Jari Tervo

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Kekkosen varjo

Kaikkia Urho Kekkosen jälkeisiä tasavallan presidenttejä on verrattu ruhtinasmaiseen Kekkoseen. Tässä vertailussa Kekkosen jälkeisten presidenttien on ollut mahdoton pärjätä. Elävä ihminen ei voi pistää kampoihin myytille.

Noin neljännesvuosisata Kekkosen kuoleman jälkeen hänen julkikuvansa näyttää kristallisoituneen. Hän oli ylivertaisen sutki neuvottelemaan venäläisten kanssa, hän joi kaikki kilpailijansa pöydän alle, hän hiihti mittaamattomia matkoja näin näännyttäen kaikki perässähiihtäjänsä, hän hurmasi kaikki seuraansa harhautuneet naiset.

Ellei Kekkosta tietäisi poliitikoksi, häntä erehtyisi pitämään legendaarisena lappalaisäijänä Nätti-Jussina. Sillä erotuksella tosin, että Nätti-Jussista kerrottavat tarinat sisältävät vähemmän uskomattomia aineksia kuin Kekkosen mytologia.

Kekkosen pitkä varjo on langennut kaikkien hänen seuraajiensa päälle. Se on paitsi epäreilua myös epätarkkaa: Tarja Halonen elää aivan eri maailmassa kuin Urho Kekkonen. Hänellä on ratkaisevasti vähemmän valtaa kuin Kekkosella.

Media tuntuu elävän presidenttiasiassa vielä Kekkosen aikaa. Loputtomia mielipidemittauksia jauhetaan vuosikausia ennen vaaleja. Kuka mahtaa olla in ja kuka mahtaa olla out?

Media on synnyttänyt populaareja totuuksia, joitten totuuspitoisuus on hyvinkin kiistanalainen. Ratkaisiko todella Tuttu juttu -ohjelma Martti Ahtisaaren valinnan tasavallan presidentiksi? Ainakaan minä en päättänyt tämän ohjelman perusteella ehdokastani. Eikä kukaan muukaan ole ilmoittanut valintansa perusteeksi Tuttu juttua.

Aiheuttiko amerikkalaisen koomikon Conan O’Brienin Halos-jutut todella hänen uudelleenvalintansa 2006? Kannattaa muistaa, että kun O’Brien ilmoitti kannattavansa Halosta, Halosen suosio mielipidemittauksissa huiteli seitsemässäkymmenessä prosentissa. O’Brienin sinnikäs kannattaminen laski Halosen suosiota koko ajan niin, että toisen kierroksen vaalipäivänä se oli vain hieman yli viisikymmentä prosenttia.

Tuntuu kuin media olisi unohtanut sen, ettei tasavallan presidentti ole maan ykköspäättäjä. Se on pääministeri. Joskus tuntuu siltä, että myös valtiovarainministerillä on enemmän valtaa kuin presidentillä. Myös poliitikot tekevät kaikkensa sotkeakseen asioita. Demareitten presidenttiehdokasehdokas Eero Heinäluoma antoi televisiouutisille haastattelunpätkän, jossa hän pohti mahdollista ehdokkuuttaan. Hän piti tasavallan presidenttiä maan korkeimpana poliittisena päättäjänä. Voimassa oleva perustuslaki ei tue Heinäluoman väitettä.

Presidentinvaaleihin liitetystä sirkustunnelmasta sai maistiaisen, kun Suomen kolmanneksi suurin puolue (demarit) alkoi tutkailla presidenttiehdokasehdokkaitaan. Se oli päivän pääuutisia. Presidentinvaaleihin on vielä puoli toista vuotta. Demarit valitsevat presidenttiehdokkaansa yli vuoden päästä. Eduskuntavaalit, tasavallan tärkeimmät vaalit, pidetään vajaan kahdeksan kuukauden kuluttua. Pitäisiköhän niistä tehdä jokin ennakkojuttu? Onko nyt ihan varma, ettei suomalaisia politiikan toimittajia ole retkutettu oikein kunnolla?

