Jari Tervo

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Messi

Syyskuinen ilta oli Barcelonan Nou Camp –stadionilla jo myöhäinen, kun vieressäni istunut pikkupoika alkoi hoilata: ”Meeesssiii… Meeeesssiii… Messsiiii…” Pian messuun yhtyivät pojan perheenjäsenet ja muu yleisö. Meitä oli sinä iltana Nou Campilla vain viitisenkymmentätuhatta, koska matsina oli tavallinen Espanjan jalkapalloliigan ottelu ja vastassa korkeintaan keskitason Santander-joukkue.

Viidenkymmenentuhannen ihmisen vaatimukseen suostuttiin oikeastaan jo ennen kuin sitä esitettiin. Argentiinalaissyntyinen Lionel Messi otettiin vaihdosta sisään. Rangaistuspotkusta hän teki FC Barcelonan ainoan maalin. Matsi päättyi tasan.

Katalaanit nurisivat matkalla metroon matsin jälkeen. FC Barcelonan olisi pitänyt pystyä voittamaan Santander. Onhan FC Barcelona tunnuslauseensa mukaan ”Més que un club”, enemmän kuin vain joukkue.

Valitsin omaksi joukkueekseni FC Barcelonan noin kolmesta syystä. Seuralla on syvät ja suurenmoiset perinteet jalkapallossa aina viime vuosituhannelta saakka. Yksi jalkapallosankareistani, hollantilainen Johan Cruyff sekä pelasi joukkueessa että valmensi sitä. Molemmissa tehtävissään hän menestyi.

Vain ei-espanjalaiset pitävät FC Barcelonaa espanjalaisena seurana. Espanjassa ymmärretään FC Barcelona Katalonian jalokiveksi. Espanja on Kataloniassa vasta kakkoskieli. Havahduin asiaan yrittäessäni hotellihuoneessani päästä matsin jälkeen sinnikkäästi selville katalaaniksi dubatun Ironsiden juonesta. Sesmäkäsmenoseneskomesmäkämäkä, Ironside linjasi yllättävän loppuratkaisun. Tunsin ansainneeni pari tapasta viineineen.

Katalonian aseman kiteytti kahden vuoden takainen uutispätkä. Espanja oli juuri voittanut Euroopan mestaruuden jalkapallossa. Uutismiehen mukaan asialla oli niin valtava merkitys Espanjalle, että jopa Barcelonassa juhlittiin. Pidättyvästi, mutta juhlittiin kuitenkin.

FC Barcelona mainostaa pelipaidoissaan vain Unicefia. Nykymaailmassa tämä ehdottomasti viehättää. Barҫa ei voi koskaan myöskään muuttua jalkapallosta innostuneitten miljardöörien leluksi. Seuran omistus on osuuskuntamaisesti niin hajautettu, että sen päätösvallan ostaminen on käytännössä mahdotonta. Kataloniassa haave ostaa FC Barcelona tulkittaisiin hankkeeksi ostaa Katalonia. Se olisi törkeä loukkaus. Katalonialainen voisi pateettisesti kärjistää: FC Barcelonan tarkoitus ei ole tuottaa rahaa, vaan iloa. Tällä reseptillä FC Barcelonan on onnistunut tuottaa molempia.

FC Barcelonan kirkkain tähti on maailman tämän hetken paras jalkapalloilija Lionel Messi. Hän edustaa kohta alkavissa jalkapallon MM-kisoissa synnyinmaataan Argentiinaa. Messi on loistava jalkapalloilija, mutta näissä kisoissa hänellä on mahdollisuus kohota unohtumattomaksi, kuten Pele, Beckenbauer, Cruyff, Maradona, Zidane.

Messin potku on tarkka ja rivakka. Hän etenee kentällä verrattomasti nyhjäten, jos häntä vertaa brassailevaan ja kikkailevaan portugalilaiseen Cristiano Ronaldoon. Silti Messi yleensä ohittaa puolustajat. Hän pystyy vaihtamaan painopistettään kummallisen nopeasti. Muuta selitystä en ole keksinyt, kun puolustajat helpossa tilanteessa jäävät sutimaan paikalleen.

