Jari Tervo

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Turistin sielu

Helle paahtaa, meri välkehtii, lokit kirkuvat, isot puhtaat valkoiset laivat kiinnittyvät laituriin, kahvilat pulppuilevat ihmisiä ja puheensorinaa. Nyt eletään historiallisen kuumaa kesää 2010.

Venäjä palaa, mutta Suomi vain päivettyy. Maailmassa lienee siis sittenkin hitunen oikeutta.

Näistä toiveunen tai painajaisen kaltaisista kuukausista kerrotaan vielä lapsille ja lapsenlapsille ja he muistelevat nimenomaan tätä kesää, kun he virheellisesti muistelevat kaikkia lapsuuden kesiä, jolloin aurinko aina paistoi.

Tätä suomalaista, mutta melkein keski- ja muutamina hetkinä jopa eteläeurooppalaista idylliä ihastelevat turistien maksukykyiset ja -haluiset laumat. Syvä ja tarpeeton sääli valtaa mieleni, kun turistit hikeä pyyhkien ja lokkeja väistellen tutkivat Kauppatorilla puukuppeja, pahkakelloja ja poronnahkoja.

Eivätkö he ymmärrä, että tämä kaikki on pelkkää kulissia? Meteorologista ja kansanluonteellista lavastetta? Ei Suomi ole tämmöinen. Tämä on sattumaa. Ei Satumaa.

Tulkaapa tänne marraskuussa tai tammikuussa. Lennätte sateenvarjonne perässä kohti ulappaa, yli ainutlaatuisen Suomenlinnan. Suomi on täsmälleen semmoinen, vielä täysin umpeenbrändäämättömässä ja neitseellisessä tilassa. Marraskuuta ei voi meikata piiloon. Suomi on harmaa ja musta ja märkä, mutta tietenkin myös helteettöminä aikoina täynnä puukuppeja, pahkakelloja ja poronnahkoja.

Jos edesmenneen Itä-Saksan kulttuuriministeriön ilonpitotoimiston erivänkäjaosto olisi muilta kiireiltään ehtinyt joskus toteuttaa karnevaalihankkeen, tulos olisi muistuttanut Suomea.

Varakkaitten turistien sääliminen on siksi tarpeetonta, että he varmasti tajuavat olevansa ratas yhdessä maailman nopeimmin kasvavassa bisneksessä, turismissa. Tämä bisnes on siitä kiehtova, että se on samalla roolileikki.

Turisti teeskentelee olevansa kiinnostunut kulttuurista. Matkanjärjestäjä ja kohdemaa puolestaan uskottelevat tarjoavansa sitä tyrkyttämällä aitoon suomalaiseen pahkaan kaiverrettua taiwanilaista kelloa.

Turisti kestää nurkumatta merkityksettömät vuosiluvut, mykistävinä plazoina esitellyt tuuliset parkkipaikat, maailmalla tuntemattomien maailmankuulujen suomalaisten elämäkerrat käsittämättömine nimineen sekä kaikki mukulakiviset ja vessattomat maailmanperintökohteet, joitten taukopaikalla myyjätyttö kaivaa vakuumista vastasavustettua silakkaa. Tästä kaikesta turistia laskutetaan.

Maksua vastaan turistilla on oikeus salaa haaveilla vierailusta paikkaan, jossa ei ole turisteja. Hän haluaa siis päästä paikkaan, jossa häntä ei ole. Hänen saapumisensa tähän paikkaan tekee siis tyhjäksi sinne lähtemisen. Haave on yhtä valheellinen kuin mahdoton. Siinä sekoitetaan kaksi asiaa, turismi ja tutkimusmatkailu. Turisti on olento, jota ei ole olemassa ilman karttaa. Tutkimusmatkailija taas on mitä on juuri sen vuoksi, että jos hänellä olisi kartta, hän ei olisi tutkimusmatkailija.

