maiden kanssa ainoita Euroopassa, jossa jalkapallo ei ole suurin laji. Täällä ei ketään kiinnosta käydä otteluissa ja näin ollen antaa rahaa lajin kehitykselle. Karsintojen alussa sitten avataan televisio jonka jälkeen saadaan taas tuomita laji ja joukkue.

Käykää ihmiset oman paikallisen seuranne peleissä, ostakaa fanituotteita, tehkää oma pieni osanne suomalaisen jalkapallon eteen. Sen jälkeen meillä kaikilla on perusteltu syy haukkua surkeaa maajoukkuettamme. Nyt ei ole.

Vieras (nimimerkki)

Totta kuin kirkon rotta. Sielta juuri-tasoltahan kaikki lahtee!

Vieras (nimimerkki)

Suomessa kukaan ei tunnu huomaavan, että jalkapallossa kansainvälinen kilpailutoiminta tapahtuu pääasiassa seurajoukkuetasolla. Nämä maajoukkuekilpailut ovat oikeastaan harvakseltaan pelattavia erikoisuuksia. Ja vaikka Suomi joskus selviäisikin MM- tai EM-lopputurnaukseen, niin entä sitten? Suomen maajoukkue pelaisi siellä kolme huonoa peliä, ja sitten pitäisi vain todeta, että lyhyestä virsi kaunis...

Vieras (nimimerkki)

Ei siinä että hävitään, vaan se MITEN hävitään. Moldovassa ovat asiat epäilemättä joka tasolla paremmin kuin suomessa, senhän voimme lukea pelin tuloksesta?

Rymy-Eetu (nimimerkki)

On tärkeää menestyä jalkapallossa, se on globaali laji jota harrastetaan kaikkialla maailmassa. Kun Suomi joskus selviytyy EM- tai MM-lopputurnaukseen, se on valtavaa mainosta koko maallemme, jonka rinnalla jonkun brändityöryhmän piiperrykset ovat merkityksettömiä.

Sen sijaan ei ole tärkeää menestyä jääkiekossa, joka maailmanlajuisesti on täysin merkityksetön urheilulaji, johon vain muutamassa maassa, Suomi yksi näistä, suhtaudutaan vakavasti, muulla maailmassa jääkiekko ei, ehkä Kanadaa ja Venäjää lukuunottamatta "kiinnosta ketään" toisin kuin esim. Rugby, jota Suomessa ei juuri tunneta, mutta joka on maailmalla valtasvan suosittu laji, jonka MM-kisat herättävät maailmalla (Taas Suomea lukuun ottamatta) lähes yhtä suurta kiinnostusta kuin jalkapallon MM-kisat.

nöpönenä (nimimerkki)

"On tärkeää menestyä jalkapallossa"

Ihan totta? Onko?

Miksi? Mitä me hyödymme ja miten elämämme muuttuu, jos joskus Suomi pääsee mm-turnaukseen ja vaikka, jukolauta, voittaa mestaruuden?
Paraneeko elintaso? Kumartavatko ruotsalaiset suomalaisen nähdessään?
Tuleeko tänne valtavasti ulkomaalaisia sijoituksia ja täystyöllisyys on itsestäänselvyys?

Älkää nyt viitsikö, aikuiset ihmiset.

Vierasmies2 (nimimerkki)

Turha väittää tosiasiaaa vastaan. Jalkapallo on maailman tärkein urheilulaji ja sillä on suunnatin merkitys kymmenille miljoonille ihmisille ja sitä kautta myös merkittävä poliittinen, sosiaalinen ja taloudellinen vaikutus. Se, että sinusta jalkapallo on typerää, ei muuta tätä tosiasiaa.

Vieras (nimimerkki)

Pelataan pesäpalloa vaan. Siinä pärjätään kv. otteluissakin. Tän Tahko Pihkalan kehittämän väkivaltapelin (kuolleita, haavoittuneita ym.) voisi lailla kieltää ja noukkia lajin parista parhaat pelisilmät ja taitavimmat jalat kuningasjalkapallon pariin. Niin kauan kuin meillä pelataan pesäpalloa, ei jalkapallomenestystä tule.

Jaakko Tuononen

No, ehkäpä tämä auttaa meitä pääsemään (joskus) eroon joka puolen tunnin päästä jauhettavista urheilu-uutisilta sekä maksullisilla, että mainoskanavilla.

Voiko olla mitään typerämpää, kuin urheilutoimittajien maneerit ja urheilijoiden kommentit kunnostaan, tavoitteistaan, tai (sinänsä ihan hyvästä huumorista käyvät) selitykset häviöistään.

Ja sanon tämän aktiivisena (kunto)urheilijana. Hävettää kaikki nämä mölyapinat baareissa kaljalasin ääressä kannatamassa Suomea suuren screenin ääressä.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Mun mielestä homma meni pieleen, kun maajoukkueelle annettiin lempinimi "Huuhkajat".

Huuhaaja on jotenkin sellainen veltto ruohikoiden sairaiden peltohiirien salakyttääjä. Ei paljon lentele ja ihmettelee varmaan itsekin, miksi pitääkin olla tällainen laiska äänikin? Hu-huu? Olisi vaikka Ji-Haa!

Täysin flegmaattinen nörtti joka hädin tuskin pysyy hereillä, nukkuu iltapäivälläkin ja valvoo yöt.

