Jari Tervo

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Suomi-kuva

Lukiolaiskloppina naureskelin amerikkalaisille. Televisio-ohjelmassa haastateltiin newyorkilaisia kadullakulkijoita ja kyseltiin, mitä he tietävät Suomesta. Eipä paljon mitään tiedetty, edes maailman kaikkien aikojen suurimmasta valtiomiehestä, Kekkosesta. Syvää ja kummallista tietämättömyyttä. Muutama sentään arvaili Suomen olevan eurooppalainen valtio.

Nyt viisikymppisenä kloppina saatan hieman suhteuttaa asioita. Mitä minä tiedän esimerkiksi Slovakiasta? Se on viiden miljoonan asukkaan valtio keskellä Eurooppaa, ihan tuossa vieressä, ei valtameren takana.

Ulkoministeri Alexander Stubbin perustaman, Suomea brändäävään työryhmän tehtävänä on vaikuttaa mielikuviin, joita ulkomaalaisilla on Suomesta. Missio on mahdoton, kun muistaa, että maapallon noin seitsemästä miljardista ihmisestä noin seitsemällä miljardilla ei ole minkäänlaista mielikuvaa Suomesta.

Miksi turkkilaisella taksikuskilla pitäisi olla mielikuva Suomesta? Siksikö että Paavo Nurmi juoksi kovaa? Vai siksikö että Kalevala on hieno eepos? Vaiko sen vuoksi, että eräältä englantilaiselta, uransa ehtoopuolella kansainväliselle keskitasolle vajonneelta jalkapalloilijalta leikattiin Åbo-nimisessä pienessä ruotsalaiskaupungissa akillesjänne?

Valtiolliset Suomen imagoa käsittelevät hankkeet lähtevät aina samasta ajatuksesta: Suomi on menestystarina. Niin tietenkin. Kun kukaan muu ei meitä kehu, meidän on tehtävä se itse. Ulkoministeriön kiillottamassa Suomi-kuvassa ei kehdata veivata vanhaa talvisotaposetiivia. Nyt keskitytään kehuskelemaan maatamme korkean koulutuksen, huipputekniikan ja puhtaan luonnon onnelaksi. Suomi on siis jäätynyt Sveitsi. Tosin pankeissamme on vähemmän rahaa.

En voi olla ihastelematta suuren länsimaisen tiedotusvälineen edustajan syvää haukotusta, kun hän saa pöydälleen Suomen valtion lähettämän pumaskan, jonka viestinä on Suomen menestys. Eikä auta, vaikka aiheesta olisi laadittu tyylikkäät nettisivut. Väistämättä tulee englantilaisen, saksalaisen, ranskalaisen ja amerikkalaisen journalistin mieleen vastahankainen miete. Muuten hän ei olisi journalisti.

Jos te suomalaiset olette niin menestyneitä, niin miksi teitä on niin hirvittävän vähän? Kyyniseksi moitittu realistinen käsitys pitää maailmaa valtioitten taistelukenttänä ja vuosisatojen kuluessa viiden miljoonan kokoiseksi paisunut kansa on aika kaukana menestyneestä. Myös valtiomme sijainti herättää läntisissä journalisteissa kysymyksiä. Jos kerran Suomi on menestystarina, miksi suomalaiset ovat päättäneet valita asuinsijakseen ihmiselle vihamielisen ympäristön, jossa talvi kestää puoli vuotta? Eivätkö kansojen kilvassa menestyneet kansat halua asua miellyttävässä ympäristössä?

Myös arkielämässä Suomen brändääminen vaikuttaa raastavalta. Ulkoministeriö ei voi parantaa edes oletettua Suomi-kuvaa niin paljon, etteikö tympeä tarjoilija tai mykkä taksikuski sitä hetkessä romahduttaisi, vaikka sivistynyt matkailija kohteliaasti pitäisikin palveluammattiin soveltumattomuutta yksilöllisenä haasteena eikä kansanluonteen vikana.

Vielä hetki sitten Suomen valtio oli potkimassa egyptiläistä ja venäläistä isoäitiä pois Suomesta ja perheittensä luota. Moukkamaisen toimenpiteen niin sanotulle Suomi-kuvalle aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen olisi tarvittu budjettiin oma momenttinsa, eikä se olisi sittenkään onnistunut.

Suomi on kuva. Jokainen nappaa omansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

tapio_o_neva (nimimerkki)
Jari Tervo:"Miksi turkkilaisella taksikuskilla pitäisi olla mielikuva Suomesta?" No siksi, että Mustafa Kemal pakotti Turkin kouluihin, ehdotoman pakollisena Turkin sotilasopetuslaitoksiin kirjan "Valkoliljojen maa - Suomi". Uudessa Suomessa asian otti esille Raimo "Roskanpoimija" Myöhänen jo 2009. Lisää tietoja Wikipediassa - myös suomenkielisessä. http://roskanpoimija.blogit.uusisuomi.fi/2009/03/27/valkoliljojen-maa/
tapio_o_neva (nimimerkki)
Mikä on Kansallista Kokoomusta äänestävän helsinkiläisen taksinkuljettajan mielipide Anatolian ja Istanbulin elämäntavasta, armenialaisten oletetusta joukkomurhasta 1915 tai turkkilaisten taistelusta Suomen kaartia vastaan Bulgariassa 1877-1878. Siitähän on patsas Helsingissäkin, jonne joku kyydintilaaja voi haluta ajattaa itsensä. Minä vuonna turkkilainen sävelmä voitti Euroviisut?
jumako (nimimerkki)
On se hienoa tuot turkkilaisen homouden puolustaminen vai mitä tapio o neva?
