Jari Tervo

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Puisto-osasto

Vajaat kahdeksan vuotta sitten vihreät marssivat ulos Paavo Lipposen kakkoshallituksesta, ja kaiken lisäksi – tadaa – ydinvoiman vuoksi. Lipponen murisi vihreille, että hallituksesta on helpompi lähteä kuin päästä sinne takaisin. Hän oli oikeassa. Vihreät joutuivat viideksi vuodeksi oppositioon. Siellä jokainen puolue tuntee olonsa sietämättömän melankoliseksi.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen salli kahden lisäydinvoimalan rakentamisen Suomeen. Ne sijoitetaan kehittyviin maakuntiin. Maakunnat saivat ydinvoimalansa oikein kukkakimpun kera, risupaketin.

Kokoomus ja elinkeinoelämä hinkuivat kolmea voimalaa saadakseen kaksi. Ne siis saivat haluamansa. Samalla kepun kannatusalueille kaadetaan satoja miljoonia euroja tukirahaa. Ydinvoimalapaketti oli loistava taidonnäyte Pekkariselta. Tämä muistetaan kesäkuun puoluekokouksessa, kun uutta pääministeriä valitaan. Samalla Pekkarinen sai vihreät näyttämään periaatteettomilta pelureilta.

Vihreitten puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki kertoi olevansa valtavan pettynyt hallituksen ydinvoimapäätökseen. Valtava on tässä tapauksessa liian vähän. Pettynyt voi olla ympäristöministeriön ylitarkastajan viran täytöstä, mutta nyt on sentään kyse Matti Vanhasen kakkoshallituksen tärkeimmästä ja kauaskantoisimmasta päätöksestä. Nyt olisi syytä karjahtaa. Poliittinen puolue karjahtaa lähtemällä hallituksesta.

Vihreitten ryhmäpuheenjohtaja Ville Niinistö toivoo hallituksen esityksen kaatuvan eduskunnassa. En usko niin käyvän. Kepulla, kokoomuksella ja ruotsalaisilla on yhteensä 112 edustajaa. Kyllä heistä yli sata komennetaan ruotuun.

Vuonna 2002 Osmo Soininvaara varoitti vihreitä lähtemästä hallituksesta. Hän jäi vähemmistöön. Soininvaaran ajattelussa pragmaattisuus voitti periaatteet, mikä on tietenkin yksi politiikan perusmääritelmistä. Sinnemäki on nyt samoilla linjoilla Soininvaaran kanssa. Minkä kokoluokan päätös ylipäätään saisi vihreät lähtemään hallituksesta? Sodanjulistus kaikille naapurimaille? Se tiedetään varmasti, että ruotsalainen kansanpuolue ei siinäkään tilanteessa jättäisi hallitusta. Se haluaisi turvata kielivähemmistön saavutetut edut Suomen ryhtyessä hyökkäyssotaan.

Vihreät ovat julkisuudessa nauttineet parikymmentä vuotta hieman muita parempien ihmisten mainetta. Heillä on periaatteita. He kannattavat kaikkea söpöä. He puolustavat puolustuskyvytöntä luontoa. Tiivistäen: jos kosteikot ja valkopersetikat ja ja tarhassa kidutetut marttyyriminkit saisivat äänestää, he äänestäisivät vihreitä. Tämä maine on viimeistään nyt mennyt. Porvarihallituksessa vihreät ovat kokeneet kovia. He ovat täysin mitoin ansainneet uuden pilkkanimensä: kokoomuksen puisto-osasto.

Politiikan ääripäät ovat periaatteista kiinni pitäminen tai niistä luopuminen eli pragmaattinen toiminta, juoksevien asioitten hallinta. Vihreillä olisi nyt mainio paikka harrastaa molempia lähtemällä hallituksesta, mieluusti ovia paiskoen. Näitä tilaisuuksia tulee harvoin.

Kepun puheenjohtajakandidaatit ovat pontevasti vaatineet vaalirahasotkujen selvittämistä ennen kesäkuun puoluekokousta. Niin tuskin tulee tapahtumaan. Kelmien jakelemien vaalirahojen ryvettämä hallitus kamppailee saman sotkun kanssa ensi vuoden eduskuntavaaleihin saakka. Siitä pitävät oppositio ja viranomaiset huolen. Eroamalla hallituksesta vihreät sanoutuisivat tästä kaikesta irti. He lähtisivät vaaleihin melkein viattomina, kohti vaalivoittoa.

Vihreitten pitäisi nyt ratkaista, haluavatko he säilyttää edes muiston menneistä periaatteistaan. Vai ovatko he vain pieni ekomerkki ydinjätehaudan portinpielessä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

JST (nimimerkki)
Näinpä juuri. Vihreät joutuvat valitsemaan aatteen ja vallan välillä. Onko brax tärkeämpi kuin aate ? Selityksiä on vihreiden blogit pullollaan, mutta ne ovat vähän kuin kiljusen etelänmatkaselitykset, niihin ei oikein taida uskoa kuin selittäjä itse. rkp ja vihreät , siinäpä puoleet ilman aatetta, mutta vallassa, miten kauan , siinäpä kysymys.
Vieras (nimimerkki)
Vihreät lähtevät karjahtaen hallituksesta, mutta paljon lähempänä vaaleja...
veijo venäläinen (nimimerkki)
Aaatetta ei ole Valtaa on oman elämän hallitsemista varten
Vieras (nimimerkki)
Vaihtaisin vielä tarkennuksena nimen Iken hengessä Kokoomuksen puutarhanhoito-osastoksi. Tälle on perusteita kun seuraa politiikan pariutumismarkkinoita.
Vieras (nimimerkki)
JT:"Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen salli kahden lisäydinvoimalan rakentamisen Suomeen. Ne sijoitetaan kehittyviin maakuntiin. Maakunnat saivat ydinvoimalansa oikein kukkakimpun kera, risupaketin." Olipa vitsikästä. Teki kepu sitä taikka tätä niin aina Helsingissä tamponi hiertää.
Aku (nimimerkki)
Vihreät ovat Marxilainen puolue, siis lähinnä Grouchoon päin kallellaan: "Nämä ovat periaatteeni, ja ellette satu pitämään niistä - minulla on muita periaatteita".
Kunto Säilä (nimimerkki)
Kannattaako edes yrittää neuvotella kompromisseista sellaisen osapuolen kanssa, jolle sopimuksen arvo on samaa luokkaa kuin paperi, jolle sopimus on painettu?
richardjarnefelt (nimimerkki)
Vihreät ovat ns. menneen talven lumia. Liike tarvittiin ympäristötietoisuuden herättämiseen, mutta kaikki ovat jo enemmän tai vähemmän ympäristötietoisia, ja liikkeellä ei tee enää mitään. Lisäksi Vihreät ovat hajallaan, Anni Sinnemäki on onneton johtaja. Länsi-Helsingin Vihreiden puheenjohtaja Hack linjaa vihreitä arvoja ihan uusiksi tämän lehdenkin blogissa, mutta puheenjohtaja ei tee yhtään mitään. Ilmeisesti Hackin mesoaminen on osa niistä uusista periaatteista joita äänestäjille tarjotaan, jos vanhat eivät enää kelpaa. Mutta mitään tekemistä vanhojen Vihreiden arvojen kanssa niillä ei enää ole. Vihreistä on tullut Puolue, isolla P:llä. Vihreiden tarkoitus on enää vain varmistaa "vihreä oksa" eli kivoja yhteiskunnan suojatyöpaikkoja omalla aktiiviporukalleen, johon kuuluu hinttareita, lesboja, puolihulluja idunpurijoita ja yksi meikkaamaton työministeri.