Vaihdetaan maajoukkuen nimi! Miten olisi "Tsuhnat", "Baxterit", "Trombit", "Muumit", eiku "Haisulit"?

Tai kun ruotsalaisilla on "Tre Kronor" niin suomalaiset voisivat olla "Three balls" (onhan palloa hallussan pitävällä näin)

h.j.j (nimimerkki)

Joopa Joo katselin Belgian harjoitus ottelun siinä oli huomattavissa huuhakajíen heikkous meinasivat tehdä Venäjä tyypisiä maaleja. Mitä Moldova matsiin tulee oli arvatavissa lopputulos, 1 maalin jälkeen hain muilt akanavilta katsottavaa.
Holanti matsia en viitsynyt edes katsoa. eli EM - turnauksen voi jo unohtaa.
Ihmettelen miksi potkupallo liigan huippu serajoukueet eivät saa kova matseja vasta kun karsinassa. Huuhkajat vielä vähemmän. HYVÄ SUOMI!!

insinööri (nimimerkki)

Hyvä kommentti tervolta jalkapallosta. olen itsekin lajin ystävänä ihmetellyt mistä johtuu että meillä voi olla suomessa hyviä yksilöitä mutta kun pitäisi olla kimpassa joukkueena ja vetää samaan suuntaan niin ei tule mitään. Ja ainoan maailmanmestaruutemme mm. jääkiekossa saavutimme ruotsalaisen valmentajan johdolla. Pitäisikö tästä tehdä johtopäätöksiä?

Kalle (nimimerkki)

Missäs helvetissä ne hyvät yksilöt on? Ainoa tapa, millä Suomi on vuosien varrella pärjännyt edes jotenkin, on ollut tiivis ja hyvä joukkuepeli. Yksilöitä ollut (vrt. Litti) aina muutama, mutta joukossa aina iso osa täysin yksijalkaisia ja pahimmassa tapauksessa (Heikkinen, Riihilahti,) nollajalkaisia.

Vieras (nimimerkki)

Mistä olet saanut käsityksen että Suomen jalkapallossa olisi hyviä yksilöitä? Päinvastoin, taitotaso on aika matala, sitä ei yksi Litmanen, joka oli tosi hyvä 90-luvulla, muuksi muuta. Mutta kun ihanteena on roiskiva "brittifutis",niin eipä siinä taidot juuri kehity...

futisdiggari (nimimerkki)

Mikään ei onnistu jos sitä väkisin vääntää. Miksi odotetaan että Suomen pitäisi pärjätä edes muulle Euroopalle jalkapallossa?

Vieras (nimimerkki)

"Näin
pallokentän laitaan
eräs rampa poikanen
oli seisahtanut " ... ja on sieltä tuleva tuomitsemaan pelaajia sekä vaihtopenkkiläisiä.

Jari. Minäkin mietin tuossa taannoin, että jos sinulta leikattaisiin kieli pois, niin mitä jäisi???

Lahnanen (nimimerkki)

Suomalainen itsetunto/asenne näkyy näissä kirjoituksissa. Jos Suomi pelaa hyvin, silloin on vastustaja surkea. Jos pelataan huonosti ollaan itse vielä surkeampia. Valitus ja vikinä jatkuu kävi miten kävi.
Keskitytään vain seuraavaan peliin ja lasketaan pinnat lopussa.
Positiivista asennetta kaivaten.

Tahkojalka (nimimerkki)

Olisi käsittämätöntä jos Suomen potkukelkka ja -pallo pataljoonan ikiaikainen rypeminen miksikään muuttuisi.

Elämme siis urheilussa tuttua ja turvallista aikaa. Mikään ei muuttua saa. Menestys aiheuttaisi heti ilmastonmuutoksen omaisia mustia uhkapilviä taivaanrantaan.

Kansa alkaisi pelkäämään taivaan tippuvan niskaan, jos niin odottamatonta yllättävää muutosta tahkojalkojemme kulttuurissa tapahtuisi.

Yksilöinähän meidän supertähtemme kyllä siirtotyömarkkinoilla kyllä loistavat kun vieressä viilettää oikeita pallisteja joiden kanssa samaan tahtiin on helpompaa kentillä nylkyttää.

Vieras (nimimerkki)

Tuo on oikeasti niin typerä, ikivanha ja paikkaansapitämätön kommentti, että Suomi ei menesty jalkapallossa koska täällä pelataan jääkiekkoa ja pesäpalloa. Mistä ihmisille on muodostunut sellainen päähänpinttymä, että noiden lajien pelaajat pelaisivat jalkapalloa jos noita lajeja ei olisi olemassa?

Katsokaapa olympiakisojen mitalitaulukot viimeisten 20-30v aikana. Suomea edellä on lukuisia Suomen kokoisia tai Suomea pienempiä maita joista osa pärjää kohtuullisesti myös futiksessakin. Siis, tuo perusväittämä, että muut urheilulajit jotenkin rokottaisivat Suomen futista koska Suomi on pieni maa, on alunperinkin täysin paikkaansapitämätöntä huuhaata.

futisdiggari (nimimerkki)

Verrattuna menestyviin pieniin jalkapallomaihin, siellä on kauden pituus ehkä pitempi kuin Suomessa?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Espanja, Hollanti, Saksa, Uruguay. Onko MM-kisojen kärkinelikko kuuluisa pesäpallojoukkueistaan? Saksassa kieltämättä pelataan jääkiekkoa, mutta miten lienee Uruguayssa? Onko Real Madridilla vahva lätkäjaosto?