Media rakastaa presidentinvaaleja, koska silloin saa henkilöittää oikein sydämensä kyllyydestä. Kyseessä on henkilövaali. Siksi ehdokkailta saa kysyä mitä tahansa. Joskus on jopa kysytty presidentin toimivaltaan kuuluvista asioista, mutta onneksi on enimmäkseen keskitytty mieliruokaan (lihapullat), mielikirjaan (Tuntematon sotilas) ja mielinäyttelijään (Tauno Palo).

Media pitää yllä kansan syvien rivien harhaluuloa, jonka mukaan presidentinvaaleissa maalle valitaan uusi Kekkonen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Sokarates (nimimerkki)
Ja median on pakko palvoa häntä, muuten median omistajat ja muut taustajoukot saavat itkupotkuraivarit!
M Eiramaa KNFIJV (nimimerkki)
Oli Kekkosella puolensakin. Siis plussellaiset. Hän mm. pressana ollessaan ihan vakavasti yritti saada ainakin osan Viipurin läänistä palautetuksi Suomelle. Ei nämä nykyiset. Ahtisaari on ainut, joka kehotti edes muita suomalaisia edes puhumaan asiasta edes keskenään. Mauno Primorsk-Koivisto ja Tavrja ovat myötäilleet vain Venäjää. Parhaiten ääneen ja oikeuteen pääseekin tässä asiassa venäjällä. On esitetty, että Suomessa tulisi kerätä rahaa Karjalan palautusehdotuksesta tuomitun petroskoilaismiehen sakkojen maksamiseksi. Tuomio tuli Molotov-Ribbentrop -sopimuksen eli Hitlerin ja Stalinin yhteisen tahdon (23.8.1939) vastaisesta toiminnasta, ks. http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=351619 KNFIJV:n kanta on selkeä: Sakkoja ei saa mennä maksamaan, Vjatsheslav Drezhner! Maksamalla ne tulisi hyväksyneeksi Venäjän oikeuslaitoksen laittoman ja ihmiskunnanvastaisen tuomion ja menettäisi puhevaltansa vedota korkeimpiin oikeusasteisiin ja kv. instituutioihin kuten Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Suomen ihmisoikeuspiirien, median ja kaikkien kansalaisten tulisi kehottaa tämänkaltaisen fasistisen lainkäytön mukaisten tuomioiden vastaisuuteen. Sakkoja ei pidä maksaa, vaan Vjatsheslavin tulisi kertoa julkisuuteen käyttävänsä täsmälleen saman summan (tukikeräys Suomesta?) jonkin kielletyn kansalaisjärjestön tukemiseen. KNFIJV avustaa tarvittaessa rahallisesti. Mika Eiramaa, tutkija, KNFIJV Web http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html
Tume (nimimerkki)
UKK ei välttämättä ole yrittänyt palauttaa Karjalaa, vaikka väittäisi näin jälkipolville. Asiasta on vain hänen sanansa. Molotovin ja Ribbentropin sopimuksen salainen lisäpöytäkirja ei oikeuttanut Suomen miehittämiseen eikä bolshevisoimiseen. NL yritti sitä länsimaiden luvalla a niiden tahdon mukaisesti. Länsimaat ovat saattaneet olla myös suomettamisen taustalla hengessä mukana.
harrir (nimimerkki)
Nätti-Jussilla, nätti vaikka olikin, oli kampurajalka - toinen jalkaterä kääntynyt taaksepäin. Talvella ei jäljistä hangella voinut kertoa oliko hän menossa tai tulossa. Aivan kuin ei Kekkosestakaan.
Gösta (nimimerkki)
Lähetän teidät tältä paikalta tekemään vaalityötä voittomme eteen", sanoi Mari Kiviniemi puoluekokouksen kiitospuheessaan, mutta katso, ei mennyt kahta kuukauttakaan kun hän käski jättämään vaalirukkaset naulaan ja tekemään töitä Kiviniemen hallituksen puolesta, niin kauan kunnes "pilliin vihelletään". Kun pilli oli soinut, Vanhanen vetäytyi levolle.