Jalkapalloilun MM-kisoja on moitittu kansalliskiihkosta, mutta suomalaisena minulla ei ole ollut tilaisuutta moisiin tunteisiin. En kannata mitään maata. Toivon Argentiinan menestyvän vain Messin tähden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)
Camp Noun yleisö ei kuulu niihin kohteliaimpiin. Omille buuataan, jos peli ei kulje. Vastustajat huudetaan maan rakoon. Luis Figon päälle heitettiin aikanaan sian pää, kun mies oli vaihtanut seuraa Barcasta Madridiin. Parasta Barcelonassa on se, että siellä futis on enemmän kuin peliä. Se on taidetta ja elämyksiä, jota mikään muu laji ei tarjoa.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Meillä täällä kotona Juha Mieto on hallitseva halonhakkuun Suomen mestari.
kimmoke8 (nimimerkki)
Kyseinen seura ei mainosta Unicefia aivan perinteisin keinoin. Barca lahjoittaa huomattavan summan Unicefille. Vastavuoroisesti seura saa kantaa Unicefin logoa paidassaan. Erittäin toimiva ja kunnioitettava ele, joka kasvattaa molempien brändiarvoa valtavasti.
Vieras (nimimerkki)
Vieras (nimimerkki)
Visca el Barça! Visca Catalunya!
Sokarates (nimimerkki)
pallon ohi, kysytään aina miksei suomalaiset mene katsomaan Suomi-futista, syy on selvä, se on niin surkeeta. Suomalaiset valmentajat ihannoivat Mourinhon tyyliä valmentaa eli joukkueessa on 10 puolustajaa, suomalainen valmentaja pitää suurvoittona 0-0 tasuria, mutta yleisö on eri mieltä. Suomessa on vain pari lajia joista innostutaan mm. hemohes-hiito tai veritankkausjuoksu, myös kasvuhormoonien avulla heitettävä keppi innostaa suomalaisia.
Vieras (nimimerkki)
Kummelista poimittua. "et kai sä väitä, että annoit ilmaiseksi laittaa tarrat autoon?", "en, kyllä mä niistä maksoin". Sokratesille tiedoksi. Kukaan valmentaja tuskin Suomessa ihannoi puolustavaa pelitapaa sen kummemmin. Fakta vain on, että tulos ratkaisee ja riippuen pelaajien tasosta verrattuna vastustajaan on syy miksi joukkueet pelaavat erilaisella tyylillä. Myös Van Gaal väitti, että puolustamalla on helpompi voittaa. Väite on fiktiota, koska jokainen valmentaja haluaa voittaa ja täten jokainen silloin vain puolustaisi. Tyylipisteet kun eivät kuningas jalkapallossa ratkaise.
mjm35 (nimimerkki)
Neljä vuotta sitten olin Camp Noulla katsomassa Barcan sarjamatsia, joka oli Bilbaoa vastaan. Katsomossa oli noin 97 tuhatta katsojaa vaikka odotukset matsille eivät olleet kovin kummoiset. Stadikan koko ja ihmismäärä seuraamassa nahkakuulaa oli ihmettelemisen ja lipun hinnan arvoiset.
AgenttiX (nimimerkki)
Jarilla on hieno harrastus, jalkapallon seuraaminen. Itse vierailin Santiago Bernabeulla vappuna, koska poika oli ainakin vielä tammikuussa lippujen oston aikaan ehdoton Ronaldo fani:-). Suomen palloliitolla on muuten hyvä tavoite: Nousta seuraavan 10 vuoden aikana 10 parhaan jalkapallomaan joukkoon millä tahansa mittarilla mitattuna. Eli vuonna 2020 voimme viimeistään tuoda omat kansallistunteet mukaan katsomoon kun Suomi etenee MM-kisoissa! Suomalainen futis on ollut aivan hirveää katsottavaa televisiostakin. Toivottavasti tilanne paranee kun uusi 5 