Zogg (nimimerkki)
Vihreät hajallaan? Ja nyt sen vasta huomaat. Miten (ainoa) puolue, joka ei pakota ryhmäkuriin, voisi olla muuta kuin hajallaan? Tuo on myös hienoa kuinka puolueen ulkopuolelta määritellään mitkä ovat vihreille kriittisiä kysymyksiä. Leimojen lyöminen on toki kivaa ja helpottaa yksinkertaisen ihmisen maailman jäsentelyä, mutta jos puolueessa on entisiä taistolaisia, liberaaleja ja nuorsuomalaisia, niin ei sitä poppoota ihan hirveän yksinkertaisella leimalla kateta. Esimerkiksi Kasvin edustamalle Otaniemen insinörttiosastolle ydinvoimapäätös tuskin on samanlainen elämän ja kuoleman kysymys kuin puolueen ituhippijaostolle.
Joakim2 (nimimerkki)
Vihreillä on RKP:n jälkeen tiukin ryhmä kuri. Voit tarkistaa tämän katsomalla vihreiden edustajien äänestämiskäyttäytymistä.
Vieras (nimimerkki)
siellä hallituksessa parhaillaan tapahtuu, että Sinnemäki ja Tynkkynen ovat olevinaan kaukaa viisaita jäämällä sinne yli näinkin suuren periaatepäätöksen? Mikä on se kortti kokoomuksen hihassa? Joku muu sen syyn täytyy olla kuin Tynkkysen mukafiksu selitys: saavutamme enemmän jäämällä kuin lähtemällä. Mitä he kuvittelevät saavuttavansa, mikä olisi enemmän kuin täydellinen uskottavuuden ja itse asiassa koko poliittisen vaikuttavuutensa menettäminen? Kuka heitä hallitsee? Fantastista!
Mikkelson (nimimerkki)
Tämä tiivistää kaiken oleellisen politiikasta. Periaatteet ovat aina uhrattavissa valtakysymyksen edessä. Asema/status ennen kaikkea. Tämä on puhdasta reaalipolitiikkaa, osittain paradoksaalisesti populismiakin. Varsin iso osa suomalaisista pitänee Vihreiden ratkaisua loogisena. Itse pidän sitä lähinnä vain yhtenä lisämerkkinä Vihreän Puolueen kaksinaamaisuudesta.
Van Helsing (nimimerkki)
..niin olisipa todella kiinnostavaa tietää mitä tämä äänestäjä luulee äänestävänsä.
Vieras (nimimerkki)
Vuosaaressa vihreät lupasivat äänestäjille, että Vuosaareen ei tule satamaa. Sitten luvattiin säilyttää makasiinit. Älyn lento se on korkealla kun vihreät HOK-elannon 15 %:alennuksin ostetut kaupunginvaltuutetut nuijivat kaavoja pöytään....
Zogg (nimimerkki)
Ihan tiedoksi: Vain kahden suuren hallituspuolueen kärkinimien lupauksilla on muuta kuin teoreettisia mahdollisuuksia toteutua (ja RKP:n ruotsin kielen puolustuksella). Muut vain PYRKIVÄT niihin luvattuihin tavoitteisiin, koska se on ainoa, mitä ne voivat tehdä. Muuta kuvitteleva on totaalisesti pihalla demokratian toiminnasta.
Vieras (nimimerkki)
On vastuutonta, että ihmisiä houkutellaan ostamaan paskaa tyhjillä lupauksilla. Ei asioiden hoitamiseen tarvita puolueita. Ne ovat vain herrahissejä aikaansaamattomille.
Vieras (nimimerkki)
Tässä olisi kotimaan matkailulle oiva piristysruiske. Esim. Töölöntorilta lähtee joka aamu bussimatkat risu- savottaan vaikkapa Sipoonkorpeen. Mukaan sirppi ja vesuri. Tottakai jokainen vähänkin vihreästi ajatteleva katsoo velvollisuudekseen osallistu tällaiseen elämysmatkaan. Tämän idean saa vapaasti käyttää myös muissakin kaupungeis- sa. Tampereelta matkanjohtajaksi lupautunee Oras.
jussi vaarala (nimimerkki)
kirjotti rovaniemen jeppe hyvin
Vieras (nimimerkki)
Lisää ydinjätettä lapsille, niin paljon kuin rehkeet riittävät. Lainaus IL yleisökirjoitus: #686, 23.04.2010 "Mielestäni on omituista, että nämä KANSANedustajat aikovat toimia vastoin kansan enemmistön mielipidettä, jota yleensä noudatetaan demokratiassa. Tilannehan on sellainen, että Suomi on pakotettu kehittämään muita kuin ydinvoimavaihtoehtoja joka tapauksessa, kannattaisiko niitä kehittää oikeasti, eikä mennä "helpon" ydinvoimaratkaisun taakse? Tilanteessa, jossa ennustettu, johon siis päätökset perustuvat, sähköntarve laskee Suomessa, päättävät nämä neropatit iskeä kaksi (mieluitein olisivat kolme) ydinvoimalaa pystyyn. Eli tarkoituksena on myydä ULKOMAILLE sähköä, tuskin kotimaan sähkönhintakaan laskee vrt. Fortum on kuin maatalous niin tai näin omaan laariin sataa ja johdon optiot kiinni tuloksesta, joten hinta ylös aina syyllä tai toisella. En vastusta ulkomaankauppaa, mutta ydinsähkö ei ole ihan tavallinen tuote, siitä jää hiukan ongelmanpoikasta tänne meille. Eikä nyt ole kyse mistään ostetaan lapsityövoimalla ostettua halpaa tavaraa länteen, vaan kunnon ongelmasta. No tämän päivän päättäjät ovat ensimmäinen airut tästä kaikki minulle ja heti sukupolvien ketjusta. He ovat siitä onnekkaita, että ehtivät nauttia vielä kaikista hedelmistä, heidän jälkipolvilleen ties kuinka moneen polveen jää sitten nauttia seuraamuksista: eläkkeiden maksamisesta selviäminen, vanhusten hoidon järjestäminen ja sitten kun ikäluokat tasoittuvat järjelliseen tasoon on vielä lähes ikuinen seuralainen 2010-luvun päättäjien ydinpaska seurana. Mahtaa Kataisen, Pekkarisen ja muiden pellejen sukulaiset olla ylpeitä esi-isistään? Niin ja kivat sulle Kepuliini taas kerran, iltalypsyllä täysi sangollinen, risut uuniin ja taas laariin kilahtaa ja kuka sen maksaa?" _ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showpost.php?p=3348317&postcount=3
Akateeminen pätkätyöläinen (nimimerkki)
Olen kovasti ihmetellyt tätä vihreiden pilkkanimeä. Vihreä liitto on hyödyllisten (ja hyödyttömien) idioottien lauma, jota johtaa totalitarismia ajava stallariklikki, joka käyttää luonnonsuojelua ja muita hyviä asioita savuverhona demokratian ja kansalaisvapauksien vastaisen myyräntyönsä peittämiseen. Miten joku voi erehtyä luulemaan tällaista puoluetta millään tavalla oikeistolaiseksi? Kunnes tajusin vasta äskettäin, että onhan se sittenkin totta: Vihreät on Kokoomuksen puisto-osasto. Ymmärryksen avain oli herätä huomaamaan, että nimitys kertoo oikeasti enemmän Kokoomuksesta kuin vihreistä.
jussi vaarala (nimimerkki)
ulkoistettu vihreys mutta onko siis Eija-Riitta Korhola pelkkä mannekiinipelle kokoomuksessa - tahtomattaan.
Vierassika (nimimerkki)
Jep. Kuvaavampaa olisikin sinikommarien puisto-osasto.
salakankee (nimimerkki)
voittaja kokoaa hallituksen ja vihreiden nokkaihminen on tuleva pääministeri?