Vieras (nimimerkki)
Kyllä Tervonkin on syytä muistaa että ko. mummut ovat ns.kolmansien maiden kansalaisia ja ensisijaisesti heidän kotimaansa tulisi huolehtia heidän tarpeistaan. Ja kuvainnollisesti ottaen ei "minun" taskusta otetuilla varoilla ja millä sen Tervo perustelee että kaikilla tämän pallon ihmisilä olisi oikeus tontia minun tai meidän taskuja milloin haluaa.
tha (nimimerkki)
Siinä voisikin olla se kauan kaivattu uusi vientituote. Esim tuhat-pari sellaista kun vietäisiin per maa niin oppivathan siellä muissakin maissa olemaan... samalla tulisi Suomelle kauan kaivattua tunnettuutta.
Nemo2 (nimimerkki)
Minun verorahojani saa kyllä käyttää ko. mummujen täällä oloon. Ylipäätään kukaan ei voi päättää mihin hänen maksamiaan verorahoja käytettään. On paljon kohteita, joihin en haluaisi maksamina veroja käytettävän, mutta en voi asialle mitään. Ja mummujen täällä olo ei ole yksi niistä.
Vieras (nimimerkki)
Höh, työttömyyskorvausestasi maksettu vero EI kerrytä oikeasti verovaroja piste
Nemo2 (nimimerkki)
En ole koskaan ollut työtön ja maksan tuloveroa tuloistani puolet eli n. 50%. Kukaan ei ole koskaan tullut kysymään mihin maksamiani veroja saa käyttää, mutta mummujen Suomessa oloa maksan ilomielin.
Vie rahat (nimimerkki)
mutta viimeinkin joku sanoo suoraan rasisteille, että Suomen ulkopuolella mummojen maastakartoitus olisi saanut megalomaaniset mittasuhteet naurettavuudessaan. Satu Hassin sinisilmäisen typerä idealismi on vielä naurettavampaa sellaisten maahanmuuttajien edessä,jotka ovat jo vuosikymmeniä tiennet olevansa uudelle tasolle nostetun kolonialismin kohteena ja antavat "turvapaikan tarjoajille" vain kukkuramitan omaa läkettään takaisin. Kaiken takana on jatkuva TOISEN aliarviointi.Olipa kyse brändääjistä, eliitistä tai rasisteista.
Ugo (nimimerkki)
Minäkin uskoin lapsena, että Urkki on suurin valtiomies. Toinen ihmeellinen uskomus oli, että Valion juustot ovat maailman parhaita. Tuosta jälkimmäisestä voi aivan oikein päätellä, että en ollut maamme rajojen ulkopuolella käynyt.
eerosuonio (nimimerkki)
Kyllä Valion juustoja pidettiin huipputuotteina ainakin Neuvostoliitossa. Ja "Timo" Kekkostakin siellä arvostettiin.
Alamainen (nimimerkki)
Yksi Tervon pohjanoteerauksista: "Jos te suomalaiset olette niin menestyneitä, niin miksi teitä on niin hirvittävän vähän? Kyyniseksi moitittu realistinen käsitys pitää maailmaa valtioitten taistelukenttänä ja vuosisatojen kuluessa viiden miljoonan kokoiseksi paisunut kansa on aika kaukana menestyneestä. Myös valtiomme sijainti herättää läntisissä journalisteissa kysymyksiä. Jos kerran Suomi on menestystarina, miksi suomalaiset ovat päättäneet valita asuinsijakseen ihmiselle vihamielisen ympäristön, jossa talvi kestää puoli vuotta? Eivätkö kansojen kilvassa menestyneet kansat halua asua miellyttävässä ympäristössä?" Etiopian väkiluku huitelee tällä hetkellä tuolla 85 miljoonan huikkeilla. Sen asukasluku on moninkertaistunut 50 vuodessa, vaikka maasta on lohkottu vielä rannikkokaistalekin, Eritrea, omaksi valtioksi. Tervon logiikalla Etiopia pitäisi siis olla yksi maailman menestyneimpiä valtioita. En oikein osaa asettua tässä Tervon kannalle. Pienet kansakunnat asettuvat yleensä asumaan sinne, minne toiset kansakunnat heidät sallivat asettua. Tai sitten he alistuvat isomman kansakunnan vallan alle. Tai joskus jopa pienemmän, kuten intialaiset brittien ja venäläiset mongolien vallan alle. Jossain vaiheessa kansat yrittävät vapautua alistajistaan. Toisille se onnistuu toisille ei. Norja on asukasluvultaan Suomea pienempi maa asukasluvultaan. Norjan talvessa ja kesässä tulee ikävä Suomeen. Jo pelkästään ilmojen perusteella. Norjassa täytyy olla Tervon logiikalla asiat tosi huonosti...
koskela pirjoVieras (nimimerkki)
Jari Tervo tietää, että rahaa tulee Katajanokan luksusasuntoon, kun roimii suomalaiset päättäjät lähes työkyvyttömiksi ja estää maahanmuutosta päättävien viranomaisten työn järkevän toiminnan. Loogisuus ei tosiaan ole Tervon vahva ala ja luonnontieteen tietämys taitaa olla surkeaa.Kunpa lukijat ymmärtäisivät hauskan miehen vaarat.
koskela pirjoVieras (nimimerkki)
Jari Tervo tietää, että rahaa tulee Katajanokan luksusasuntoon, kun roimii suomalaiset päättäjät lähes työkyvyttömiksi ja estää maahanmuutosta päättävien viranomaisten työn järkevän toiminnan. Loogisuus ei tosiaan ole Tervon vahva ala ja luonnontieteen tietämys taitaa olla surkeaa.Kunpa lukijat ymmärtäisivät hauskan miehen vaarat.
