Jari Tervo

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Debatti

Saksassa pelattavien jääkiekon maailmanmestaruuskisojen tähän mennessä mainioin hetki sattui väliajalle. Jalkapalloilija Sami Hyypiä oli piipahtanut hallille. Katsojilta arvuuteltiin, montako Suomen jääkiekkomaajoukkueen MM-ottelua Hyypiä oli eläissään nähnyt. Kyllä siinä hatusta pideltiin kiinni, kun jännitettiin kotisohvalla vastausta.

Hyypiä ei ollut nähnyt yhtään Suomen ottelua. Katsojille varsinaisesti avautumattomasta syystä iloinen Hyypiä näytti katsojille sorminollaa. Studioasiantuntija Sakari Pietilä huomautti nähneensä täsmälleen yhtä monta Suomen jalkapallomaajoukkueen MM-matsia. Siinä hän tietysti kuuluu kaikkien tällä hetkellä elävien ja tällä vuosisadalla syntyvien suomalaisten kanssa samaan joukkoon.

Pietilän heitto oli suorassa lähetyksessä nopea, skarppi ja hauska. Nämä kolme adjektiivia eivät ensimmäisenä tule mieleen jääkiekko-otteluitten kommentointia seuratessa. Englantilaiset käyttävät tämäntyylisestä puheesta sanaa wit. Siitä voi ihan vapaasti kehitellä suomenkielisiä verbejä.

Vielä enemmän kuin tämä ohikarvattu ja viisikkopelattu lätkämatsi minua kiinnosti eduskuntakeskustelu Kreikka-paketista. Siellä riideltiin, ei ehkä joka käänteessä ihan taitavinta wittiä harrastaen, mutta ääntä korotettiin jo lupaavasti.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen suuttui ja haukkui demarit pystyyn. Jutta Urpilainen –nimimerkillä sosiaalidemokraatteja johtava Eero Heinäluoma latasi takaisin. Sydäntä lämmitti nähdä ja kuulla punehtuneita poliitikkoja. Tätä on demokratia, riitelyä. Ei siellä velattoman antiikin Kreikan toreilla hyssytelty, kun demokratiaa kehiteltiin.

Miksi juuri tästä Kreikka-lainasta pitäisi olla samaa mieltä? Mitä lisäarvoa yksimielisyys meille antaa? Saammeko tikkarin Euroopan Unionilta, kun annamme yksimielisesti rahaa Kreikalle? Onko yksimielinen raha käyvempää valuuttaa kuin erimielinen? Yksinkertainen enemmistö on aina silloin tällöin todella yksinkertainen, tosin ei tässä tapauksessa.

Meitä suomalaisia on vähän ja täällä on pyhänä pidetty konsensusta, joka mahdottomiin jalostettuna muuttuu nonsensukseksi, järjettömyydeksi. Ei siitä ole kovin monta vuotta, kun Suomen eduskuntaan nimenomaan kaivattiin suuria tunteita, kovaa ääntä ja kiihtyneitä välihuutoja, kuten Englannin alahuoneeseen. Nyt sitä on saatu, ja hyvä niin. Torstaisin televisioitava eduskunnan kyselytunti on herkkua. Armotta paljastuvat vajaalle käytölle unohtuneet hoksottimet. Muutama tietää puolustavansa menetettyä asiaa, mutta tekee sen nautittavasti.

Viisaat anglosaksit opettavat kouluissaan lapsilleen väittelyn taidetta. Keskustelukerhossa ei paukauteta omaa mielipidettä eikä jäädä sen päälle murjottamaan oman oikeassaolon aateloimana.

Teinille annetaan selvästi hänen oman oletetun kannan vastainen väite puolustettavaksi. Joskus joutuu inttämään täydellisen järjettömyyden puolesta, mikä on tietenkin hyvää harjoitusta tulevalle elämälle politiikan, kulttuurin tai talouden parissa. Jos pystyy puolustamaan puutaheinää, pystyy kai puolustamaan asiaa.