Tuhannesta lajia harrastavasta nuoresta on todennäköisemmin koottavissa vahva joukkue kuin sadasta. Sama pätee tietysti myös pesikseen: jos futis ei rohmuaisi palloilulahjakkuuksia, voisi pesäpallon kansallinen taso olla "vielä korkeampi", vaikka sitä ei milloinkaan päästä kansainvälisesti arvioimaan.

Yrmy (nimimerkki)

Järjetöntä, että lauma aikamiehiä tappelee yhdestä potkupallosta.
Kaikille potkupallointoilijoille pitäsi hankkia ikioma pallo, niin kaikki olisivat tyytyväisiä.

Vieras (nimimerkki)

No, jos tuolle linjalle lähdetään niin kaikki urheilu on järjetöntä. Järjetöntä, että aikamiehet juoksevat jotain rinkulaa ympäri, järjetöntä että aikamiehet luistelevat kumipalan perässä, järjetöntä että aikamiehet menevät laudat jalassa metsässä lumen päällä, järjetöntä että aikamiehet tulevat laudat jalassa joastain mäestä alas.

Jos laajennetaan niin esim teatteri tai elokuvat on järjetöntä. Aikamiehet leikivät olevansa jotain muuta kuin mitä ovat.

Vieras (nimimerkki)

Näinpä. On se jännä, että urheilun vihaajat nyrpistävät ensin nenäänsä, mutteivät sitten kykene verbaalisesti ulostamaan muuta kuin kahta-kolmea, ikävystyttävää ja kliseistä hokemaa. Hoh hoijaa.

Vieras (nimimerkki)

Ongelma suomalaisilla on edelleen liian kova kosketus palloon (Litmasta lukuun ottamatta). Pallot kimpoilevat jaloista metrien päähän ja haltuunotot ovat muutenkin hyvää puulaakitasoa.

Opetetaan juniorit ottamaan pallo pehmeästi haltuun syötöstä, niin 10 vuoden päästä Suomen peli on ihan toisen näköistä.

Esko (nimimerkki)

Lisäksi suomalaisten pitäisi olla rohkeampia pallon kanssa. Liian usein tyydymme nopeaan pitkään syöttöön, kun oikeasti olisi parempi rauhoittaa peliä suojaamalla palloa ja odottamalla parempaa syöttöpaikkaa. Tämä luonollisesti vaatii parempaa pallotonta liikkumista, joka on toinen heikko osa-alue suomalaisten pelissä.

Lisää rohkeutta, röyhkeyttä ja kusipäisyyttä jokaiselle futaajalle niin tunnelataus lisääntyy varmasti niin seura- kuin maajoukkuepuolellakin. Lopulta lisääntynyt intohimo kasvattaa futiksen merkityksellisyyttä jokaisessa katsojassa ja tätä kautta jalkapallon asema yhteisöissä kasvaa. Vasta sen jälkeen voimmekin sitten oikeasti alkaa odottamaan kansainvälistä menestystä maailman suurimmassa urheilulajissa!

Janne G Pirinen

Noh. Kahen vuoden päästä sit MM-karsinnat. Huoh.

Vieras (nimimerkki)

Suomessa ongelmana on se että juniorina pelaajille painotetaan fyysisyyttä,vaikka kaiken a ja o on taito.kaikissa suurissa futismaissa junnut opetetaan taitavaksi ja pidetään "hauskaa" kentällä tätä kautta myös lahjakkaat jatkavat lajin parissa koska reenit ei oo mitään pelkkää puntilla käyntiä ja muuta fyysistä harjoitusta,tärkein on se taito!!!fyysisyys tulee itsestään iän myötä ei sitä tarvi reeneissä harjotella.

Vieras (nimimerkki)

"Kaikki pelaa" on se suurin synti. Suomessa on viime vuosina ollut valloillaan se rankka mielikuva, että kenellekään ei saa koskaan tulla paha mieli. Joka ainoa kakara päästetään väkisin kentälle - ihan sama onko nappulalla mitään lahjoja vai ei. Lahjakkaille ei kerry tarpeeksi taitoharjoituksia ja toistoja kun peliaikaa supistetaan lahjattomien takia. Lahjaton se ei opi kuitenkaan kuin korkeintaan perustason palloilijaksi.

Perustetaan vaikka sitten kaksi sarjaa junnuihinkin - ne jotka tähtää korkealle (ja joita valmennetaan niin) ja toinen sitten niille, joiden pitää vielä "hetki kehittyä". Toki siirrot sarjojen välille mahdolliseksi jolloin molemmilla puolilla on porkkanaa tarjolla motivaattoriksi.

nöpönenä (nimimerkki)

"Se, että sinusta jalkapallo on typerää, ei muuta tätä tosiasiaa."

En minä noin sanonut. Esitettiin väite, että on tärkeää menestyä jalkapallossa?
Minä kysyin miksi?

Typerää on jalkapallon, tai minkä hyvänsä urheilun, merkityksen liioittelu ja älyttömyyksiin yltävä uutisointi.

