Jari Tervo

Kuuntele kolumni kirjoittajan itsensä lukemana
YLE Areenasta.

Soinin erehdys

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen tekivät Euroopan parlamentin taannoisissa vaaleissa hyvät kaupat. Siltä ainakin vaikutti. Molemmat saivat ehdokkaansa läpi Eurooppaan. Persujen ja kristillisten yhteinen kannatus ohitti vihreät ja hipoi jopa demarien kannatusta.

Soini ei malttanut olla lähtemättä itse ehdolle eurovaaleihin, vaikka hänen ja hänen puolueensa päätavoite on kevään 2011 eduskuntavaalit. Persuille on uumoiltu niissä historiallista vaalivoittoa. Vähän sellaista kuin Soinin oppi-isä Veikko Vennamo tempaisi unohdetun kansan voimalla vuonna 1970.

Moneen kertaan Euroopan unionin kironnut Soini on kuitenkin eurorahoja nostellessaan saanut yhden syyn lisää manata unionia. Soinin katoaminen eurooppalaisten lihapatojen ääreen on kääntänyt persujen kannatuksen iloisesta yläviistosta murheelliseen lerppaan. Soinin hupeneva kannatus todistaa tragikoomisesti oikeaksi hänen mottonsa: Missä EU, siellä ongelma. Jopa persujen gallup-kannatuksen katoaminen on Euroopan unionin vika.

Persujen kannalta on saattanut käydä jopa niin, että he ovat menestyneet väärissä vaaleissa. He ovat menestyneet alkuerässä, vaikka finaalissa kisataan vasta runsaan vuoden päässä.

Timo Soini on ollut jo vuosikausia tasavallan taitavimpia poliitikkoja eikä hän ole loukkaantunut, vaikka häntä on kutsuttu populistiksi. Hänen kannattajansakaan eivät ole sanasta loukkaantuneet, onhan se sentään sivistyssana. Jotain hienoa se on.

Populisti tarkoittaa kansankiihottajaa, mutta nykyisessä poliittisessa ilmastossa lähempänä totuutta olisi kutsua populistia kansanviihdyttäjäksi.

Soinin menestyksen on taannut lahjakas suunpieksäntä. Hän on pitänyt viimeiset viisi vuotta oikeastaan yksin huolta television vaalitenttien viihteellisistä arvoista, ja siitä kansa on hänet palkinnut. Ei Soini mikään huijari ole. Puhetaidosta, retoriikasta tässä on kyse, oli jo antiikin aikoina, jolloin kokoonnuttiin kotisohvien sijasta toreille. Etevin pauhaaja aina palkitaan. Änkyttäjien, sopertajien ja paperista tavaajien on turha tulla valittamaan, että tässä luisutaan oikeasta yhteiskunnallisesta keskustelusta sivuraiteelle. Puhetaito poliitikon kuuluu hallita.

Soini oli etevimmillään, kun hän lausahti kehitysavusta, että hädänalaisia tietenkin autetaan, mutta kaiken maailman ”gepardihatuille” ei pidä antaa lanttiakaan. Yhdellä sanalla Soini muistutti varttuneempien mieliin Zairen pitkäaikaisen presidentin Mobuto Sese Sekon ja hänen persoonallisen päähinemuotinsa. Mobuto kehitti afrikkalaista demokratiaa vuosikymmenten ajan palkkaamalla korkeisiin virkoihin sukulaisiaan, ottamalla massiivisia lahjuksia ja hakkauttamalla ja tappamalla poliittisia kilpailijoitaan. Tähän kaikkeen Soini viittasi yhdellä sanalla, gepardihatulla. Ei siihen pysty tavallinen ay-demari tai normaali kauppakamarikokkari.

Taitavuudestaan huolimatta Soini polkee nyt vastamäkeä oman virhearvionsa vuoksi. Hänen ei olisi pitänyt lähteä Eurooppaan. Lisäksi maahanmuuttokriittiset, Soinin sanoin propellipäät, saattavat lohkaista prosentin, pari persuille luvatusta vaalivoitosta lähtemällä vaaleihin omalla listallaan. Jos Paavo Väyrynen valitaan kepun puheenjohtajaksi, se tietää hankaluuksia Soinille. Unionikriittinen Väyrynen on ainoa kepu, joka vetoaa persujen peruskannattajakuntaan.

Yksi asia on kirkastunut harvinaisen selväksi Timo Soinin Euroopan-harharetken vuoksi. Populistin on syytä vaikuttaa siellä missä hänen kansansa, populuksensa, vaikuttaa.