Haggis (nimimerkki)
Suomessa kansa ja media haluavat keskustella mielummin henkilöistä kuin asioista. Tämän vuoksi kansa ja media kaipaavat elinikäisen kuninkaan/diktaattorin aseman saanutta UKK:ta. Suomen kansaa vaivaa traumaattinen kuninkaallisten puute. Siksi kaivataan presidentinvaaleja, joissa voi äänestää suoraan henkilöä, joka sitten vähäisestä vallasta huolimatta nostetaan kuninkaan tai kuningattaren asemaan. Suomen presidentti on asiallisesti ottaen yhtä tarpeeton kuin Ruotsin kuninkaalliset, mutta kansaa kaipaa isähahmoista diktaattoria, joka huolehtii asioista ja sanoo jämptisti, missä kaappi seisoo. Presidentti tekee politiikastakin kuninkaallista viihdettä, jota media jauhaa päivästä toiseen. Suomen kansa ei siis ole kypsä demokratiaan ja käsittelemään asioita puhtaasti asiapohjalta.
tha (nimimerkki)
Siksi se onkin asianmukainen kehitys on saatava alulle viipymättä, että edes joskus on jotain toivoa
tha (nimimerkki)
"Voimassa oleva perustuslaki ei tue Heinäluoman väitettä." Mutta jostain syystä entinen parlamentarismin esitaistelija SDP on kehittänyt aiheesta oman, hakaniemeläisen tulkintansa.
tuomokokko (nimimerkki)
Juha Akkanen muistutti Hesarin pääkirjoitussivulla, että päästyämme vuoteen 2012 Suomessa on ollut demarileirin presidentti jo kolmekymmentä vuotta. (Newsweek joutui juuri siitä syystä toteamaan Suomen ykkösmaaksi koko maailmassa.) Ilmankos Mäntyniemestä on tullut meille demareille "oma talo", jonka vaikutusvallasta olisi aika haikeaa luopua.
JuhaM (nimimerkki)
Johtuuko tää presidenttiyden dissaaminen nyt vaan siitä, että Halonen ei hoida tonttiaan kunnolla? Eihän sillä tosiaan valtaa ole näihin pääministereihin ja muihin verrattuna oikein ollenkaan. Halonen on mun mielestä huono presidentti, ei sen takia et se tekis jotain väärin, vaan sen takia et se ei tee oikein mitään. Tästä joku netin supersankari jo oli tehny mielenkiintosen kuvasarjan, missä oli halosen kommentit erilaisiin tapahtumiin. Kaikkiin muihin maailman luokan tapahtumiin kommentteja ei ollu, mut pridehyökkäys sai paheksuntaa. Presidenttihän on arvojohtaja ilman todellista valtaa. Ikävä kyllä mun silmissä Suomessa on tällähetkellä 3 arvojohtajaa ilman presidenttiyttä ja ne 3 on: Paavo Lipponen, Sauli Niinistö ja Osmo Soininvaara. Nämä ilman tärkeysjärjestystä. Halonen on presidentti, mut arvojohtaja se ei ole. Jos se haluis olla sellanen sen pitäs ottaa kantaa nyt aluks vaikka kerran kuukaudessa, mielellään kerran viikossa.
Hesekiel (nimimerkki)
Lapissa pyöri aikanaan juttu Kekkosesta kainuulaisten ystävänä. Oli 16-lapsisen perheen isä alkanut rakentaa perheen laajentuessa uutta kotia. Pankki myönsi ukolle miljoonan lainan, mutta rahat loppuivat kesken. Perheessä käytiin keskustelua, mistä saataisiin lisää rahaa, kun pankki ei enää luotottanut. Perhe oli lestadiolainen ja perheen äiti ehdottikin, että pyydetään Jumalalta apua. Perheen äiti kirjoitustaitoisena rustasi kirjeen Jumalalle: Herra Jumala, auta meitä uskovaisia ja anna meille 500 000 markkaa rahaa uuden talon rakentamiseen, kun pankin antamat rahat eivät riittäneet. Kirjettä oltiin lähettämässä Jumalalle ja mies kysyi vaimoltaan: Missä se sinun Jumalasi