Vieras (nimimerkki)

Itse olen sitä mieltä, että kaikki asiat ovat typeriä tässä maailmassa. Mitä järkeä kirjottaa tänne nettiin jotain? Ei tällä ole mitään tarkoitusta. Onko sillä oikeasti mitään väliä mitä me teemme tässä maailmassa? Ei ole. Olemme vain atomeista muodostuneita klönttejä. Kaikki tapahtumat on jo tavalaan ennestään päätetty alkuräjähdyksestä lähtien ja ne toimivat fysiikan lakien mukaan. Ihmisten aivot luovat illuusion, että heillä olisi vapaa tahto, mutta oikeasti ei ole. Siksi jalkapallossa menestyminen aivan yhtä tärkeää kuin muutkin asiat.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tosiaan: atomiklöntit! Atomiklöntti nimeltä Andres Iniesta potkaisi atomiklönttiä nimeltä Adidas Jabulani. Se lennähti atomiklönttiin nimeltä jalkapallomaali, ja tiettyjen välivaiheiden jälkeen Espanjan joukkueelle (joka koostuu atomiklönteistä) ojennettiin World Cupiksi nimetty pokaal... siis atomiklöntti.

Kaikki tämä oli jo oikeastaan ziljardien vuosien ajan tiedossa, mutta pahus vieköön kun se Alkuräjähdys ei ole vieläkään järjestänyt lehdistötilaisuutta ajatuksistaan kertoakseen!

Mutta mutta. Jos Alkuräjähdys päätti tänään vaihtaa Kallasvuo-klöntin Elop-klönttiin, on sillä oltava jotain myös Baxter-klöntin varalle!

KUUUUUUUUUUUUUUUUU (nimimerkki)

Erinomainen kirjoitus! Sama joka sanaan.

R.P. (nimimerkki)

Etköhän Tervo nyt hieman liioittele. "Kansallinen häpeä"? Ei jalkapallo sentään niin tärkeää ole.

Haamu (nimimerkki)

Viihdeurheilun merkitystä ylikorostetaan joka paikassa ihan liikaa.

Jalalla koreasti (nimimerkki)

J.Tervo ei pidä siitä,että meillä ei mene hyvin futishommat.Hommat yleensä voivat mennä huonosti,kohtalaisesti tai hyvin.Tahi erinomaisesti.Harvemmin laatusana pysyttelee samassa arviokohdassa.On siis siirtymää eri kohtiin.Laatusana määräytyy odotuksen perusteella.Jos on ollut odotus,että maamme diskataan katsojat sairaaksitekevän huonotasoisen palloilun takia ,ns."yleisistä syistä" loppuiäksi Fifan kilpailuista,niin jo nyt voi ko.tarkkailija havaita,että riemuun on aihetta 2 pelatun EM-karsintaottelun jälkeen.Jippii,pysymme messissä !! Kukaan ei vakavasti sairastunut,vaikka oksetusta olikin havaittavissa.

No joo,leikkipelistähän on kyse.Parhaat ja lajia rutkasti harjoitelleet edustajamme yrittivät parhaansa.Osa tosin vaihtopenkillä istuen,muita tsempaten.Maalintekemistä ei oikein osattu,mutta muuten juoksu ja "miehenotto salaa dumarilta" kävi sutjakasti.Oma odotukseni oli em.kaltainen,joten suoritus oli näkövinkkelistäni erinomainen.

Sakari Behm

Suomi on niin minimaalisen pieni maa ja tuskin jalkapohjamme ovat ehtineet maahan laskeutua, kun, toisaalla oleva vanha identiteetti on kahlittu menneiden aikojen historiaan ja siksi ovat parempia kuin me.

Jalkapallossa voidaan haaveilla mestaruuksia joskus 200 vuoden kuluttua, jos sittenkään. Kansakuntamme ihmisten sairaanloinen luustokin rajoittaa noin repivässä lajissa, mitä jalkapallo on?

mauri salomaa (nimimerkki)

Oikeastaan Jari Tervon pakina tyhjensi kyllä pöydän melkoisen perusteellisesti. Yhdessä suhteessa olen onnellinen ettei Suomi taaskaan menesty jalkapallossa ja se syy on siinä että tuossa -60-70 lukujen taitteessa puhuttiin kavereitten kanssa mahdollisuudesta saada Suomeen menestystä kuten lätkän MM-kulta, alpppihiihdon maailmanmestari tai olympiavoittaja,Formula 1 maailmanmestari ja jalkapallojoukkue em-kisoissa 8 ja MM-kisoissa 16 parhaan joukossa. Tuumailtiin että jos tuollaiset urheilumenestykset tulevat niin sitten on aika jättää elämälle hyvästit ja nyt on käynyt niin että jalkapallojoukkueen ansiosta olen saanut elää jo 53 vuotiaaksi ja näyttää siltä että seuraavat 50 vuotta on edessä.

Ugo (nimimerkki)

Saman ikänen kun oon, niin samaa puhuttiin silloin kaverin kanssa. Varsinkin tuo alppihiihto ja MM oli niin utopistinen juttu...

Juoksussahan Suomi ei ole aikoihin pärjännyt. Tosin tällä vuosituhannella on tullut lajissa 2 Euroopan mestaruutta!