Kun kohtaat turistin, muista ettei hän kaipaa kosketusta paikalliseen väestöön. Hän vain etsii vessaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Saarijärven Paavo (nimimerkki)
Sulla Tervo alkaa kolumnit mennä lukiolaistyttöjen jankutuksen tasolle! Kyllä sulta lohkee asiaa ja nokkelaa viihdettäkin, kun nyt kunnolla rahan edestä yrität.
Maurizio (nimimerkki)
No sanotaan nyt näin, että jos mä olisin turisti, niin en kai mä nyt Suomeen tulis =)
Van Helsing (nimimerkki)
Olin pikkukundina turistina Lapissa. Eipä juolahtanut mieleen toivoa että muita turisteja ei olisi koska niitä ei ollut. Vessoja riitti. Ei tarvinnut kuin pysäyttää auto ja kipittää lähimmän vaivaiskoivun taakse. Turistirysä oli kolmen teltan (tiipii-tyyppisiä) ryhmä keskellä tietymätöntä jänkhää. Telttojen edessä myyntipöydällä oli neljäntuulenlakkeja ja poronsarvia. Myyjäkin oli oikein iloisesti ja värikkäästi pukeutunut. Tässä kaikki mitä siltä reissulta muistan. Paitsi tietysti ne miljoona sääskeä jotka väsymättömänä pilvenä ympäröivät meidät heti kun autosta ulos astuttiin.
MerjaH (nimimerkki)
Eikö Tervo ole koskaan nähnyt japanilaisia kameroineen. He osaavat nyhtää ilonsa tyhjästä: hirveässä räntäsateessa Kemin tuulessa he tepastelevat onnellinen ilme kasvoillaan kaikki samanlaisissa haalareissa, ja käsikädessä. Oon nähny! Olen nähnyt heikäläisten kuvaavan toisiaan kahlomassa metrin lumihangessakin, nauramassa ja kuvaamassa toisiaan. Ensin ajattelin katselevani lapsia, mutta japsuja he olivatkin. Tekisi terää katsella tätä omaa maailmaa joskus turistin silminkin. He maksavat varmaan PALJON päästäkseen tänne. Olen joskus pinnistellyt ja yrittänyt katsella tätä kaikkea turistin silmin, vaan ei minulla mielikuvitus riitä. Jotenkin sitä tajuaa, että joo, onhan se kaunista kun puut on huurassa jne, mutta auttamattoman tylsäähän täällä kaikki on.
parviainen (nimimerkki)
Japanilaisturistit ovat iloista porukkaa. Aina kamera mukana ja hymy huulilla. Löytävät ilmeisesti tavallisuudestakin jotain erikoista. Sellaisella asenteella matkat onnistuvatkin. Samalla asenteella minäkin reissuille lähden. En odotakaan mitään ihmeellisiä elämyksiä, vaan haluan tutustua juuri siihen kohteeseen, minne kulloinkin menen. Rantalomalle minua ei saa millään, pikkukaupungit ovat parhaita, tai miksei vähän isommatkin.
siviilitarkkailija (nimimerkki)
Hymyilevä japanilainen on kulttuurinen adaptio yhteiskuntaan jossa suomenkokoisella alueella asuu n 125 miljoonaa, eli n 24 kertaa enemmän ihmisiä. Ja nämä vielä kaupunkeihin, vuorten viereen, asutettuina. Etteivät ihan tulisi hulluiksi, niin yhteisö sääntöineen pakottaa ihmiset hymyilemään.
MerjaH (nimimerkki)
kuin hymyillä autuaan onnellisena itsekseen koiranilmalla. Kyllä ne vaan nauttii siitä, mikä itselleni on kamalaa kaamosta, pakkasta, lumitöitä ja hammastenkiristystä. Tarttis saada japanilainen ote asioihin.
MerjaH (nimimerkki)
kuin hymyillä autuaan onnellisena itsekseen koiranilmalla. Kyllä he vaan nauttivat siitä, mikä itselleni on kamalaa kaamosta, pakkasta, lumitöitä ja hammastenkiristystä. Tarttis saada japanilainen ote asioihin. *piti yrittää korjata kirjoitusvirheitä...en muuten mutta Tervon takia...vaan en mä jaksa*
MerjaH (nimimerkki)
sen siitä saa kun varastaa toisilta linjat.
Masa Lahti (nimimerkki)
Ihmisen, ja turistinkin sielu on perinnöllinen. Siis perustuu koettuun ja opetettuun, päähän lyötyyn käytösmalliin. Se ohjaa telluksen taivaltajaa kaikissa elämäntilanteissa. Toki itsekriittinen henkilö voi muuttaaa asennoitumistaan vaikka turistina. Nimittäin matkustamatta minnekään kuin jalkaisin.
Tuomas R (nimimerkki)