Matti V (nimimerkki)
"Vielä hetki sitten Suomen valtio oli potkimassa egyptiläistä ja venäläistä isoäitiä pois Suomesta ja perheittensä luota. Moukkamaisen toimenpiteen" Niinpä niin. Miksi ihmeessä kieltää keneltäkään tuomasta isovanhempiaan Suomeen sairastamaan? Sehän olisi moukkamaista?
Vieras (nimimerkki)
Kunhan sairastavat lapsiensa / lastenlapsiensa kustannuksella, EI MINUN.
raiwo (nimimerkki)
Ruotsihan on onnistunut tässä 'brändäyksessä' erinomaisesti: maa tunnetaan lihapullista ja blondeista, voisiko paremmin mennä! suomesta taidetaan tietää pimeys & itsemurhat...tasan ei mene onnenlahjat.
Vieras (nimimerkki)
Kyllä se turkkilainen taksikuski tai ravintolan, siis tervon "olohuoneen" palvelija tietää meistä suomalaisista ehkä liikaakin . Opettajani ja pitkänlinjan uutisankkuri vuosien takaa, kertoi taanoisesta lomareissustaan turkkiin. Hän oli kuulemma keskustellut talon ruokalistan sisällöstä paikallisen tarjoilijan kanssa, paikallinen kypare oli keskustelun päätteeksi todennut: kylläpä hyvin matkit Jukka Puotilaa...
Vieras (nimimerkki)
iänikuista jankkausta suomikuvasta. Voisiko Tervokin koittaa pikkuhiljaa hommata itselleen aikuisen ihmisen terveen itsetunnon, niin ei tarvitsisi murehtia että mitähän ne mahtaa meistä oikein maailmalla ajatella? Sitäpaitsi Tervon tapauksessa olisi syytä keskittyä ihan sen oman kuvansa kehittämiseen. Kyseessä on kuitenkin harvinaisen ruma ja lihava henkilö, jolta kirjoitustensa perusteella puuttuu täysin myös kaikki omaperäisyys ja äly. Lienee jo toivoton tapaus?
Hyeena (nimimerkki)
Uudessa Hustler-selailulehdessä arvuutellaan näin: "HUSTLERin uusimmassa numerossa palataan vielä mystiseen malliin nimeltä Annukka, jonka poseeraus vuoden 1973 Jallu-lehdessä esitellään nyt mahdollisimman tarkkaan. 27 vuotta sitten Jallussa alastomana esiintynyt punapää Annukka on jo pitkään herättänyt keskustelua niin Keskustan kannattajien kuin muidenkin politiikkaa seuraavien keskuudessa, sillä jotkut ovat epäilleet kyseisen mallin olevan europarlamentaarikko ja ex-pääministeri Anneli Jäätteenmäki. Jokainen voi muodostaa asiasta oman mielipiteensä tutustumalla vanhoihin otoksiin HUSTLERin numerossa 2/2010"
tapio_o_neva (nimimerkki)
Vai niinkö? Minä kun luulin, että kansanedustajista vain Liisa Arranz olisi nakuillut kuvissa - ja Merikukka Forsius tietenkin Matin kanssa.
Viiras (nimimerkki)
... mutta ennen tärkeitä kommentointikohteita silmään pisti kyllä se tosiasia, että vuodesta 1973 on kulunut jo 37 vuotta, ei 27. Lehteä en viitsi ostaa, mutta Hyeenahan voi tietysti tarjota meille kuvan arvioitavaksi, jos haluaa... (On tämä niin säälittävää... pitäisiköhän liittyä kepuun...)
Hyeena (nimimerkki)
Ja nyt ärrälle ja skannaamaan....... Ehkä sittenkin vasta ensi viikolla kunnes taas rantaudun Suomeen.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Eräs isä (nimimerkki)
Mitä merkitystä sillä on, millainen kuva suomesta mukamas maailmalla on? Ette te kuitenkaan sitä tiedä. Kaikenlaisia harhaluuloja vain. Eikä se muutenkaan ole kiinnostava asia. Joku "kuva suomesta" on todella epämääräinen juttu. Ja loppujen lopuksi, tärkeää on se, millaisen kuvan ME annamme ITSESTÄMME kun olemme tekemisissä ulkomaalaisten kanssa. Joku poliitikko ei sitä pysty parantamaan, korkeintaan huonontamaan hiukan. Kirjottaisitte joskus asioista, eikä tämmöistä p****njauhantaa.
Nemo2 (nimimerkki)
Negatiiviset asiat leviävät Twitter, Facebook ja Youtube aikana hyvin nopeasti. En haluaisi Twitterissä keskustelua ja Youtubissa videota siitä miten egyptiläinen isoäiti raahataan pois Suomesta. Ja juuri negatiiviset asiat vaikuttavat enenevässä määrin kuluttajien käyttäytymiseen maailmalla ja tietysti positiiviset mielikuvat. Negatiiviset uutiset tulevat tulevaisuudessa etenemään nopeasti erilaisten kuluttajaryhmien keskuudessa. Tulemme varmasti maailmalla näkemään erilaisia kuluttajaboikotteja. Yritykset ja jopa valtiot joutuvat ottamaan huomioon vahvat kuluttajaryhmät tulevaisuudessa. Silloin mielikuvilla ja negatiivisilla uutisilla on merkitystä.
taito tyytyä (nimimerkki)
Vie rahat (nimimerkki)
Mihin tähtäät! Pitäisikö sitä brändiä nyt kolmisenkymmentä vuotta vanhoilla Jalluilla terästää. Niinkö onneton on tilanne? Annukka on jo mummo, joten lisäät hänen henkilökohtaista alhoaankin. En usko että juuri sinä, vaikka raadonsyöjän alju oletkin, olisit se moukkamaisin moukka.