Jalkapallossa ihmetyttää lähinnä valmentajien taktinen silmä: Tappioasemassa vaihdetaan kentältä pois ainoa hyökkääjä. Tulee mieleen, että näyttääkö niukka tappio sittenkin paremmalta valmentajan CV:ssä.

palloilu..kirjailu.. (nimimerkki)

Kyllähän tuo fudis on usein vaikeaa pohjoisen pojille, toisaalta on nähty maajoukkueelta monia hienojakin suorituksia valioluokan maita vastaan viimeisen vuosikymmenenn aikana, siis verrattuna vaikka seurajoukkueiden melkoiseen rypemiseen eurosarjoissa.

Kyllähän kirjailija Tervo nyt murheen keksi itselleen, että alkaa hänkin arvioida, kantaa murhetta liteistä, hyypiöistä, huuhkajista..
Onhan tuo tietysti hauskaa, että ropsin kasvatti, toimittajaksikin tituleerattu, palailee? urheilujournalismiin, mutta mitä annettavaa lisää jo viime päivinä sanottuun tuo kolumni kertoi..

Niinpä vielä vertailuksi, kirjailijoidenkin ns. EM ja MM kisoja käydään euroopan, maailman kirjamessuilla, joilla jopa muutamat suomalaisetkin ovat pärjänneet onnistunein uusin kustannussopimuksin.. aika harvat kuitenkin, vaikka olosuhteet Suomessa harjoittaa tuota yksilölajia; kaunokirjallisuutta, ovat hyvinkin tasavertaiset muuhun maalmaan verrattuna toisin kuin tuossa fudiksessa. Jari sinultakin kansallisena kirjailija odottaisi jo kansainvälistä onnistuimista tuolla EM ja MM tasolla, muuten litit, hyypiät, huuhkajat ovat ehkä piankin arvioimassa suorituksiasi.

Vieras (nimimerkki)

Jos Suami voittaisi joskus jalkapallon arvokisan, niin varmasti saisi ilmaisia tuoppeja ulkomailla ja hyvä veli- taputuksia. Tallinnasta saisi hakea mm-viinaa puoleen hintaan.

Olen muuten edelleen valmis hyppäämään suihkulähteeseen kun Suami edes pääsee arvokisoihin.

Tuomo Molin

Kovasti jossiteltiin että näin kun oltaisi pelattu Moldovaa vastaan tai näin kun pelattaisiin Unkaria vastaan niin voitto olisi ollut/on oleva varma. Jokainen matsi on eri tapahtuma. Näiden jossittelijoiden logiikallahan Suomi on yhtä hyvä kuin Brasilia, joka sekin hävisi Hollannille 2-1.

Vieras (nimimerkki)

Eihän tuo suomen potkupalloilun taso yllätä ketään.

Jo -80 luvulla, kun niitä samoilla leireillä seuraanena vähän toisesta lajista jossa treenattiin eikä keskitytty siihen miten tukka on, ja mällin tunkemiseen poskeen ja itkua , kun sataa ei voi ei pääse.

Potkupalloilijat ovat maailmanlaajuisesti häpeä koko urheilelevalle maailmalle, koska siellä ei ole toimivaa douping testausta ja jos joku tsägällä jää kiinni niin se saa nuhteet ja loman thaimaaseen.

Ja jos halutaan, että suomi menestyy niin ensin pitää oppia treenaamaan ennenkuin rupee mielikuvituksellaan leikkimään porsseilla sekä kiihdyttävillä naisilla.

Turha pohdiskella, jos taitoa ja tahto-osaamista ei löydy.

Ai niin lisää rahaa sillä sekin homma onnistuu:

GOOOOAAAAAAAAAALLLLL, juutavat argentinlaiset selostajat ja 80,0000 fania.

Suomessa todetaan se oli maali ja 458 fania taputtaa käsiään, kun vakiopelaaja ja joukkueen tukijalka Arska Lepolasta vihdoinkin teki maalin 2500/€ kk liksalla.

No siihen Muurinen sanois, että kelpa se paikka mullekkin ja Baxterin liksalla.

Rymy-Eetu (nimimerkki)

Uruguay oli MM-kisoissa 4:s ja maassa on vain 3 miljoonaa asukasta, Uruguayn, pikkuvaltion menestys antaa Suomellekin toivoa menestyä jalkapallossa, urheilulajien kuninkaassa. Urheilun merkitystä ei pidä väheksyä, se on kaikkinensa hieno asia niin kuntourheilutasolta aina maailman huipputasolle. Urheilu antaa elämyksiä, se kasvattaa ja kohottaa niin ykilöiden kuin yhteisöjenkin itsetuntoa, antaa kuntoa ja itsekuria harjoittajalleen. Urheilu yhdistää niin yksilöitä kuin maailman kansojakin, se on nähty monet kerrat, viimeksi viime kesänä jalkapalloilun MM-kisoissa Etelä-Afrikassa. Urheilu on pelasnut monen nuoren elämän, kun se on antanut mahdollisuuden nousta slummeista urheilumenestyksen monissa köyhissä maisa, tässä siis vaain pieni osa niistä hienoista asioista, joita urheilu meille antaa.