Kansankiihottaja ilman kansaa ei kiihota ketään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (91 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)
Nyt on nyt ja 2011 on 2011.
Vieras (nimimerkki)
Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Timo Soini vieraili viime perjantaina Itä-Helsingissä Kontulassa ja tarmokkaiden kontulalaisten toimesta YouTube-palvelusta löytyy jo mainio video kiinnostuneiden katsottavaksi: Taattua Timo Soinia! http://timosoini.fi/ploki/ http://peruseuro.fi/ Halla-aho kollegoistaan: ”Puolet mielisairaita” Kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho (ps/sit.) haukkuu tuoreessa Image-lehden haastattelussa helsinkiläiset valtuustotoverinsa. http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/83578-halla-aho-kollegoistaan-%E2%80%9Dp...
Ilkka Luoma (nimimerkki)
Poliitikot ovat hävinneet otteensa kansaan, Soinikin. Kaislikoista ei maamme vaikeutuvaa tilannetta hoideta. Soinilta puuttuuvat niin ohjelma kuin "kymmenen viisasta miestä ja naista" - kannattaisi keskittyä jäsenhankintaan. Farisealaiset oli hauska heitto, mutta missä lienee se tosiasiallien kyky ja osaaminen hoitaa kansakunnan asioita? Kaikki puolueet voisivat mennä itseensä ja oppia lukemaan kansan tahtoa.
Jotain_Järkeä_touhuun (nimimerkki)
Jari on kirjailija ja huvittaja, mutta ei osaa kirjoittaa kolumneja. Älä ainakaan mene radioon niiitä lukemaan, kun on niin kamalaa kuultavaa.
Vieras (nimimerkki)
Hyvin kirjoitettu, analyyttinen, selkeä ja mielipiteet perusteltuja. Itse aluksi ihmettelin että miksi kirjailijan poliittisia mielipiteitä julkaistaan, mutta tämän luettuani nostan hattua. Hyvää tekstiä! Kunpa kaikki Usarin toimittajat kirjoittaisivat yhtää hyvin.
Jarin vuoro lukea tänään (nimimerkki)
Jari luki poikamaisen reippaasti. Aivan kuin olisi rehtori ollut vieressä.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Eikö tähän mennessä ole riittänyt kolme viisasta miestä? Esimerkiksi Martti Ahtisaari, Lasse Lehtinen ja Risto E J Penttilä? Keitä muita viisaita enää tarvitaan?
Ex- demari (nimimerkki)
Unohtanut, että esim. toveri/oikeistodemari Lehtinen oli ajamassa H:gin tynkämetroa, kun H: gin asusukasluvun piti nousta 750 000: een. Ahtisaaresta hän oli presidenttiä tekemässä savolaisena viäräleukana, joka jääneekin hänen ainoaksi aikaansaannoksensa kyseenalaisesta väitöskirjastaan huolimatta. Ps. Ahtisaari törmäsi heti alkuun SAK: n arvosteluun, eikä jatkokautta tullut, mutta tuli sen jälkeen Suomen kaikkien aikojen huonoin presidentti yksinkertaisen Suomen kansan äänestyksen tuloksena.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Martti Ahtisaari on viipurilainen profeetta, jota ei tunneta Helsingissä. Hän on ehkä kaikkein paras Suomen presidentti Yhdysvaltain kannalta.
Vieras (nimimerkki)
Oli syrjäyttää Kalevi Sorsa hänen itsensä itselleen petaamasta presidentin tehtävästä. Jos olisimme Ahtisaaren sijaan saaneet Sorsan, olisi Kekkosenkin pimeät puuhat vaikuttaneet lastentarhatasoisilta. Jokainen suomalainen voi iltarukouksessaan kiittää ettei näin käynyt. Ei niin huonosti Ahtisaarelta. Halonen on tosin jälkeenpäin yrittänyt paikata Sorsan perintöä parhaansa mukaan, mutta aika onneksi ajoi ohi tyrannipressoista.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tervolla on kesän 2009 tuotantokausi meneillään. Ratkaisut tapahtuivat eurovaalien yhteydessä, kun Astrid Thors kiristi heikkotahtoisen Soinin ruotuunsa.
Vieras (nimimerkki)
siinä, että Keskustan kannatus paranee korruption pyörteissä? Ei ole. Syynä paranemiseen on se, että heidän äänestäjistä harvemmat jättävät gallupeissa kantansa sanomatta. Vaalit ratkaistaan vaaleissa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Jari Tervo on palannut pohtimaan maallisia asioita. Kannattaisi kuitenkin SMP:hen viitatessa olla unohtamatta 1983 miltei 1970:n veroinen vaalivoitto ja Sorsan IV hallituksen jälkeen toteutettu Rinteen malliin perustuva Lex Leppänen. Tervo kirjoittaa kuin kuka tahansa Uutispäivä Demarin toimittaja. Perussuomalaisten kannatus tyssäsi siihen, että se jätti Astrid Thorsin uhkailujen vuoksi ottamatta ylimääräistä 2%-yksikköä kannattajia Tony Halmeen äänestäjistä diskvalifioimalla Jussi Halla-aho parrasvaloista. Tämä siksi, että Timo Soini pääsisi Svenska folkpartietin luvalla Jyrki Kataisen johtamaan sinipunahallitukseen 2011. Toinen rakennetekijä on se, ettei Perussuomalaisten piiritaso vielä voi toimia, koska valtakunnantaso valitsee puoluekokousedustajat itseään valitsemaan. Perussuomalaiset toimii provokaattoreiden pelossa vielä johtajaperiaatteella, mitä ei edes SKDL tehnyt. Tuon alussa mainitun olisi voinut kirjoittaa vaikka Tommy Tabermann (sd). Mediassa on uskomattoman paljon Aarno Laitisen kaltaisia oikeistososialidemokraaatteja sitotutumattomina sappeaan purkamassa melko vähällä taustatyöllä. Ehkä tuo Yleisradion pakottaa kirjoittamaan niin kuin kuka tahansa SDP:ltä tyypillisen työsuhteen saanut toveri.
Jotain_Järkeä_touhuun (nimimerkki)
Kansallissosialistinen työväenpuolue oli erittäin kansanvaltainen verrattuna Perussuomalaisten Johtaja-kulttiin ja autoritaariseen käskemiseen brysselinpallilta. Siksikö Soini valitsee Suomen demokraattisimmalle kansanliikkeelle Keskustallekin uuden puheenjohtajan ravikaveristaan, kun hän Omassa Puolueessaan valitsee itse, ketkä pääsevät puoluekokoukseen valitsemaan hänet itsensä puheenjohtajajaksi?
Vieras (nimimerkki)