kameran kuvaustapa tuo detaljit ja pelaajat esille samalla tavalla kuin maailmanluokan peleissä. Itse pelin parantaminen suomen 5 miljoonan väestöpohjalta vaatii todellista innostumista junnujalkapallon kehittämiseen ja tukemiseen. Jääkiekko on toinen laji joka vie lahjakkuuksia mukanaan, eikä sekään ole välttämättä huono asia. Pesäpallon järkevyyttä voi sitten miettiä, ainakin niinpitkään kun sitä pelataan eri tavalla kuin lajin syntymaassa USA:ssa (baseball). Jos suomalaisilla olisi jatkomahdollisuus USA:n rahakkailla kentillä, siinä voisi olla jotain järkeä. Pienemmät lajit onkin sitten harrastusta, vaikka aina välillä joku lahjakkuus pääsee meiltäkin eteenpäin, kuten vaikka HAnnu Möttölä koriksessa. Mutta kyllä futis on maailmalla kuningaslaji ja siltä se siellä myös näyttää, tuntuu ja kuulostaa 80.000 ihmisen mylviessä ympärillä.
mikad (nimimerkki)
"Suomen palloliitolla on muuten hyvä tavoite: Nousta seuraavan 10 vuoden aikana 10 parhaan jalkapallomaan joukkoon millä tahansa mittarilla mitattuna. Eli vuonna 2020 voimme viimeistään tuoda omat kansallistunteet mukaan katsomoon kun Suomi etenee MM-kisoissa!" Tarkennuksena: tavoite on nousta euroopan top 10 jalkapallomaiden joukkoon. "Itse pelin parantaminen suomen 5 miljoonan väestöpohjalta vaatii todellista innostumista junnujalkapallon kehittämiseen ja tukemiseen." Tässä lohdutuksena listana tämän vuoden MM kisoissa pelaavat maat joissa on noin yhtä paljon tai vähemmän väestöä kuin Suomessa: uruguay uusi-seelanti tanska slovenia slovakia (paraguay) Näistä maista Paraguay, Uruguay ja Uusi-Seelanti ei eroa juurikaan Suomesta väestötiheydessäkään. Kyse on siis todellakin vain innostumisesta.
Jackass (nimimerkki)
Olisi hyvä tietää joukkue joka tuottaisi rahaa, tuppaa olemaan kaikki tappiollisia tai veloissaan.
Vieras (nimimerkki)
Tietääkseni Barçan peli on voitollista kenttien lisäksi myös taloushallinnon puolella. Asian voit varmaan tarkastaa vaikka Googlen avulla, mutta tällaista muistan lukeneeni.
tuomokokko (nimimerkki)
Olen arvioinut Argentiinan lähtevän ns. lauluun jo alkulohko-otteluiden jälkeen. Joukkueen koonneella Diego Maradonalla on vastaava "positiivinen ongelma" (mikä käsite!) kuin Suomen jääkiekkojoukkueen valmentajalla: maan kaksikymmentä parasta pelaajaa ovat yhden ja saman pelipaikan miehiä. Argentiinan huiput pelaavat hyökkäyksen kärjessä. Messin ohella maalintekijän roolia kokoonpanossa tavoittelee esimerkiksi Diego Milito, Sylvester Stallone -kasvoinen ajoituksen mestari. Suomen parhaat lätkäpelaajat ovat 19 maalivahtia ja Petteri Nummelin - lähde nyt sillä porukalla turnaukseen! Ennustan menestystä Englannille. Viime mestaruudesta on puolitoista sukupolvea, mutta rahastoesitteen sanoin: historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta, ei hyvässä eikä pahassa. Seuraava suurvoitto tulee yhtä varmasti kuin maanjäristys mannerlaattojen rajalla, ja saattaa brittien tapauksessa jättää jopa yhtä rankat jäljet. Aikataulun virhemarginaali mitataan kieltämättä vuosisadoissa, mutta minulla on aikaa. Muutamia vuosia sitten tuntui hienolta bongata tv-kuvan kautta futiskatsomossa Mick Jagger, fanina fanien joukossa. Union Jack -porukka taputti kiihkeää rytmiä ja hihkaisi välillä "England!" Mikäs se kulahtanut muotisana olikaan... ai joo, yhteisöllisyys.