Urguayn viitoittamalla tiellä, Suomi tulee tulevaisuudessa jalkapallossa menestymään, kúnhan vain satsaamme TAITOjalkapalloilun kehittämiseen.

terijoki (nimimerkki)

Kaikki mitä Jari kirjoitti sopii myös armeijan torjunta voittoon nelkyt luvulla.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olkoon menneeksi: Baxterin ei välttämättä tarvitse erota, mutta hänet pitää Liiton herrojen toimenpiteenä erottaa. Ei kai suomalainen futis ole olemassa siksi, että joku yksittäinen skotti tuntisi olonsa epämukavaksi.

Litmanen ja Hyypiä eivät itse näe omaa osuuttaan maajoukkueessa ja sen nykyisessä konttaamisessa. Äijät ovat yksinkertaisesti liian hitaita kansainvälisiin peleihin! Koska valmentaja ei asiaa ymmärrä, on aloitettava koutsin vaihtamisesta.

Hurttiukko (nimimerkki)

Kotipaikkakuntani ykkösseura putosi vuosia sitten Mestiksestä, pari vuotta ja Divaripaikkakin oli kovin uhattuna. Valmentajan kommentti puuttuvaan menestykseen oli se, ettei paskasta saa tekemälläkään täytekakkua.
No valmentajan nimi ei ollut Baxter, vielä...

Petteri Nylund

Vaivainen kommentti. Kuten varmaan kaikki on tuominnut Suomen maajoukkueen potkupallossa, joten kuten voisi nuorentaa joukkuetta. Valmentajia olemme koko sakki, joten kuten, kaksi ottelua himassa, hyypisevät litmaset pois. Nuoret urhot kehiin, joten Tervolla ja minulla on iänikuinen toive, eeämmät meni ohi suun, siis katse ämmämmiin.

Ensi kerralla sitten ilman rollaattoja.

pylkkänen (nimimerkki)

Oikeestan hyvä, että se selvis jo kättelyssä ettei Suomi selviä taaskaan lopputurnaukseen. Eipähä tarvi elätellä turhia kuvitelmia.

Asiantuntija (nimimerkki)

Niin. Jari on vanha. Sami on vanha. Kumpikaan ei ole huono. Jos on yhtään seurannut, niin tietää kyllä että Jari on edelleen elintärkeä maajoukkueelle. Itsekin olen usein epäillyt, mutta aina Kuningas on osoittanut epäilykset turhiksi.

Suomi on pelannut hienoja matseja mm. Saksaa vastaan viime karsinnoissa. Kukaan ei voi väittää että Saksa olisi ollut niissä peleissä kakkosmiehistöllä, tai tehnyt ainoastaan tarvittavan. Varsinkin kotona Suomi voi Stadikan tuella voittaa kenet vaan.

Itse en pidä Baxterista ollenkaan. Miksi ihmeessä halutaan palkata valmentajia maasta jossa valmentaminen ja muu taktinen osaaminen on ollut lapsen kengissa viimeiset 30 vuotta? Siinä mielessä olet, Tervo, oikeassa, että sama se on kuka siellä valmentaa, vika on jossain muualla kuin valmentajassa. Ja kyllä, menestyminen (tai sen puute) on kansallinen häpeä.

Ehkä juuri siksi on niin hienoa olla suomalainen jalkapallofani. Lopulta palkinto tulee olemaan kaikkea kärsimystä suurempi.

Weimari (nimimerkki)

Häpeällistä on myös todeta Suomen lehdistön olevan jostain syystä lääpällään keskinkertaisten palloilijoiden edesottamuksista.
Eikö ole parempaa kirjoitettavaa, filmattavaa ja kuvattavaa sekä haastateltavaa kuin jalkapalloilijat, formulakuskit, purjehtijat sekä jääkiekkoilijat

Brehme (nimimerkki)

Suomi olisi jo päässyt kisoihin jos pojilla pää kestäisi. 2 kertaa on ollut yhden maalin päässä kun portugali meni maalierolla kisoihin. Samoissa kärsinnöissä suomi pelasi useita 0-0 tasureita muunmuassa tälläisiä jalkapallon "mahtimaita" vastaan kuten Azerbaidzhan. Psyykkisellä puolella Suomi häviää eniten.

Suomessa kun ei ole lajissa kuin lajissa ole voittamisen kulttuuria, kuten esimerkiksi vaikka Saksalla, joka pelaa vuodesta toiseen arvokisojen kärkisijoista vaikka pelaajamateriaali on aivan eri tasoa kuin esimerkiksi Brasilialla tai Hollannilla. Se on sitä voittamisen kulttuuria..

Ja kun katsoo Jarin pelaamista kentällä niin on kaverin pelikäsitys aivan omalla tasolla muuhun joukkueeseen verrattuna, vaikka jalat eivät ole riittäneet moneen vuoteen, ikävä kyllä.

erään hienon miehen sanoin:
Jalkapallo on peli missä 22 miestä potkii palloa 90 minuuttia ja lopulta Saksa voittaa.