Me olemme pieni itäeurooppalainen kansa, joka vielä opettelee nauttimaan lännen parhaasta tavarasta, kahlitsemattomasta keskustelusta. Sen toinen nimi on vapaus. Mistä tahansa kannattaa väitellä, aluksi vaikka lätkästä ja Kreikka-lainasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

MURSU (nimimerkki)
Kyllä wittyily on kivaa, ja olet sinä aika mulkero sanatonkaaja Tervo, sieltäkin mistä näennäisesti löydä ei edes tyhjää!
Vieras (nimimerkki)
Käsittävätkö suomalaiset edelleenkin väittelyn riitelyksi ja siten "huonoksi käytökseksi"?
siviilitarkkailija (nimimerkki)
Julkisen sanan neuvostoliittolaisen perinteen mukaisesti keskustelu lopetetaan henkilökohtaisuuksiin, ylilyönteihin tai asiattomuuksiin menneenä. Väärässäolemisen myöntäminen on harmillisen harvoin kohdalle osunut siunaus kun sitä vertaa kertoihin jolloin olen ollut ja olen oikeassa. Suomalaisten kansanedustajien kanssa käytävä julkinen debatti on yhtä älykästä kuin nurkassa nököttävän fiikuksen kanssa väittely. Joskus fiikukselta putoaa ruskea lehti. Yleensä se kuitenkin vaikenee.
tuomokokko (nimimerkki)
Ei kai kolumnisti vietä jo liikaakin aikaa tv:n ääressä? Kiekkomatsien parissa kuluu tuntikausia joka päivä, ja vielä eduskunnan istunnot päälle. Vähemmästäkin on ukkoja hätistelty kevätaurinkoon, perheen seurassa ulkoilemaan! Sakari Pietilän pätevyys riittäisi paitsi esiintymiseen US:n päätoimittajana lehtikuvissa, varmasti myös parlamentaariseen sanailuun. Jos Suomi voittaa mestaruuden, on se mahtavaa nostetta myös kisakommentaattoreille, vaikkapa poliittisesti. Proffa eduskuntaan!
Boa (nimimerkki)
Takuuloistavaa tekstiä tärkeästä asiasta Suomen kaikkien aikojen parhaalta kolumnistilta ja kirjailijalta! Harjoitellaanpa väittelyn jaloa taitoa nyt sitten tässä kommenttiketjussa. Taidon jalostuttua voi väitellä työpaikalla kasvokkain siitä, onko esimiehen toimintatapa tältä vuosituhannelta. Voi myös järjestää Alkossa debatin aiheesta "punaviini sopii valkoviinia paremmin kalan kanssa". Aina joku syttyy.
Van Helsing (nimimerkki)
Jos Alkossa järjestää debatin aiheesta "punaviini sopii valkoviinia paremmin kalan kanssa" niin pitää olla valmis maksamaan hinta tästä ilosta. Ja se hinta on se että sinulle ei myydä minkäänväristä viiniä. Kysymys tomaateista ja kananmunista on kiinnostava. Minkä puolueen edustajia niillä pitäisi heitellä että viestiä ei ymmärrettäisi väärin?
Rigor (nimimerkki)
Veikko Vennamo yritti väitellä ja eduskunnan seeprat ajoivat hänet ulos salista. Me muut puolimongoolit naurettiin ja tirskuttiin hänen yritykselleen avata väittely asiasta. Jonka aihetta en muuten edes muista. Jotain tärkeätä se kai oli? Vielä tämän päivän Suomessa ei kansanedustajien pidä edes keskustella, saati sitten väitellä asioista, joista ei hallitus ole päättänyt ja lyönyt lukkoon. Näin ainakin ajattelee Matti "ei ne suuret tulot vaan halvat rakennustarvikkeet" Vanhanen.
Lunastaja (nimimerkki)
Tervo on erehtynyt koska olemme fennoskandialainen kansa monine kansallisuuksinemme kuten saamelaiset, hurrit ja karjalaiset emmekä ole koskaan olleet osa eurooppaa. Ei Iso-Britannia, Tanska, Ruotsi, Norja eikä Islantikaan ole pieniä eurooppalaisia kansoja eikä osa eurooppaa, muutoin kuin keinotekoisesti EU-jäseninä; eihän Israelkaan ole vaikka osallistuu euroviisuihin. Herätys ja liity vaikkapa SDP-ruotuun. Juttutuvassa lentää huuli kuin YLEssä ja Kosmoksessa hyvässä seurassa.
pillipulli (nimimerkki)
Tietysti, jos tykkää tyhjästä p:kan jauhamisesta ilman sen suurempia ambitioita, niin eduskunnan keskustelutunti kannaattaa kuunnella... No, esim. Ukrainalaiset ovat "suuri itäeurooppalainen" kansa ... hiljattain siellä Kiovassa parlamentissa käytettiin vapaata kieltä, perunat ja tomaatit lentelivät. Luulenpa, että kunnon anglosakseilla on vielä paljon opittavaa itäeurooppalaisesta parlamentarismista.. Suomalaisten tyylihän on istua hiljaa ja kuunnella mitä sanotaan... jos juttu mielyttää, niin nöyrä suomalainen tarttuu heti lapioon tai talikkoon ja alkaa hullun lailla töihin.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Olen miltei sanaton.