Itse ainakin pidän, jos minulle puhutaan. Olin turistina tai en, tilanteessa kuin tilanteessa. Tervo ilmeisesti ajattelee kauniisti, että suomalaiset ovat niin tylsiä ja juntteja, että eihän kukaan niiden kanssa halua puhua. Kukaan tuntemistani Helsingissä käyneistä ei ole ostanut poronsarvia, tai edes niitä nähnyt, jos olisi, ei siitä tarvitse olla niin kauhean häpeissään. Suomesta ei tee ankeaa räntä, vaan Tervon kaltainen Suomessa on ankeita ihmisiä, muualla mukavia -asenne. Ei pidä puhua, torspo, ei kai ne nyt sulle halua puhua, juntti -asenne ei erityisesti lisää viihtyvyyttä, ei turistille, eikä täällä asuvillekaan. Kun matkustan, en pohdi 13-vuotiaan itsetunnolla, olenko turisti, travellaaja, tutkimusmatkailija, "olin täällä ennen juntteja" -kambodzan matkaaja, tai olen kuin kala vedessä enkä yhtään turisti wannabe. Nämä kaikki ovat ihmisiä, jotka mielellään puhuvat toisten kanssa. Koko keskustelu tästä on 15-vuotiaan ininää. Aidon etsijät tai ne jotka istuvat Hard Rock Cafessa ovat ihan yhtä "aitoja". Mikä tässä "olen aito matkaaja" keskustelussa on pointti? Poronsarvi, jossa on McDonalds logo on ihan yhtä kiinnostava kuin kaikki "aidot" asiat maailmassa. Yhtä mielenkiintoista kuin Seppo Heikinheimon pop-kulttuuri on paskaa, klassinen musiikki hienoa -aivopierut. Suomessa parkkipaikka julistetaan Wonderful Plazaksi -mitä sitten? "olin Suomessa, muuten ihan jees, mutta siellä oli mauttomia asioita, toisin kuin täällä kotimaassa". Tästä kannattaa vääntää kolumni? Kesällä on eri keli kuin talvella? Oho. "Miksi turistit tulee tänne Thaimaahan/Keniaan/USAhan? Ne saa ihan väärän kuvan, ei täällä oikeesti oo kivaa, oikeasti tää on vaan lapsihuorien/väärännettyjen vaalien/isojen tuloerojen maa. Älä pidä tästä maasta, kun mäkään en pidä. Älä kato positiivisia asioita, kato negatiivisia asioita! KATO! Hei mä sanoo tän ääneen!!!" Taustalla huokuu vääränlainen ylianalysointi, joka estää ihmisiä lähestymästä toisiaan. Toisaalta Tervo ei esitä mitä pitäisi tehdä, vaan tekee väsyneimmät "kuin DDR:ssä" ivaheitot, joita on kuultu aivan liikaa. Moni ehkä ajattelee noin, mutta juuri tuosta alemmuskompleksi ajattelusta pitäisi päästä eroon. Mä en ainakaan tulis tänne jos mä oisin sä -asenne on ehkä turhinta maailmassa, eikä kukaan "aito" tyyppi jaksa sellaista kuunnella. Ironia, ilkeys, säälin turisteja, pohdin mitä muut ajattelevat, vittuilu, negistely -niitä emme tarvitse.
Virastoveijari (nimimerkki)
Satunnaista turistia saattaa lohduttaa tietoisuus, että maailman kurjimmat olosuhteet ovat luoneet maailman parhaimmat kirjailijat, jotka ovat vieneet kaikki Finlandia-palkinnot.
joukoakoskinen (nimimerkki)
Kierreltiin puukäpylää, maatalousmuseota - huippuna kesäteatteri. Esityksen kliimaksissa miespääosan esittajän housut putosivat nilkkoihin. Rovaniemen junaan kiirehtivät turistit taputtivat raivokkaasti. Madjaarien mimiikka kertoi hieman muuta. Rovaniemen rautatieasemasta ( Roi )minulla on ottamani valokuva. Horisonnttiin yltävä tukkikasa. Eipä tarvitse kuseskella hissiin.
makemäki (nimimerkki)
Meillä asusti vuosia sitten kuukauden verran japanilainen nettituttava. Oli iloinen, kun sai ilmaisen täyshoidon. Kun kaupungilla tuli vastaan muita japanilaisia, niin ajattelin, etteikö tuo edes nyökkää. Mutta kaukaa japsi kiersi kaikki maanmiehensä, ei ollut näkevinään. Tuli vaan mieleen, että jos suomalainen tapaa toisen suomalaisen Japanissa, niin kyllä ainakin kuulumiset vaihdetaan. Meitä sanotaan umpimielisiksi, mutta ei kyllä japanilaistakaan pätkääkään kiinnosta toinen japsi.
leoaho (nimimerkki)
