Jari Tervo

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

BB

Daniel Kuntosaliyrittäjä pyyhki kyyneleitään mennessään naimisiin Ruotsin kruununprinsessan Victorian kanssa. Elävästi palasi mieleen toimittaja-aikojen hassujen hääkuvien kuoresta käteen eksynyt kuva. Siinä sulhasen kolttoshenkiset kaverit olivat liimanneet sulhasen kengänpohjiin viestin. Kun sulhanen morsiamineen polvistui alttarilla, kengänpohjat paljastuivat kirkkoon kokoontuneelle hääväelle. Toiseen kengänpohjaan oli kirjoitettu HELP ja toiseen ME.

Mielikuvitteluani ankarasti moitittiin kotona. Prinsessahäät olivat kuulemma liikuttavat. Kaksi syvästi rakastavaa ihmistä oli saanut toisensa. Se oli aina suuren juhlan väärti. Kuntosaliyrittäjä oli aidosti näyttänyt tunteensa kymmenille miljoonille ihmisille ympäri maailmaa. Olinko täysin sydämetön?

Nyt kansainvälinen liikutus on kuitenkin vaihtunut suuttumukseksi.

Miksi rakastuneet eivät maksaneet itse satojentuhansien eurojen arvoista häämatkaansa? Kun heillä kerran on kuitenkin varaa kymmeniin, ellei satoihin samanhintaisiin matkoihin. Nyt maksumieheksi löydettiin kielikursseilla rikastunut monimiljonääri Bertil Hult. Hovi luonnehtii prinsessan ja hänen kuntosaliyrittäjänsä matkaa tavalliseksi häälahjaksi. Se on tietysti kuninkaallisen typerä ja naurettava väite.

Jos kruununprinsessa Victoria toimisi Ruotsin pääministeriä, hänellä olisi vain yksi vaihtoehto: ero. Ei kuntosaliyrittäjästä, vaan pääministerin virasta. Matka tulkittaisiin aukotta lahjukseksi. Mutta koska Ruotsin kuninkaalla ei ole poliittista valtaa, tilanne on kimurantimpi. Kruununprinsessa Victoria on isänsä, kuninkaan, viransijainen, mutta hänen isänsä puolestaan nauttii oikeudellista koskemattomuutta. Tilanne vaikuttaa tyypillisen ruotsalaiselta: on melkein tehty jotain.

Kuninkaallisiin liitetään mediassa usein loisto ja tyylikkyys. Kruunuprinsessan ja kuntosaliyrittäjän häämatka on kympin arvoinen suoritus ahneudessa, mauttomuudessa ja tyylittömyydessä. Tarvitaan monta kieppiä avajaisnauhaa ja pitkät sakset ennen kuin tämä moka unohdetaan, mutta kyllä se unohdetaan. Viimeistään silloin kun pieniä prinssejä ja prinsessoja alkaa tepsutella linnan lattioilla.

Edes hitusen arvokkuutta kruununprinsessa Victoria säilyttäisi maksamalla matkansa jälkikäteen itse. Silloin kaikki olisivat hävinneet, paitsi monimiljonääri Bertil Hult, joka saisi määrättömästi mainosta satsaamatta kampanjaan loppujen lopuksi kruunuakaan.

Modernit eurooppalaiset monarkiat muistuttavat hämmästyttävästi Big Brother –televisiosarjaa. Kuninkaallisessa tositelevisiossa ihmiset suljetaan heti syntymänsä hetkestä alkaen BB-taloon ja heille annetaan määrättömästi rahaa, viinaa ja luksusta. Vastapalvelukseksi media saa kirjoittaa heistä mitä tahansa heidän syntymästään aina heidän kuolemaansa saakka. Oikeastaan heistä saa kirjoittaa mitä tahansa jo siinä vaiheessa, kun heidän äitinsä raskaus tulee ilmeiseksi ja vielä pitkään heidän kuolemansa jälkeen.