Jaakko Tuononen

No, sanon vielä, ettei se mikään häpeä ole. Sehän vain säästää meidät enemmältä kouhotukselta. Siitä pitäis pienen ihmisen älytä olla kiitollinen. Kiitos Suomen maaajoukkue, kun hävisitte potkupallossa. Ja hävitkää vastakin - koko urheiluhype. Good bye!

kustupylli (nimimerkki)

Kyllähän Suolen potkupallo on aika heikolla tasolla kun otetaan kuokkaan moltovalta. Mutta onneksi tällaiseenkin tasoon tottuu varsinkin täällä Oulussa, missä joka kolmas vuosi käydään kääntymässä pääsarjassa ja taas pari vuotta parsitaan taloutta alemmissa divareissa. Täällä on useampikin kohtalainen potkupalloseura, mutta yhteistyötä ei voida tehdä kun ollaan niin kateellisia toisilleen ja eräs ex-valmentaja, ex-potkupalloilija, nyk.baarihaikara yrittää vuorollaan saada joka joukkuetta konkurssiin päättömillä vaatimuksillaan. Onneksi potkupallon seuraaminen ei ole pakollista, joten jäi taas näkemättä pääsarjataso tämän AC OUlun liigavisiitin aikana. Onneksi jääkiekko alkaa taas kohta.

Arto Lohvansuu (nimimerkki)

Aivan sama miten ne pökköpallo pojat potkupalloa pelaa. Ei tee ksää eikä talvea.
Lapsellista porukkaa vaahota jonkun pelin takia.
Menkää oikeisiin töihin jossa ei veronmaksajat elätä luusereita.

Jarmo Lauros (nimimerkki)

Suomessa pelataan npotkupalloa.

Puutarhan hoito on tärkeämpää. (nimimerkki)

Miten aikamiehet voivat ottaa jonkun potkupalloilun noin vakavasti?Isot miehet juoksevat polvihousuissa pallonperässä.Ei ole ihme jos maailman talous menee hunningolle.

Vieras (nimimerkki)

Onko meidän kaikkien Suomalaisten puolikaljujen, pullukoiden kaljamahojen itsetunto romahtanut, kun maajoukkue hävisi maaottelun ! Mietin tätä, läähätän, hikoilen ja teen omaa selviytymismatkaani kolmanteen kerrokseen, kun hissi on taas jumittunut neloseen.

Kitkerin krittiikki ja kannanotot suihkuaa juurin minun mallisilta, kokoisilta jo hieman notkoselkäisiltä kultaisiltanoutajilta, jotka mielikuvissaan näkee peilistään dobermannin. Puolivuosisataa takana ja sama jakaus edessä.

Huomaa että tyyli jonka valitsi 70-luvulla ei johtanut muuhun kuin väistelyyn tanssilattioilla ja yhteentörmäyksiin grillin seinustoilla. Miten näin täydellinen pakkaus voi olla kuin harhalaukaus katajan juurella ei voi ei ja kostoksi siittä, että itse olen täydellinen väärinymmärretty nero ja muu maailma täyttä paskaa siis kostoksi siittä vääryydestä rupean, rupean, rupean kriitikoksi tai vaikka kolumnistiksi ja haukun koko maailman...ei vittu mähän oonkin kirjailija....

ai niin asiaan...

Litmanen- Pärjää vielä peliälyllään ja tekniikallaan, mutta tulee laittaa kentälle vasta toisella puoliajalla kun peli on hieman jo rauhoittunut ja hidastunut, että Litti pysyy kelkassa mukana.

Forssell- Teki maalin ja harmi kyllä epäonnistui myös. Onkos ihan sattumaa ja hyvää tuuria, että hänelle tuli useamipkini maalin teko paikka samassa pelissä ??? no Ei sillä maalinälkäiselle, peliälykkäälle hyvälle hyökkääjälle tulee paikkoja useammin sillä hän vaistoaa ja menee oikein tilanteisiin, rakentaa ja osaa sijoittua kentällä oikein...

Nyt palkitsen itseni oluella ja vapautan pullen karvaisen vatsani vapaaksi onhan viikonloppu...Belgia peli oli viihdyttävä ja se on urheilun sisältö jota haluan saada lisää!

mju (nimimerkki)

Valitettavasti suomen idiootti-kansa ei arvosta liiemmälti jalkapalloa, ja se on suurin syy siihen miksi emme menesty, kuten meillä olisi parhaimmillaan mahdollisuus menestyä. Myös liika kriittisyys omiamme kohtaan ei auta asiaa. Pelasimme tasan Saksaa vastaan kahdesti viime karsinnoissa (tajuatteko kuinka moni siihen oikeasti pystyy?) mutta eräällä (tiedätte kyllä millä) foorumilla itkettiin silti kuinka ei voitettu, peli oli täyttä paskaa, panosta ei ollut, saksa hallitsi jne.

Jos Suomi joskus erehtyy voittamaan sen hetken kiistattomasti parhaan maajoukkueen, luuletteko että ihmiset ovat tyytyväisiä? no ei vitussa, ja "me ollaan sille maalle täysin paskoja ei ne pelannu ees tosissaan" selittelyt alkavat. Suomen umpipaskassa negatiivisessa kansassa on vikaa ja sairautta enemmän kuin spitaalissa.

Kauppatieteitä lukeneet tajuavat, että mitä enemmän ihmisille antaa, samaa tahtia kasvavat vaatimukset. Me voimme vaatia hyvää peliä maajoukkueeltamme, koska heillä on siihen täydelliset edellytykset. Mutta kun jopa ne suomen futisfanit lyttäävät joka kamppailun ja pelaajan, niin ei hyvin tosiaan mene.