Hymiö (nimimerkki)
Jalkapallon ongelma on filmaaminen ja puolueellisuus. Minä en ikinä kestäisi katsoa, kun joku italiaano kompastuisi muka loppuminuuteilla ja toinen makaroni viheltäisi sen rankkariksi ja kolmas spagetti viimeistelisi maalin Suomea vastaan. Tämä siis, jos Suomi joskus edes pääsisi oikeisiin peleihin. Jalkapallo on ihan liian epärehellinen peli Zedanin pukauksineen ja jumalan käsineen, jotta sen hyväksyisin. Ja ne kaulahuivit ovat naurettavia. Sekä se kuinka muita paremmin toimeentulevat kuten yllekirjoittnut sekä esimerkiksi Lasse Lehtinen pröystäilevät jollain vitun paikallispelien seurannalla oli sitten espanja saati teollisuuskaupunki englannissa. Voi vitun hohhoijaa, leuhkikaa siat, leuhkikaa. Kyllä se haisee. Minä seuraan kalpaa eli miekkailua.
Sokarates (nimimerkki)
Noi filmaamiset ovat tuottaneet monta rankkaria luigeille, viimeksikin Italia oli kuilun partaalla Australiaa vastaan ja lopussa tapahtui taas se Oscarin arvoinen hyppy ja tyhmä tuomari vihelsi rankun ja Italia selvisi jatkoon ja mestariksi. Itse olen ns. jalkapalloromantikko joka toivoo aina että hyökkääväpi eli viihdyttävämpi joukkue voittaa, niin harvoin käy nykyfutiksessa. Saa nähdä kuinka kauan nykyfutis kestää tätä sumppupuolustamista ja missä vaiheessa ihmiset muuallakin alkavat lähteä katsoimoista, kuten Suomessa on tapahtunut. Suurissa turnauksissa finaalit ovat olleet niitä tylsimpiä matseja ja niin käy nytkin. Realistina tiedän kuitenkin että kyyninen futis tuottaa tuloksia, nykyaikan suuret tittelit on voitettu puolustamalla, tuikataan se yksi maali ja se on siinä.
gloryhunter (nimimerkki)
on aina voittajan kelkassa. Aito jalkapallon ystävä seuraa kotimaista sarjaa eikä kansainvälisiä brändejä. Manu ja barca ompi soomi...
Hymiö (nimimerkki)
''Itse olen ns. jalkapalloromantikko joka toivoo aina että hyökkääväpi eli viihdyttävämpi joukkue voittaa, niin harvoin käy nykyfutiksessa.'' Nykyään sotajoukko 1 hyökkää muodostelmassa ja puolustaa samalla. Takaisin hyökkää sotajoukko 2 samaten puolustaen. Tällä taktiikalla taiturijoukkue Brasilia tipahtaa ennen loppuottelua. Nykyjalkapallo on maratonlaji. Katsotaan kumpi joukkue jaksaa juosta pari tuntia edes takaisin ja parempikuntoinen sitten voittaa. Jos kummallakin on kunto kohdallaan, on tulos 0-0. Tai sitten ratkaisee filmaus ja tuomarityöskentely. Miksei niillä ukoilla ole muuten sääri ja nilkkasuojia? Olisi vähän helpompaa pelata rehellisesti eli urheilullisesti. Ei ole kukaan keksinyt?
h.j.j (nimimerkki)
Barsa on hyvä joukkue ja sillä on rahaa ja materiaalia. Mitä Argentiiinaan tulee suositelisin Maradoonaa siiirtymää uudeleen cocaiiniin sillä pelaaja valinnat ihmetytää, taisi Milani joukueesta copin voittajia ainaki pari tippua. Messi on myös hyvävä pellaja, mutta sen aika näytää miten Argentiinan käy.

Toimituksen poiminnat