Vieras (nimimerkki)
"Suomessa ydinvoimasta käytävä keskustelu on kansalliseen tyyliin vaimennettu". Kansalaisilta päätöksentekoon osallistuminen on kaikin tavoin estetty ja kansalaisfoorumit puuttuvat. Näissä nettifoorumeisa on turha räksyttää, niin kauan kuin korruptiosyytteet viipyvät. Suomen kansanedustuslaitoksessa 11 kpl ministereitä on halvemmalla lahjottavissa kuin 100 kansanedustajaa. - Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas arvioi, että hallitus on esittämässä lupaa jopa kolmelle uudelle ydinvoimalalle. Hänen mukaansa Suomesta ollaan rakentamassa Euroopan unionin ydinvoimareservaatiksi. - Muut EU:n jäsenmaat eivät halua uusien ydinvoimaloiden riskejä ja ratkaisematonta ydinjätteen varastointiongelmaa omien kansalaistensa keskelle. Suomessa ydinvoimasta käytävä keskustelu on kansalliseen tyyliin vaimennettu. Meillä ydinvoimaan ei sisälly ongelmia eikä riskejä, Suokas moittii. Suokas ei kuitenkaan vastusta ydinvoimaa. Hänen mukaansa on poliittinen realiteetti, että vähintään yhdelle uudelle ydinvoimalalle tullaan myöntämään lupa. Rakennusliiton puheenjohtaja kuitenkin vaatii, että ydinvoimarakentamiselle saadaan ehdot. - Ydinvoimalalla on merkittävin suora työllistävä vaikutus sen rakentamisaikana. Tämän takia ei ole yhdentekevää, kuka seuraavan ydinvoimalan tai ydinvoimalat rakentaa. Olkiluotoon nyt rakennettava ydinvoimala on ollut suuri pettymys suomalaisille rakennusyrityksille ja rakennustyöntekijöille. _ http://www.uusisuomi.fi/raha/87957-rakennusliitto-uudelle-ydinvoimalle-e...
AskoJ (nimimerkki)
Tuo E-R Korhola taitaa olla niitä harvoja kokoomuksen fiksuja. En vain ymmärrä, mitä tekemistä hänellä on vhreiden kanssa. Entinen puoluekin oli kristilliset ja on esittänyt ilmeisesti miehensä avustuksella hyvinkin kriittisiä kannanottoja esim. ilmastotutkimuksesta.
jussi vaarala (nimimerkki)
ei ole tarpeeksi fiksu lähteäkseen kokoomuksesta
Sokarates (nimimerkki)
Vihreät ovat tosiaan kokkelien apupuolue, muutama vanha vasuri mausteena, mutta ei kauaa. Ikävä vaan, että vihreistä on tulossa hallitusten ikuisuuspuolue, samaaan tapaan mitä RKP on jo nyt! Vihreiden menestys on kyllä taattu, sen verran meidän yliopistot tuottavat näitä akateemisia turhakkeita mm. nipistelytieteen dosentteja, mamu-tutkijoita, kehitysmaafanaatikkoja....eli ihmisiä joilla ei ole edes jälleenarvoa taloudellisesti mitattuna.
Reino Alho (nimimerkki)
Hyvin kirjoitettua ja loppuun saakka hiottua tekstiä Tervolta! Ja täyttä asiaa, jonka pitäisi ravistella pois joitakin harhakäsityksiä. Politrukkien kommenteista kuitenkin paistaa läpi, että asemiin on kaivauduttu. Ja hankaliksi koettujen asioiden esiintuominen muistuttaa veden kaatamista hanhen selkään.
HaaJotKaa (nimimerkki)
Eikö lie vihreät jo tehtävänsä tehneet - nythän kaikki joutuvat osan heidän arvoistaan ottamaan huomioon. On saatu riesaakin - kaiken maailman älyttömät haja-asutusalueen jätevesilainsäädännöt ja päästökauppa esimerkkeinä. Stadilaisten ongelmahan tämä oikeastaan on, siellähän vihreät moraaleineen huseeraavat. Kuvastaako laajemmaltikin kehä kolmosen sisäpuolen ajattelua ? Joo, söpöä on todella kannattaa kaikkea kivaa ja humaania, mutta elämä on laiffii ja välillä vähän joutuu jotain tekemäänkin oikeesti reaalimaailmassa. Poliitikothan tältä välttyvät.
h.j.j (nimimerkki)
Tervo tasi viitasikin Pekkariseen kun toinen ydivomalla tulee Keskestan vahvalle kannatusalueelle. Katselin tänä aamuna jälkivisaat niin siella tuli hyvä huomio sijotus paikoista. Toinen tulee tosen murheenkryynin viereen ja toinen jonnekkin ties minne. Loviisa ei saanut lupaa koska se olisi hyödyttänyt tavalisia kuluttajia, varsikin Etelä - Suomen alueella. Sehän oli hirveää jos joku vähentsi asumis kustanuksia etelässä, ELI SE SIITÄ JA KOKO SUOMEN PUOLUEESTA. Keskusta yritää pestä kasvojaan ydinvomala päätöksellä. Mitä vihreissiin tulee niin he olisivat haluneet tuulimyllyjä ja puupolttoainetta yms. Ensinäkin tuuli myllyt ovat nukysen disainin kannalta aivan hirveän näkösiä jos vertaa muuhun luontoon, jos taas puupohjaista polltoainetta käytetäsiin niin esinäkin rekkarlli olisi huoimattavaa ja ei puu pala puhtaasti. Jos lisätään vielä turve joukoon niin siitä on vääntöä onko se usituva luonnon vara vai ei.
Marko Kivelä (nimimerkki)
Mikä siinä julkisen protestin ja vihreiden yhdistelmässä niin kiehtoo, että niin monet haluavat nähdä sen? Onko todella niin, että julkinen marttyyriys on tärkeämpää kuin asioihin vaikuttaminen? Vastakkaiseksi näkemykseksi Tervolle tarjoan oman tekstini: http://markok.blogit.uusisuomi.fi/2010/04/23/hallitukseen-jaamisen-hapea/
jussi vaarala (nimimerkki)
Ongelma onkin tässä se mikä on yhteiskunnan ja valtion rooli - onko se vihattava alasajettava ja ryöstettävä tai muuten säälittä pumpattava ja ennenkaikkea heikko - vai olisiko se vahvempi niin että se paitsi lisää kansallisomaisuutta ja kansalaisten omistusoikeutta niin valtaan kuin omaisuuteenkin. Nythän kepu ja kokoomus meiskaa kansallisomaisuudella miten tahtoo. Toisin sanoen Suomen ja suomalaisten pitäisi itsenäistyä monella tapaa ja silloin ei oikein jää vaihtoehtoja äänestää kuin vassarit ja persut ja sitten demarit joka pitäisi persujen ja vassarien toimin pakottaa irti sak-riipastaan. Ja jos vihreät tajuaa tehdä sen mitä Tervo kolumnissaan fiksusti hahmottaa eli lähteä hallituksesta niin siitä saadaan kolmas muutosvoima vassareiden ja persujen rinnalle. Noilla kaikillahan on visiot aivan hajallaan mutta onko se ikuisesti niin - ottakoon vaikka eettis-realistisen tien analysoida ja toimia niin siitähän voi kehkeytyä vaikka mimmonen muutosvoima näihin maailman tuuliin.
Vieras (nimimerkki)
Vihreät on jo vuosia ollut yhteiskunnan hyväosaisten kerho, jossa on ollut kiva harrastaa yleviä asioita. Kun tarpeeksi kauan on jaksanut hengailla mukana, on saanut jonkun kivan viran palkkioksi "suuresta palveluksesta puolueelle". Niin kuin muissakin puolueissa on tapana. Kukaan ympäristöstään aidosti kiinnostunut ei voi äänestää vihreitä.
Htalk (nimimerkki)
Vihreätkin haluavat kataa hallituksen tärkeimmän päätöksen halituksesta käsin viimeistään eduskunnassa hallituspuolueena. Jos jääkiekossa "vihreä" pelaaja haluaisi vaastapuolen voittavan oman joukkueen tärkeimmän pelin ja pelaisi vastapuolen joukkueen edunmukaisesti niin toimisiko tämä Vihreä oikein vai väärin.
Timo Toivonen (nimimerkki)
Tästä saattaa olla seurauksena se, että Vihreästä puolueesta eroaa väliaikainen aseellinen siipi, joka lähtee eduskuntavaaleihin omalla porukallaan. Merkkejä siitä on ollut jo aiemminkin ilmassa, eli tyytymättömyyttä Vihreiden työskentelyyn hallituksessa. Energiaintensiivisen teollisuuden kannattaisikin ehkä perustaa Rähjäisten maihinnousutakkien Suomi r.y, joka tukisi avokätisesti tätä militanttifraktiota.
yypee (nimimerkki)
Huusinko? Niin oli tarkoituskin. Tervolle kymppiplussa tuosta ainekirjoituksesta.