Kuninkaallinen BB-talo ei sijaitse teollisuusalueella, vaan yleensä kaupungin ydinkeskustassa, ja se on linna. Kuninkaallisen toimenkuva on vilkuttaa.

Prinsessaleikit ovat terveellisiä vain niin kauan kuin ne pysyvät leikkeinä.

Moderni monarkia on julma ja harvinainen ihmiskoe sekä siihen osallistuville että sitä seuraaville. Se on viipymättä lopetettava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

space (nimimerkki)
Ruotsalaiset kuninkaalliset avittavat ruotsalaista teollisuutta ja yritystoimintaa miljoonavoittoihin, joten synergiaetu kielikurssiyrittäjän kanssa on ihan normaalia toimintaa. Koska virkaa ei ole, niin myöskään lahjuksia ei voi olla. Kaikki Ruotsin puolesta, kuten kuninkaallisilla on siellä tapana sanoa. Lopuksi iloiset ruotsalaiset, maahanmuuttajat mukaan lukien, nauravat matkalla pankkiin auringon paistaessa. Suomen presidentti on pelkkä massiivinen menoerä, joka ei tuota suomalaiselle yrityksille mitään. Presidentin parhaimmat yhteydet ovat SAK:hon ja SETA:aan. Kummatkin ovat varmaan ihan tarpeellisia ja jäsenilleen hyviä järjestöjä...mutta eivät tuota muuta kuin paljon mekastusta ja valitusta rahan puuttesta. Lopuksi kyrsiintynyt suomalainen kävelee sateisen Hakaniemen torin poikki ja huomaa pankin jo menneen kiinni. Puliukot huutelevat törkeyksiä lähistöllä. Kukaan ei naura. Tasan eivät mene onnen lahjat. Olen kateellinen ruotsalaisille.
veijo venäläinen (nimimerkki)
Tuohompa edelliseen kirjoitukseen ei ole mitään lisättävää. Meidänkin pitää siirtyä kuningaskunnaksi. Vähän harmittaa nyt kun olisi ollut hyvä tilaisuus lahjoittaa Victorialle ja Danielille häälahjaksi koko Suomi. Voitais harkita kun Vicoria saa jälkikasvua niin aletaan kummiksi ja annetaan Suomi kummilahjana. Ottakaa ehdotukseni tosissaan.
joukoakoskinen (nimimerkki)
Meidänkin pitää siirtyä kuningaskunnaksi - Ruotsista saadaan oikea Prinssi. Ja Tervon tilalle joku, jonka palkkio ei ole vielä merkkipohjainen.
h.j.j (nimimerkki)
Ei huono komentti jos vaikka vertaa erään englatilasen kunigasperhee prinseesaa joka uskalsi otta eron prinsistään. Ja vielä kysesien hekilön kuolemasta on tety kaikelasia viitausia ja erityypisiä arvuuteluja syistä jotka tuskin koskaan selviävät. Mitä Ruotsiin tulee niin paikallinen keltainen lehdistö on ainakin toistaiseksi ollut aika hellä kätine kyseistä paria kohtaan. Ihmettelinkin sitä suurta katsojamäärää mikä katselia elinikäseen BB - taloon liityvää saippuaa tai ei. En tullut ajteleeeksi asiaa noin kun en katsonu koko ohjelmaa koska ei kiinostanut.
tuomokokko (nimimerkki)
Pahus. Asia josta en kykene olemaan mitään mieltä. Mutta aineksia mielipiteeseen on! Äkäinen ärähdys. Mitä se suomalaisille kuuluu jos ruotsalaiset tahtovat pitää kuningaskuntansa ja kaikki sen typerät rakenteet? Tunteikas monarkian puolustus. Niin perinteikäs, niin arvokas, niin kaunis ja niin tärkeä perinne ei todellakaan ole katkaistavissa. Toisaalta-toisaalta -jahkailu. Onhan se niinkin, että monarkiassa on tiettyjä epäkohtia, mutta niitä pikku hiljaa korjailemalla järjestelmää voisi uudistaa, koska onhan se kuitenkin monella tapaa toimiva ja tarpeellinen, joskin poliittisesti ja kansantaloudellisesti ajoittain vaikeasti perusteltavissa, mutta instituut... ins.. z-zzz-zzz-z... Alas kunkku -kapina. Riistäjät! Tyrannit! Elätit! Hienohelmat! Roistot! Lahtarit! Ektoplasmat!