"Moneen kertaan Euroopan unionin kironnut Soini on kuitenkin eurorahoja nostellessaan saanut yhden syyn lisää manata unionia. Soinin katoaminen eurooppalaisten lihapatojen ääreen on kääntänyt persujen kannatuksen iloisesta yläviistosta murheelliseen lerppaan." Entäpäs jos Soini kieltäytyisi "eurorahoista ja lihapadoista"? Käyttäisit varmaan nimityksiä kuten "ueberpopulist" tai "ylipopulisti" jne. Mitä nimitystä käyttäisit?
Wiljam (nimimerkki)
Olen rajoittuneessa mielessäni pitänyt J. Tervoa uutisvuodon nokkelana lapsinerona, mutta pakko myöntää, että löytyy siitä miehestä muutakin.. Luulisin, että tämä Tervon näkökulma liippaa hyvinkin läheltä toden maailmaa.. Soini on jännässä tilanteessa ja melkeimpä veikkaa voisi lyödä, jos Väyrynen on kepun vaalivankkurina käy äänikato toiseen suuntaan mitä eurovaalien aikaan ennusteltiin.. politiikka on mielenkiintoinen laji...
tapio_o_neva (nimimerkki)
Jotenkin tuntuu siltä, ettei Jari Tervo jaksa enää Kaarina Hazardin tyylillä halsteroida Lahnasta, vaan siirtyy "yleisempiin" aiheisiin toisessa ja kolmannessa aallossa. Spekulaatiot siitä, miksi ilman Halla-ahoa ja miksi Führer Soinin poissa ollessa ei Perussuomalaisten kannatus voi yltää 10%:n tasolle, on jo kauan aikaa sitten esitetty. Nyt ikään kuin tarvitaan "vuorten viisas vanhus" nyökkäämään päälle, jotta voidaan sanoa Laitinen/Soininvaara/Tervokin on sitä mieltä, mitä minäkin. J. Tervo on edelleen nuorekas lapsinero niin kuin Kimmo Kiljunen ja Timo T. A. Mikkonenkin. Jonna Tervomaakin on siirtynyt jo aikuisempaan genreen.
Näin on (nimimerkki)
Nykyisin populisti voidaan suomentaa totuudenpuhujaksi. Jos nykypoliitikkoa haukutaan populistiksi, se tarkoittaa, että hän on sanonut jotain, mitä mediaintellektuellien mielestä ei olisi saanut sanoa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
vaikka toki on korkeatasoinen populisti ja imagon vuoksi lääkärikin.
Petri K. (nimimerkki)
Räsänen itse asiassa on analyyttinen, asiakeskeinen ja terävä keskustelija. Sen sijaan älyllistä epärehellisyyttä hän edustaa varsin fundamentalistisessa uskonkäsityksessään.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Osoittiko jonkinlaista arvostelukykyä se, että äiti teki kirjallisen kyselyn puolustusministerille Sakari-pojan kutreista?
koukku (nimimerkki)
Kun Soini liitoutui Räsäsen=Kristillisen puolueen kanssa niin peli oli pelattu, kaikki tietää mihin hihhu...eikun kristillinen puolue pyrkii. Näköjään Soini on laskelmoinut että äänet tullee jatkossa "kaikenkieltäjien" puolelta. Edellinen keppihevonen ja edesmennyt Toni Halme vei Soinin kansan suosioon, Halme sitten jäikin "isossa talossa" ulkopuoliseksi puhuessaan niiden puolesta jotka häntä äänestivät, hän kun joutui ammattipuhujia vastaan nurkkaan. Suuri pettymys on että hiljaisella/pettyneellä kansalla ei edelleenkään ole puoluetta ketä äänestää.
Antti-Aleksi Peura (nimimerkki)
Pidän suuresti Tervon tyylistä. Humoristista, mutta niin totta.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tuo "tabuja murtava" kevyt tyyli pätee autoritäärisessä yhteiskunnassa, jossa ikään kuin sananvapaudesta ja huonotapaisesta vapaamuotoisesta sananvapaudesta on pula. Kun yhteiskunta vapautuu, ei Pahkasikaa enää tarvita. Toisin sanoen vanhakantaiset velmuilijat muuttuvat merkitykseltään niin kuin Inna Rogatzhi.
Juha Mäki-Ketelä (nimimerkki)
Tanakkaa ja loppuun asti pohdiskeltua tavaraa ammattimieheltä. Sellainen lisämauste vielä, että ajatelkaapa, kuinka jännäksi leikki menisi, jos Väyrynen vetäisi ja maahanmuuttokriittiset eli ne kuuluisat propellipäät vielä työntäisivät kepua!
tapio_o_neva (nimimerkki)
"Tanakkaa ja loppuun asti pohdiskeltua tavaraa ammattimieheltä." Humanististen tieteiden kandidaatti "pisti kevyttä kenttäsellaista". Kolumnista puuttui: - Keskustapuolueen pakottaminen aluepolitiikkaan 1970-luvun alussa - 1983 vaalivoitto - Sorsan IV hallitus - Lex Leppänen - Astrid Thorsin kiristys poliittisella korrektiudella - Perussuomalaisten johtajaperiaatteeseen perustuva organisoitumistapa ilman piirijärjestöjä.
Porkkanakeppi (nimimerkki)
En ole Soinin kannattaja, mutta hänen roolinsa on yhteiskuntamme poliittisen elämän kannalta elintärkeä. Mikäli Soinia ei olisi, hänet täytyisi keksiä. Niin on aina ollut. Soinin ja puolueensa kannatus on hyvinvointimme mittari. Soini ei ymmärtääkseni ole koskaan tavoitellut hallituspuolueasemaa. Hänen parasta osaamistaan on kanavoida kritiikki hallituspuolueiden ja jopa opposition tekemisiä kohtaan helposti seurattavaksi mittariksi politiikan uskottavuuden tilasta. Mitä enemmän Soini kerää kannatusta, sitä kauempana todellisen arjen tilanteesta hallituspuolueiden retoriikka kulkee. Mitä tulee Soinin lähtemiseen eurooppaan paikan päälle selvittämään, millaista kattopolitiikan toteuttaminen siellä on, hänen ajoituksensa oli juuri oikea. Palatessaan kotimaan politiikan areenalle hänellä tulee olemaan nykyistäkin vankempi uskottavuus arvostellessaan kotimaisen poliittisen elämän ilmiöitä ja ristivetoa. Toinen keskeinen Soiniin liittyvä ilmeinen havainto on, että hänen toimintansa on moneen otteeseen osoittanut suomalaisen poliittisen journalismin heikon tason. Niin se teki nyt Jari Tervonkin kohdalla.
Mikki Hiiri (nimimerkki)
Kirjoitus osoitti jälleen kerran, että Tervon kannattaisi keskittyä siihen minkä parhaiten hallitsee: p....njauhamiseen kuten tähänkin asti. Politiikasta hänellä ei ole ymmärrystä