oikein on ? Vaimo vastasi, että kait se Helsingissä on. Jumalalle osoitettu kirje tuli Helsingin pääpostiin, josta se paremman osoitteen puuttuessa toimitettiin Kekkoselle. Kekkonen kainuulaisten ystävänä halusi auttaa ja lähetti perheelle 250 000 markkaa, koska hänestä pyydetty summa oli liian suuri. Perhe sai rahat, mutta ne eivät riittäneet. Lähti uusi kirje Jumalalle, jossa pyydettiin puuttuvaa 250 000 markkaa. Loppukaneetissa luki, että Jumala ei lähettäisi rahoja Kekkosen kautta, kun se jo edellisestäkin pyydetystä summasta nyysi puolet itselleen.
kiuru (nimimerkki)
Nätti-Jussi tarvitsi junanvaunullisen seteleitä jonkun hummauksen takia ja meni pankkiin nostamaan rahat. Pankkivirkailija kirjoitti Nätin pankkikirjaan: "Nätti nosti vähäsen".
joukoakoskinen (nimimerkki)
http://www.helmet.fi/search*fin/X?SEARCH=sylvi+kekkonen&searchscope=9&m=... Tai Iltasanomien kekkosjottuja: Tiesitkö esimerkiksi, että Kekkonen heitteli pientä Erkki Tuomiojaa ilmaan tai että Pekka Vennamo on istunut hänen polvellaan? Tai tiesitkö, miten syntyivät Kekkosen sinunkaupat Harri Holkerin kanssa ja sujuivat pikkujoulujuhlat Lenita Airiston kanssa? Entä miten ihmeessä Kekkonen päätyi ampumaan hirven helikopterista? Erikoislehti valottaa myös presidentin henkilökohtaista puolta. Se kertoo, millaiset arvet sisällissota Kekkoseen jätti ja miten Kekkonen murtui täysin, kun hänen puolisonsa Sylvi Kekkonen kuoli. "Itkin kuin lapsi". Presidentin lapsenlapsi Timo Kekkonen puolestaan paljastaa, millainen isoisä Kekkonen oli: "Tuli tunne, että meillä on erityinen side. Niinä parina vuotena, kun hän ei enää juuri puhunutkaan ja vierasti vieraita, meillä pysyi yhteys." Kekkosesta kertovat lehdessä kymmenet hänet tunteneet ihmiset: poliitikot, taiteilijat, kirjailijat, metsästystoverit, hovimestari, adjutantti jne
MerjaH (nimimerkki)
On se Tervo vaan aika veli-kulta! Lempiruoka: lihapullat, elokuva: Tuntematon ja näyttelijä: Tauno Palo... Eikö niin sitten kuulu vastata. ÄIDIN tekemät lihapullat, kermalla ja voilla. Kulkurin valssi on myös hyvä elokuva: Ja lempiresitentti: Urho Kaleva Kekkonen Ja lempikolumnisti: Jari Kalevi Tervo.
HaRos (nimimerkki)
Johtuuko tämä kaikki Kekkosesta vai siitä, että Big Brother formaatti on tunkenut lonkeronsa kaikkialle, jopa päivän politiikkaan?
joukoakoskinen (nimimerkki)
. . . 1968 , kun urhooliset neuvostopanssarit pelastivat keski-Eurooppaa NATO/CIAn kynsistä
Nimimerkki (nimimerkki)
Itänaapurissa kansa muistelee yhtä suurella hartaudella vieläkin georgialaisen suutarin poikaa Josif Dzhugasvilia - on näköjään se taipumus siihen henkilöpalvontaan ihan samanlainen. Kun lisätään vielä sellaiset ihme ominaisuudet, kuten jopa itsepetokseen joskus yltyvä totuuden varjelu ja vaikeudet itsenäisen ajattelun osalta, niin onko enää mitään oleellista eroa itänaapurin kansaan?
salakankee (nimimerkki)
vuosina kirjan virtuaali-Kekkosesta - nimellä Myyrä. Siinä sanottiin kai en tiedä, aika selvästi se, että Kekkonen oli myös Neuvostoliiton salainen agentti "Timo"? Miksi häntä ei koskaan kiikutettu salaisen polisiin kuulusteluihin? Hakattu pari viikkoa silmät turvoksiin ja vaadittu vastausta. Kuka osaa vastata siihen kysymykseen?