Nykyään on niin tavallista törmätä suomalaiseen vaikka Himalajan vuoristossa, että iloisen "jälleennäkemisen" sijasta suomalainenkin mieluummin välttelee ulkomailla toiseen suomalaiseen törmäämistä. Paitsi jos on pierussa ja kotikaihoilun valtaamana. Toista oli vaikka 60-luvulla jolloin vain varakkkat ja/tai valistuneet suomalaiset reissasivat maailmalla. Silloin suomalaiseen törmätessään saattoi kokea yhteenkuuluvuutta - sillä sekin oli todennäköistä, että nämä molemmat suomalaiset kuuluivat samaan yhteiskuntaluokkaan. Nykysuomalainen maailmalla voi olla mikä veijari hyvänsä. Parempi siis vaihtaa jalkakäytävää.
Hymiö (nimimerkki)
Hauska kolumni. Tervetuloa vaan Jari takaisin lomilta, vessaahan ne turistit etsii tottakai : )
makemäki (nimimerkki)
On kyllä semmoisiakin turisteja, jotka nimenomaan hakevat kosketusta suomalaisiin. Etenkin nämä etelän ihmiset, jotka puoliväkisin kauppaavat rihkamakiikaria tai -korua. Eräät turistit ovat niin köyhiä, että rahoittavat lomansa kadulla kerjäämällä. Ovat ikäänkuin liikematkalla. Tietyntyyppisillä työperäisillä turisteilla on matkan lopussa vimmattu kiire kotiin. Ensin posautetaan yöllä pankkiautomaatti, tai napataan mukaan 100 000€ loistoauto tai miljoonan€ autonosturi ja aamulla ollaan jo omassa maassa. Lieneekö kaikki nähtävyydet nähty? Oma lukunsa ovat ne turistiviisumilla tulijat, joita ei saa kotiin kirveelläkään. Kun poliisi tulee, mennään kirkkoon piiloon. Onneksi ihmisrakkaat poliitikot muuttavat pian lakia niin, että tänne haluavat turistit saavat jäädä maahan lopuksi ikää valtion ja veronmaksajien vieraina.
salakankee (nimimerkki)
tätä hankittua kielipääomaa! Kukaan ei tunnu puhuvan koskaan missään ruotsia että pääsis ees reenaamaan, kerran ees
Van Helsing (nimimerkki)
..että Bulevaardilla Eekbärin kaffeehyyssissä piipahtaisi silloin tällöin joku ruattia sprookkaava fröökkeni. Pukeudu siististi ja ala fryystämään koffetta Eekbärillä. Saatat hyvinkin sattua kuuloetäisyydelle em. frouvasta. Kannattaa myös opetella pari terävää aloitusrepliikkiä jos satut peräti pääsemään puheisiin. Suosittelen seuraavaa: "De haa pidellyt ilmoja pudidää kesä!"
pekkatoivonen (nimimerkki)
Hienointa olisi elää elämänsä täytenä turistina.
kustupylli (nimimerkki)
mahtava olla Levillä kun ei ollut juuri muita turisteja. Joka paikkaan pääsee jonottamatta ja sai harrastaa ihan rauhassa.
Ira (nimimerkki)
Hyva kirjoitus J.Tervolta. Kavin viikko sitten turistina omassa kotimaassa ja mikaan ei ollut muuttunut sitten viimevuoden. Edelleen Helsingissa ihmiset suhahtaa ohi kuin ohjukset tai sitten kavelevat paalle, koska vaistoliike on suomalaiselle aivan tuntematon asia. Yksi matkan kohokohdista oli taas suomalainen erikoisuus, kaynti ns. ulkomaalaisessa ravintolassa syomassa. Ravitsemusliike oli selvastikin suomalainen, joten ajattelin syoda pelkkaa makaronimossoa. Paikka vaikutti pikaruokapaikalta, joten kysyin jaanko odottamaan annosta vai tuotteko sapuskan poytaan. Vastaus ei enaa tylympi olisi voinnut olla "Tietysti me todaan poytaan".Ai miten niin tietysti? Mukana seurasi puolenlitran kannullinen lamminta vetta, vaikka pyysin jaavetta. Tosiaan sita vetta tarvittiin, koska kastike nostatti vedet silmiin ja hikea pukkasi jo muutenkin, koska lamminta oli lahes 30 astetta. Joo olen syonnyt monessa maassa tulista ruokaa, mutta en missaan maassa pelkasta jalopenosta tehtya kastiketta, rajansa etnisyydellakin on oltava. Kiva kaynti turistina Suomessa kun suu on muutaman paivan turtana, eika mikaan maistu miltaan. Lisaa tallaisia muistoja ulkomaalaisille, niin he osaavat seuraavan kerran kiertaa kaukaa.
tuomokokko (nimimerkki)