Vieras (nimimerkki)
Uudet EU-korrutiolait vasta OL3 ja Posiva periaatepäätöksien jälkeen. Korruptiolakeihin saattin kuitenkin sopivia porsaanreikiä lobbaustamiseksi. _ Täysistunnon pöytäkirja PTK 65/2002 vp TORSTAINA 23. TOUKOKUUTA 2002 kello 18 (18.07) Eduskunta ei pystynyt keskustelemaan lisäydinvoiman (OL3) periaatepääätöksestä rauhallisesti, vaan käsittely piti keskeyttää kahteen kertaan ja lopulta jatkaa seuraavana päivänä liiallisen hälinän vuoksi. TIISTAINA 4. KESÄKUUTA 2002 kello 14 Kirsi Ojansuu /vihr: Arvoisa puhemies! "Arvoisa puhemies! Kansainvälisessä rikosoikeudessa kamppailu lahjontaa vastaan on erittäin keskeinen tavoite. Siksi varaumien tekeminen Euroopan neuvoston sopimukseen näyttäisi ulkopuolisten silmissä vähintäänkin oudolta ja nakertaisi kansainvälistä uskottavuuttamme. Minusta se olisi häpeällistä. Esimerkiksi YK:ssa on parhaillaan valmisteltavana lahjontaa koskeva sopimus, ja jotta voimme vaatia korruption kitkemistä muilta, on meidän itse toimittava esimerkillisesti. Lakivaliokunta jätti eduskuntavaaliehdokkaat rangaistavuuden ulkopuolelle. Monet asiantuntijat katsoivat, ettei kansanedustajaehdokas ole kriminalisoinnin kannalta niin tärkeässä asemassa kuin lainsäädäntövaltaa käyttävä kansanedustaja. Valiokunta perustelee kantaansa myös sillä, että kansanedustajaehdokkaan asemaan olisi parempi palata sitten, kun vaalirahoituksen julkistamisvelvollisuudesta on kertynyt riittävästi kokemusta. Olkoon nyt näin. Tärkeintä on lain läpimeno. Lopuksi harmittelen sitä, että laki astuu voimaan vasta ydinvoimaäänestyksen jälkeen. Esitys annettiin eduskunnalle 22.5.2001, joten meillä olisi ollut hyvin aikaa saada laki voimaan jo ennen, jo tämän vuoden alusta. [b]Useat asiantuntijat nostivat juuri ydinvoimaäänestyksen esimerkiksi sellaisesta päätöksestä, jossa kiusaus lahjontaan ja lahjusten vastaanottamiseen voi olla suuri. Siksi olisin toivonut, että eduskunnasta olisi löytynyt poliittista tahtoa lain nopeammalle käsittelylle.[b] Harvoin on yhdellä äänestyksellä niin suoria yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia kuin tässä. Äänestys on kuitenkin takana, joten nyt on todettava hieman sarkastisesti, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan." _ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu//showpost.php?p=3320678&postcount=37
Vieras (nimimerkki)
Täysistunnon pöytäkirja PTK 62/2002 vp TIISTAINA 21. TOUKOKUUTA 2002 kello 14 Osmo Soininvaara /vihr: Arvoisa puhemies! Mahdollinen viidennen ydinvoimalan rakentaminen ei tarkoita vain, että maassa olisi sen jälkeen neljän ydinvoimalan sijasta viisi. Uusi 1 600 megawatin voimala vastaisi kahta tai kolmea nykyistä ydinvoimalaa. Se sisältäisi siis oikeastaan viidennen, kuudennen ja ehkä seitsemännenkin voimalan yksissä kuorissa. Todellisuudessa ydinvoima vain pahentaa tilannetta, koska sitä käytetään ed. Markkula-Kivisillan tavoin itsepetoksena lykkäämään sopeutumista niukan energian kauteen. Vielä 10 vuotta investoidaan tuhlaavaan yhdyskuntarakenteeseen, vääränlaisiin tuotantolaitoksiin ja vääränlaisiin lämmitysjärjestelmiin ja edistetään ekologisesti kestämättömiä kulutustottumuksia. Tuotannon ja kulutuksen rakenteisiin vaikuttaminen on ilmastonmuutoksen torjunnassa keskeisintä ja kiireisintä. Ydinvoima torjuu kasvihuoneilmiötä kuin viinaryyppy krapulaa. _ http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_62_2002_ke_p_1.shtml -- Täysistunnon pöytäkirja PTK 63/2002 vp KESKIVIIKKONA 22. TOUKOKUUTA 2002 kello 10 Ympäristöministeri Satu Hassi: Arvoisa puhemies! Äskeiseen työllisyysnäkökohtaan tiedoksi vain, että Tekesin toimittaman materiaalin mukaan.. Suomen 90-luvun työllisyyden kehityksestä valtaosa on varsin vähän energiaa kuluttavan korkean tekniikan teollisuuden muodostamaa työllisyyttä ja huomattavasti pienempi osa on paljon energiaa kuluttavan prosessiteollisuuden työllisyyttä. Arvoisa puhemies! Kuten eilen sanoin, niin minua on myöskin ihmetyttänyt se, miksi tässä keskustelussa keskustellaan aivan kuin Suomen rajat olisi suljettu, aivan kuin pohjoismaiset ja eurooppalaiset energia- ja sähkömarkkinat loistaisivat poissaolollaan. Käsittelemme ällistyttävän vähän niitä keinoja, joita moderni markkinatalous mahdollistaa muun muassa uusiutuvan energian edistämiseksi, _ http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_63_2002_ke_p_1.shtml -- Täysistunnon pöytäkirja PTK 65/2002 vp TORSTAINA 23. TOUKOKUUTA 2002 kello 18 (18.07) PÄIVÄJÄRJESTYKSEN ASIAT: Puhemies: Asian käsittely keskeytettiin eilen pidetyssä istunnossa. PTK 63/3 (Hälinää) Keskustelu jatkuu, kunhan ensin teidän keskinäiset keskustelunne päättyvät. Kehotan edustajia rauhoittumaan ja yksityiset keskustelut käymään salin ulkopuolella, jos niitä välttämättä pitää olla. Olkaa hyvät ja istuutukaa! Ympäristöministeri Satu Hassi: Arvoisa puhemies! Tässä keskustelussa, kuten myös yhdeksän vuotta sitten eduskunnassa käydyssä keskustelussa samasta aiheesta, on väitetty, että ydinvoimala on eräänlainen talouden sampo, joka muun muassa mahdollistaisi sen, että uusiutuvaan kotimaiseen energiaan osoitettaisiin enemmän valtion tukea kuin muutoin olisi mahdollista. Koska meillä on kokemusta sekä siitä, että on ydinvoimaloita käynnistetty, että siitä, että ydinvoimalahakemuksia on hylätty tai rauennut, niin voisimme katsoa, mitä kansantaloustilastot kertovat näistä kokemuksista. Ne neljä ydinvoimalaitosta, jotka Suomessa nyt toimivat, on käynnistetty hyvin lyhyen ajan sisällä vuosien 77 ja 81 välillä. Seurasiko tästä ennennäkemätön talousbuumi? Ei seurannut. Vuoden 81 jälkeiset viisi vuotta olivat 80-luvun huonoimmat vuodet talouskasvun näkökulmasta. Vuonna 86 eduskuntaan jo tullut ydinvoimalupa-asia raukesi Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuteen, ja sen jälkeen seurasivat 80-luvun parhaat talouskasvun vuodet. Kun - ja nyt puhun nimenomaan suomalaisena insinöörinä, kuten ed. Markkulakin äsken puhui - suomalaisilla on nimenomaan tällä alalla ja muutenkin uusiutuvan energian alalla omaa insinööriosaamista ja teollista osaamista, sen sijaan ydinvoiman alalla me olemme tuonnin varassa, niin minusta olisi outoa, jos me nyt emme luottaisi siihen kehitykseen, mitä 90-luvulla ja tämän vuosikymmenen alussa on saatu hyvään vauhtiin. Uusiutuvan energian käyttö on kasvanut, niin että tässäkään salissa esimerkiksi puuenergiaa ei enää pilkata, niin kuin sitä 90-luvun alussa vielä pilkattiin; puhuttiin käpykaarteista ja risusavotoista. _ http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_65_2002_ke_p_1.shtml
Lastman (nimimerkki)
Kirjoittaa aina oikein, vihreät on lälläripuolue, pilleristejä ja muuten vaan hippejä, ei näillä eväillä kauan voi menestyä.