Tenho Kiiski (nimimerkki)

Ehdottaisin Stuart Baxterin korvaamista Jari Tervon ja Kari Hotakaisen yhteisvalmentajuudella. Molemmat herrat ovat esiintyneet sellaisina jalkapallon asiantuntijoina että Euroopan mestaruuden pitäisi pudota Suomelle heidän tietotaidoillaan kivuttomasti ja hyvin nopeasti, millä tahansa pelaajamateriaalilla. Siitä on sitten helppoa jatkaa täysin realistiseen maailmanmestaruuteen. Erityisesti Tervolle kokemus valmentajana voisi olla muutenkin inspiroiva, mies saisi ainakin tietää miltä tuntuu ottaa elämän ensimmäinen juoksuaskel, mikäli tällainen ajatus siis hetken innostuksessa sattuisi pellavapäähän eksymään.
Yleisesti ottaen on vain rikkaus, että meillä suomalaisilla on
mahdollisuus nauttia näiden joka alan asiantuntijoina esiintyvien keski-ikäisten, miespuolisten suomalaiskirjailijoiden oikeassaolemisesta, jota ei turhaan sotke asiaankuulumaton itseironia tai itsetyytyväisyys. Terveiset myös Putte Wilhelmssonille ja Matti Mäkelälle sinne oikeassaolemisen Mikä-mikä-maahan

Tuomo Molin

Puheet siitä, että karsinnat olisi jo Suomen osalta ohi, on taas tätä yltiönegatiivista höpinää. Voitot kotona Unkarista ja San Marinosta niin sarjataulukko näyttää taas paljon paremmalta. Suomen pitää nyt vaan toivoa, että se Moldova pystyisi kiusaamaan lohkon muitakin joukkueita.

Mutta tämä ei ole pointti vaan se, että olen aistivinani, että jotkut oikein nauttivat kun päsevät haukkumaan Suomen peliä. Kyseessä ei ole vilpitön pettymys tappioista vaan silkka vahingonilo. Nämä ihmiset todellisuudessa ennen joka ottelua toivovat, että Suomi häviäisi, jotta pääsisivät taas heittämään tuota potkupallo-mantraansa ja kertomaan kuinka paska Suomi on. Jos Suomi voittaa, se on näille ihmisille pettymys.

Vieras (nimimerkki)

Kornia mutta ihanan ironista olisi, jos kyynisyys olisi tarttuvaa! Hyypiä, Litmanen ja Forssell arvostelisivat Herra Tervon seuraavaa teosta ja miettisivät missä vika, ettei Suomeen saada Kirjallisuuden Nobel-palkintoa! Onko ylipäätään yhtään hänen teoksistaan käännetty edes vieraalle kielelle. Maasta niitä on varmaan viety ainakin herra itse omassa matkalaukussaan Tallinnan reissullaan...

keskustelu etenisi suunnilleen näin...

-Mitä teoksia hän onkaa kirjoittanut ?....
-No ainakin sen sen sen hm...mikä se olikaan?
-Ai niin se se Uutis vuodon se on hyvä teos se ja palkitukkin!
- Onko se kirja?.... vai mikä se on se uutisvuoto

Ventovieras (nimimerkki)

Valitettavasti pesäpallossa pysyminen ei tuo helpotusta. Olemme käyneet 30-luvulla lajissa 3 maaottelua, kaikki Viroa vastaan. Voitimme ensimmäisen.

Vieras (nimimerkki)

Suomen Palloliitto on aina ollut paskahousujen konklaavi ja Marttaliittokin on dynaamisempi järjestö. Suomalainen valmentaja ja suomalaisia nuoria nälkäisiä pelaajia kehiin!!! Nyt siellä on pari kiukuttelevaa surkeaa venäläistä ja kymmenkunta hurria. Miksi tähän on tultu? Vastaus löytyy eka lauseesta. Lyön tältä istumalta kaikki säästöni vetoa, että nämä pruttapöksyt häviävät San Marinolle!

Vieras (nimimerkki)

Oletko valmis isoonkin vedon lyöntiin ilman kertoimia ??

Rasse87 (nimimerkki)

ootte hassuja setiä

Vieras - Juha Maatala (nimimerkki)

Ei jalkapallomaajoukkueen taso ole hapea. Itse olen ylpea joukkueesta joka on kiitettavalla tasolla maan kokoon nahden. Hapea on niin sanottujen kannattajiemme taso, joista suurin osa ei ole edes kykeneva nimeamaan kymmenta veikkausliigapelaajaa puhumattakaan siita, etta olisi kayny yhdessakaan pelissa viimeisen vuoden aikana. Maajoukkueen taso on parantunut pikkuhiljaa vuosien saatossa, mutta jos sita ei pysty nakemaan niin sitten vika ei ole joukkueessa. Parempia tuloksia toki me kaikki odotamme, mutta tamanlaiset gloryhunter kirjoitukset eivat saa minulta yhtaan kunnioitusta.

Vieras (nimimerkki)

Nihkeästi nimenomaan.

Nihkeä ei luista niin hyvin kun läpimärkä, jota ehdotit. Voit testata tätä vaikka Hietaniemen uimarannan peltisessä liukumäessä: laske ensin paljaan nihkeällä takapuolella alas ja sitten kastelet hanurisi ja liukumäen läpimäräksi niin johan luistaa.

t. nimim: "vesi vanhin voitehista"

Toimituksen poiminnat