Pentti Perusinssi (nimimerkki)
Tervo on kohtelias mutta olen sitä mieltä että kyllä syy onkin ehkä aivan puhdas ahneus. Löydämme sitä lähempääkin. Espoon kaupunginjohtaja sekä teknillisen toimen päällikkö ovat myöskin sellaisissa tuloluokissa että luulisi ettei tarvitse kieroilla muutaman tonnin matkojen kanssa mutta niin vain kävi. Ja nyt syy onkin "erilaiset tulkinnat". Kuten tunnettua valtuustoa kutsutaan uudelleen koolle ja hyllyttämisiä vaaditaan. Ihmisen asenteet näyttävät muuttuvan kun hän saa tarpeeksi korkean viran. Asenteet niin kansalaisia kuin lainsäädäntöäkin kohtaan.
Ray (nimimerkki)
On julma kohtalo syntyä kuninkaalliseksi. Elämä on kulissipelleilyä. Se voi olla vain traagista. Pelleily ihmisillä tulee lopettaa.
siviilitarkkailija (nimimerkki)
Ensiksi Monarkiat ovat aina olleet kuolemankauppiaita. Aseiden ja väkivaltavälineiden kauppa olisi muuten tylsää ja ikävää ellei myyntiponnisteluihin saataisi vähän kuninkaallista säpinää. Toiseksi Sitäpaitsi, ilman kuningashuoneen savuverhoa, länsinaapurimme voisivat ryhtyä miettimään miksi ruotsalaislähiöitä verhoaa palavien talojen, autojen ja roskien savuverho. Miksi kansankoti kuoli ja miksi pääministeri tekee milloin mitäkin muista poliitikoista puhumattakaan. Kolmanneksi Moderni monarkia on ihmisen esittämä tietoinen poliittis-juridinen valinta. Aikaisemmin, monarkia edellytti siskojen, veljien ja usurpaattoreiksi epäiltyjen tapattamista lain vaatimien kidutusten sekä paloittelujen mukaan. Nykyään perustuslaillinen monarkki kirjoittaa nimensä paperiin jolla hän luovuttaa vallan parlamentille joka tätä vastaan antaa läjän rahaa kosteiden, rapistuvien ja oikeasti aika epämukavien asuntojen, tylsien setien ja tätien sekä sönköttävien lasten tapaamista varten. Neljänneksi Ongelma ei ole Ruotsin, Englannin eikä Norjan vaan Suomen. Koska maatamme johtaa pu*n**A, niin tasavaltalainen ja äärettömän tittelinkipeä lehdistömme tuottaa roskauutisia maailmalta. Mm kuninkaallisista. Ehdotankin roskauutisveroa. Mediataloille asetetaan roskauutisista haittavero ihmisten ajan ja huomion haaskauksesta. Esim Etusivun kuninkaallisuutinen tuottaisi valtiolle vaikkapa 5 000 € roskauutistuoton. Jari Tervon Blogi maksaisi kirjailijalle progressiivisesti 500 €. BB ohjelmayhtiö joutuisi pulittamaan valtiolle 50 000 roskauutisveroeuroa.
Van Helsing (nimimerkki)
..eivät tule ikinä suostumaan kuningastradition lopettamiseen. Kuningasperhe elää onnellista elämää ja piste! Minä (kuningaskunnan naispuolinen kansalainen) haluaisin elää samanlaista elämää! Kuningas ja kuningatar ovat ihania! Prinssit ja prinsessat ovat suloisia! Joka muuta väittää saa leipäveitsestä ja kaulimesta päälle!
siviilitarkkailija (nimimerkki)