Msy (nimimerkki)
Kahden ydinvoimaluvan lisäksi hallituksen esityksestä tullaan tällä kaudella tekemään pari "ympäristötekoa". Pitkästa-aikaa päästään rakentamaan kansallispuistoihin. http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templates/1.htx?id=3199 Ja Natura-alueelle kuparikaivos http://www.lapinkansa.fi/cs/Satellite?c=AMArticle_C&childpagename=LKA_ne... On siinä Vihreillä selittelemistä. Toki he kovasti pahoittelevat ja vaativat kaikkia projektien osapuolia suuresti kunnioittamaan alueiden luontoarvoja, mutta mitään todellista he eivät tee.
jussi vaarala (nimimerkki)
vihreiden siunauksella unohtui
Antero (nimimerkki)
Vihreä liike on Helsingin herätysliike ja eräänlainen sikäläisten ulkokullaisuuden tavaramerkki. Kultalusikka suussa syntyneiden rikkaiden pentujen partioliike, joka on sitäpaitsi lähes kaikissa keskeisissä kysymyksissä totaalisesti väärässä. Heidän näkemyksensä eläinsuojelusta ja luonnosta yleensäkin on natsilainen. Heidän näkemyksensä luonnosta on typerä ja idealistinen, mikä kertoo vakuuttavalla tavalla siitä, ettei heidän itsensä tarvitse elää tuon luonnon, tuon pedon kanssa.
Kunnioittava (nimimerkki)
Olen vilpittömästi iloinen vihreiden mukana siitä, että heidän omatuntonsa on lopultakin herännyt ydinvoimakysymyksessä. Monien muiden pinnallisesti ympäristönsuojelun kannalta hyvältä näyttävien, mutta todellisuudessa vahingollisten teemojensa joukkoon he tietenkin aikoinaan valitsivat ydinvoiman vastustamisen. Se oli suuri ja helppo teema, koska valitsijoiden joukossa tiedettiin olevan ja on edelleenkin paljon ydinvoimaa huonosti tuntevia ja sitä ilman mitään järkisyitä pelkääviä äänestäjiä. Vuosien mittaan kuitenkin kävi selväksi, että jos ilmastonmuutosta vastaan halutaan taistella todella tehokkaasti, ydinvoima on ainoa ratkaisu. Jo muutama vuosi sitten vihreiden joukossa alkoi esiintyä myönteisiä mielipiteitä ydinvoimasta ja sitä kannattavia lausuntoja. Kaikkien omatunto ei enää kestänyt vaaliteemana toitotettua edesvastuutonta ydinvoiman vastustusta. Kun nyt Suomen ydinvoimakysymys näyttää saavan oivan ratkaisun, vihreiden on tietenkin vielä muodon vuoksi sitä julkisuudessa vastustettava. Mutta tietäen ydinvoiman suuren merkityksen ilmastolle ja Suomen kilpailukyvylle, he jäävät hallitukseen myötävaikuttamaan projektin onnelliseen läpiviemiseen. Tätä on syytä kunnioittaa ja toivoa muidenkin puolueiden ottavan siitä esimerkkiä.
Vieras (nimimerkki)
Ydinjätteet ovat ydinenergiaa tuotettaessa syntyviä radioaktiivisia aineita, esineitä ja rakenteita, joilla ei ole enää käyttöä. Ne sisältävät aineita, joita ei normaalisti esiinny luonnossa. Nämä aineet pysyvät myrkyllisinä ja radioaktiivisina satojen tuhansien vuosien ajan. Ydinjäte on jollakin tavalla eristettävä ympäristöstä, koska vaarattomaksi sitä ei nykyteknologialla osata tehdä. Ydinvoimalat tuottavat matala-, keski-, ja korkea-aktiivisia ydinjätteitä. Käytetty uraanipolttoaine, jonka kapselointia ja sijoittamista kallioperään nyt suunnitellaan, on korkea-aktiivista jätettä. Suhteellisen matala-aktiivinen uraanipolttoainesauva muuttuu ydinreaktorissaoloaikanaan korkea-aktiiviseksi ydinjätteeksi. Ydinvoimalan käyttöaika on 30-40 vuotta. Yksi 1000 megawatin ydinvoimala tuottaa 30 vuodessa radioaktiivisena jätteenä: 1 000 000 tonnia uraanin louhintajätettä, joka jää uraanikaivosalueille. 5 000 tonnia uraanin rikastusjätettä rikastamoalueille. 20 000 tonnia voimalaitos- ja purkujätettä ydinvoimala-alueelle. 1 000 tonnia korkea-aktiivista ydinjätettä, joka sisältää 10 000 kiloa plutoniumia. Ydinjätteet, köyhän miehen ydinase Korkea-aktiiviset ydinjätteet sisältävät useita radioaktiivisia alkuaineita, esimerkiksi plutoniumia, strontiumia, cesiumia, amerikiumia, neptuniumia,teknetiumia, jodia ja uraania. Plutonium säilyy radioaktiivisena jopa 500 000 vuotta. Luonnossa sitä ei esiinny normaalisti lainkaan. Plutonium-239 on ydinaseen raaka-ainetta. Synkimmissä arvioissa vain 150 kiloa plutoniumia riittäisi sopivasti levitettynä aiheuttamaan keuhkosyövän maailman kaikille ihmisille. Käytetty uraanipolttoaine lähettää erittäin voimakasta gammasäteilyä. Käytettyjen polttoaineinenippujen läheisyydessä voidaan oleskella, jos säteilysuojana on vähintään muutama metri vettä, metri betonia tai noin 30 cm terästä. Jätteen käsittelyä vaikeuttaa myös lämpö: yhden vuoden päästä reaktorista poistamisen jälkeen käytetty ydinpolttoaine tuottaa lämpöä saman verran kuin sähkökiuas eli noin 8 kilowattia uraanitonnia kohti. _ http://personal.inet.fi/luonto/vaarun.vuori/ydinjateon.html
Vieras (nimimerkki)
Emailitse tutkijalta saadun tiedon mukaan, tutkimuksessa toistuva lause: ".., mutta näitä tapauksia ei tarkastella tässä yhteydessä", tarkoittaa että tämän Suomen parhaimpiiin lukeutuvan asiantuntijan tiedossa ei ole, että mahdollisia ydinjätteiden käsittelyn onnettomuustapauksia olisi tarkasteltu tai analysoitu jossakin muussa yhteydessä. - Siis onnettomuuksiin ei tämän kummemin ole varauduttu, koska siihen ei tutkimusvarat riitä. - Posivan onkalo on ns. First of a Kind (FoaK)-kuoppa, joka yksi isoista ongelmista on polttoainesauvojen suuri lämmöntuotto. --- Olkiluodon ydinjätelaitoksen normaali-käytön, käyttöhäiriöiden ja onnettomuustilanteiden säteilyannosten arviointi. 