Puolueeton tarkkailija (nimimerkki)
Kansa rakastaa presidentin vaaleja. Syynä ei ole niinkään presidentin valtaoikeuksista vallitseva väärä käsitys. Syynä on se, että kansaa ei ole huijattu presidentin suulla. Toisin on kansan kokemus pääministerin rehellisyydestä. Ja sivussa muiden ministereiden ja poliitikkojen rehellisyydestä. Kansa ei halua, että tälläinen kelmi pääsisi pääministerinä kansakunnan suurimmaksi päättäjäksi. Tälläisen aseman voi saada suurella rahalla kuka tahansa. Ja suurta rahaa löytyy, kun lupailee ajaa msuuren rahan asioita. Kansa ei mahda tilanteelle mitään. Se unohtraa mielellään pääministerin johtavan roolin Suomen hallinnossa. Koska kansa ei mahda asialle mitään, se ei välitä eduskuntavaaleista. Vaikka kansa tietää asian todellisen laidan, kansa kuvittelee, että presidenttius puhdistaa kelmin poliitikon toiminnan ja tästä tulee presidenttinä puhdas vain kansan etua ajatteleva isähahmo. Tämän ajatuskulun takia kansa on kiinnostunut tulevaisuuden presidenttiydestä. Tässä lienee syy siihen, että lehtienkin on pakko harjoittaa spekulatioita tulevasta presidentistä.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Kylläpäs korpikokoomuslaisia harmittaa, kun Kekkonen on YKKÖNEN. Juuri siksi ei saisi puhua siitäkään, millaisista pullista muumimamma pitää, koska keskustelu kääntyy lavasäteilevistä sattumapääministereistä presidentin loistokkuuteen. Halosen kannatusta ei tuhonnut Conan O'Brien, vaan eläketiedotuksesta kotoisin oleva öykkärimäinen SAK-lainen kampanjapäällikkö, joka totesi, että Halonen valitaan ensimmäisellä kierroksella (pohjoiskorealaisin kannatusprosentein). Siksi hieman takakireä Sauli Niinistö sai riippumattomilta Halosen kannattajilta nostetta, jotta Halosen kampanjapäällikkö olisi tullut oikein rangaistuksi. Jari Tervo liioittelee Conan O'Brienia ja oikeastaan epäsuorasti myös.... itseään.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Media ei todellakaan elä Kekkosen aikaa presidentinvaalien suhteen. Kekkosen aikana valittiin aina Kekkonen eikä gallupeja juurikaan järjestetty. Kansa ei jännittännyt ennen vaaleja ,kuka ehdokkaista valitaan vaan sitä miten Neuvostoliitto turvaa kullakin kerralla Kekkosen valinnan presidentiksemme. Selvitäänkö ilman sotaa tälläkin kerralla. Paradoksaalisesti kansa näki presidentti Kekkosen tärkeimmäksi tehtäväksi Neuvostoliiton sotilaallisen hyökkäyksen estämisen Suomeen ja maamme varjelun miehitykseltä.Presidentin valtaoikeuksista ei puhuttu,koska tämä muille aikansa poliitikoille mahdoton tehtävä tuli hyvin hoidetuksi 25 vuoden ajan. Urho Kaleva Kekkonen oli koko kansan presidentti.
joukoakoskinen (nimimerkki)
Venäjää ei arvostella olipa siellä vallassa Stalin tai Putin. Eikä se muuksi muutu.
raimoliutu (nimimerkki)
Seuraava pressa Suomenmaassa on taatusti pate , että läheltä sliippaa Kekkosta.Eteikö pate, satku vetoa!
EdisPearl (nimimerkki)