... jää ilman kuninkaallista torttua
JanneGPirinen (nimimerkki)
Siehän sälli oot. Monarkioita on historian kuluessa tullut ja mennyt.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Ruotsin kuninkaalliset voisivat olla meidänkin kuninkaallisiamme, mutta historian pyörteissä Napoleonin maalaiskenraalin jälkeläisistä tuli pelkästään ruotsalaisten ikiomia lemmikkejä. Ja olihan meillä suomalaisillakin myöhemmin sitten Väinö I, mutta kun se peevelin Saksa meni ja hävisi sotansa. Sinne katosi kuningas ja sinne katsoi monarkia. Mannerheim seurueineen sittemmin kylläkin vastasi omalla panoksellaan yhtä kuningashuonetta, mutta kun " kuningatar" oli kadonnut Pariisiin ja kaksi rumaa " prinsessaa" ties minne ulkomaille , niin ei siitä sen enempää. On maamme köyhä ja siksi jää.Luulen, että meillä ei olisi ollut varaakaan monarkiaan ( vrt. Ruotsin sponsorikuninkuus) ja olisimme joutuneet myymään sen pois viimeistään nyt Nokian alamäen myötä.
atsoeerikainen (nimimerkki)
elinkaari on liian lyhyt edes ehdottamaan Ruotsin historiaan erottamattomasti kuuluvaa kuninkuutta lakkautettavaksi. Suomikin sai nauttia ruotsalaisten kuninkaitten holhouksesta eli maksaa veroja Ruotsin kuninkaalle 700 vuotta, kirkko jopa kaiken arvokkaan omaisuuden luovuttamisesta kuninkaan tarpeisiin. Saattaa olla, että Jari Tervon kaltaiset historiaa ymmärtämättömät vallat lopettavat kuninkuuden Ruotsista ja tilalle saadaan yhtä kalliiksi tuleva, mutta mitään sanomaton ja väritön presidentti-instituutio, kuten Suomessa sitten Kekkosen päivien. Maailman vanhin hallitsijasuku löytyy Japanista, jossa on esihistoriallisella ajalla ollut 28 keisaria ja kirjoitetun historian aikana 95 hallitsijaa, joista 8 hallitsevaa keisarinnaa ja 87 keisaria. Japanin antauduttua 65 vuotta sitten Yhdysvaltain presidentti Harry S. Truman olisi halunnut Hirohiton sotasyyllisyysoikeuteen, mutta miehityshallinnon johtaja Douglas MacArthur kannatti keisari-instituution säilyttämistä, koska se edusti jatkuvuutta ja yhtenäisyyttä Japanissa. Viisas mies tuo MacArthur. Hän tajusi kansakunnan historian merkityksen. Siksi hän on ehdottomasti kunnioitetuin ulkomaalainen Japanissa vielä tänäänkin.
tha (nimimerkki)
Luulen, että svedut ovat sen verran fiksuja, että pärjäävät kyllä monarkiasta luopuessaan ilman mitään presidenttejä.
puutarhamies (nimimerkki)
Prinsessaleikit ovat terveellisiä. Sitäpaitsi ne ovat hyvin hauskoja.
John Galt (nimimerkki)
...ellei Tervo ole Ruotsin kansalainen. Ruotsalaisia ei voisi myöskään vähempää kiinnostaa jonkun suomalaisen Tervon mielipide. Mitä seuraavaksi: vaaditaanko täällä myös demokratiaa Venäjälle ja rauhaa Palestiinaan?
Eräs isä (nimimerkki)
Olet käsittänyt aivan väärin; kuninkaalliset hovit eivät muistuta TV-sarjoja, vaan TV-sarjat on tehty (hataraksi) korvikkeeksi, kun kuninkaallista hovia ei ole tarjolla ihmeteltäväksi.
joukahinen (nimimerkki)
aikansa eläneenä ja eltaatuneea jatkuvana vanhan toistona pyörivänä mukaviihteenä. Sinne vaan suomi TV:lle kymppitonnin kaveriks.
salakankee (nimimerkki)