4.2 Toimintavirheet ja laiteviat, sivut 29 - 36: (Kaikkea voi sattua ja aiheuttaa vakavia päästöjä,) "mutta näitä tapauksia ei tarkastella tässä yhteydessä." Tama sivulause arviointidokumentissa esiintyy parikymmentä kertaa. - Kätevää, kun se laittaa kaikkiin raportteihinsa. Vielä vakavammaksi "arviontiraportti menee kuvattaessa laitevikatapauksia L1 - L10, kun seurauksia kuvattaessa käytetään ylimalkaisesti: " tapausta ei ole tarpeen tarkastella tässä analyysissä." - Samantien voisi Posivan "analyytikot" sanoa kaikista onnettomuuksista joita todennäköisesti tulee tapahtumaan, varsinkin loppusijoitus -rumbassa.' - Onnettomuustapauksia ja niiden seurauksia ei ole tarpeen analysoida missään yhteydessä. - Aika venäläistä! -- 5.3 Käyttöhäiriöt ja laiteviat Ympäristön väestölle voi aiheutua annosta käyttöhäiriöistä ja laitevioista arvioitujen päästöjen seurauksena. Myös käyttöhenkilökunta voi altistua säteilylle ydinjätelaitoksen sisätiloissa tapahtuneen käyttöhäiriön tai laitevian seurauksena, mutta näitä tapauksia ei tarkastella tässä yhteydessä. Ydinjätelaitoksen suunniteltu enimmäiskapselointikapasiteetti on 100 kapselia vuodessa (tämä vastaa 1200 polttoainenippua vuodessa BWR ja VVER polttoaineen tapauksessa). Rikkoutuvien polttoainesauvojen määrä olisi VVER-tyypille hieman yli 3 sauvaa ja BWR-tyypille hieman alle 3 sauvaa vuodessa, josta arvo 5 sauvaa vuodessa saadaan. Kapseleiden kuljetuksia loppusijoitustiloihin tapahtuu keskimäärin kerran viikossa. Mikäli sijoittaminen kuitenkin toteutetaan kampanjoina, voi sijoitustahti olla nopeimmillaan luokkaa kerran päivässä. _ http://www.posiva.fi/files/1067/TR_2009-70_web.pdf --- Eurajoki julistetaan suljetuksi kaupungiksi ensimäisten ydinjätepolttoaine -sauvojen putoillessa kuljetuksesta tielle ja aiheuttaessa alueen eristämisen. Eurajoen uudeksi nimeksi määrätään EUritsa. Nimi uusitaan 2 vuoden välein. http://fi.wikipedia.org/wiki/Murmanskin_alueen_suljetut_kaupungit
Vieras (nimimerkki)
Lainaus kirjoituksesta: Sinikka Tyynelä, Jyväskylä | 22.4.2010 17:55 "Miksi vihreät käsivät murskatappion?" "Vihreät olivat eturintamassa marssimassa EU:hun. Euratomin keskeinen vaatimus on ydinvoiman nopea lisärakentaminen koko Euroopassa. EU:n johtavat ydinlobbarit Paavo Lipponen ja Ranskan Nicolas Sarcosy ovat hyvävelijärjetön topten ! Lissabonin sopimuksen hyväksymisen jälkeen EU - päättää ulko-ja turvallisuuspolitiikasta. Suomen puolustusvoimat on jo kaikessa hiljaisuudessa liitetty Naton hyökkäysvalmiuteen. Nato ja IAEA ovat ydinasekauppiaiden luoma korruptoitunut rikollisjärjestö, joka sai uutta tuulta siipiensä alle kun Obama ja Lavrov päättivät kierrättää 17000 ydiaseen plutoniumtonnistot siviiliydinvoimaloitten polttoaineeksi ! Summa summarum - sattuman ja välttämättömyyden laki ? Samaan aikaan STUK:n [b]Tero Varjoranta nimitetään IAEA:n korkeaksi virkamieheksi, kun Suomeen päätetään rakentaa entisestään suurempia maailman suurimpia kolmannen sukupolven ydinvoimaloita, jotka käyttävät jälleenkäsiteltyä polttoainetta. IAEA on jo 90-luvulta vaatinut, että Euroopan ydinjätteet keskitetään samaan paikkaan. Mikäs sopii paremmin kuin syrjäinen Suomi ? Tänne Euroopan ydinjätteet ja Naton plutonium-varastot, samalla kun lisääntyvän terrorismin vaara kasvaa miljoonakertaisesti plutoniumkuljetusten ja jälleenkäsittelyn yhteydessä. Suomen nykyinen hallitus toimii kuin järjestäytynyt rikollisjärjestö: Yksityisille ydinvoimayhtiöille myönnetyt luvat eivät varmasti vastaa kansantalouden kokonaisetua ja Suomen atomienergialakia. Päätös oli täysin laiton, kun muistetaan, että myös ydinjätteen loppusijoitus on täysin ratkaisematta. Suurinkvisiittori Pekkarisen myhäilyllä ei ole määrää : EU:n marssijärjestyksessä yhtiöiden etu menee kansakunnan tahtotilan edelle. Viis tulevista sukupolvista ja syövän lisääntymisestä. Ylivoimainen enemmistö kansasta vastustaa lisäydinvoimaa ja valmis luopumaan siitä kokonaan ! Kansan äänen kuulemiseksi ja enemmistön tahtotilan varmistamiseksi on ensin varmistettava oikeusvaltion periaatteet. Ryhtyvätkö edes vihreät ponnekkaasti perustamaan Suomeen Perustuslakituomioistuinta ? Se on kansan ainut pelastus eduskunnan rikollisjärjestöjen laittomuudesta. PLUTOKRATIA - EI KIITOS!"
Vieras (nimimerkki)
ABBA/RIA Novostinen JKL Mauri moitti "Verkko(a)pila" -lehdessään Nuorkeskustalaisia jälkeenjääneisyydestä. Ne kun eivät ymmärrä supistuvan energiankulutuksen sisällä tapahtuvaa kasvavaa sähkönkulutusta. Nuoret ovat kuitekin jo pitkään, salaa, Greenpeace Lauri Myllyviidan kanssa, keskustelleet bilateraali -kaupan hengessä, venäläisten insinöörien kanssa. Mauri vaihdetaan kymmeneen kelluvaan ydinvoimalaan, joista ensimäinen on jo matkalla Saimaan kanavassa, kohti Päijännettä ja Keljonlahtea. Venäjä saa Maurista pesäpallon kansallissankarin ja nimetään Länsi-Siperian Hanti-Mansiaan kunniakonsuliksi, Fortum maksaa palkan. Samalla Jyväskylä saa itselleen säihkyvän turistirysän, joka näkyy komeasti hohtavana aina Harjun tornista saakka, alas Jyväsjärveen. Jos proto toimii edes viikon, niitä tulee lisää Etelärantaan ja Kaivarin edustalle, lähelle suurimpia tarvitsijoita. _ Taiteilijan ennakkonäkemys maailman ensimmäisestä kelluvasta ydinvoimalasta toimintavalmiudessaan. Laitos voidaan uittaa sähköä tarvitsevan kaupungin edustalle ja kiinnittää sähköverkkoon. Venäjä ryhtyy rakentamaan Vienanmeren rannalla Severodvinskissa kelluvia ja meriteitse siirrettäviä ydinvoimaloita, joista toivotaan tulevan Venäjälle merkittävä vientituote. Uutistoimisto RIA Novosti kertoi muutama päivä sitten, että Arkangelin lähellä sijaitsevassa Severodvinskissä Sevmashin telakalla vietettiin juhlahetkiä, kun työt maailman ensimmäisen kelluvan ydinvoimalan työmaalla aloitettiin. Toinen syy juhlaan oli, että telakalta lähti neljännen sukupolven ydinsukellusvene "Juri Dolgoruki". Kelluvia ydinvoimaloita on suunniteltu Venäjällä pitkään, ja niistä uskotaan tulevan voimalähteitä etenkin syrjäisille seuduille. _ http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Maailman+ensimm%C3%A4inen+kelluva+ydin...
Pertti Mononen (nimimerkki)
Vihreät saivat paljon ääniä meiltä myöhäisradikaaleilta vasemmiston puolelta, jotka uskoimme todellisuudessa 70-luvun alun vasemmistoliberalismiin ja humanistisen ajattelun voimaan. Liberalismi on kirosana nykyisessä politiikassa. Uusi ajattelumalli toisi vaihtoehtoja. Itse uskon, että humanistinen liberalismi voisi tarjota todellisen vaihtoehdon nykyiselle vasta-asettelulle. Erityisesti siksi, etten enää usko vasemmisto-oikeisto-asetelman tuovan minkäänlaista ratkaisua tuleviin haasteisiin.