Pakko kertoa eräs pieni detalji Urkista. Isäni hyvällä ystävällä oli hieno hirsihuvila Pellingin ulkosaaristossa. Sieltä oli upeat näköalat avomerelle, kaikki reittiä pitkin vaikkapa Kotkaan menevät laivat näkyivät hyvin terassille. Myös meillä oli ja on edelleenkin mökki siinä ihan lähistöllä. Joka tapauksessa tapahtui niin, että Kekkonen seurueineen saapui vieraaksi tämän isäni hyvän ystävän huvilalle. Koska Urkki oli kalamiehiä, niin se oli tuon vierailun teemana. Saaliista en osaa kertoa mitään. Kun vierailu oli sitten päättymässä, niin Urkki kirjoitti vieraskirjaan oman kirjoituksensa ja signeerasi sen. Isäni, joka oli tunnettu mm. huumorintajustaan ja monista muista hauskoista jutuista, meni ja kirjoitti tuohon vieraskirjaan Urkin kirjoituksen perään, että "yhdyn edelliseen kirjoittajaan....." :):) En tiedä, mitä yhteyksiä tällä isäni ystävällä oli siihen, että tuo vierailu toteutui. Tuo ystävä pelasi myös lentopalloa "sikariportaassa", jossa pelasi niinikään myös Mauno Koivisto. Kun isäni kuoli, hänen ystävästään tuli "varaisäni." Olen tuntenut hänet ihan lapsesta saakka, kun siellä saaristossa vietimme aikaamme. Mainittakoon, että Pellingissä oli ja on edelleenkin monia kauppiaiden kesämökkejä. He pitivät aika tiiviisti yhtä keskenään. Ne kaikki sijaitsivat niin pienellä säteellä, että vierailuja puolin ja toisin tapahtui hyvin runsaasti. -EP-
vanha mies jo (nimimerkki)
Eks sää Jari oo kuullu, et resitentiks on ny väliaikasest vallittu muu ku se Urkki. Kai se tulee taas takas kunhan joutta. Sää voisitki välil kirjotta jostaki muust sankaripäämiehest, niinko siit yhrestäki sissist ja ahtaajast joka väitteli nii, et pantti linnaan töihi pelastama koko Suamen, komeil meinatti lykätä se Kurjala. Jos snuu mite kiinnosta, mä voin antta kyl vallan enskären tiatto siit. Miäs satama liäppelt.
Saarijärven Paavo (nimimerkki)
Istutko Tervo ihan itse yökaudet pyyhkimässä tästä pois ne kirjoitukset, joissa on kritiikkiä ja poikkeavaa tietoa sinun omiin tekstiisi?
pekkatoivonen (nimimerkki)
Ei synny varjoa ilman aurinkoa. Kekkosen aikana paistoi aina aurinko.
makemäki (nimimerkki)
On demokratian loukkaus , jos tasavallassa yksi ihminen päättää jostakin asiasta. Hallituksessa päätöksentekijöinä on aina useita henkilöitä, jotka edustavat eri puolueita ja kansan enemmistöä. On hyvä, jos Niinistö ryhtyy ehdokkaaksi. Näin saadaan myös demarit kunnolla mukaan karsimaan presidentin valtaa.
siviilitarkkailija (nimimerkki)
Sellainen juttu ei ole mielikuvituksen tuotetta hyvä Tervo tai usarin sensori. Urho Kaleva Kekkonen 17-vuotiaana komensi teloituskuntaa Haminassa. Isoisäni oli pienenä poikana todistamassa vankien kuljetusta teloituspaikalle.
h.j.j (nimimerkki)
Taisin jo tuolla toisaalla manita ett U.U.K on periaateesa syylinen edeliseen lamman jos puhutaa vaateteteolisuudesta ja rakennus alsta. Mikälli oiken ymmärsin niin Kostamus oli lahinn pollitinen päätös Neuvostoliiton ja Suomen välillä. Nevostoliito halusi Suomen poliitisesti sitoa itsenseensa Kostamus ja muut raja hankeet. Kekonen halusi kavereilleen hyviä urakoita Nevostoliitoon vaitokapan kautta. Missä Nevostoliito onistui niin pisti rakenuttajiat kilpalemaan vastakain ja sitten sanotiin vaihtokauppa irti ja firmoja kaatui kun sieniä sateella kun firmat tappelevat vastakain pää verissä ja luulevat että kaiki menee hyvin vaikka tuotaa tappiota runsaasti ja luulaa että Neuvostoliitto on aina ja iänkaiken valmis vaihtokaupaan. Mutta kuinkas kävi.

Toimituksen poiminnat