Hyeena (nimimerkki)
Suomikuvaa terästetään paraikaa vielä vanhemmilla tuontimummoilla sekä hakatuilla ja kaapatuilla venäläislapsilla. ”Parodia on jo kauan ollut mahdotonta. Ne (suomalaiset) tekevät sen itse.”
Riitta Anneli (nimimerkki)
Mihin ei koko valtaeliitti kykene, eli "taannehtivan lain". Sotasyylliset tuomittiin näin! "Suomikuvaa": http://erkkikalevilaakso.blogspot.com/
raimeli (nimimerkki)
Amerikkalaiset haltioituivat miehestä, jolla oli "alhaisin pulssi, mutta korkein taksa" ja ristivät hänet Phantomiksi. Yleisesti puhuttiin Nurmen järjestäneen juoksuillaan Suomelle 400 miljoonan markan lainan. Olisikohan nyky-Paavollamme ideoita, mistä rahat lainan takaisinmaksuun ?
Vieras (nimimerkki)
Miksi näille ulkomaan mummuille annettiin eri oikeudet? Kun kotimaan sisällä ei saa omatkaan mummot(laitoshoidossa olevat) muuttaa lapsiensa luokse. Ei ole tasa-arvoista.
Fasse (nimimerkki)
suotakoon Ranuan kunnalle ja Venäjälle ja Egyptille oikeus maksaa mummon sosiaalimenot sille paikkakunnalle, jossa lapset asuvat ja pitävät huolta vanhemmistaan.
Observatori (nimimerkki)
Suomi-kuva on nyt sellainen kiva epämäärinen juttu, jolla saadaan perusteltua kuluja ja matkoja. Kaikenlaista puuhastellaan mutta yleiskuvana on amatöörien toiminta. Lisäksi pitäisi olla strategia. Toisaalta pitäisi teollisuudelle olla kehittynyt high tech maa ja myydä parasta, mutta sitä vastaan sotii sadat tuhannet porot ja jänkhää villissä maassa matkailulle. Suomi voisi olla eksoottinen, jännä, villi extreme-maa, jossa on mukavat ja suvaitsevaiset ihmiset, jotka eivät tuhlaa aikaansa small talkiin ja tekevät maailman parasta insinööritaidetta. Suomi-neito ei osaa sanoa ei ja antaa kaikille. Siksi Suomi on saanut vahingollisen tyhmän, lepsun ja selkärangattoman mielikuvan maailmalla, johon kannattaa mennä elintasoshoppaamaan ja pummaamaan. Suomi-kuvan kiillottamisella perustellaan järjettömän määrän käyttämisestä humanistiseen toimintaan. Monesti kyse on sädekehän hankkimisestä pään päälle rahan ja maallisen rajoittamatta. Nämä päätökset leikkaavat talouden kilpailukykyä. Jos lasketaan humanitäärinen toiminta mukaan, päästään yli 2 miljardin kuluhin vuodessa jo nyt humanitäärisessa maahanmuutossa ja kehitysyhteistyössä. Luonnonsuojeluarvoija ei ole kukaan laskenut, mutta niidenkin ylimääräiset kulut on yli miljardin, joita ihmiset maksavat jäte/sähkö/päästö/kierrätysmaksuina. Taannoin Vanhanen lupasi antaa 110 miljoonaa tosta vain ilmasta rahaa kehitysmaille Kööpenhaminassa. Malediivien presidentti kävi pummaamassa lisää rahaa Haloselta, muttei julkisuudessa näkynyt paljonko annettiin. Suomikuva on jaettavissa muutamaan osaan loogisesti, kuten muutkin tuotekehitysprojektit. On olemassa välttämättömia, tuotetta parantavia ja kiva-olla ominaisuuksia. Viennin kannalta on välttämätöntä, ettei brandissä ole liian negatiivisia mielikuvia, jotka jarruttavat myyntiä kuten kansan kyykytys ja ihmisoikeudet, eläinrääkkäys, kidutus, lapsityövoima. Näistä kansankyykytykseen pitäisi puuttua. Lisäksi Suomesta ei voi valittaa EU ihmisoikeustuomioistuimeen, koska 'Suomessa ei rikota ihmisoikeuksia vastaan'. Tällaisen säädöksen ajoi Brax-Halonen taannoin. Suomessa on myös maailmanennätystasolla ihmisten epäluottamus politiikkoihin. 35 % ei luota ollenkaan heihin. EU vaaleissa äänesti alle 50 % kansasta. Sosiaalipuolen mielivaltaisissa käytännöissä uskon olevan paljon väärää. Suomen talous pitäisi saada kuntoon Suomi kuvan takia. Myös työllisten osuus kansasta on matala EU mitoilla. Hallitus tuijotta työttömien määrää ja piilottaa 50 % kursseille ja muualle ; 500 000 raja rikottiin jo. Yksityiselle puolelle pitää saada lisää työpaikkoja, koska julkinen sektori on liian suuri Eu mittakaavassa. Suomi ei vedä vaan työntää pois yrityksiä. Suomi tunnetaan korkeasta veroasteestaan ja siitä johtuvista korkeista palkoista ja kustannuksista. Ainoa tapa olisi verotuksella ja sosiaalieduilla helpottaa yrittäjyyttä. Nythän yrittäjä on täysin lainsuojaton. Energiapäätökset ovat jo työntäneet energiavaltaiset alat, kuten paperin, muualle. Nykymaailmassa täytyisi olla neutraali. Kun kumartaa toiselle, pyllistää muille. Vahingollinen asia voi olla väärä suhtautuminen rasistisiin arvoihin ja uskontoihin, kuten islaminuskoon, juutalaisuuteen ja muuhun. Suomi on ränkätty jo muslimien paratiisiksi, joten tässä mielessä Suomella voisi olla hyvät markkinat islamilaisessa maailmassa ja Afrikassa. Suomikuvaa parantaisi jos Suomi hoitaisi taloutensa kunniallisesti. Nyt 50 miljardin valtion budjettiin otetaan 26 miljadia lainaa v 2010 ja 13 miljardilla maksetaan vanhaa lainaa takaisin. Se on järjetöntä taloudenpitoa. Jatkossa asia mustentaa Suomi-kuvaa kun EK ja IMF alkaa ohjaamaan Suomea. Samalla alkaa vanhustenhuollossa ja muussa olla puutteita rahanpuutteen takia. Yksittäisasioista turkistarhaus on tietysti hankala ja subjektiivinen asia, joka myös huonontaa brändiä. Siniketut toisaalta myyvät ja työllistävät monia. Toistaiseksi ei kännykkäkaupat ole kettuihin kaatuneet. Niillä kahdella mummolla ei ole juuri merkitystä brändille. Ehkä ne viestittävät vain mielivallasta ja lepsuilusta ja rasismista Suomen suomenkielisiin alkuasukkaisiin. On outoa kun suomalaista mummoa ei saa Posiolta Helsinkiin, mutta saa ulkomaalaisen saa Egyptistä.