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tervo kykenee rääpäisemään 1/10 ajassa "kolumnin" verrattuna siihen, että hän joutuisi selaamaan Googlella tai kirjastossa SMP:n kannatuksen huiput ja niiden vaikutukset Keskustapuolueen politiikkaan. Tervon pitäisi lukea ilmeisesti filosofian kandidaatiksi eivätkä tuloset olisi välttämättä filosofian tohtori Päivi Lipposta vakuuttavampia, mikäli pätevyysalue osuisi sivuun Suomen poliittisesta historiasta.
siviilitarkkailija (nimimerkki)
Jotensakkin hauskaa tuo usarin vasemmistovihreys ja kommaripropagandan pöristely yleisradiossa. Kuinka nopeasti Usari muuttuikaan verkkolehdestä vasemmistovihreiden äänitorveksi. Siihen ei tarvittu muuta kuin toimitus...
tapio_o_neva (nimimerkki)
Uusi Suomi tarvitsee myös muutaman evp -majurin ikäisen reservin vänrikin kirjoittajakseen. Muuten Uudesta Suomesta tulee aivan Uutispäivä Demarin ja Vihreän langan yhdistelmä.
kafa (nimimerkki)
Soinin populismista: "Hänen kannattajansakaan eivät ole sanasta loukkaantuneet, onhan se sentään sivistyssana. Jotain hienoa se on." Voiko sen kauniimmin sanoa ; )
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tuo oli sanottu melko kauniisti. Oli kuin Kokoomuksen ylioppilaat olisivat kirjoittaneet tohtori- ja maisteripuolue Perussuomalaisista tai Suomen Keskustasta. Tuo halveksiminen on tyypillistä sosialidemokraattisille kirjoittajille, jotka ovat käyneet Murikan kirjekurssin ja siirtyneet proletariaatin etujoukon intelligentsijaan.
Mikki Hiiri (nimimerkki)
se, että ihmiset pitävät Tervoa älykkäänä miehenä ja hyvänä kirjaijana sekä se, että osa kirjoittajista on ottanut elämäntehtäväkseen Soinin (perusteettoman) arvostelun, kertoo kyllä karua kieltä palstan lukijoiden sivistystasosta
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tervo on WSOY:n ja Yleisradion Aarno Laitinen.
Vieras (nimimerkki)
...tai Päivi Istala. Ei. Kyllä Tervo on sittenkin Linnanmäen peilistä katsottu Kalle Päätalo.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Siunaa ja varjele meitä, Korkein...
Hoomoilanen (nimimerkki)
Mitä mieltä Tervo on maahanmuuttopolitiikastamme? Ymmärrän kyllä, että perhe on elätettävä ja kun jonkinlaiselle mukaavuusalueelle kirjailijan epäsäännöllisistä tuloista päässyt, niin on hyvin hankala repäistä enää kunnolla..."Lahnanen" oli varmasti Tervolta, ihan jo itselle näyttämisen tarpeesta, yritys tällaiseen, vaan ei vakuuttanut. Aloita vaikka jäämällä pois siitä uutisvuodosta, ei sitä ole enää vuosiin pystynyt katsomaan.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tervosta pääsee eroon, kun vaihtaa kanavaa tai sulkee televisiovastaanottimisen. Pakko-Yleisradiossa tervoilusta on kuitenkin pakko maksaa, vaikka ei katselisikaan.
Satunnainen kommentoija (nimimerkki)
että jokin kolumni tai kirjoitus näillä sivuilla voisi mennä "ohi" sinällään, ilman tapio_o_nevan kommentteja.Onhan meillä toki sananvapaus mutta "kummone simmone ihmine on ku kaikest ain kaiken tietää ja suurel äänel sen pitää päästä kuuluttama ?"- vaikka usein näissä kommenteissa on asiaa yhtä vähän kuin ko. henkilön nimimerkin symboolissa,"alleviivausten" yläpuolella.Yllätä meidät muut lukijat ja käytä joskus "näköjään runsas" vapaa-aikasi menemällä vaikka ulos muun "inteligenssian" kanssa kävelylle kirpeään pakkasilmaan.
Jouko Lilja (nimimerkki)
Kulminaatiokysymys on, kelpuuttaako Soini ja kumppanit Jussi Halla-ahon PerusS- ehdokkaaksi huolimatta käräjöinneistä ja/tai M2011-liikkeen vaaliyhteistyöhön.
Sulo Hytonen (nimimerkki)
US löi kirveensä pahemman kerran kiveen "ylelehmänkaupoissan". Mitä yle sai, sitä en tiedä, mutta meitä US:n lukijoita kiusataan "kolumnistijoukkiolla", jonka olisi ollut parasta pysyä ylessä niin kauan kuin se katsoo kannattavaksi maksaa heidän horinoistaan. Mitä itse Tervoon tulee, niin hän on samaa tilleristijoukkoa, joka vaahto suussa rääpii ilta illan jälkeen töllön katsojia tyhmistämässä. Asiaa tai asiantuntemusta ei mistään, mutta suu jauhaa ja räkä lentää naamalle niin kaun kuin ehtii panna TV;n kiinni tai vaihtaa kanavaa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Minusta tuo yleisradioilu osoitti sitä, että Niklas huomasikin, että hän ei olekaan sanomalehtipuolella Mikael Pentikäisen kanssa, vaan sähköisellä puolella Mikael Jungnerin kanssa. Ongelma Uudessa Suomessa on sama kuin Uudessa Suomessa 1991 - eli tappiot. Jos osalle kolumnisteista saa tuloja myös Yleisradion televisiolupamaksuista ja tulevaisuudessa pakko-Yleisradion maksuista niin se pienentää Uuden Suomen tappioita, mikä on hyvää liikkeenjohtoa. Moni sanomalehtimies ja -nainen luulee verkkosanomalehdessä olevansa sanomalehti eikä radio- ja televisiopuolella viestintää. Sisältöjen yhteiskäyttö ei ole uusi asia Uudessa Suomessakaan. Kansanedustaja, VTT, Kimmo "SDP:n lapsinero" Kiljunenkin peistasi Uuteen Suomeen lähinnä SDP:n jäsenille suuntaamansa kolumnit kansanedustajasivuiltaan Uuteen Suomeen. Tosin ajoittain kohderyhmä näkyi ja tuntui, mikä herätti ehkä hieman ihmetystä kansalliskonservatiivisimmissa lukijoissa.
Tume (nimimerkki)
Demaripolitikointia. Soini keräsi suuren äänisaaliin asettumalla ehdokaaksi ja suoraselkäisesti ei luopunut siitä heti, kuten demaripoliitikko olisi varmasti tehnyt. Toisaalta Soinin mamoilu Halla-ahon ym. kanssa paljastanee viimein kaikille, että hän ei edes halua puolueelleen sitä 25 % kannatusta, mikä todellisella muutosvoimalla ratsastaminen toisi. Ehkäpä vielä enemmän, jos uhmaisi kaikkea mätää muissa puolueissa. Se saattauisi olla tosin hengenvaarallistakin.