Kirjailija asuu nykyään Helsingissä, kivenheiton päässä kauppatorista. Ilmankos hän joutaa tekemään havaintoja ja kyynisiä päätelmiä juuri siitä miljööstä! Samainen kirjailija teki oman kesämatkansa Ranskaan, jossa hän varmasti paikallisen väen silmin erottui pohjoismaisena turistina. Milloin saamme lukea ikävystyneet kommentit Ranskasta ja ranskalaisista - tai säälittelevät ranskalaismielipiteet eräästä keski-ikäisestä suomalaismatkailijasta? Ja turistina tai ei: viisikymppinen ukko todellakin etsii vessaa joka toinen tunti, sanokaa minun sanoneen.
MerjaH (nimimerkki)
Minä en ole koskaan käynyt, ja tuskin käyn. Mikä se nyt noin aikuista miestä päähän ottaa. Turha sitä jollekin MerjaH:lle on kiukutella, jos akka on lähtenyt lapinmiehen mukaan. Vanhanenko se siellä poraa? Tämä on kyllä täysin väärä Merja.
joukoakoskinen (nimimerkki)
Väärinkäsitys - kielimuuri syynä varmaankin. Poistetussa kommentissani oli ideana lappilaisten naisten jalomielisyys. Ei himokkuus. Turismille lienee eduksi että etelänvetelien huonostipitämät naiset voivat poiketa asialle myös pohjoisen suuntaan. Pitää näköjään tallentaa kaikki.
MerjaH (nimimerkki)
Ajattelin miekin, että ymmärsinköhän oikein vai nurin. Arvelin, että olit hutikassa. Tai sitten, että tuo kaksoislähetykseni ärsytti. Mulla on vähän joskus heikot linjat...ja pitää lähettää jutut uusintoina...sitten voikin yllättäen käydä niin, että tulee tuplana. Ei se ole sitä naisen logiikkaa, se on vain puuttuvaa tekniikkaa.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Suosittelen lämpimästi kaikille Veikko Huovisen sielukasta novellikokoelmaa vuodelta 1965. Teos on nimeltään Talvituristi.Sen lukeminen helpottaa vuodenajasta ja hädän laadusta riippumatta.
Tarzan.Kuusela (nimimerkki)
Lomalle lähdetään irrottautumaan arjesta ja mahdollisesti kokemaan jotain uutta. Kaiketi se virkistää. Kyselyjen mukaan (en tiedä ovatko luotettavia) vierailijat arvostavat avaruutta, tilaa kulkea joutumatta tönimään vastaantulijoita. Tätä ei yleensä pääkaupungeissa näe. Jopa Dublin, joka vastaa kooltaan Helsinkiä on täynnä kävelykatuja, jossa ei ei oikeasti kykene kävelemään tönimättä tai kiilaamatta. Urpot vielä ajavat väärällä puolella katua. Onneksi aina löytyy pubi, josta löytyy juttuseuraa. Rooma, Pariisi tai Lontoo ovat hirveitä, mikäli apuna ei ole alkuasukasopasta. Tervon mainitsema Kauppatori on vain kalpea miniatyyri turistihelvetistä. Eräänä lumisena talvella ihmettelin amerikkalaisturistien kirmailua Senaatintorille kootun lumikasan päällä. Oli pakko kysyä. He olivat kuulemma Texasista, eivätkä olleet koskaan nähneet moista. Olin itse kankkusessa ja ärsyyntynet lumen määrään. Kokemus oli heille varmaankin virkistävä. Toinen esimerkki jenkkituristista on sporasta. Obeesi, vuolaasti hikoileva mies tutki karttaa huolissaan. Kysyin, voisinko olla avuksi. Kuusi tuntia Helsingissä viettävän risteilylaivan matkustaja etsi epätoivoisesti Sibelius-monumenttia. Juttelimme parin pysäkin verran ja hän kertoi haluavansa nähdä Hiltusen pillit koska broidinsa oli kiivas sibeliusdiggari. No, annoin oikeat koordinaatit ja jäin ihmettelemään. Kuinka kaupunkiin tai kaupunkilaisiin voi tutustua parissa tunnissa ottamalla pari valokuvaa muistomerkistä. Toisaalta olen itsekin ollut lähes yhtä tyhmä maailmalla. Etsin nuorena Jim Morrisonin hautaa edes oikeaa hautuumaata löytämättä. Mitäköhän iloa sen näkemisestä olisi ollut? Tuskin Jimbo olisi noussut esittämmään pari runoansa, vaikka olisinkin toivonut. Pahimmillaan Helsinki on turistille helvetti. Hulluja juttuja kirjoittaessani saapui tekstiviesti Englannista: "Oletteko paikalla? Tulemme viikonlopuksi Ankkarockiin.".

Toimituksen poiminnat