Mielestäni Kalle Kustaa on kova hurjastelemaan urheiluautoillaan. Tarina ei kerro montako ylinopeussakkoa hän on saanut ja onko yhtään pantu koskaan maksuun!
salakankee (nimimerkki)
vanhan tavan mukaan Ruotsin kuningas valittiin ennen demokraattisesti ns Moran kivillä. Paikalla oli myös Suomen edustaja äänestämässä.
haapavaara (nimimerkki)
Muuten olisivat mielissään tuosta ideasta. Käsittääkseni he eivät vieläkään ole päässyt ymmärrykseen siitä, kuinka kauas historiaan tulisi pyörä kääntää, että Ruotsi olisi aito Ruotsi. Minä olen tästä kyllä sitä mieltä, että Oxenstiernan aikaan tulisi vähintään päästä, ei siksi, että huhujen mukaan hän oli suomalainen, vaan siksi, että hän on laukaissut sellaisen viisauksen, että ei Tervo sitä ylitä: "Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan." Vai pitäisikö sittenkin pysyä Tervossa: (vapaasti tulkiten) Ei lahjonta hävetä, mutta kuinka vähällä rahalla persettä myydään. Jopa Eerikinkadulla. Tuon lainauksen/tulkinnan saa ja pitääkin korjata, kun ei pidä paikkaansa?
Fasse (nimimerkki)
ettäs taaskin osasit huipentaa asiasi vulgääristi. Pitäisit tulkintasi vapaasti itselläsi.
haapavaara (nimimerkki)
Mutta minkä sille mahtaa, tyhmä pää, nopeat sormet.
MerjaH (nimimerkki)
Haapavaara oli tosi tuhmana. Vulgäärina.
haapavaara (nimimerkki)
Todella vulgaaria, mutta joku on saanut voitelua. Ehkäpä ihan luonnollisesti? http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201... Mitäs me drotninghomista? Kauppa se on joka kannattaa.
MerjaH (nimimerkki)
meilon paljon paremat panssarivaunukki ko ruottalaisila.
joukoakoskinen (nimimerkki)
Niin - ruotsalainen alusta, Volvon moottori, Patrian torni ja jenkkien konetykki siinä. Tornionjoen ylitys vaatii amfibiopanssarit ilmatorjuntaohjuksin. Sillat on valmiiksi panostettu, senkun nappia painaa. Soon varmalla paree ottaa vaan se prinssi sovinnolla.
haapavaara (nimimerkki)
Ja jos kunnioitetaan perinteitä, niin on varmaan vaunussa suomalainen sotilas.
MerjaH (nimimerkki)
eikä mithään äläskelposia nuuskamaakareita.
joukoakoskinen (nimimerkki)
Ampumaan ne 120 kunnialaukausta kun vastaanotamme Prinssiä Nokalla Rheinmetall L44 pansarivaunukanuuna http://fi.wikipedia.org/wiki/Sile%C3%A4putkinen_panssarivaunukanuuna
haapavaara (nimimerkki)
Kun tätä aihetta käsitellään, pitää olla musiikki sen mukaan
Fasse (nimimerkki)
ampumaan saluuttilaukaukset perinteisesti Vallisaaresta vanhalla 76K02 kalustolla (vast), etteivät Leopardien telaketjut rikkoisi Katajanokan rauhaa ja katujen päällysteitä.
joukoakoskinen (nimimerkki)
Museovirasto on varjellut panssarinkestäviä päällysteitä tarmokkaamin kuin kielivähemmistönsä oikeuksia Suomessa. Syykin tässä selvisi puolivahingossa - eikös Nokalta ole Torille ihka ihku panssarikelpoinen kadunpäällyste? Tässä kuva: http://picasaweb.google.com/lh/photo/xEei8grBwyk8jFUOAQkCMg?feat=directlink Pitää käydä ottamassa parempi kuva - hetkinen vaan.
joukoakoskinen (nimimerkki)