Vieras (nimimerkki)
Tervo on jes sir, Timo on jes sir
Petteri N. (nimimerkki)
Nyt on loukattu Persaukisten perussuomalaisten Itäisen-Helsingin Suurvisiiriä, Timo Soinia todella pahasti! Tervo kirjoittaa silkkaa asiaa joka rivillä. Mielestäni Tervon puoluekanta on aivan yhdentekevä asia. Äänestäköön vaikka Köyhien Puoluetta. Mitä kaikkien persauksien olisi kai syytä äänestää? Soini pyyhkii Brysselissä nauraen suupielestään Millwall- kaulahuiviinsa maukkaan sisäfilepihvinsä rasvat, kun hänen lojaalit kannattajansa puolustavat häntä täällä kotisuomessa nettipalstoilla, kunhan leipäjonotukseltaan ja toimeentulohakemuksen täyttämiseltään ehtivät(täyttelen minäkin niitä, leipäjonossa ei jaksa jonottaa). Soinin suosiohan perustuu juuri suunpieksäntään, kyllähän minäkin mieluummin häntä kuuntelen kuin jotain kysymyksen kiertelijää. Mutten kuitenkaan äänestä kyseisen Suurvisiirin puoluetta. Minua ei populistit hetkauta. Ja mitä järkeä on kolumniin sisällyttää kaiken maailman Siuriaisten mopoajelut ja nollatoleranssityöttömyysluku Leppäsen saavutukset? Nyt puhutaan tästä päivästä, ei menneisyydestä. Persukset! Teitä vedätetään!
Enemmistövaltuutettu (nimimerkki)
Säätykierrolla (kyllä, myönnän kadehtivani) on se haittapuoli, että se synnyttää helposti harhakuvia omasta merkityksestä suhteessa muuhun ympäristöön. Sarkakansan populistiset, jopa yksinkertaiset, ajatukset koetaan kömpelöinä verrattuna kirjallisten salonkien - sijaitsivat ne sitten Bulevardilla tai Salvessa - säihkyvään lennokkuuteen. Sartren siteeraminen poistaa köyhyyttä enemmän kuin Soinin äänestäminen. Vai poistaako?
tapio_o_neva (nimimerkki)
No täytyy sanoa, ettei tason pidä laskea, vaan kehittyä länsieurooppalaisemmaksi. Maalikyliähän ne molemmat ovat, niin Rovaniemen kauppala kuin Helsingin pitäjäkin.
Satunnainen lukija (nimimerkki)
Persujen menestys tai menestymättömyys ei riipu yksin Timo Soinista. Pidetäänpä mielessä, että persut ottivat kuntavaaleissa hyvän äänipotin. Nyt näiden paikallispersujen toimintaa on seurattu valtuustoissa. Mikä on tulos? Ainakin Turussa persujen ryhmä halkesi jo ennen kuin valtuustokausi ehti edes alkaa, kun toinen loikkasi kokoomukseen. Käytännön kuntapolitiikan teossa persut ovat sitä samaa harmaa massaa mitä muutkin. Ongelma on siinä, että persut eivät taida itsekään tietää, mitä asiaa oikein ajavat. Kunnissa, joissa ei oikeastaan ole maahanmuuttajia, on vaikea olla maahanmuuttajavastainen.
jussi vaarala (nimimerkki)
petailee poliitikkouraansa roviloituu kansansivistyskielellä a la rovaniemhi
tapio_o_neva (nimimerkki)
Jos nyt salaliittoteoriaa aletaan rakentaa niin minusta tuntuu, että Tervo sopisi Tabermanin seuraajaksi eduskuntaan.
jussi vaarala (nimimerkki)
hämäriä heittoja hämärästä vaan pitäisköhän ryhtyä nimimerkin taakse vai eihän sitä tiedä kuka munkin nimimerkin takana on - joku ovela veijari :)
VierasPartalainen (nimimerkki)
Joka viimeksi nauraa. Soini on luvannut kotiutua syksyllä johtamaan perus-suomalaisten eduskuntavaali kamppanjaa! Nimimerkki ei usko,että kovin paljon siirtymää keskustaan tapahtuisi, vaikka Väyrynen nousisikin johtoon. Kyllä keskustalaiset on niin laajasti paskoneet omaa pesää, Kms- vaalirahasotkulla, ettei se sontatunkio paljon houkuttele.Rasismin Soini on tuominnut ja maahanmuutto politiikan tiukentaminen, jota persut ajoivat jo 2007 vaaliohjelmassaan tulee saamaan oikeuden mukaisen kansan suuren hyväksynnän. Muutos 2011 tuskin nousee valtakunnallisestikkaan merkittäväksi liikkeeksi. Halla-ahon vaikutus ei ulotu pääkaupunkiseutua laajemmalle.Toivottavasti hänkin tulee ruotuun, sillä persut on valtakunnallinen liike, sen EU vaalit osoittivat. Kun politiikan perus lähtökohdaksi asetamme suomalaisen ihmisen ja hänen asiansa kuntoon saattamisen,niin hyvä tulee. Kansain välinen vastuu ja sen kantaminen tulee olla priorisoinnissa selkeästi toisella sijalla:
Pekka Siikala (nimimerkki)
Tervo kirjoittaa hyvin. Tervo on erinomainen kolumnisti. Luen lämmöllä myös hänen kepuvastaisia näkökulmiaan, koska ne ovat älyllisiä ja maukkaita. On olemassa selllainen kansankielinen termi kuin "mennä yli hilseen". Suurelta osalta kommnentoijista Tervon tekstit menevät yli hilseen, jopa yli propellin. Korkealta ja kovaa.
jussi vaarala (nimimerkki)
kepun laivaseminaarissa ;)
Pekka Siikala (nimimerkki)
Tervo oli paikalla, ja piti yli kolme tuntia pitkän puheen Paavo Väyryseksi naamioituneena. Puhe oli mahtava ja kannustava. Juuri siinä vaiheessa tulin vakuuttuneeksi Keskustan katoamattomuudesta!
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tästähän tulee aivan humanoidijuttu.
jussi vaarala (nimimerkki)
ketkutta ketkutta melkein ketkutta ja kokoomuksesta ne rällättää kokoo mut kokoo mut kokoo mut mut ja ketkutta kokoo mut lälki on ten näköittäkin lällällää lieru multa pääsi telvo ja oikein piukea toini
tapio_o_neva (nimimerkki)
Pekka Siikalalle puolestaan puolimaisteri eli humanististen tieteiden kandidaatti Tervo on "korkeampaa tiedettä", jota kaikkien oppineidenkin tulisi kumartaa. No onhan Tervo toki oppineempi kuin ylioppilas Janne Virkkunen tai ylioppilas Liisa Jaakonsaari. Minusta kannattaisi palata edes viikonlopun ajaksi länsimaisen laatulehdistön, mm. The International Herald Tribunen tai Orimattilan Sanomien pariin.
Pekka Siikala (nimimerkki)