Vieras (nimimerkki)
Tule tekemään ydinvoimasta historiaa lauantaina 8.5! Lähetä vahva viesti kansanedustajille ja osallistu Ydinvoima historiaan -päivään Helsingissä. Teemana äitienpäivän kunniaksi perintö -mitä Sinä haluat jättää jälkipolville? _ http://www.ydinvoima.fi/mielenosoitus
siviilitarkkailija (nimimerkki)
Vihreät eivät ole mikään puisto-osasto koska puiston perustaminen, huoltaminen ja kehittäminen edellyttävät paitsi maanmuokkausta myös rehellistä työtä. Puiston puita joutuisi halaamisen sijasta sahaamaan, karsimaan ja vielä hoitamaan. Pensaita leikkaamaan, kävelyteitä siistimään ja roskia keräämään. Vihreät on ryteikköosasto. Komm.kokoomuksen sekoekoelämän tarkoitus on luoda ryteikköä jossa mihinkään ei kosketa, mitään ei tehdä ja luonto reilusti ja iloisesti korjaa ihmisen tekemiset. Vihreiden elämänlogiikan mukaisesti lainattu kaupunkimaasturi tankataan ekobensiinillä ja ryteikössä ajetaan huolellisesti valittuja ajouria luontoa muutoin rasittamatta valokuvia näpsien. Kaikki istuimet täynnä yhtäläisesti luonnosta nauttiva vihreitä ekoturisteja kierrätysvaatteissaan. Samalla otetut kuvat Twitterkommenteilla facebookiin lähettäen. Eko eko...Seuraavaksi kaupunkimaasturit lähetetään vastustamaan mahdollisia ydinvoimakohteita...
pekkatoivonen (nimimerkki)
Mies, jonka silmälasit ovat ikkunalasia, ei ole uskottava. Oras Tynkkysen ( vihr.) ilmastopoliittiset asiantuntijalausunnot tulevaisuusselvityksineen ovat kaikuneet hallituksessa kuuroille korville. Pidän itsestään selvänä, että Oras Tynkkkynen jatkaa hallituksessa ilmastopoliittisena asiantuntijana.Sanoma kun ei vielä ole mennyt perille.
ykmail (nimimerkki)
Taitaa olla oma pääsi jotain lahoa uusiutuvaa luonnon omaa kasvustoa kun kehtaat esittää soinismaisesti mielipiteesi jonkun henkilön silmälasien vahvuuden mahdollisesta vaikutuksesta tämän uskottavuuteen.
tuomokokko (nimimerkki)
Voisiko vuoden 2010 energiapäätös lopultakin avata Mauri Pekkarisen poliittisen kukan, joka on ollut lupaavasti nupullaan ainakin 1970-luvulta asti? Tämä operaatioko nostaa hänet puoluekokouksen kautta valtioneuvoston johtoon? Kepun kokousväki tulee maaseudulta, edustaa enimmäkseen miessukupuolta ja on iältään lähellä kuuttakymppiä. En silti usko, että Kataisen-Urpilaisen-Arhinmäen-Sinnemäen nuori nelikko saisi Keskustasta täydennyksekseen ketään Mari Kiviniemeä vanhempaa. Jopa Mauri saa mennä, vähän kerrassaan ja ulko-ovea kohti. Vihreät ovat puolueena tulleet järkiinsä samoin kuin Matti Vanhanen yksilönä: ydinvoiman edut myönnetään, eikä siitä tehdä kuolemanvakavaa poliittista kysymystä. Aika on parantanut vamman nimeltä nuoruus. Ydinvoima ei savua, ei haise eikä saastuta. Ydinvoimala tarvitsee tontikseen huomattavasti vähemmän neitseellistä rannikkomaisemaa kuin tuhannet tuulimyllyt. Ydinvoima ei jätä hiilijälkeä eikä tuhkapilveä. Ydinvoima saa sähkönkäyttäjäasiakkaan säteilemään - onnesta edullisen hinnan ja tasaisen laadun vuoksi.
Mustapartainen mies (nimimerkki)
"Mitä enemmän tapaan ihmisiä ja seuraan politiikkaa, sitä enemmän arvostan koiraani".
ykmail (nimimerkki)
Surullista että arvostat koiraasi enemmän sillä perusteella, että näet ihmisissä puutteita. Koirasi arvo saisi ennemmin perustua koiraan itseensä. Se on sen ansainnut.
Vieras (nimimerkki)
Olkiluoto, OL3: sta rakennetaan yritykselle rahantekokoneeksi, ei yhteiskunnalle Täysistunnon pöytäkirja PTK 65/2002 vp 65. TORSTAINA 23. TOUKOKUUTA 2002 1) Valtioneuvoston periaatepäätös 17 päivänä tammikuuta 2002 Teollisuuden Voima Oy:n hakemukseen ydinvoimalaitosyksikön rakentamisesta Keskustelu jatkuu: Markku Markkula /kok: Arvoisa puhemies! Haluan tällä puheenvuorollani osoittaa, että tämä päätös on tehtävissä tosiasioihin perustuvan tiedon avulla. Työllisyysvaikutukset ovat tärkeä asiaan vaikuttava tekijä. Tällä hetkellä tehdasteollisuudessamme työskentelee noin 450 000 ihmistä, joista energiavaltaisessa prosessiteollisuudessa reilut 100 000. Tämän teollisuuden kilpailukyky vaikuttaa myös monen muun suomalaisen teollisuus- ja palveluyrityksen menestykseen ja julkishallintoon tietenkin. Lisäksi energiavaltainen teollisuus työllistää itse asiassa välillisesti huomattavasti enemmän kuin suoraan. Hakemuksen mukaisen ydinvoimalaitoksen rakentamisvaiheen työllistäväksi vaikutukseksi Suomessa on arvioitu 30 000 henkilötyövuotta. Kotimaisen työn, materiaalien ja laitteiden osuuden on arvioitu muodostavan noin puolet investointikustannuksista. _ http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_65_2002_ke_p_1.shtml -- Sittemmin, Markku Markkulan puheesta, 3,5 v. myöhemmin Tekniikka & Talous | 1.12.2005 Olkiluoto pettymys rakentajille Rakennusliiton 2. puheenjohtaja Kyösti Suokas; ”Työpaikat osoittautuneet palturiksi” Olkiluodon ydinvoimalatyömaa on osoittautumassa suureksi pettymykseksi suomalaisrakentajille. Kotimaisille rakentajille töitä on herunut todella vähän. ”Kartoitimme tilannetta jokin aika sitten ja tulokset olivat varsin masentavia. Suomalaisrakentajia oli ydinvoimalatyömaalla töissä viitisenkymmentä (50). Samaan aikaan ulkomaalaisia rakentajia oli Olkiluodossa useita satoja”, Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas hämmästelee. Suokas kuvaa ydinvoimalatyömaan tilannetta ”totaaliseksi pettymykseksi”. ”Tämä on sikälikin harmillista, että Rakennusliitto ja ay-väki yleensäkin teki hartiavoimin töitä ydinvoimapäätöksen saamiseksi. Merkittävät työllisyysvaikutukset ja työpaikat ovat osoittautuneet täydelliseksi palturiksi.” Suomalaisrakentajien huono tilanne juontaa juurensa siitä, että rakennusurakoita ei ole juuri suomalaisille herunut. Turbiinirakennuksen tekee saksalainen Heitkamp ja reaktorirakennuksen betonityöt ranskalainen Bouygues. _ http://www.tekniikkatalous.fi/rakennus/article40692.ece --- Rakentajat kertovat Olkiluodon ongelmista H.S. 31.1.2010. Tommi Nieminen http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Rakentajat+kertovat+Olkiluodon+ongelm...
sakari_j (nimimerkki)
Vihreät / karjahtaminen ... ... mikähän lienee, mutta kovasti pistää hymyilyttämään! No, ei kuitenkaan enempää kuin sanapari Oras Tynkkynen / DJ Muna.