kiuru (nimimerkki)
ainakaan sivistynyt, ei tarkoita suuttumista eikä agressiista käyttäytymistä vastapuolta kohtaan. Oli oikeass tai ei. Vielä riittää opettelemista.
pylkkänen (nimimerkki)
Tämä Tervon pakina oli hyvä, viimeksi se Oinos-kimpoilu ei ollut kovinkaan hyvä.
Satunnainen lukija (nimimerkki)
Enemmistöparlamentarismissa opposition tehtävänä on argumentoida hallituksen esityksiä vastaan, ja koska hallituksen esitys voi voittaa yhdelläkin äänellä, voi oppositio vaihtaa mielipidettään vaikka joka päivä, kunhan osaa perustella mielipiteensä hyvin ja loogisesti. Sitä sanotaan politiikaksi. Jos haluaa jotain muuta toimintatapaa, niin sitten pitää palata määrävähemmistöpäätöksiin, jolloin opposition on otettava todellinen vastuu päätöksistä. Valtionvarainministeri Katainen otti kierroksia ihan turhasta, kuten kirjailija Tervo hyvin havannoi. Ei ne siellä Kreikasta välitä, millä äänestystuloksella rahaa tulee. Ei kai tavallinen asuntolainannostajakaan tiedä, mitä pankin lainaosastolla on hänen laina-anomuksestaan ajateltu. Suomalainen keskustelu on inttävää, herkästi loukkaantuvaa ja henkilökohtaisuuksiin menevää. Silti pitää sanoa, että ministeri Katainen oli aika hellyttävän oloinen, kun hän ärhenteli vaaleanpunaisessa solmiossaan. Kuin Hello Kitty olisi murissut.
dirty_harry (nimimerkki)
Ota Tervo uutta viinaa Kämpin terassilla ja keksi uusia inspiksiä. Tavataan siellä keskiviikkona 19.5. klo 16:30. - Olisi muutama hyvä poliittinen aihe, sikäli jos YLE sallii. -Mä tilaan helteen.. T: "Se tabermannin kaveri"
Vieras (nimimerkki)
Goldman Pounding Continues As Cuomo Now Investigates Firm (And 7 Others) For Manipulating Ratings http://www.neurosoftware.ro/finance/tag/shin-yukawa/ _ New York Times, By Louise Story | Published: May 12, 2010 New York: in yleinen syyttäjä Andrew Cuomo tutkii, onko kahdeksan Wall Street pankkia - Goldman Sachs (GS), Morgan Stanley (MS), UBS, Citigroup (C), Credit Suisse, Deutsche Bank, Crédit Agricole ja Merrill Lynch - "antanut harhaanjohtavia tietoja", jotta luokituslaitokset -Standard & Poor's, Fitch Ratings ja Moody's Investors Service - voisivat saada korkeamman luottoluokitusten myytäville arvopapereille. _ http://www.nytimes.com/2010/05/13/business/13street.html?ref=business - Em. jutun keskustelupalstalla paljastuu miten luokituslaitokset ja pankit käytännössä ovat yhdessä huijaneet sijoittajia, luokittelemalla arvopapereita perusteettoman hyvälaatuisiksi, (tuottoisiksi). '..I have no proof but I had the impression that Merril was the rating company and the ratings companies were just publishers'. ..'How many ordinary bond issues get 'notched' from AAA to instant junk? Not even Greece!' _ http://community.nytimes.com/comments/www.nytimes.com/2010/05/13/busines... - Wall Street rekrytoi roskalainojen korkeammaksi 'jalostus' -luokitteluun väkeä pienemmistä pankeista. Goldman Sachs mm. palkkasi v. 2005 Fitch Ratingsilla työskennelleen Shin Yukawa: n luokittelemaan Sub Prime -luottoja, joista yksi oli kuuluisa ABACUS 2007-AC1. Vuosipalkkana oli miljoona dollaria. GS sai petiossyytteen myöhemmin syksyllä 2007. http://www.dailyfinance.com/story/investing/another-reason-why-americans... _ http://dealbook.blogs.nytimes.com/tag/shin-yukawa/ _ Goldman Sachs teki Abacuksen liikkeellelaskemisvuotenaan 2007 silloisen ennätystuloksensa, 11,6 miljardia dollaria. Viime vuonna pankki ylitti tuon ennätyksen ja teki 13,4 miljardia dollaria