Punaisesta Hesasta - vierailijoita täynnä päivällä. Iltasella alkuasukas sentään mahtui sekaan. Pitänee mennä huomenna kuvaamaan turisteja. Kun kerran jenkitkin meitä niin kehuu. http://picasaweb.google.com/100156093374168199513/PunainenTori#slideshow...
Paavo Ojala (nimimerkki)
Eikö ole romaania työn alla. Ei viime kolumnit ole vakuuttaneet. Ei tämäkään. Ai että ihan tositeeveetyyppisiä on nämä kuninkaalliset. vau. hyvin oivallettu herra kirjailija. Ei kannata kirjoittaa kolumneja, koska käy selväksi, että laatu on huonoa ja alkaa epäillä, että onko romaanitkin samaa laatua.
Van Helsing (nimimerkki)
..edustavat viihteen vastakkaisia päitä. Kuninkaallisia katsotaan ihaillen kun taas BB-hörhöille nauretaan ja niitä ivataan. Enää pitää miettiä kumpaan päähän Uutisvuoto sijoittuu.
Matti Ahonen (nimimerkki)
Onkohan asianlaita nyt sitten niin, että prinsessa Madeleininkaan neitsytkammion ovi ei avaudu, ellei tajua koputtaa ovea vähintään 20-senttisellä? Ruotsin monarkialla on selkeä historiallinen yhteys Suomeen, vaikka nykyinen kuningassuku ei tainnutkaan olla vallassa aikana ennen suomalaisten maakuntien eroa kanta-Ruotsista. Sikäli se on kiinnostava täältä Itämaasta katsoen. Uskon, että Ruotsin monarkia hiipuu siinä vaiheessa, kun sopivaa kruununperijää ei ole tarjolla. Jonain aamuna ruotsalaiset vain heräävät ja huomaavat "hups, taidammekin elää Ruotsin tasavallassa".
MerjaH (nimimerkki)
Muistan elävästi haaparantalaisen Yngven ( yli 90-vuotias) ja poikani (silloin jotain 4-vuotias) keskustelun: "Meillä on Ruotsissa kuningas ja kuningatar, he asuvat kuninkaanlinnassa, Stokholmissa". "Älä valehtele". "Meillä on Ruotsissa prinsessa ja prinssikin". "Älä valehtele". Jotkut osasivat pitää hauskaa. Minua sama heppu kiusasi aikoinaan: "Ruotsin lippu on kauniinpi kuin Suomen lippu". "Suomen lippu on paljon kauniimpi kuin Ruotsin lippu. Se tarkoittaa valkoista hankea ja sinistä taivasta". "Ruotsin lippu tarkoittaa aurinkoa ja sinistä taivasta". Aurinko on tietenki paljon huipumpi kuin joku lumi.
pakista (nimimerkki)
Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme tule, olkaamme siis viisaasti suomalaisia tasavaltalaisia.
Appi (nimimerkki)
Kaikkein huolestuttavinta on, että BB ei tarkoita enää samaa kuin 70-luvulla. Silloin BB:tä katsellessa silmä lepäsi ja nuoren pojan hormonit hyrräsi. Nyt BB:n katsominen on pakkopullaa, kun lapset tulevat vierailulle ja he haluavat sitä toisinaan katsella. Kaikki on toisin 70-luvulla Kalle Kustaakin ajeli playboyna avoautolla ympäri Eurooppaa, kunnes löysi Silvian ja muuttui tavalliseksi lällärikunkuksi. Voi noita aikoja.. Niin ja CC oli myös jotain katsomisen arvoista eikä mikään ravihevonen, kuten nykyään taitaa olla asian laita.
Van Helsing (nimimerkki)
BB = Brigitte Bardot CC = Claudia Cardinale kts. esim. Google/kuvahaku
Frank Frankenstein (nimimerkki)
C'mon Tervo, haluatko sä lyödä meidät suomalaiset aivan lyttyyn? Meillä ei ole enää Vanhasta eikä Ikestäkään kuulu mitään, mitä meille jää, jos sä viet meiltä vielä ruotsalaisetkin? Aletaanko tässä haukkua jotain Tsingis Kaania tai Iivana Julmaa, mitä??

Toimituksen poiminnat