Mieluiten, Orimattilan Sanomien ohella ja jälkeen, luen ranskalaisia sanomalehtiä.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Niinhän kaikki Orimattilassa tekevät.
jussi vaarala (nimimerkki)
poltan sen takassa sytykkeenä hesari on hyvä ja riittoisa sytyke kuten median pitää ollakin
Vieras (nimimerkki)
Populisti tarkoittanee henkilöä joka yllyttää kansalaisia sellaiseen tekoon minkä yllyttäjä itsekin tietää pitemmällä aikavälillä olevan kansalaisten edun vastaista. Tässä tapauksessa tuo teko on äänestäminen perussuomalaista. Tärkein syy puolueen alamäkeen on, että Soini eu-vaalihuumassa erehtyi, koskiskellakseen kaupunkilaisia, vastustamaan kansallisia maataloustukia. Perinteisillä äsämpeen rintamailla tämä muistetaan vielä. Persu mielletään täällä demareiden siirolapuutarha-osastoksi.
jtlaakso (nimimerkki)
Täysin samaa mieltä Jari Tervon kanssa! Soini on hävinnyt suomalaisten vaikuttajien joukosta - aivan kuin Paavo Väyrynen, Anneli Jäätteenmäki, Heidi Hautala ja knit siirryttyään matkailemaan Länsi-Eurooppaan. Asian hyvä puolihan on tietenkin se, että toivottavasti Eduskuntavaalit -11 päätyvät perussuomalaisten kohdalla huikeaan tappioon! Päästäisiin siitäkin vaiheesta ja Suomea rakentavat voimat voisivat käyttää sitäkin kannatusta hyväkseen.
Mikki Hiiri (nimimerkki)
joskus pitäisi itkeä näille kommenteille, mutta ei voi kuitenkaan kuin nauraa. Mikäli kirjoittaja lukee tämän niin haluaisin vastauksen siihen mitä hän tarkoittaa lauseella "Suomea rakentavat voimat voisivat käyttää sitäkin kannatusta hyväkseen" Jos hän tarkoittaa tällä nykyisiä kolmea suurta puoluetta, niin tarkoitusta vaikea ymmärtää, kolme suurta ovat jo vuosia valehdelleet kansalle vaalien aikaan ja tehneet yhdessä voitavansa yhteiskuntamme tuhoamiseksi. Enemmän kuin realismia, tälläkin kirjoittajalla taitaa olla lähinnä Soini-vihaa..
Aku (nimimerkki)
...enen kuin tipahtaa. Soinin tapaiselle karismaattiselle verbaalitaiturille parikin kuukautta vaalityötä kotosuomessa on todella pitkä aika heilauttaa kannatusta reippaastikin suuntaan tai toiseen. Nykyisestä tilanteesta on vaalitulosta yhtä helppo ennustaa kuin säätä sadan vuoden päähän ;-)
Aku (nimimerkki)
Jos nykyisestä ilmapiiristä jotain voi päätellä, niin sen että tulevissa vaaleissa ratkaisee se ketä inhotaan ja kuinka paljon, ei niinkään se kenellä on kannatusta. Kansan tyypillinen reaktio nykyisin julkisuudessa esiintyviin poliitikoihin kun on lähinnä pahoinvointi.
Lallukka (nimimerkki)
"Jos Paavo Väyrynen valitaan kepun puheenjohtajaksi, se tietää hankaluuksia Soinille" Pitääkö kumpikaan miehitettyä teatteriaan ikuisena. Hajoaminen tuo itsestään vapaata jaettavaa. Väyrynen ja pelon ilmapiiri ovat täydellisesti turhaa. Soini ei enää kumartaisi yksin pölvästiä. Paavo Väyrynen ja Timo Soini kilpailevat vain keskenään, kumpi heittää enemmän kapuloita raittaisiin. Taaskin Jari Tervo näyttää hauskat terävät kyntensä kohti osoitettua hyvän päämääräämme. Kaksi ylimielistä änkyrää, joista persutkin voivat päästä. Kumpi toisiltaan viekkaasti valehtelee enemmän Väyrynen vai Soini? Oikea vastaus änkyrät kutistuvat. Molemmat kiihottajat ovatkin vain populisteja.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Puhumista "kapulakielen" sijasta kansankielellä, jota kuulijatkin ymmärtävät! Tämä saattaa johtaa siihen, että esim. valtiovarainministeri selittää tiedotustilaisuudessa kapulakielessä:Suhdanteet, BKT:n nousuunsaamiseksi, ja finanssipolitiikkan symmetrisuus EU:n kanssa, vaativat alijäämän estämiseksi jatkuvasti eläviä toimenpiteitä. Tällöin tulee kansalaisten etu pitkällä-tai keskipitkällä ajalla hoidetuksi? Soini sanoisi:"Hallituksen suunnittelemat uudistukset, tarkoittavat köyhän kansan riistämistä EU:n talutushihnassa"! Eli populismillä on hyvätkin puolensa, mutta hallitusvastuuta sillä ei hoideta.
laurimunkisto (nimimerkki)
Kappas, Tervo ei tiennyt että se on Mobutu eikä Mobuto. Ja se hattukin taisi olla leopardinnahkaa eikä gepardia.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Alunperin hän oli kyllä Joseph-Désiré Mobutu, mutta hän halusi, että kaikki käyttäisivät afrikkalaisia nimiä. Mobutun hattu oli kyllä leopardinnahkaa eikä gepardia. Leopardi on/oli Zairen korkea kunnianosoitus http://www.emering.com/medals/drc/nol.html Se on myös saksalainen panssarivaunu. Gepardia Zairessa oli lähinnä Gepard M2 -tarkk'ampujakivääri. Mobutun sijaan on kirjoitettu jossain yhteydessä Mobuto, mutta erittäin harvoin, Suomessa kuitenkin yleensä Mobutu.
Htalk (nimimerkki)
Tervon aito huoli Persuista on liikuttavaa...
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tervo on huolissaan Perussuomalaisista niin kuin vain sosialidemokraatti olla voi.
Vieras (nimimerkki)
S. Perttulalle, populistin määritelmä ei ollut minun keksimä vaan jonkun viisaamman filosofin. Soini tietää itsekin että eu:sta eroaminen ei ole suomalaisten etujen mukaista, ja että maataloustuista luopuminen ei ole suomalaisten etujen mukaista. Mutta kun niiden vastustaminen tuo ääniä niin populisti vastustaa niitä. ps. siirtola eikä siirola.
emni (nimimerkki)
Eikö se Tervo ole lähinnä anti-kepulianen.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Sosialidemokraattisen propagandistin päätehtävä on ylläpitää Kekkos-kaunaa ja yleistä keskustavastaisuutta. Sosialidemokraattisen propagandistin erityistehtävä on padota SDP:n vaalitappiota Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireissä. Eli yleensä Keskustaa vastaan ja erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla perussuomalaisia vastaan.