Hyeena (nimimerkki)
Jag tackar, pockar och komppar
Vieras (nimimerkki)
Näinhän se on, toimikunta istuu ja brändää Suomea. Joskus sitten juhlallisesti luovutetaan raportti, joka vilisee onttoja iskulauseita. Vähemmällä päästäisiin, kun käännettäsiin ja painettaisiin Himasen menestymisraportti kaikille YK:ssa käytetyille kielille. Siitä nyt edes paperiteollisuus, painot ja kääntäjät hyötyisvät. Tosin tulokset olisivat +-0. Niinhän brändääjienkin puuha tulee olemaan.
Sulo Hytonen (nimimerkki)
Nimittäin tämä ajatusten kemijoki. Naapuripitäjässä oli 100v. sittemmin pienikoinen mies, joka sai, kuten silloin oli tapana kuvaavan lisänimen. Iivari kun oli niin tehtiin "nekkeliivar". Kerran kirkkoherra sitten kysyi tältä Iivarilta, että harmittako häntä, hänen lisänimensä. Tähän sanavalmis ja nokkela Iivari vastasi, että voi hyvä kirkkoherra, sonokoon, vaikka vituks, vituks, vituks, kunhan vain muuten pitävät hyvän komennon.
Eric (nimimerkki)
Kaipasinkin jo Tervolta aiemmin kantaa kuumaan maahanmuuttokeskusteluun. Aiemmin Tervo on keskittynyt Kepun haukkumiseen, sittemmin kohteeksi tuli Perussuomalaiset. Usein on arveltu että YLE suurena monikulttuurisuuden ystävänä ja Tervon työnantajana saa Tervon puhumaan levottomia.Se on nyt todistettu. Tervo, älykkäänä ihmisenä, et voi oikeasti olla tuota mieltä kuin kirjoitat? Jos valitset tuon puolen, saat kyllä jatkossakin palkkaa Yleltä, mutta sinut tullaan repimään kappaleiksi täällä missä sana on vapaa. Aiemmat kommentit olivat siitä hyvä esimerkki. Tervo, tuuli on jo kääntynyt. Eliitti haraa vielä vastaan, mutta ei voi mitään tälle vyörylle. Ylenkin mieli tulee kääntymään. Sen jälkeen Jari Tervo on samanlainen pelle kuin Lahnanen. Tulevaisuutemme ei ole ulkomaalaisissa isoäideissä. "Jos te suomalaiset olette niin menestyneitä, niin miksi teitä on niin hirvittävän vähän?" Suomi on maailman vauraimpia maita. Menestys ja väkiluku ei korreloi, vrt. Intia. "Jos kerran Suomi on menestystarina, miksi suomalaiset ovat päättäneet valita asuinsijakseen ihmiselle vihamielisen ympäristön, jossa talvi kestää puoli vuotta? Eivätkö kansojen kilvassa menestyneet kansat halua asua miellyttävässä ympäristössä? Ilmeisesti eivät. Tarkoittaa sitä että täällä saa pieni kansa olla rauhassa. Ei ole kauheesti tunkua. Ei kai Tervokaan voi kiistää Suomen hyvää menestystä? Tervo ilmeisesti vaatii että Suomalaisten pitäisi asua Monacossa että voisivat sanoa menestyneen kansojen kilpailussa? Ihan niin hyviä emme ole, mutta vauraita kuitenkin.
setarkoS (nimimerkki)
Tervohan sano että potkikaa mummot vaan pois maasta jos huvittaa, koska sillä ei ole mitään vaikutusta johonkin Suomi-kuvaan - sitä kun ei noin 7 miljardilla ole olemassakaan. Ihan sama siis mitä täällä tehdään. Toisaalta hän kannustaakin että kun kerta on ihan sama, niin tehtäisiin nyt sitten vaikka lapsia, kun meitä on niin surkean vähän kansana.