Vieras (nimimerkki)
Vieras (nimimerkki)
Niin, jos Tervo muistaisi, mitä lehdissä kirjoitettiin aika yleisesti ja moneen kertaan nykyistä hallitusta muodostettaessa, ei hänen tarvitsisi nyt päivitellä vihreiden hallitukseen jäämistä. Herääkin kysymys , onko Tervo dementti vai epärehellinen. Me rehelliset ja muistavaiset tiedämme, että jo alunperin ilmoitettiin, ettei kysymys ydinvoimasta ole vihreille peruste erota hallituksesta. Vaikka siis vihreät ydinvoimaa vastustavatkin. Päivittelijöille vielä kerran: On olemassa suuri joukko muitakin ympäristölle tärkeitä asioita kuin kysymys ydinvoimasta. Niihin vaikutetaan parhaiten hallituksesta käsin.
Vieras (nimimerkki)
Vihreiden suosio ei perustu ekologisiin periaatteisiin, vaan arvoliberalismiin. Heidän kannattajiensa mielestä NYT-liite on fiksu. He nauttivat lattensa macbookin valossa. He kannattavat vapaata aborttia, seksuaalisten perversioiden hyväksymistä ja höveliä maahanmuuttopolitiikkaa. Kokoomuksen suosio perustuu juuri samoille arvoille. Sen tähden kokoomus ja vihreät on mitä läheisin pari. Keskusta on vaan aidosti pihalla. Kaikki merkit viittaavat perussuomalaisten tulevaan vaalivoittoon ja siitä johtuu myös Heinäluoman tuore ulostulo.
Vieras (nimimerkki)
"En tiijä, minulle valeheltiin silloin eduskunnassa, OL3 työllistävästä vaikutuksesta, valiokunnissa ja kaikki TVO -asiantuntijat, puhuivat palturia ja maksoivat ne lounaat ja jotain... Lapissa.. kai." - Markku Markkula Markku Antero Markkula (s. 15. heinäkuuta 1950 Kolari) on koulutuskeskus Dipolin johtaja Espoon Teknillisessä korkeakoulussa. Hän oli myös Kansallisen Kokoomuksen kansanedustaja vuosina 1995–2003. Markkula on koulutukseltaan tuotantotalouden diplomi-insinööri. Hän valmistui Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1979. Hän työskenteli vuodet 1972–1976 opintosihteerinä ja opintoneuvojana Teknillisessä korkeakoulussa ja vuodet 1979–1984 Suomen Teknillisen Seuran (STS) koulutussihteerinä ennen valintaansa koulutuskeskus Dipolin johtajaksi vuonna 1984. Vuonna 1995 hän nousi Kansallisen Kokoomuksen listoilta eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä viimeisenä seitsemästä valitusta kokoomusedustajasta. Hänet valittiin jatkokaudelle vuonna 1999. Eduskunnassa ollessaan hän toimi varsinaisena jäsenenä sivistysvaliokunnassa ja tulevaisuusvaliokunnassa ja oli myös Yleisradion hallintoneuvoston jäsen. Markkula putosi eduskunnasta vuoden 2003 vaaleissa, minkä jälkeen hän palasi TKK Dipolin johtajaksi. Ennen kansanedustajuuttaan Markkula oli hankkinut poliittista kokemusta Espoon kaupunginvaltuustosta, jonka jäsen hän on ollut vuodesta 1981. Vuodet 1990–1992 hän toimi kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja hän on ollut vuodesta 2004. Kokoomuksen sisällä hän on toiminut vuodet 1976–1977 ja vuodet 1989–1995 puoluehallituksen jäsenenä, vuodet 1984–1988 puolueen Espoon aluejärjestön puheenjohtajana ja vuodet 1990–1994 Uudenmaan Kokoomuksen puheenjohtajana. Opiskeluaikanaan hän oli Kokoomuksen opiskelijaliiton Tuhatkunnan varapuheenjohtaja vuonna 1975 ja sen puheenjohtaja vuonna 1976 sekä Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan varapuheenjohtaja vuonna 1974 ja puheenjohtaja vuonna 1975. Markkula toimii Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen TIEKE puheenjohtajana ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön SVK puheenjohtajana.
Vieras (nimimerkki)
Keskustanuoret tyrmäävät lisäydinvoiman kerta toisensa jälkeen. Lahden puoluekokous lähestyy: Keskustanuoret olivat ottaneet hyvin jyrkästi kielteisen kannan uuteen ydinvoimalaan vuotta aikaisemmin ylimääräisessä liittokokouksessa Kaustisella. Päätös oli luontevaa jatkumoa 1970-luvulla käynnistyneelle vihreän aallon aikakaudelle. - Takinkääntäjät tuomiolle Nuoren Keskustan Liiton puheenjohtaja Matti Vanhanen uhkasi Kaustisen kokouksessa eroavansa liiton puheenjohtajuudesta, keskustapuolueen työvaliokunnasta ja puoluehallituksesta, jollei eduskunnalla ole todellista mahdollisuutta itsenäisen periaatepäätöksen tekemiseen ydinvoiman lisärakentamista. -Vanhanen ei kuitenkaan ole joutunut Keskustanuorten yhtä rankan ryöpytyksen kohteeksi kuin Seppo Kääriäinen, joka syyllistyi takinkääntöön toimiessaan kauppa- ja keollisuusministerinä Esko Ahon hallituksessa. Kääriäisen ministerikauden yksi keskeisimpiä kysymyksiä nimittäin oli päätöksen tekeminen viidennestä ydinvoimalasta. Aikaisemmin hän oli vastustanut ydinvoimaa, mikä luonnollisesti riemastutti Keskustanuoria. Eduskunnan keskustellessa asiasta Kääriäinen kuitenkin muutti kantaansa. -Nyt hän katsoi ydinvoiman lisärakentamisen yhteiskunnan kokonaisedun mukaiseksi ratkaisuksi. Keskustanuoria ei vakuuttanut, vaikka Kääriäinen huomautti pitävänsä "ydinvoimaa kivihiilen tavoin edelleen tympeänä energialähteenä". Suivaantuneet nuoret vaativat ministeri Kääriäisen eroa. Oman ministerin eron vaatiminen oli suorastaan ennenkuulumattoman röyhkeää. - Maurin tsoukkaus (muistin mukaan se meni näin) Vaikka en missään nimessä häpeä puoluettani, en vain osaa puolustaa keskustalaisen aatteen välttämättömyyttä tarpeeksi hyvin niille ihmisille, jotka näkevät Keskustan toiminnan pelkkänä jyväjemmarien pelleilynä. Kun on ensin kertonut olevansa kotoisin maaseutupitäjästä, harrastaneensa 4H:ta, haitarinsoittoa ja kansantanssia, sekä haaveilevansa kotitilan jatkamisesta, on jokseenkin vaikeaa väittää Keskustan olevan uudistuva tulevaisuuden puolue. Jos unohtaisin arvoni, aatteeni sekä periaatteeni, ja lähtisin etsimään omaa puoluetta pelkästään taustani perusteella, vieläpä korostaisin niitä junteimmilta kuulostavia seikkoja, valitsisin vihreiden jäsenkirjan. - Nuorkeskusta muuttuu ääriliikkeeksi, manifestin perusteet Eihän se nyt kerta kaikkiaan vetele, että politiikan tekemisen sijaan nuorisojärjestön huomion keskipiste on pitkään jatkuneessa jakolinjassa. – Seuraavissa eduskuntavaaleissa meillä täytyy olla vähintään 50 nuorta ja aatteellista ehdokasta. Tärkeintä on, että noista ehdokkaista tulee myös useita kansanedustajia. Keskustan on oltava jälleen johtava nuorten puolue. - Vapise vanha valta! 50 innokasta politiikan osaajaa valmistuu historian neljännestä Politiikan Akatemiasta. Nuoret vaativat, että kesäkuun puoluekokousta silmällä pitäen tehtäisiin päätös neuvoa-antavasta jäsenkyselystä, jossa Keskustan jäsenet pääsisivät kertomaan mielipiteensä sopivista henkilöistä puolueen johtopaikoille. _ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showpost.php?p=3435162&postcount=20

Toimituksen poiminnat