voittoa." _ http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/201 0/04/17/goldman-sachs-huijasi-sijoittajilta-miljardeja/20105453/12 - Suomen hallituksen tapa yrittää selvitä maailmanlaajuiseta luottolaitoskriisistä ja maksettavien velkojen nousevista koroista, on myös bluffi, Katais-sarjaa: 'kriisi ei vaikuta Suomessa'. - Kun katsoo Suomen syvää köyhyyttä ja valtiontalouden tunnuslukuja, näyttää siltä että Suomen Valtion AAA-reittaus on keksitty jossain mainostoimistossa: - YLE | Talous ja politiikka, julkaistu 24.03. Katainen: "Suomen luottoluokitus ei vaarassa" Amerikkalainen luottoluokitusyhtiö Standard & Poors antoi Suomelle marraskuun lopussa parhaan mahdollisen luottoluokituksen. _ http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/03/katainen_suomen_luott... - TS, Tiia Kyynäräinen 14.5.2010 Ex-keskuspankkiiri: Pankit on saatava vastuuseen Pankkien on kannettava vastuunsa Kreikan tukemisesta ja koko rahoituskriisistä, sanoo Suomen Pankin rahoitusmarkkinaosaston entinen osastopäällikkö Heikki Koskenkylä. _ http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2010/05/14/ex-keskuspankkiiri-panki...
Penttijuhani (nimimerkki)
tai Kreikan kaupungit tai valtio antiikissakaan. Kyllä he rakentelivat ja elivät yli varojensa, mistä rakentelusta peritään yhä - nyt turisteilta. Siis pitkällä tähtäimellä se oli kannattavaa. Mutta budjettitasapainot vaativat ryöstelujä naapureissa kaikenlaisin verukkein, kuten Helena & Co Troian sodassa. Myös orjia tarvittin enemmän ja enemmän. Kyllä kreikkalaiset olivat ensimmäisiä selittelyissä ja eteviä muutoinkin, mistä syystä voi ymmärtää, että tasapainoistan dudjettien yms. juttujen vaade on outo - paikallisesti katsoen. Ei semmoista ole aiemmin vaadittu. EU:n olisi ollut parasta ajattella tarkkaan. Mitä tapahtuikaan Sokrates-nimiselle hepulle, joka esitti samoja vaatimuksia kuin EU tänään?
Hymiö (nimimerkki)
Pieni ja itäeurooppalainen ovat ilmeisesti negatiivisia sanoja? Miksi muka pitäisi olla suuri tai läntinen. Onko lännemmässä paremmat ilmat tai isommassa maassa vähemmän ongelmia.
Vieras (nimimerkki)
Pienuudesta ei automaattisesti seuraa vaikuttavuutta. Itäeurooppalaisuudella viitattaneen kulttuuriseen viitekehykseen, johon ei yleisesti liitetä vapauden tai demokratian pisimpiä ja kunniakkaimpia perinteitä. Listaan olisi voinut lisätä vielä periferinen.
Hymiö (nimimerkki)
Hyvän itsetunnon omaava ihminen pitää Suomea maapallon napana ja sijaintia oivallisen keskellä, mutta tarpeeksi sivussa. Tokioon pääsee yhtä näpsään kuin New Yorkiinkin, Tukholman kohdalla voi tyhjentää lastin koneessa. Venäjälle voi naapuriin myydä kaikki mitä ei tarvitse kuten mauttomat juustot ja ylimääräiset possunlihat eli täällä me olemme loistopaikassa herran kukkarossa. Etelämmässä tulisi jo hiki. Huonon itsetunnon omaava luulee olevansa Itä-Euroopassa. Toiset tietävät asuvansa Pohjois-Euroopassa.
h.j.j (nimimerkki)
Katselin Kreikka laina keskutelua netin välitysellä. Oli kieltämättä aika piristivää kun puolueet olivat erimieltä asiasta. Vaikka mikälli oiken ymmärsin SDP, Vasemistoliito/Hallituspuolueden väittelyssä meni puurot ja vellit sekasin. Mitä Perus Suomalasiin tulee niin heidän ryhmäpuheenvuoron pitäjä oli hiuka hukassa kun asiaa käsiteltiin, olisipa Soini ollut puhumassa niin asiassa oli ollut jotai järkevää kommentointia. Mitä jalkapalloon/ jääkiekoon tulee niin asialla on omat kannatajansa.
puutarhamies (nimimerkki)
Jari Tervo on ollut usein hyvä kirjoittaja. Nyt tuotos oli kuin pölyjen hapuilua sängyn alta, roska sieltä, toinen tuolta. Ei niissäkään itua. Kun ei ole mitään sanottavaa tai on sitten itse ihan tukossa (veikkaan viimeisintä vaihtoehtoa), kannattaisi jättää kirjoittamatta, vaikka olisi luvannut.

Toimituksen poiminnat