E.Lankinen (nimimerkki)
Joskus joku turisti sanoo minulle että tehän olette niin terveitä täällä ja teillä on hyvä sosiaalihuolto. "Yes we are, about the leading country in heart diseases, allergies and mental illness." Mehän olemme myös kuulemma sisäsiittoisia, mutta kun tulee kyse maahanmuutosta, olemme äskettäin tulleet tänne ja olemme itsekin maahanmuuttajia, sekoitus ympäröivistä kansoista. Meillä on beautiful LAKES mutta kärsimme DEPRESSION. We are todennäköisesti myös euroopan typerintä kansaa kun uskomme tämän BULLSHITIN. Tämän tuon myös ilmi jos sattuu Conan O´brien kylään, takaan sen.
leoaho (nimimerkki)
Matkailuvalttina "Maailman typerin kansa" - voisi maailmalla toimia. Kuuluuko minkään muun kansan kansantarinaperinteeseen hölmöläistarinoita? Ei niitä olla keksitty talvisten päretöitten lomassa, vaan esimerkit on otettu oikeasta suomalaisesta (naapurikylän) elämästä. Tervetuloa Suomeen - Tuhansien järvien ja Hölmöjen maahan!
E.Lankinen (nimimerkki)
Näistähän se kannattaa ammentaa ja laittaa se kalevalakoru kaulaan roikkumaan? Voin kertoa että ne kalevalakoru-tädit ovat niitä pahimpia sketsejä mitä tämä maa on koskaan maailman markkinoille suoltanut. Ne tädit eivät todellakaan asu vantaan hakunilassa, ne tädit asuu kalastajatorpalla ja karhusaaressa. Ne on yleensä tätejä. Ei ole huono ilmaisu se "maailman typerin kansa." SE PITÄÄ MUUTEN PAIKKANSA!
Van Helsing (nimimerkki)
Kaikkea muuta näyttää löytyvän, varsinkin USA-kuvaa ja Venäjä-kuvaa mutta Suomi-kuva tuntuu olevan, varsinkin nuoremmille kansalaisille, utuinen ja epämääräinen. Tai sitten musta-valkoinen, jossa peruspilareina ovat vapaussota, Mannerheim, talvisota, ja pannaan nyt vielä Paavo Nurmikin mausteeksi keittoon. Keskivertosuomalaisen Suomi-kuva taitaa muotoutua enemmänkin elementeistä joita kuvassa ei saa olla kuin osasista, joita siinä pitäisi olla.
Koiska (nimimerkki)
Osuvaa ja hauskaa tekstiä. Tervon kirjoituksissa on yleensä omat älykkäät huumorinkukkansa, jotka naurattavat, jos ei ole tosikko ja on kasvanut ohi pissakakkahuumorista. En ole vielä kahlannut kommentteja läpi, mutta voin jo kuvitella, minkälaista närästystä ja tunnekuohua tämä(kin) blogi aiheuttaa. Blogi antaa kyllä vakaavaakin ajattelemisen aihetta. Suomi touhottaa jonkun brändi-työryhmän voimalla, nuoleskelee aristellen maailman joka kolkan valtiojohtoa aina, kun on tapaaminen ("eteenpäin on menty, pystyimme keskustelemaan kaikesta"), noudattaa pilkuntarkasti EU:n säädöksiä ja valtion budjetti muuttuu hetkessä rajattomaksi, kun on kyse EU:n vaatimuksista. Tämän kaiken muun hyvän lisäksi kotimainen maahanmuuttopolitiikka on sekaisin kuin vatsatautisen paska. Rikoksiin syyllistyneet oleskeluluvin tai turvapaikan myötä maassa olevat hunsvotit pysyvät Suomessa kuin purkka tukassa, mutta vanhat, liikuntarajoitteiset vanhukset ollaan valmiita laittamaan mäkeen tuosta vaan. Pitäisikö vähän miettiä uudella tavalla tätä Suomen typerää käytäntöä.
ollisaarinen (nimimerkki)
kansainvälisen erityishuomion neitsytmatkallaan, eivät mukana oleet BBC:n tai CNN:n journalistit raportoineen aluksen valmistusmaata. Toisin sanoen veronmaksajat säästävät antamalla potkut kaikille turhia esitteitä väsääville lehdistöattašeoille ynnä muille brändääjille.
Vieras (nimimerkki)
Ei se maailman suurin risteilylaiva suomalainen ollut, vaan korealainen. Esiintyi vahvasti Korean kansainvälisessä tiedotuksessa. Siinä ei ketään kiinnostanut millä telakalla se nyt satuttiin rakentamaan.
moro (nimimerkki)
Tervo ei ole hyvä kolumnisti, se on todettava. Radiosta kuunneltuna homma vaan huononee, koska Tervo pyrkyröi selkeyteen,- eikä pyri selkeyteen. Kaikki sanat ovat raivostuttavan painottuneita,- turhatkin. Esimerkki: "Jos te suomalaiset olette niin menestyneitä, niin miksi teitä on niin hirvittävän vähän?" Mitä tuo "hirvittävän" tekee tuossa lauserakenteessa. Minä olen kansakoulun kutosen (6) äidinkielenosaaja, että siltä, vankalta pohjalta utelen? Tervo hei. Me ymmärrämme, että sinulle on tullut tunne olla napa, maailman napa. Jokaiselle tulee tuo tunne, jos elämä olisi ohjannut, niinkuin elämä on sinua ohjannut. Sinä et ole hyvä kolumnisti, ellet kykene sitä rennosti suorittamaan. Sinä olet kuin tönkkösuolattu silakka puheääneltäsi. Sinä yrität väkisin tehdä kirjoitetusta tekstistä puhuttua tekstiä. Ei, ei poika. Suomalainen ruoka saattaa laiskuuttaa. Pitää aina ottaa "ruokaperrääset." Siirry ulkomaiseen siirry kaikessa. Niinhän sinä oletkin....lienet.