Harmaat solut (nimimerkki)
... He saattavat tehdä politiikkaa loogisten argumenttien pohjalta, eikä heitä saada "ruotuun" hyväveli-konsensus-puoluekurilla tekemään toisenlaista. Siksi heidät onkin lakaistava sulavasti "ai no jos naapurin penakin äänestää koksoskepua" -gallupeilla pois yleisestä tietoisuudesta. "Ongelmana" on vain se, että Perussuomalaisten miellyttämä äänestäjä saattaa pysyä huolella tehdyssä valintapäätöksessään pidempäänkin.
Partiohavyton (nimimerkki)
"Puhumista "kapulakielen" sijasta kansankielellä, jota kuulijatkin ymmärtävät!" Änkyrä ja populisti hupsu vaarallinen yhdistelmä. Marionettiteatterin edessä kyyryssä, ettei vaan valheen pesä hajoaisi ja koittaisi Suuri Suomi.
Vieras (nimimerkki)
Kirjailija ilman lukijoita on pöytälaatikkorunoilija. Tervo alkaa lähestyä tuota rajaa siirtymällä poliittiseksi pakinoitsijaksi. Viimeisin kirja oli se, jolla hän menetti lukijoita ja menettää edelleen. Kerro Jari, että sinut pakotettiin tekemään rahasta tuota. Vai oletko ihan omalla asialla omia mielipiteitä kertomassa. Älä vain kirjoita kirjaa ilmastonmuutoksesta.
pekkatoivonen (nimimerkki)
Tervon on turha pelätä, että tämänpäiväinen poliittinen ilmasto on merkki pysyvästä muutoksesta. Pienikin maanvyörymä, Soinin pari jyrähdystä ajankohtaisesta aiheesta, pari kuukautta ennen vaaleja hautaa alleen monet ammattiennustajat ja vanhojen puolueitten ehdokkaat.
Petri Kaivanto (nimimerkki)
Tervo on mikä on. Arvostan, että Tervo alkaa valmistaa maaperää sille, että eduskuntapuolueista ei oikeasti löydy oppositiota ja että jotain on tapahtumassa. Minä opponoin toistaiseksi tekemällä lauluja, koska ne eivät kuluta ihmisten kallisarvoista aikaa niin paljon kuin Tervon jaarittelut. Tässä hiukan täkyjä sinne sun tänne, ihme että olen vielä vapaalla jalalla: Salaliittolaulu Paljonko maksaa? Vuodatuslaulu
Brandheim (nimimerkki)
Tervon mielestä Soini on kansankiihoittaja.Mistä kansa sitten kiihoittuu? Väärästä talouden hoidosta,vanhusten hoidosta,lasten hoidosta,epäarvoisuudesta,poliittisesta epäoikeudettomuudesta,etc,etc. eu:n yksipuolisista näkemyksistä ja hyväveli verkostoista joita on myös suomen politiikassa,kansan varojen käyttö omiin tarkoituksiin etc. Tätäkö Tervo sanoo populistiseksi kansan kiihoittamiseksi,eihän kansa kiihoitu, ellei ole selviä väärin käytöksiä. Ei Soini ole pyrkinyt kansaa kiihoittamaa , vaan hän on yhä pienen ihmisen asialla, ei myöskään tunnu järkevältä maisterismiehen vuosikymmeniä ajavan pienen ja vähäisen kansanosan asiaa,ei ainakaan rahallisesti ole ollut näyttöä tästä. Ei myöskään avaudu Tervon väite Soinin menneen hakemaan rahaa Brysselistä ,koska hän on tulossa sieltä pois pienemmälle palkalle ja saattaa jopa pudota eduskunnasta vuonna 2011.Siis miksi toimia näin jos raha olisi Timon päämäärä.EI vaan oikeudenmukaisuus. Tervo ajaa kaverinsa Paavon asiaa joka teki itsestään väitöskirja ja joka asui jalasmökissä ja kuittasi asumistuen itselleen väärin perustein. Mikä Tervo ajaa?Onko hänellä lähempi suhde Paavoon tai onko hänellä mahdollisesti jokin etuisuus Paavon päästessä esim.pääministeriksi eduskuntaan.Onko Paavo vain mukava kaveri Tervolle.
Jiri Keronen (nimimerkki)
Mielenkiintoinen kolumni, mutta tässä on yksi virhe. Nimittäin sanalla "populismi" on useita eri merkityksiä. Populismi on poliittisessa teoriassa muun muassa demokratian muoto, jossa edustajat eivät saa tehdä milloinkaan kansan tahdon vastaisia päätöksiä. Tämä on se, mihin perususuomalaiset viittaavat omalla populismillaan, kuten voidaan nähdä esimerkiksi Perussuomalaisten nuorten toimenpideohjelmasta.
Vieras tuli taloon (nimimerkki)
Populismi: kansansuosion tavoittelu politiikassa yksinkertaistavilla iskulauseilla ja ohjelmajulistuksilla; eräs kirjallisuuden suuntaus. Populismille on yleensä ominaista pyrkimys paljastaa vakiintuneen vallankäytön epäkohtia ja vedota "tavalliseen kansaan". Sanaa käytetään yleensä paheksuvassa tai väheksyvässä mielessä.
Neuvos (nimimerkki)
Kepu olis ryhdikkäänä voinut ajat sitten hoitaa Vanhasen. Tällä menolla ei kepun peä puhdistu.
Hyeena (nimimerkki)
Tervon tehtävänä on lapioida puhtaaksi Aegean talli.
Onevote (nimimerkki)
Populismiahan tuo on, eikös? Kyllä kuuntelen sun sutkautuksia mutta poliitikkoa ei Sinusta tule. Pidä siivusi!
Audi -täti (nimimerkki)
Että Soini on ainoa puoluepamppu , joka osaa puhua ihmiseltä ihmiselle . Ja lähiöiden äänet menevät varmasti hänelle . On paljon työttömiä , jotka työssä ollessaan maksoivat liitoille maksunsa - nyt työttöminä ay - järjestöt ovat heidät unohtaneet ja myyneet - pettäneet ja lyöneet maan rakoon : sitomalla perusturvan ansiosidonnaiseen . Sitä eivät työttömyyden kokeneet unohda - ikinä . Ja samalla meni vasemmistopuolueilta puoli miljoonaa ääntä . Sinäkin Jari pilkkasit kontulalaisia Koljatti kirjassasi . Olet rovaniemeltä "taide -eliittiin" sinnitellyt "humoristi" . Huumorisi vain osuu nykyään alas ja vasemmalle - kun oikea kirjailija lyö AINA oikealle ja ylös .
Rahaa ja palkkaa (nimimerkki)
Tervo on elättänyt itsensä ja perheen kepukritiikillä jo toista kymmentä vuotta. Nyt hän on aidon demarin tapaan keksinyt rahastamisen kohteeksi perussuomalaiset. Hauskaa, mutta totta.Liittyiskö seuraava "romaanikin" tähän katekoriaan. Veikkaan, että liittyy.
monimuotoisuus (nimimerkki)