NoddyShoulder (nimimerkki)
Tarkoitan itseäni. Pitkän vastineen laitoin Tervon kirjoitukseen eikä se tullut näkyviin. Kokeilenpa että tuleeko nyt tämä. Eli laitan nyt "lähetä" No joo, tämän lisään nyt sen jälkeen, kun tuo tuli näkyviin, se pitkä analyysi siis ei, mikä lienee omaa sössimistä (se meni ihan normaalisti ja lähetin ja katosi). Mutta ottaa sen verran päähän, että sanon vain, että Jee "v--ttaa ku en oo Jari Tervo."
NoddyShoulder (nimimerkki)
Toivottavasti ette pistä jäähylle, mutta minusta tuo Timo Soinin "blogi" tuolla sivun alussa oli jotenkin ihmeellinen eikä verrattavissa mihinkään blogiin. Vaikutti juopuneen hörinöiltä, joka keksii vaalilauseita. Mene tiedä. Mutta Tervo. Sehän se kyllä blokkaa järjeytyneillä mielispiteillään kaikki puolelleen.
Aku (nimimerkki)
Itse olen reissannut tämän pallon ympäriinsä, lähestulkoon tuplasti ja järkyttävää kyllä: NE EIVÄT TIEDÄ TAI VÄLITÄ MITÄÄN SUOMESTA. Ihan kauheeta. Ja voin vakuuttaa että mummocausti ei kiinnosta ketään.
Alppisirkka (nimimerkki)
Olen tavannut erittäin paljon ihmisiä Aasiassa (tosin en siteeraa tässä keskustelujani taksikuskien kanssa) ja saamani palaute maastamme on erittäin myönteinen. Lähes kaikki mainitsevat Nokian, joka tuottaa heille mielikuvan korkeasta teknologiasta. Myös maamme kaunis luonto - lähinnä Lappi kuvataan sellaisena, kuin minäkin sen muistan. Eivätkös nämä mielikuvat ole maamme kannalta, niin teollisuuden kuin matkailunkin osalta, juuri niitä mitä halutaankin?
eerosuonio (nimimerkki)
Kaukana pohjoisessa, kylmä ja pimeä.
parviainen (nimimerkki)
Sitä tämä maa on. Mutta minkäs teet, enkä poiskaan viitsi lähteä, koska täällä sentään osataan puhua suomea, joka on äidinkieleni...
Lempi (nimimerkki)
Kaikki lapset, nuoret, aikuiset ja vanhukset tarvitsevat myönteisiä kulttuurisen identiteetin rakennuspalikoita myös viestintään. Kielitaidon ja lukutaidon lisäksi vuorovaikutteinen kulttuurinen lukutaito on tärkeää. Hyvä kansallinen ja kulttuurinen itsetunto vahvistaa myönteistä suhtautumista sekä suomalaisiin, että kansainvälisiin mahdollisuuksiin. Yhteisvastuukeräyksen sivuilla voi haastaa ennakkoluulojaan www.yhteisvastuu.fi/2009/ ja SPR:n sivuilla voi luopua ennakkoluuloistaan www.redcross.fi/ext/ennakkoluulot/. Ennakkoluulot ja harhaluulot, joista voi luopua voivat myös olla ennakkoluuloja rantaruotsalaisista, suomenruotsalaisista, helsinkiläisistä, himangalaisista, pohjanmaalaisista, maalaisista, tornionlaaksolaisista yms... Ehdotuksena Uudessa Suomessa voitaisiin tehdä artikkelisarja, jossa esiteltäisiin erilaisia kulttuureja, enemmistöjä ja vähemmistöjä erilaisissa asioissa sekä Suomessa, että kansainvälisesti ja kuntia www.kaks.fi ihan turhien ennakkoluulojen vähentämiseksi. Miten myönteistä kulttuurista itsetuntoa vahvistetaan mielestänne? Tietopaketti Suomesta www.finland.fi. Keskustelua Suomesta ja suomalaisuudesta www.mitasuomion.fi. Minua kiinnostaa, mitä suomalaiset itse ajattelevat Suomesta ja suomalaisuudesta? ja miksi Suomea, suomalaisuutta, suomalaisia ihmisiä ja kulttuureita vaikuttaisi olevan niin vaikea kehua medioissa ihan aiheesta? mehän ollaan ihan parhaita ;)
Kalle Kataja (nimimerkki)
Sanakirjasta sana "suomia":- kurittaa (v;rangaista): punish, penalize, chastise, chasten ojentaa (v;nuhdella, kurittaa): correct, chastise, punish rangaista (v): punish Ei kukaan järkevä kansa tosiaan ilman pakkoa niin karuihin olosuhteisiin lähtisi sitkistelemään, ellei sitä voisi jonkinlaisena rangaistuksena ottaa.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Ulkomailla ei tunneta sanaa Suomi.Kartasta tai pikku-maapallolta ei löydy Suomea. Todennäköisesti kylläkin Finland tai sen jokin johdannainen.Tämän tosiasian vuoksi Suomi-kuva tulee aina pysymään epäselvän utuisena. Pieni maamme on ikäänkuin kaksi eri maata. Eli puolta pienempi kuin oikeasti.Erityisesti se Suomi.
wuorikoski (nimimerkki)
Jos sattuu nimi olemaan Tervo - niin oikeuttaako se sanomaan ei-mitään!?
h.j.j (nimimerkki)
Mikä Suomikuva? Jos Suomesta menee mailmallae koulu surmat ja joku uuutsankkuri joka tipuu tuolilta, niin eipä ole huraamista. Ja jos Venäjä ärähtää jostain Åbu nimisen kaupungin huostaaotoista niin miten Suomikuvaa voi kirkasta. Lisäksi Perssa ei pääse valkoiseen taloon ja pääminteri on harmaa ja ei sano mitään. Suomen pitäsi päästä Kekkosen ja Koiviston suomettumiseesta, mitä ei ole vilä murrettu.