Niinpä. Onhan se häpeällistä, että kirjallista työtä tekevä ihminen saa rahaa ammattinsa harjoittamisesta. Vaikka eihän kirjailija olekaan oikea ammatti. Se on vain kutsumustyö, jonka tärkein tavoite on tuottaa tusinaromaaneja, joita kaikki osaavat lukea. Vai, voisko siihen kuulua jotain muutakin...

Tume (nimimerkki)
Valitettavasti lähiöiden äänet menevät todellakin puolueapparaatin puudelille Soinille, joka on melko varmasti ihan tietoisesti diilissä ja saa sitten luvan kanssa leikkiä oppositiopuoluetta. Häntä ei edes media kritisoi ja kun kannatus uhkaa kasvaa liian isoksi, mies mokaa ja alkaa potkia omaan maaliin. Kaiki protestiäänet pitäisi kanavoida jollekin pienpuolueelle, joka edustaa todellista muutosvoimaa ja jota puoluediktatuurin nomenklatuura vihaa. Sen tulisi tavoitella kaikkien nykyisten suurten puolueiden uhmaamista, koska ne ovat bilderbergin edustajia ja eliitin johtamia maanpetturipuolueita. Suomeen tulisi saada kansanvalta siten, että enemmistö äänestäisi todellista demokratiaa edustavia puolueita ja boikotoisi nykyisiä korruptoituneita ja nomenklatuuran kurissa pitämiä ja ohjailemia vanhoja puolueita.

Toimituksen poiminnat