R.A.N (nimimerkki)
Tomppeli (nimimerkki)
Brändityöryhmän tarkoitus on kai ennen kaikkea muuttaa suomalaisten käsitystä tästä maasta. Sitä kautta käsitykset voivat hyvässä lykyssä levitä muuallekin. Kun suomalaisille esimerkiksi saataisiin ensin läpi se fakta, että olemme poikkeuksellisen turvallinen ja väkivallaton maa, ehkä osaisimme kertoa tämän muillekin (feminsitejä tietysti lukuun ottamatta, jotka valehtelevat asiasta tahallaan) Tervon kirjoituksessa on myös muutama kummallisuus, joista brändityöryhmä varmaan kohta Tervolle soittaa ja korjaa. Miten ihmeessä Suomi olisi "jäätynyt Sveitsi"? Eikö Tervo seuraa talviurheilua vai mistä hän on saanut päähänsä, että Sveitsissä on jäätymätön ilmasto? Turkkilainen taksikuskikin, muuten, elää todennäköisesti yhtä Ankarassa ilmanalassa. Ihmettelen myös, miksi Tervo pitää Sveitsiä menestymättömänä maana. Onhan sveitsiläisiä melkein yhtä vähän kuin suomalaisia. Norjalaisia aja tanskalaisia on vielä vähemmän. No, toki minustakin Suomi on paska maa. Sitä hämmästyttävämpää onkin se, että Suomi pärjää suurimmassa osassa kansainvälisiä vertailuja suorastaan loistavasti. Kun EU-kansalaisilta esimerkiksi kysyttiin, vaikuttaako väkivallan uhka elämänlaatuun, suomalaisilla se vaikutti selvästi vähiten.
kvn (nimimerkki)
Tietääkö kirjailija Tervo, että turkkilaisella keskiviertotaksikuskilla saattaa olla enemmän tietoa Suomesta kuin suomalaisella keskivertotaksikuskilla, joka kuluttaa rahansa turkkilaisissa lomakeskuksissa? Turkkilaisen historiankirjoituksen mukaan suomalaiset ovat heille läheinen sukulaiskansa jostain sieltä Uralin seutuvilta ja siksi he lukevat Kalevalan koulussa. Tekisi mieleni kysyä samaan hengenvetoon, moniko suomalainen on lukenut Kalevalan koulussa, puhumattakaan turkkilaisten kansalliseepoksesta. Pitäisin kirjailijaa vielä sympaattisempana ja sivistyneempänä henkilönä, jos hän ei heittelisi alatyylin kansallisuusviitteitä samaan tyyliin kuin joku lappalaisraapustelija...
Andreas Suomi (nimimerkki)
Kysyisin mieluummin kuinka moni suomalainen on lukenut Kalevalan muulloin kuin koulussa?
Tammikuun lapsi (nimimerkki)
Ikävä juttu Jari (RKP,?) että olet vuosien aikana sosiaalistunut tuohon tympeään suomi näykintään, ilmeisesti uutisvuodossa. Asut kuitenkin itse täällä vielä - eikö euroopassa olisi paremmin tai vaikka Ruotsissa. Surullista mitä miehen pitää tehdä leipänsä eteen ollakseen framilla.
vs (nimimerkki)
Ihmettelen kommentteja, joita on tulvinut tänne. Onko niin vaikeaa lukea tekstiä muuna kuin pirun raamattuna? Mielestäni tekstin läpi paistaa pelkästään Tervon huvittuneisuus Suomi-brändäykselle ja mitä kaikkea se pitää sisällään. Eihän tämä ota kantaa mihinkään muuhun, mutta ihmiset takertuvat yksittäisiin lauseisiin. Onko se kovin älykästä? Brändin rakentaminen on aina huteran korttitalon rakentamista. Suomi on pieni maa, miksi tehdä siitä sen suurempaa? Viimeistään siin vaiheessa, kun tämä hyvän(=valheellisen) Suomi-kuvan saanut ulkomaalainen tulee Suomeen, hän tajuaa, että häntä on petkutettu tai ainakin, ettei se brändi kertonut ihan kaikkea. Eihän suomalaiset itsekään arvosta näitä tuhansia järviämme sen enempää tai meidän puhdasta luontoamme. Suomessahan jokin kaunis tuhotaan äkkiä, koska sen alla on jotain kaupallisen arvokasta. Vain Suomessa ruokakin valmistetaan natriumglutamaatista tai luujauhosta ja makkaroiden lihapitoisuus on alle 15% suurimmaksi osaksi! Kyllähän se kemikaalipullo, josta meidän ruokakin on tehty, on ollut yhtä puhdas kuin Suomen luonto. Maito laimennetaan kansan makuun litkuksi, jota ei ulkomaalainen ilkeä juoda. No, se maitokin on puhtaista navetoistamme, jossa ei sairaita eläimiä ole lainkaan. Brändi luo aina epätodellisen kuvan. Se on markkinointia, hyvät ihmiset, ei se ole totuutta!!!
Jarmo Lauros (nimimerkki)
70-luvulla kävin Turkissa merimiehenä. Suomesta tiesivät ainoastaan Mannerheimin. Tervoa eivät voineet tietää, vielä silloin. Jarmo Lauros Revonkylä
jarmolauros (nimimerkki)
Tervolle kerron, että 70-luvalla ollessani merimiehenä Turkissa tunnettiin Suomesta Vain Mannerheim. Tervoa ei silloin vielä Turkissa tunnettu.

Toimituksen poiminnat